Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Symptomen van wintermoeheid - 4 bewezen tips om wintermoeheid te bestrijden

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Wintervermoeidheidssymptomen

20 mei 2024 4 min lezen

Als je je moe, ongemotiveerd en over het algemeen niet lekker voelt, heb je misschien last van symptomen van wintermoeheid.

Zoals de naam al doet vermoeden, verwijst Wintermoeheid naar een gevoel van extreme traagheid tijdens de wintermaanden. Het staat ook bekend als Seasonal Affective Disorder (waardoor het de toepasselijke afkorting SAD krijgt).

De meeste mensen hebben er in meer of mindere mate last van en het kan het hele vakantieseizoen tot een teleurstelling maken. Maar maak je geen zorgen, want er zijn stappen die je kunt nemen om de symptomen van wintermoeheid waar je mee wordt geplaagd te bestrijden, of in ieder geval tot een minimum te beperken!

Oorzaken van wintermoeheid

Begrijpen hoe je Wintermoeheid kunt verslaan, moeten we eerst precies begrijpen waarom het gebeurt. Op sociaal vlak kunnen januari en februari sommige mensen in een bittere stemming brengen omdat het constant koud is en het moeilijker is om naar buiten te gaan en plezier te maken. En dan hebben we het er nog niet eens over dat het meestal rond deze tijd is dat je je goede voornemens voor het nieuwe jaar niet haalt.

Wat echter belangrijker is, is hoe deze winterdepressie ons op fysiek niveau raakt. Het is immers een stuk moeilijker om alles op een rijtje te krijgen als je ook nog vecht tegen de chemische veranderingen in je eigen lichaam. En dat komt allemaal door een gebrek aan zonlicht. Dus dit is wat er gebeurt.

Gebrek aan melatonine

Een afbeelding van een vrouw die 's nachts in bed ligt en niet kan slapen door een tekort aan melatonine

Melatonine is een zeer belangrijk hormoon in je lichaam dat je energieniveaus regelt. Met andere woorden, het bepaalt wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer je vol energie moet zijn om de dag aan te kunnen.

Echter, de afscheiding van melatonine is nauw verbonden met blootstelling aan natuurlijk zonlicht. En omdat de wintermaanden erg donker zijn, krijg je vaak veel minder zonlicht dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor voel je je de hele dag slaperig, waardoor je minder gemotiveerd bent.

Zo zie je maar hoe zelfs dit, een daling van het melatonineniveau, je de winterblues kan bezorgen. Maar helaas zijn we nog niet klaar.

Gebrek aan vitamine D

Een afbeelding van een lepel vol vitamine D-supplementen

Net als melatonine, vitamine D wordt alleen aangemaakt als reactie op natuurlijk zonlicht. En gelukkig kan een vitamine D-tekort leiden tot de meeste vervelende SAD-symptomen. Dus net als melatonine kan een tekort aan vitamine D ervoor zorgen dat je je slaperig en lusteloos voelt.

En dat is nog niet alles. Vitamine D beïnvloedt de gezondheid van je botten, je immuunfunctie en zelfs hoe snel je spieren herstellen na een inspanning. Het binnenkrijgen van voldoende vitamine D is dus nog belangrijker als je een sporter bent.

Een verstoord circadiaan ritme

Een afbeelding van een persoon die een klok omhoog houdt

Tot slot willen we het hebben over de invloed van een gebrek aan zonlicht op je circadiaan ritme. Om het te vereenvoudigen, het is als je biologische klok die je lichaam laat weten wanneer je energie nodig hebt en wanneer je moet ontspannen en wegdoezelen.

Het probleem komt voort uit het feit dat je circadiane ritme grotendeels afhankelijk is van zonlicht. Dus als je laat op de dag wakker wordt en alleen duisternis ziet als je je ogen opent, kan je biologische klok bepalen dat je geen energie nodig hebt omdat het geen dag meer is.

Dit kan dan op zijn beurt je slaappatroon in de war brengen en leiden tot rusteloze nachten. Je begrijpt dus wel waarom Seasonal Affective Disorder (droevige seizoensstoornis) zoveel mensen in de winter nogal chagrijnig maakt.

Symptomen van wintermoeheid herkennen

Een afbeelding van een vrouw met haar handen over haar gezicht terwijl ze lijdt aan symptomen van wintermoeheid

Het lijdt geen twijfel dat wintermoeheid (of SAD) de winter behoorlijk zwaar kan maken. Misschien voel je je zelfs opgelucht nu je weet wat de oorzaak is van je vreselijke humeur de laatste tijd. Het is echter belangrijk om vast te stellen of wat je voelt een seizoensgebonden depressie is of iets ernstigers.

We zullen je enkele algemene richtlijnen geven om te bepalen of het wintermoeheid is, maar we raden je ten zeerste aan om naar een professional te gaan als er ook maar de kleinste kans bestaat dat het om meer dan een wintermoeheid gaat. ernstige slaap- of gezondheidsstoornis.

Let op de timing

Het is belangrijk om op te merken dat we het Wintermoeheid noemen omdat het dan het meest voorkomt. Sommige mensen kunnen er echter last van hebben ook in de zomermaandendus dat zou niet de bepalende factor moeten zijn.

Wat wel consistent is, is dat het na een paar maanden overgaat. Dus als je je al meer dan een half jaar futloos en ongemotiveerd voelt, kan het iets ernstigers zijn. En als het een constante is, kan het zelfs iets zijn als het chronisch vermoeidheidssyndroom - in dat geval moet je naar een professional gaan.

Factuur in opmerkelijke levensgebeurtenissen

Vergelijkbaar met de vorige tip: bedenk of iets anders in je leven al je energie opslokt. Veel mensen beginnen immers in de herfst aan de middelbare school, de universiteit of zelfs hun eerste baan - dus misschien is dit gewoon je lichaam dat moet wennen aan de nieuwe omgeving of je nieuwe schema.

Aan de andere kant kan het ook veroorzaakt worden door een nieuwe relatie waar je niet helemaal gelukkig mee bent. Natuurlijk moedigen we je niet aan om iedereen om je heen de schuld te geven, maar het is goed om naar je omgeving te kijken en te bepalen of er andere factoren in het spel zijn.

Behandelingen voor wintermoeheid

Wintermoeheid is niet een van die problemen waar je een pilletje tegen kunt nemen, er zijn nog steeds dingen die helpen. En hoewel begeleiding van een professional altijd je beste gok is, zijn hier enkele algemene richtlijnen die we je aanraden te volgen om Wintermoeheid aan te pakken.

Meer zonlicht

Een afbeelding van een persoon die zich koestert in natuurlijk zonlicht

Zoals we hebben besproken, gebrek aan zonlicht is een van de belangrijkste factoren als het gaat om wintermoeheid. En hoewel de dagen korter zijn, komt de zon nog steeds tevoorschijn - dus gebruik hem!

Probeer indien mogelijk 's ochtends vroeg naar buiten gaan. Zelfs als het bewolkt is, krijg je nog steeds de voordelen van melatonine en vitamine D (hoewel niet zo snel). En als je door je verplichtingen doordeweeks niet naar buiten kunt, gebruik dan het weekend om zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht binnen te krijgen.

Zorg er wel voor dat je je goed bedekt, want zonlicht is het niet waard als je er koorts van krijgt. Vooral omdat koorts beïnvloedt ook de slaapen dus je energieniveau.

Gebruik supplementen

Een beeld van supplementen

Vitamine D-supplementen zijn vrij populair in de meeste delen van de wereld, omdat ze staan voor de makkelijkste manier om je vitamine D-tekort aan te vullen. We raden vooral het D3-supplement aan, omdat dit het dichtst in de buurt komt van wat je lichaam nodig heeft.

Bovendien kun je het combineren met een magnesiumsupplement om de kans te vergroten dat je lichaam er bovenop komt. Dit komt omdat magnesium (naast het feit dat het in het algemeen nuttig is) je lichaam helpt om vitamine D goed te gebruiken.

Als het gaat om melatoninesupplementenDeze zijn wat lastiger, maar kunnen misschien toch helpen. Ze helpen je over het algemeen om sneller en beter in slaap te vallen, maar ze kunnen kleine bijwerkingen hebben - dus doe onderzoek of raadpleeg je huisarts.

Probeer lichttherapie

Een afbeelding van een hand die naar het Philips nachtlampje reikt.

Lichttherapie draait allemaal om het verkrijgen van een speciaal apparaat, genaamd een lichtbakdat natuurlijk licht nabootst en je lichaam helpt zijn circadiane ritme te behouden.

Bovendien kan het je stemming verbeteren, want lichtbakken kunnen naar verluidt ook helpen bij depressies. Dus hoewel we niet kunnen garanderen dat een lichtbak je leven zal veranderen, lijkt de wetenschap te suggereren dat kan het behoorlijk helpen.

Probeer cognitieve gedragstherapie

Een afbeelding van twee mensen die cognitieve gedragstherapie gebruiken.

Als je je stemming wilt verbeteren, maar een felle lichtbak lijkt te visachtig voor je - doe het dan op de oude school. Cognitieve gedragstherapie vertrouwt alleen op praten en is een geweldig alternatief voor mensen die zich niet prettig voelen bij het innemen van medicijnen.

Het wordt voornamelijk gebruikt om depressie te behandelenDus hoewel het geen volledige oplossing is voor wintermoeheid, kan het zeker helpen om je stemming te verbeteren. Dus ook al kunnen we niets garanderen, vraag eens rond en kies het meest geschikte behandelingsprogramma voor jou.

De impact van wintermoeheid op de geestelijke gezondheid

Zoals we al hebben gezegd, Wintermoeheid heeft een behoorlijk grote invloed op je energieniveau. Je zult waarschijnlijk minder gemotiveerd zijn dan tijdens de zomermaanden en aangezien het ook invloed heeft op de slaap, zul je waarschijnlijk nogal suf wakker worden.

Er is echter nog een aspect dat het vermelden waard is als het gaat om dit seizoenspatroon van depressieve episodes. Wintermoeheid kan namelijk ook invloed hebben op een serotoninetransporter genaamd SERT.

Serotonine is een chemische stof in de hersenen die helpt je stemming in balans te brengen. En een hoger SERT-niveau verstoort je serotonineniveaus, waardoor je je eerder down voelt. Dus bovenop het feit dat je al moe bent, kun je ook nog problemen met je humeur verwachten.

Dieettips tegen wintermoeheid

Een afbeelding van gezonde voeding tegen vermoeidheid.

Gewichtstoename is een vrij vaak voorkomend neveneffect van wintermoeheid, maar je kunt goede voeding ook gebruiken om terug te vechten! Ten eerste maakt een gezond dieet het minder kans dat je aankomtwaardoor je je beter in je vel voelt en je humeur verbetert.

En op een meer wetenschappelijk niveau, magere eiwitten en omega drieën kunnen je niet alleen helpen je stemming te stabiliseren, maar geven je ook een kleine energieboost. Denk aan kalkoenvlees, zalm, walnoten, enz.

Plus, wat bessen kunnen helpen de afscheiding van cortisol verlagen - het stresshormoon.

Dus, het juiste voedsel eten kan een directe invloed hebben op je lichaam en ervoor zorgen dat de symptomen van Wintermoeheid minder afschrikwekkend aanvoelen.

Lichaamsbeweging tegen wintermoeheid

Een afbeelding van twee mensen die uitrusten na het sporten

In de meeste gesprekken zijn dieet en lichaamsbeweging als twee druppels water, en dat is hier ook het geval. Behalve dat het je helpt om extra gewicht kwijt te raken dat je misschien niet wilt, Regelmatige lichaamsbeweging kan je ook helpen om je humeur en je energieniveau te verbeteren.

Weinig dingen in het leven voelen immers zo belonend als een goede workout! Plus, als je je workouts buiten doet, kun je ook wat extra zonlicht krijgen en helpen je lichaam om te vechten tegen wintermoeheid.

Bovendien kan trainen in de ochtend je slaappatroon verbeteren, waardoor je je overdag minder snel moe zult voelen. Maar pas op met te laat trainen op de dag, want dat kan lichte problemen veroorzaken. Als je meer weten over avondgymnastiekhebben we een artikel speciaal voor jou!

Conclusie

Heb jij een van deze symptomen van wintermoeheid ervaren? Deel je ervaring gerust in de comments en raadpleeg zeker je huisarts als je je onwel voelt, ongeacht het seizoen.

Aanbevolen lectuur:

Referenties & bronnen

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Aanbevolen afbeelding van duizeligheid tijdens het slapen.
20 mei 2024

Draaiduizeligheid tijdens het slapen

Maar ook wanneer iemands hoofd van positie verandert, zoals omhoog of omlaag kijken, van liggen naar zitten of van liggen naar zitten in bed, of wanneer...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe slapen met kniepijn.
20 mei 2024

Hoe slapen met kniepijn?

Vraag je je af hoe je moet slapen met kniepijn? Hier zijn een paar dingen die je nu moet doen.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands