Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024

Waarom worden kussens geel en wanneer gebeurt het?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van Waarom worden kussens geel?
Het kussen wordt elke nacht gebruikt. Daarom vergt het veel onderhoud om het kussen perfect wit te houden. En bijna iedereen merkt vroeg of laat gele vlekken op het kussen, waardoor het er heel vies uitziet.

De Let de volgende keer dat je je kussensloop verwisselt op hoe je kussen eruitziet. De kans is groot dat je gele en bruine vlekken zult zien, want bevlekte kussens komen vaak voor. Na langdurig gebruik heeft het kussen de neiging om geel te worden, vooral in de zomer omdat je dan overvloedig zweet.

Hoewel gele kussenvlekken er erg lelijk uitzien, is dit geen reden om een kussen weg te gooien en een nieuw te kopen.. Er zijn manieren om gele vlekken te verwijderen en ook om het kussen te beschermen en zo te voorkomen dat het geel wordt.

Sommige mensen vinden het niet erg dat het kussen geel is, maar de meesten zullen het zo snel mogelijk weer de oorspronkelijke witte kleur willen geven. Wij van The Sleep Advisors leggen je in dit artikel uit waarom vlekken verschijnenHoe je ze schoonmaakt en hoe je een kussen beschermt.

Allereerst - hoe oud zijn je kussens?

De levensduur van het kussen wordt beïnvloed door het materiaal waarvan het is gemaakt. Latex- en boekweitkussens zijn waarschijnlijk het duurzaamst, maar over het algemeen moet elk kussen ongeveer om de twee jaar worden vervangen. Traagschuimkussens zijn het populairst en moet je na 2 tot 3 jaar vervangen.

Emma Premium kussenhoes van microvezel.

Mensen maken een grote fout en gebruiken hun kussen jarenlang, soms zelfs 10 jaar, wat veel te veel is. Gedurende deze tijd zal het kussen al zijn eigenschappen verliezen en het zal ook zeker geel worden. Na zoveel jaar gebruik is het onmogelijk om het kussen helemaal schoon en wit te wassen, maar moet je het vervangen. Bedenk dus voordat je dit artikel verder leest hoe oud je kussen is en of je een nieuw moet kopen.

Waarom worden kussens geel?

Er zijn verschillende factoren die het verschijnen van gele vlekken beïnvloeden en gele vlekken worden meestal als eerste in verband gebracht met zweet. Zweet en vocht zijn de belangrijkste boosdoeners, maar ze zijn zeker niet de enige. Speeksel, cosmetica en nog veel meer zijn ook beïnvloedende factoren.

Overmatig vocht

Overmatig vocht laat na verloop van tijd permanente sporen achter. Als je één keer naar bed gaat met haar dat niet helemaal droog is, gebeurt er niets. Maar als je je haar elke avond wast voordat je naar bed gaat en het niet droogt, wordt je kussen heel snel geel. Gebruik dus een föhn of was je haar niet vlak voordat je naar bed gaat, maar doe het een paar uur van tevoren om je haar genoeg tijd te geven om op natuurlijke wijze te drogen.

Zweet

We zweten allemaal als we slapen, ook al denken sommigen van niet. Sommigen zweten overmatig, anderen minder, maar zweten is natuurlijk gedurende de dag en nacht. Hoeveel we zweten wordt beïnvloed door de luchttemperatuur en door het kussen en de kussensloop die we gebruiken.. Zelfs als je zweet, weken kussens zweet en komen er gele vlekken en moet je het kussen wassen. Maar je kunt de hoeveelheid zweet zeker verminderen door in een niet te warme kamer te slapen en een ademend kussen te gebruiken.

Een afbeelding van een vrouw die zweet onder haar arm.

Haar

We hebben al het volgende vermeld vochtig haarmaar dat is niet het enige. Veel producten die voor haarverzorging en huidverzorging worden gebruikt, kunnen vlekken achterlaten op het kussen. Meestal zijn dit producten die je haar en huid hydrateren, zoals verschillende oliën. Als je je haar verft, kan waterstofperoxide het kussen ook beschadigen. Als je veel haarverzorgingsproducten gebruikt, is ons advies om een kussenbeschermer te gebruiken, omdat vlekken van haar- en huidproducten niet zo gemakkelijk te verwijderen zijn als zweet.

Speeksel

Je bent je er zeker niet van bewust dat veel van je speeksel elke nacht op je kussen terechtkomt. Als je denkt dat dit alleen bij baby's gebeurt, moet je weten dat het bij de meeste mensen gebeurt, vooral als je een verstopte neus hebt. In tegenstelling tot zweet dat gele vlekken achterlaat, zijn speekselvlekken wit, hoewel ze na verloop van tijd geel worden. Het is dus belangrijk om ze schoon te maken zodra je ze opmerkt, voordat ze geel worden.

Huidoliën

Onze huid scheidt verschillende oliën af die de huid beschermen en hydrateren. Mensen met een vette huid weten dit en ontdoen hun gezicht waarschijnlijk regelmatig van oliën om puistjes en acne te voorkomen. Degenen met een droge huid weten nu waarschijnlijk ook dat hun huid oliën afscheidt. Je moet je gezicht dus regelmatig reinigen en je kussen wassen om ophoping van olie te voorkomen.

Materiaal vervaagt

Hoe goed je je kussen ook verzorgt, na een paar jaar kun je vergeling waarschijnlijk niet meer voorkomen. Er zijn twee redenen waarom dit onvermijdelijk is. De eerste reden is dat veel kussenfabrikanten chemicaliën gebruiken om een kussen witter te maken, zodat het er zo mooi mogelijk uitziet als je het koopt. Na veel wassen zal het niet meer zo wit zijn. Blootstelling aan licht zorgt er ook voor dat het geel wordt.

Hoe voorkom je dat een kussen geel wordt?

Er is niet één manier om je kussen 100% tegen dit fenomeen te beschermen. Als je het jarenlang gebruikt, zal het beginnen te vervagen en geel worden. Maar je kunt de levensduur zeker verlengen en gele vlekken tijdens het gebruik voorkomen. Die periode zou niet langer dan 3 jaar moeten zijn. Het is zeker mogelijk dat je kussen helemaal wit blijft als je het de aanbevolen 2 tot 3 jaar gebruikt. Als je deze tips negeert en het 10 jaar lang gebruikt, dan is er geen hulp.

een beeld van op elkaar gestapelde nectarpremiekussens

Was je kussens

Niet elk kussen kan in de wasmachine. Zorg ervoor dat je bij aankoop eerst de wasinstructies bekijkt en je eraan houdt. Als je kussens machinewasbaar zijn, was ze dan minstens één keer per seizoen en in de zomer kun je ze vaker wassen. Als het niet in de wasmachine kan, kun je het één keer per jaar met de hand wassen en de hoes of kussensloop regelmatig wassen. In dat geval zijn kussenbeschermers een must.

Koop een kussensloop

Als het kussen een afneembare en wasbare hoes heeft, is een kussensloop niet nodig. Maar als er geen hoes is, dan raden we je zeker aan om koop een kussensloop, ook al is het kussen volledig machinewasbaar. Want als je een kussen te vaak wast, beschadig je het, en je kunt de kussensloop om de paar dagen wassen en vervangen.

Een afbeelding van Emma Premium microvezelkussenslopen.

Voeg een handdoek toe als extra bescherming

Als de warme periode van het jaar aanbreekt, houden zelfs een airconditioner en een ademend kussen je niet tegen om te zweten. Leg dan een katoenen handdoek over het kussen. Je zult comfortabel slapen en de handdoek zal zweet absorberen en voorkomen dat het zweet het kussen bereikt.

Was je gezicht en haar voordat je gaat slapen

Weet je nog dat we het hadden over huidoliën? Daarom raden we je aan om een gezichts- en haarspoeling in je routine voor het slapengaan op te nemen. helemaal schoon te zijn als je op het kussen gaat liggen. Op de lange termijn zal dit het voorkomen van gele vlekken aanzienlijk beïnvloeden.

Een afbeelding van een vrouw die haar gezicht wast.

Droog je haar en gezichtshaar voordat je naar bed gaat

Maar vergeet niet je haar te drogen om te voorkomen dat er te veel vocht in het kussen terechtkomt. Mannen moeten hun baard ook drogen, want een baard kan ook nat zijn. Als hij erg lang is, kan hij net zo nat zijn als haar.

Hoe verwijder ik gele vlekken van mijn kussen?

Als er hardnekkige vlekken op je nieuwe kussen komen die je niet kunt verwijderen door het te wassen, zijn er enkele andere manieren die je moet proberen.

Gebruik vlekverwijderingsspray

Probeer eerst natuurlijke vlekverwijderaars zoals azijn en zuiveringszout, en als dat niet werkt, probeer dan een van de vlekverwijderingssprays. Vlekkensprays zijn erg effectief, maar zorg ervoor dat ze getest zijn om te voorkomen dat er schadelijke chemicaliën op het kussen worden aangebracht.

Was je kussens met bleekmiddel

Wees heel voorzichtig als je je kussens wast met bleekmiddel. Je moet er zeker van zijn dat bleekmiddel niet meer kwaad dan goed doet. De kans bestaat dat het bleekmiddel het kussen zo erg beschadigt dat het onbruikbaar wordt. Bleekmiddel zou dus je laatste redmiddel moeten zijn, als je alle andere manieren hebt geprobeerd om je kussen weer wit te maken. Begin eerst met het wasmiddel.

Wanneer worden kussens geel?

Jullie hebben allemaal al vaak gezien dat je kussen geel wordt. Als dit na vele jaren gebruik gebeurt, moet je het vervangen. Maar het kussen kan heel snel geel worden, al na een paar maanden, en dan wil je zeker geen nieuwe kopen. In dat geval moet je het wassen en een beschermer gebruiken, die ook helpt tegen huisstofmijt, en een kussensloop om te voorkomen dat de hardnekkige vlekken verschijnen.

een afbeelding van een vrouwenhand die op een traagschuim kussen drukt

Was ook regelmatig je gezichtshuid en je haar. Het is ook belangrijk om je haar goed te drogen en te baarden als je dat hebt. Als de vlek bijvoorbeeld is veroorzaakt door waterstofperoxide dat je hebt gebruikt om je haar te verven, dan kun je proberen de vlek te verwijderen met vlekverwijderingsspray.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands