Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom gapen mensen en is het besmettelijk?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

De presentator van de slaapadviseurs geeuwt

19 mei 2024 4 min lezen

Gapen is een opwindingsreflex. Mensen gapen als ze moe, slaperig of verveeld zijn, of als ze een andere gaper zien of horen. Maar alleen al de gedachte veroorzaakt vaak geeuwen. Dieren gapen ook, niet alleen homo sapiens.

Geeuwend is een gevolg van de samentrekking van een spier in het middenoor die tensor tympani heet. Dit is precies de reden waarom we een geeuwend geluid in ons hoofd lijken te horen. Het is echter verkeerd om te concluderen dat het een kwestie van luchtbeweging of neusademhaling is. Er is sprake van mechanische beweging van het hoortoestel.

Er is ook besmettelijk geeuwen en de oorzaak daarvan is niet gemakkelijk te vinden. Vanwege het grote aantal theorieën uit verschillende vakgebieden wordt ook wel gesproken over het kameleoneffect of onbedoelde imitatie. Er zijn nog andere meningen. Aanstekelijk geeuwen is bijvoorbeeld een soort empathie die we voelen voor anderen, wat leidt tot imitatie van beweging.

Wat is gapen en waarom gapen we?

Het is een onwillekeurige, reflexmatige actie die fysiologische betekenis heeft. Mensen doen het zonder erbij na te denken, en het gebeurt wanneer we te weinig zuurstof in ons lichaam hebben. Dit betekent dat je meestal gaapt als je moe bent of als je je verveelt. In zulke situaties vertraagt de ademhaling en krijgt het lichaam minder zuurstof dan het gewend is.

Dit is hoe de trigger of het geeuwen optreedt, wat betekent dat dit de noodzaak is om diep adem te halen. Dit is slechts een van de vele theorieën die er bestaan. Uit fundamenteel medisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat gapen een mechanisme is om de hersenen af te koelen. Dit voorkomt oververhitting en houdt de temperatuur van de hersenen stabiel, wat veelvuldig gapen in de zomer zou verklaren.

De belangrijkste oorzaken van gapen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van gapen en ook veel theorieën. BijvoorbeeldSommige wetenschappers beweren dat geeuwen het resultaat is van spiegelneuronen. Neuronen worden geactiveerd wanneer we iemand anders zien gapen, wat leidt tot het nabootsen van de actie die je net hebt gezien. Gapen duurt een paar seconden en enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn vermoeidheid, verveling of het gapen van een andere persoon.

Moe zijn

Geeuwen wordt voornamelijk veroorzaakt door zuurstoftekort in het lichaam. Het lichaam probeert reserves aan te vullen, dus dwingt het je om diep adem te halen - te gapen en meer zuurstof op te nemen dan bij een normale ademhaling. Dit gebeurt meestal na te veel uren werken, trainen, studeren, slaaptekort of een andere uitputtende activiteit. Het lichaam bestrijdt vermoeidheid op deze manier en gapen helpt zowel vanwege de zuurstof als vanwege de toename van de bloedstroom.

een beeld van een man die moe is van het werk

Verveeld zijn

Je gaapt niet alleen als je moe bent, maar ook als je je begint te vervelen. Als je bijvoorbeeld een tijdje inactief bent geweest en je hersenen niet worden gestimuleerd, beginnen ze zich te vervelen. Daardoor stijgt de temperatuur en is er meer behoefte om te gapen.

Iemand anders zien geeuwen

Gapen is besmettelijk, net als lachen. Er is echter geen eenduidige theorie die de oorsprong van besmettelijk geeuwen verklaart. Meestal wordt dit gedrag geassocieerd met de uiting van empathie of onbewuste imitatie. De oorzaken van geeuwen variëren en besmettelijk geeuwen komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren.

Is geeuwen besmettelijk?

De theorie van geeuwbesmetting is ontstaan na veel onderzoek. Eén daarvan betrof een experiment waarbij mensen van over de hele wereld werden meegenomen. Het is bewezen dat dit gedrag niets te maken heeft met huidskleur, nationaliteit of culturele gewoonten. Onbewuste imitatie hangt alleen af van het soort verbinding tussen mensen. Aanstekelijke geeuwen bestaan dus echt.

Hoe stop je geeuwen op 3 effectieve manieren?

Het is nodig om het gehemelte een paar keer aan te raken met het puntje van de tong en het overmatig gapen zal stoppen. Naast deze techniek zijn er nog veel meer technieken die je helpen om te stoppen met gapen. Dit zijn bijvoorbeeld diepe ademhalingstechniekenWandelen en aan iets anders denken dan gapen.

Diepe ademhalingstechniek

Omdat we meestal gapen als er te weinig zuurstof in ons lichaam is, kun je hieraan werken. Neusademhaling en afkoeling van het voorhoofd verminderen de kans op besmettelijk geeuwen. Als je diep ademhaalt, krijg je in korte tijd genoeg zuurstof binnen en zul je waarschijnlijk stoppen met gapen. Als je echter moe bent of je verveelt, zal dit waarschijnlijk een tijdelijke oplossing zijn.

Loop naar buiten

Wandelen, traplopen en andere activiteiten zijn net zo effectief om geeuwen tegen te gaan. In dat geval ontwaken je lichaam en hersenen, je hartslag versnelt en het gapen stopt automatisch. Dit is het soort ontwaken dat je nodig hebt om te stoppen met gapen.

een afbeelding van een vrouw die met haar hond wakker wordt in het bos

Aan iets anders denken

Gapen is besmettelijkMaar niet alleen in een situatie waarin je naar een andere persoon kijkt die gaapt. Beeld en tekst kunnen een even sterke associatie met geeuwen vormen. Dus probeer je gedachten af te leiden en begin aan andere dingen te denken. We zijn er zeker van dat je het gapen snel zult vergeten.

Conclusie

Geeuwen is zeker een reflex, maar ook meer dan dat. Er zijn veel theorieën die verschillende verklaringen bieden voor dit fenomeen. Er zijn ook verschillende manieren om de behoefte om te gapen te overwinnen of in ieder geval een tijdje uit te stellen. Soms is er geen andere manier om het gapen te stoppen dan te rusten.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands