Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Rechtop slapen - is het gevaarlijk en moet je het doen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding van Sleeping upright

20 mei 2024 4 min lezen

Rechtop slapen, zowel zittend als staand, kan voor sommige mensen onmogelijk lijken. Door verschillende omstandigheden hebben echter veel mensen het toch gedaan. Maar is het gevaarlijk?

Als je onze "leuke slaapweetjes voor dieren" artikel, weet je dat olifanten staand slapen. En ze zijn lang niet de enigen, want je bent veel mobieler als je rechtop slaapt. Tenminste, in het dierenrijk. Maar hoe zit het met mensen?

Dat is wat we vandaag gaan bespreken. Van de mogelijke problemen die kunnen ontstaan als je rechtop slaapt tot de situaties waarin deze tactiek je echt kan helpen. Dus laten we beginnen!

Waarom slapen mensen liggend?

Een vrouw slapend in bed

Hoewel het gemakkelijk is om het als een gegeven te beschouwen, is het nogal vreemd dat we liggend slapen. We zijn immers het kwetsbaarst als we op de grond liggen. Waarom zijn we dan niet zoals olifanten geëvolueerd om op onze voeten te slapen?

Nou, er spelen een paar factoren mee. Ten eerste, nieuwe onderzoeken suggereren dat mensen miljoenen jaren lang apex-predatoren waren. Onszelf beschermen was dus niet zo noodzakelijk als voor prooidieren. Ten tweede sliepen mensen doorgaans in ploegendienst. Dus zelfs als iets aanviel, had je tijd om op te staan en weg te rennen of aan te vallen.

Maar de belangrijkste factor is natuurlijk onze anatomie. Wanneer je in slaap valt en REM-slaapOntkoppelt je lichaam in feite je spieren. Of, in wetenschappelijke termen, je verliest spierspanning. Dit is zodat je je partner niet gaat schoppen elke keer als je een nachtmerrie krijgt.

En om diezelfde reden zou het heel moeilijk zijn om je evenwicht te bewaren als je opstaat en slaapt. In tegenstelling tot olifanten zitten onze gewrichten immers niet op slot en kost het moeite om te blijven staan. En daar komt nog bij dat rechtop slapen een heleboel problemen met zich meebrengt, zoals je zo meteen zult zien.

Is rechtop slapen gevaarlijk?

Een geeuwende man

Als je graag reist, of zelfs maar een lange pendeltijd hebt, ben je niet vreemd van rechtop zitten en proberen een paar knipogen te doen. En hoewel we het er allemaal over eens zijn dat rechtop slapen niet ideaal is, is het gevaarlijk? Ja, dat is het zeker. Of dat kan het in ieder geval zijn.

Hoewel er enkele mogelijke nadelen zijn, zijn de meeste ook afhankelijk van andere factoren. Bijvoorbeeld een volledig hygiënische levensstijl, eerdere medische aandoeningen, enz. Desalniettemin zijn hier een paar van de mogelijke problemen die je kunt ervaren.

Houd er wel rekening mee dat alleen omdat het kan gebeuren, het betekent het niet zal gebeuren. Je hoeft dus niet gek te worden als je in het verleden rechtop hebt geslapen. Maar als je een van deze problemen ervaart, ga dan naar de dokter.

Zoals je zult zien, zijn dit ernstige problemen die zichzelf niet oplossen. Dus als je last hebt van een van de volgende aandoeningen, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.

Nek- en rugklachten

Het meest voor de hand liggende nadeel van zittend slapen heeft te maken met nek- en rugklachten. Je hoofd heeft meestal geen goede ondersteuning en valt naar voren of schommelt in het rond. Geen van beide is ideaal, want het betekent dat er veel spanning op de nek komt te staan tijdens het dutje.

En voor je rug geldt hetzelfde principe. Meestal betekent een goede nachtrust in een stoel dat je voorover zakt, waardoor je ruggengraat in een ongezonde positie blijft. Dit gezegd hebbende, zowel de nekpijn als de overbelasting van de wervelkolom hebben te maken met volledig rechtop zitten. Relaxfauteuils zijn een ander verhaal, waar we het later over zullen hebben.

Diep-veneuze trombose

Diep-veneuze trombose is wanneer zich een bloedklonter vormt in een van de diepe aderen van het lichaam. En die bloedklonter ontstaat meestal in het been. Wat de symptomen betreft, kun je een rode huid, pijn, zwelling en gevoeligheid verwachten.

Maar wat heeft dit te maken met rechtop slapen? Nou, diep-veneuze trombose treedt meestal op wanneer de benen voor langere tijd in een hoek gebogen zijn. Klinkt dat bekend? Dit is ook de reden waarom mensen die zittend in slaap vallen op lange vluchten meestal wordt aangeraden om af en toe hun benen te strekken.

Je kunt je dus voorstellen dat het niet ideaal is als je de hele nacht rechtop hebt gezeten. Dat gezegd hebbende, zijn er echter meer factoren in het spel dan alleen maar stilzitten. Het is dus niet omdat je af en toe comfortabel op je stoel slaapt, dat je automatisch een bloedstolsel hebt.

Slapen terwijl je rechtop staat

Een vrouw slaapt terwijl ze staat

We zijn allemaal wel eens in een stoel in slaap gevallen, maar staand slapen is een heel ander verhaal. Anders dan wanneer je zittend slaapt, vereist dit veel meer evenwicht. Het kan echter wel.

Volgens deze BBC artikelHet is bekend dat zowel monniken als soldaten staand slapen. Zeggen dat ze genoeg slaap kregen, is echter een beetje discutabeler. Want als je eenmaal in de fase van snelle oogbewegingen (REM) bent, is de kans groot dat je omvalt.

Maar er is misschien nog hoop. Volgens de Daily MailBepaalde Japanse bedrijven zijn begonnen met de introductie van verticale slaapcabines. Zoals de naam al suggereert, kunnen werknemers een dutje doen in deze pods terwijl ze rechtop staan, met slechts een paar "armen" die hen ervan weerhouden om te vallen.

Zijn er voordelen aan rechtop slapen?

Een vrouw leunend op kussen

Tot nu toe kan het lijken alsof rechtop slapen alleen maar gevaar oplevert. Van het ontwikkelen van diep-veneuze trombose tot nek- en rugpijn, het kan een beetje eng lijken. Er zijn echter een paar potentiële voordelen, in ieder geval op de korte termijn.

Dus hoewel we niet kunnen aanraden om je hele leven rechtop te slapen, kan af en toe een dutje doen in een relaxfauteuil in de volgende scenario's een goede zaak zijn.

Maar we willen wel benadrukken dat we het hebben over een schuine houding. Met andere woorden, je zult deze voordelen nauwelijks ervaren als je op je voeten slaapt of rechtop in een stoel zit.

Er is tenslotte een reden waarom verstelbare bedden hebben meestal maar een helling van 40-50 graden. En zoals je in de volgende voorbeelden zult zien, hebben deze voordelen vooral te maken met hoe een helling je ademhaling en spijsvertering beïnvloedt.

Maar genoeg algemeen gepraat, laten we eens kijken naar een paar concrete voorbeelden!

Slaapapneu

Volgens de National Sleep Foundation is rechtop slapen kan helpen met slaapapneu tot op zekere hoogte. En aangezien slaapapneu je wakker kan maken, je slaapcyclus kan verstoren en een groot ongemak kan vormen, is dit een groot pluspunt.

Dat gezegd hebbende, dit dekt niet alle vormen van slaapapneu. Zoals je in het gelinkte artikel kunt zien, kunnen verschillende mensen met slaapapneu op verschillende manieren reageren op verschillende houdingen. Raadpleeg dus zeker je huisarts.

Bepaalde verwondingen

Voor mensen met bepaalde blessures kan slapen in een relaxfauteuil comfortabel zijn. In deze houding is het veel moeilijker om bijvoorbeeld om te rollen en per ongeluk druk uit te oefenen op je geblesseerde schouder.

Of als het een rugblessure is, kan het om dezelfde reden gemakkelijker zijn om je ruggengraat recht te houden. Maar nogmaals, we hebben het specifiek over relaxfauteuils, omdat zitten in een stoel het tegenovergestelde effect zou hebben.

Andere voorwaarden

Naast slaapapneu en bepaalde blessures kan slapen in een relaxfauteuil ook helpen bij een aantal andere aandoeningen. Bijvoorbeeld als je last hebt van verstopping, zure reflux of soortgelijke aandoeningen.

Deze aandoeningen zouden technisch gezien ook baat hebben bij het slapen in een stoel (of zelfs staand). Maar de nadelen daarvan zijn waarschijnlijk erger dan de voordelen. In plaats daarvan raden we je aan om in een relaxfauteuil te blijven liggen of je hoofd een beetje omhoog te houden met een kussen.

Moet je in een relaxfauteuil slapen?

Zoals je misschien al hebt gemerkt, komen veel van de voordelen die we hebben genoemd met het voorbehoud van "als je in een relaxfauteuil slaapt". En dat komt omdat het het beste haalt uit zowel rechtop slapen als slapen in bed.

Je ruggengraat is recht en je hoofd is veilig, maar het is ook moeilijker om je om te draaien en de zwaartekracht staat aan jouw kant. En volgens HarvardEr zijn geen grote risico's aan verbonden zolang je je voeten omhoog kunt schoppen of je af en toe kunt uitstrekken. Maar je moet waarschijnlijk toch in een bed slapen.

Conclusie

In het algemeen, is rechtop slapen mogelijk? Ja. Moet je het doen? Alleen als het een relaxfauteuil is en je er specifiek behoefte aan hebt. En zelfs dan moet je niet elke nacht in deze houding slapen. Er is een reden waarom we zo geëvolueerd zijn en rechtop slapen zit er voor ons gewoon niet in.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

latex-vs-memory-schuim-fi
20 mei 2024

Latex vs traagschuim - hoe ze te vergelijken zijn

Laten we het eerst hebben over traagschuimmatrassen, omdat die iets populairder zijn dan hun latex tegenhanger. Het eerste wat je moet weten...
Uitgelichte afbeelding van hoe bedframe vervoeren.
20 mei 2024

Hoe vervoer je een bedframe?

We begrijpen echter dat sommige mensen dingen liever zelf doen en dat is prima. Als je besluit die weg in te slaan,...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands