Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Gezonde slaapgewoonten - Tips voor beter slapen door wetenschappelijke gezondheid

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor tips voor gezond slapen.

20 mei 2024 3 min lezen

Gezonde slaapgewoonten zijn ontzettend belangrijk voor een gezond leven! Offer je sluimertijd dus nooit op! Hier zijn een paar wetenschappelijke gezondheidstips om de rust te krijgen die je nodig hebt.

Maar waarom is slaap zo belangrijk? Volgens alle slaapdeskundigen kunnen je lichaam en hersenen niet functioneren zonder een goede nachtrust. Natuurlijk zul je in het begin geen symptomen voelen die typisch zijn voor een slaaptekort. Maar na een tijdje zul je je focus en concentratie verliezen, wazig zien, ernstige hoofdpijn krijgen, enz. En als je dit allemaal nog steeds negeert en geen aandacht besteedt aan je slaapgezondheid, kun je je hormonen in de war brengen, migraine krijgen en zelfs een aantal ernstige ziekten ontwikkelen, zoals diabetes, een beroerte, hoge of lage bloeddruk, enz.

Dus waarom het risico nemen om dit allemaal te hebben? Waarom het risico nemen als je alleen maar een goede nachtrust hoeft te nemen?

We begrijpen echter dat het soms niet aan ons ligt. Dat wil zeggen, soms hebben we gewoon moeite met slapen en in slaap vallen. Maar maak je geen zorgen - ook daar is een oplossing voor! En nee, die oplossing is geen voorgeschreven medicatie. Het is veeleer beginnen met het toepassen van de volgende gezonde slaapgewoonten.

Dus, zonder verder oponthoud, volgen hier een paar wetenschappelijke gezondheidstips om de rust te krijgen die je nodig hebt!

Vervang dat oude matras

Een vrouw die plezier heeft op haar bed.

Een van de redenen waarom je slaaptekort hebt, kan je oude matras zijn. Hierdoor kan het zijn dat je moeite hebt om in slaap te vallen en te blijven, dat je pijnlijk en moe wakker wordt of dat je een slechte slaaphygiëne hebt in het algemeen.

Dit kan allemaal komen doordat je matras te oud is. Of omdat het te stevig of te zacht is voor jouw behoeften. Er zijn veel andere redenen waarom je matras je belemmert om goed te slapen. Maar, om eerlijk te zijn, waarom dat zo is doet er niet echt toe - waar het om gaat is dat je dat matras moet vervangen. Vervang hem vandaag nog, zodat je vannacht eindelijk een goede nachtrust hebt.

Echter, wanneer een matras kiezenWees voorzichtig. Doe onderzoek naar verschillende soorten matrassen en vind er een die het beste bij je past. Als je bijvoorbeeld rugklachten hebt of op je rug slaapt, heb je een stevige matras nodig. Of als je buik- of zijslaper bent, heb je een zachtere matras nodig.

Begin met het gebruik van een verzwaarde deken

Een afbeelding van een vrouw slapend onder een verzwaarde deken

Als je niet in slaap kunt vallen of steeds midden in de nacht wakker wordt, kun je ook overwegen om zo'n verzwaarde deken te kopen. Volgens slaapexperts kunnen verzwaarde dekens (gewone dekens die alleen meer wegen) heel therapeutisch zijn.

Hiermee kun je de zogenaamde slaapdruksimulatie ervaren, die je niet alleen kan helpen in slaap te vallen en te blijven slapen maar ook je symptomen van angst verminderen. Gebruik deze vrije vakantietijd dus om de beste verzwaarde deken voor jezelf uit te zoeken.

Gebruik geen cafeïne (na de lunch)

Een afbeelding van een kop koffie

Cafeïne innemen na lunchtijd is een grote nee-nee. En meer dan 2 koppen koffie drinken is ook een grote nee-nee. We weten dat we je kwetsen door dit te zeggen. Je houdt van koffie - dat doen we allemaal. Maar.., te veel koffie drinken en na de lunch drinken kan de kwaliteit van je slaap aantasten. Dit komt omdat cafeïne blijft bijna 6 uur in ons lichaam aanwezig Dus als je het na de lunch drinkt, zul je slecht slapen.

Bovendien draagt cafeïne bij aan verschillende gezondheidsproblemen - meestal die met betrekking tot ons hart. Maar dat is niet het enige waar het invloed op kan hebben. (Te veel) koffie kan namelijk heel slecht zijn voor onze geestelijke gezondheid. Het kan de symptomen van angst, depressie, enz. veel erger maken dan ze zijn.

Pas je voeding aan

Als je veel junkfood hebt gegeten, en als je dat voor het slapengaan hebt gedaan, vraag ons dan niet waarom je slaapproblemen hebt. Voeding heeft een directe invloed op onze slaaphygiëne! Gooi junkfood dus overboord en schakel over op een gezond dieet. En eet, indien mogelijk, geen zware of grote maaltijden na 6 of 7 uur 's avonds - geloof ons maar - als je maag leeg is, val je als een baby in slaap.

Lichaamsbeweging overdag

Een afbeelding van een vrouw die zich uitrekt

Dit is een no-brainer. Als je een consistent slaapschema wilt, je moet elke dag aan lichaamsbeweging doen. Dat hoeft niet veel tijd en energie te kosten. Een wandeling maken, stretchen, push-ups doen, enz. is al de lichaamsbeweging die je nodig hebt om een nacht goed te slapen. Natuurlijk kun je ook intensieve oefeningen doen als je dat leuk vindt. Maar ons advies is om die voor de ochtend te bewaren, omdat intensieve bewegingen je wakker kunnen maken (en dat is niet iets wat je voor het slapen gaan moet voelen).

Dit is vooral belangrijk voor mensen die hun dagen zittend doorbrengen - met studeren, werken of iets anders.

Als je je lichaam niet beweegt, verbrand je geen energie. En als je geen energie verbrandt, kun je niet in slaap vallen. Dus je weet wat je moet doen - beweeg dat lichaam! Probeer sporten voor het slapen gaan en die slaaproutine weer op de rails zien te krijgen.

Leg je telefoon uit de buurt van je bed

Sommige mensen vallen in een mum van tijd in slaap als ze tv kijken, naar de radio luisterenpodcasts, of zelfs wanneer je YouTube-video's bekijkt op je telefoon, bijvoorbeeld. Maar voor anderen is blootstelling aan blauw licht een enorme slaapkiller. Dus, indien mogelijk, Probeer je lichaam en geest te 'trainen' om in slaap te vallen zonder elektronische apparaten.

Als dat echter geen optie is, dat wil zeggen, als je gewoon bent om in slaap te vallen met een telefoon, tablet, tv, enz. blauw licht blokkerende bril. Zoals de naam al doet vermoeden, blokkeren deze apparaten al het blauwe licht dat van apparaten afkomt, waardoor je ogen en hersenen ontspannen en je beter aan je slaapschema kunt houden.

Stel jezelf overdag bloot aan natuurlijk licht

Een afbeelding van natuurlijk zonlicht overdag

Blauw licht zal ons niet beter doen slapen. Maar natuurlijk daglicht wel. Dus als je vanavond (en elke nacht) beter wilt slapen, moet je beginnen je lichaamsklok (ook wel interne klok of circadiaan ritme genoemd) te repareren. Deze klok vertelt je lichaam en geest wanneer het tijd is om naar bed te gaan en wanneer het tijd is om wakker te worden.

Maar mensen die niet genoeg natuurlijk, helder licht krijgen, brengen hun interne klok uit balans. En als gevolg daarvan kunnen diezelfde mensen zich niet aan hun slaapschema houden en geen enkele vorm van slaap hebben. diepe slaapMaak dus elke dag een wandeling van 30 minuten.

Dit kan je helpen om weer in balans te komen en meer vitamine D aan te maken - een vitamine (door ons lichaam aangemaakt met behulp van de zon) die ook belangrijk is voor onze slaapkwaliteit.

Neem een slaapmiddel

Als niets anders werkt, kun je proberen om slaapmedicijnen te nemen. Je arts kan je er een voorschrijven.

Maar voordat je daar aan begint, kun je overwegen om een slaapsupplement te nemen. Deze kunnen net zo effectief zijn als medicijnen en je hoeft je geen zorgen te maken over bijwerkingen. Sommige slaapsupplementen zoals melatonine, B12-vitaminen, magnesium, enz. kunnen namelijk aanzienlijk helpen bij slaaptekort! Probeer ze dus eens - ze kunnen geen kwaad.

Conclusie

Zoals je hebt gezien, zijn er veel wetenschappelijke gezondheidstips die je kunnen helpen om beter te slapen. Ren dus niet naar je huisarts zodra je slaapproblemen begint te krijgen. Probeer in plaats daarvan een aantal (of alle) dingen die hierboven zijn genoemd. Natuurlijk, als geen enkele werkt, ga dan naar je huisarts. En vertel ons in de comments of je nog wetenschappelijke gezondheidstips weet die we over het hoofd hebben gezien!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands