Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024

Wat te doen als je partner je wakker houdt?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Aanbevolen afbeelding van wat je moet doen als je partner je wakker houdt
Wat moet je doen als je partner je wakker houdt? Communiceer, zorg voor een slaaproutine en optimale slaapomgeving, beheers ademhalingsproblemen & kalmeer je rustelozebenensyndroom. Als niets werkt - zoek dan professionele hulp!

Nu we dit hebben opgehelderd, kunnen we ter zake komen - wat is je probleem? Wacht, dat hoef je ons niet te vertellen. Of je partner nu snurkt, CPAP of witte lawaaimachines gebruikt of 's nachts vaak het licht aandoet, er is een oplossing. Sommige liggen voor de hand, maar er zijn er ook die we eerst moesten proberen.

We hebben veel manieren geprobeerd om te voorkomen dat je bed delen je nachtrust verpest. Sommige zijn beter dan andere, omdat zulke dingen ook afhangen van de situatie. Maar we beginnen bij de basis - zeg hardop wat je dwars zit, praat met je partner. Vertrouw ons.

Daarna kun je apart slapen, zelfs in aparte slaapkamers, zonder je partner pijn te doen.

Communicatie en begrip

Een koppel dat communiceert

Onvoorwaardelijke liefde = goede communicatie, begrip voor de behoeften van de partner en compromissen sluiten. Anders zal een liefdestip uit een tijdschrift je niet redden.

Open dialoog

Je wilt wijzen op de slaapgewoonten van je partnerMaar je wilt zijn of haar behoeften niet in gevaar brengen. Het is niet moeilijk. Je moet alleen assertief blijven in de communicatie. Wat betekent dat? Begin een gesprek door de nadruk op jezelf te leggen. Zeg bijvoorbeeld: "Ik voel me al dagen moe omdat ik wakker word van het snurken."

Probeer vervolgens actief te luisteren en niet te onderbreken. Oogcontact houden en een rustige toon aanslaan tijdens het gesprek is wenselijk. Het is heel belangrijk dat je altijd bij het probleem blijft en niet verder gaat. Vergeet de non-verbale communicatie niet, ontspan je lichaam.

Empathie en begrip

Hoewel het gedrag van je partner je erg irriteert, probeer het te begrijpen. Tenzij het iets is wat ze expres doet, moet je je inlevingsvermogen behouden. We weten dat het niet makkelijk is om geconcentreerd te blijven als je slaaptekort hebt, maar doe het rustig aan om de kant van je partner te horen. Op die manier kom je dichter bij de oplossing omdat je eindelijk iets hebt om mee te werken! Vergeet kritiek, want dat maakt de situatie alleen maar erger.

Uiteindelijk zijn mensen zich vaak niet bewust van hun eigen slaapgewoonten, maar ook niet van die van anderen. Daarom is het nodig om informatie uit te wisselen over behoeften en voorkeuren.

Een slaaproutine instellen

Een stel in bed met een klok

We begrijpen je. Na zoveel slapeloze nachten heb je zeker geen perfecte nachtroutine. Het kan zelfs behoorlijk uit de hand lopen. Geen zorgen; er zijn verschillende eenvoudige manieren om de fabrieksinstellingen te herstellen!

Consistent slaapschema

Oh, die slapeloze nachten. Zo vaak zijn we boos op onszelf geweest omdat we die droom niet konden vangen! Maar heb je je ooit afgevraagd - hoe komt de slaap? Eerst en vooral komt het niet zomaar (en je kunt het ook niet vangen). Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de interne klokHet is eigenlijk het circadiane ritme in je lichaam. Het bevindt zich in de hersenen en bepaalt de slaap/waaktijden.

Zoals elke klok geeft hij alleen de juiste tijd aan als hij goed werkt. Als je hem goed bijhoudt - je wordt wakker en gaat slapen op dezelfde tijd - zal hij perfect werken. Aan de andere kant zul je de klok uit balans brengen. Wees daarom niet streng voor jezelf, maar werk aan je slaapschema.

Routine voor het slapen gaan

Soms hebben we gewoon geen zin om te slapen en dat is niet erg zolang het niet vaak gebeurt. Maar je moet je innerlijke driftbuien van een peuter leren beheersen. Eigenlijk lijken volwassenen en peuters in dat geval erg op elkaar. Je hebt een goede nachtroutine nodig, die bestaat uit:

Het is wenselijk om de stappen van de nachtroutine te ontwerpen om je beter voor te bereiden op de slaap. Het kan een warm bad samen zijn, yoga of een rustgevende film. Vermijd serieuze gesprekken, zoals praten over werk. Laat dit over voor de ochtend, wanneer je een wake-up call nodig hebt - denk aan je interne klok!

Een optimale slaapomgeving creëren

Een optimale slaapomgeving in een slaapkamer

Natuurlijk, In slaap vallen in een slechte slaapomgeving is onmogelijk. Invloeden zoals licht, lawaai en onaangepaste temperatuur zijn slaapverstoorders. Daarnaast zijn er interne invloeden zoals gezondheidstoestanden. Om een optimale slaapomgeving te creëren, moet je ze aanpakken en elimineren. Laten we het aanpakken.

Comfortabel beddengoed, kussen en matras

Helaas wordt het belang van een matras vaak onderschat. Het oppervlak waar je de meeste tijd op doorbrengt kan:

Om comfortabel beddengoed, kussens en matrassen te kiezen, kun je het volgende overwegen je slaaphoudinggewicht, leeftijd en persoonlijke voorkeuren. Controleer vervolgens de functies van het product om te zien of ze voldoen aan je behoeften.

Wat beddengoed betreft, raden we natuurlijke materialen zoals katoen aan, bamboe en linnen. Ze zijn ademend, licht en gemakkelijk te onderhouden. Let bij het kopen van een kussen op het type vulling, de hoogte en de stevigheid. Last but not least, zijne majesteit - matras. Zijn functie is om de wervelkolom uit te lijnen en de belangrijkste lichaamsdelen te ondersteunen. Controleer dus of de stevigheid, vulling en grootte aan uw criteria voldoen.

Ideale slaapomstandigheden

Is je eerste associatie - een partner die je niet bijhoudt? Maar dat is niet het enige dat de slaapkwaliteit verbeteren. Het is ook de hoeveelheid licht in de kamer. Onthoud dat zelfs een kleine lichtstroom een krachtige verstoorder kan zijn. Onze hersenen zien het als een teken dat het tijd is om wakker te worden, niet om in slaap te vallen.

Let ook op kamertemperaturenJe slaapt altijd beter in iets koelere omstandigheden. De optimale temperatuur voor een goede slaap en gezondheid ligt rond de 18 graden; alles daarboven kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Helaas zijn er naast je partner nog andere bronnen van lawaai. Meestal is dat verkeer of elektrische apparaten. Sluit dus de ramen en zet alle apparaten uit. Vergeet niet het trillen uit te zetten! Overweeg om slaapmiddelen te gebruiken zoals oordopjes of witte apparaten als dat nodig is.

Snurken en ademhalingsproblemen aanpakken

Een man die snurkt naast een vrouw die niet kan slapen

Snurken associëren we meestal met een onaangenaam geluid, maar het is een ernstig gezondheidsprobleem. Het kan wijzen op de ademhalingssymptomen van pruilen, een piepende ademhaling en chronische bronchitis. Het ontstaat doordat weefsels in de keel ontspannen wanneer lucht probeert door te stromen. Vervolgens vinden de trillingen hun weg naar buiten - de neus.

Dan neemt het risico op apneu (verstopte luchtwegen), obesitas, anatomische obstakels in de mond, neus of keel of slapeloosheid toe. Om snurken en ademhalingsproblemen aan te pakken, kun je de volgende strategieën overwegen:

  • Een gezond gewicht behouden door lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet - Overtollig zacht weefsel in de nek vernauwt de luchtwegen en daarom is het wenselijk om aan lichaamsbeweging te doen, maar ook om een aangepast dieet te volgen. Je moet ook alcohol en kalmerende middelen vermijden voor je naar bed gaat, omdat deze de spieren achter in de keel nog meer ontspannen.
  • Allergenen identificeren - Dit kunnen zijn huisstofmijtenhuidschilfers van huisdieren of pollen. Ze zijn waarschijnlijk de grootste boosdoener als je je overdag goed voelt maar 's nachts oncomfortabel slaapt. Hier is de enige zorg het dagelijks onderhoud van beddengoed, kussens en matrassen. Maar we raden je aan om een andere slaapplaats voor je huisdieren te zoeken - ten minste tot je de echte oorzaak van het snurken hebt gevonden.
  • Verander van slaaphouding - Als je op je rug slaapt, is de kans groter dat de onderkant van je tong en je zachte gehemelte je luchtweg blokkeren. De oplossing is om op je zij te slapen of om kussens of hulpmiddelen te gebruiken die het slapen op je rug ontmoedigen.

Beheer van rustelozebenensyndroom en bewegingsstoornissen

Je bent eindelijk in je bed gekropen na een lange dag, als er plotseling een lichte tinteling in je benen begint! Maar wacht, we hebben een nog betere - je begint in slaap te vallen, het leven is opeens prachtig en BOEM, de problemen beginnen. Oké, dit kan nog steeds een happy end hebben als je je levensstijl verandert.

Dit omvat het reguleren van slechte en het introduceren van gezonde gewoonten zoals: lichaamsbeweging, fysieke activiteit, minder cafeïne inname en het beheersen van stressniveaus. Het is niet moeilijk om het rustelozebenensyndroom en bewegingsstoornissen te elimineren. Helemaal niet moeilijk. Het menselijk lichaam heeft perfect gecoördineerde systemen, maar we moeten ze wel onderhouden.

Daarom, zodra we op dat gebied plannen, problemen zoals onrustige benen verschijnen. Stress kan de belangrijkste trigger zijn, wat betekent dat je speciale aandacht moet besteden aan emotionele regulatie, evenals cafeïne-inname. Deze favoriete drank, zonder welke velen hun dag niet kunnen beginnen, draagt in te grote hoeveelheden bij aan de uitputting van de bijnieren. Waarom is het belangrijk?

Bijnieren helpen ons stress te reguleren. En ja, één kopje kan te veel zijn voor iemand - als je gevoelig bent voor cafeïne.

Tip: Raadpleeg uw arts als deze aandoeningen uw dagelijks functioneren belemmeren.

Onderzoek naar slaapscheidingsstrategieën

Een ongelukkig stel in bed

Je hoeft niet de hele nacht iemands gesnurk te verdragen. Er zijn veel manieren om te laten zien dat je van iemand houdt! Het is veel beter om in aparte bedden te slapen dan je constant te ergeren aan het feit dat je de hele nacht wakker blijft. Je voelt de aanwezigheid van je partner immers niet als je in diepe slaap bent, toch? Overweeg dus om niet in hetzelfde bed of zelfs in dezelfde kamer te slapen.

Tijdelijke oplossingen

Neem een babystapje als je nog niet klaar bent voor een drastische verandering zoals een eigen bed. Overweeg in overleg met je partner aparte dekens of dekbedden. Op die manier krijg je persoonlijk comfort en verminder je stress. Bovendien zou het niet slecht zijn als je af en toe in aparte kamers slaapt om de kwaliteit van je slaap te herstellen. Het is een kans om een slaapomgeving te creëren die vrij is van snurkende verstoringen.

En je partner zal zich eindelijk niet schuldig voelen omdat hij jouw nachtrust heeft verpest. We mogen ook de snurkhulpmiddelen niet vergeten, zoals neusverwijders, snurkmondstukken en neusstrips of zelfs anti-snurkkussens. Raadpleeg natuurlijk een gezondheidsdeskundige of slaapspecialist voordat je tot aanschaf overgaat.

Open communicatie

Daar gaan we weer. Het lijkt erop dat de enige oplossing wederzijds begrip en luisteren is. Dat is logisch - jij kunt geen gedachten lezen en je partner ook niet.

Er zit niets anders op dan de voortdurende dialoog aan te moedigen om oplossingen te vinden die voor beide partijen gunstig zijn. Om het gemakkelijker voor je te maken, kun je van tevoren verschillende oplossingen bedenken die je aan je partner wilt voorstellen.

Houd in gedachten dat slaapscheiding geen weerspiegeling is van relatieproblemen. Het is een constructieve oplossing voor volwassenen die streven naar groei in hun relatie. Als je partner te bezorgd is om dit in te zien, leg het hem dan uit.

Professionele hulp zoeken

Wanneer zoek je professionele hulp bij snurken? Dat hangt af van hoe je het bekijkt. Soms ontwikkelt snurken zich tot een ernstige gezondheidsprobleem, dat gecompliceerd kan worden als het niet wordt behandeld. In dit geval is het belangrijk om de symptomen en de duur ervan in de gaten te houden.

Ook voelen we ons vaak ongemakkelijk als we er met onze partner over praten. Hier komen we bij een relatieprobleem dat emotioneel van aard is. Laten we hier wat dieper op ingaan.

Bezoek aan slaapspecialist voor aanhoudende slaapproblemen

Als het snurken intens en luidruchtig is, je je overdag slaperig en zwak voelt, concentratie- en aandachtsproblemen hebt en een droge mond hebt, moet je naar een arts gaan. Het kan zijn dat je een slaapapneuEen aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken. Aan de hand van bepaalde metingen bepaalt de arts een therapiemodel, dat wil zeggen een apparaat dat 's nachts voor je ademt wanneer de onderbreking optreedt.

Dit voorkomt dat de hersenen zonder zuurstof komen te zitten door de onderbreking van de luchtstroom en voorkomt andere complicaties zoals een hartaanval of beroerte.

Relatietherapie

Een koppel bij een professionele therapie

Een goede relatie is een relatie waarin de partners meer voldoening dan problemen hebben. Als er een conflict is dat je niet alleen kunt oplossen, is het raadzaam om hulp te zoeken.. Therapie is een gelegenheid om alle zorgen, frustraties en behoeften met betrekking tot slaapstoornissen te uiten.

Met de hulp van de therapeut kun je de onderliggende redenen voor snurken en de effecten ervan op jullie beiden onderzoeken. Het is een zekere manier om het probleem op te lossen, want krijg je ook veel nuttige tips in de vorm van strategieën. Natuurlijk is het noodzakelijk dat jij en je partner even geïnteresseerd zijn in deze optie.

Conclusie

Van onschuldige neusademhaling tot relatietherapie. Wie wist dat een beetje snurken zoveel problemen kon veroorzaken? Gelukkig weet je nu wat je moet doen als je partner je wakker houdt. Daarom is het cruciaal om het probleem aan te pakken. Zo behoud je zowel je slaap als de gezondheid van je relatie.

Onthoud: communicatie is de sleutel die alle deuren opent. Als je er niet bij kunt, zoek dan professionele hulp. Vergeet niet dat er ook andere manieren zijn om een rustige slaapomgeving te creëren, zoals slapen in aparte kamers en het gebruik van ontspanningstechnieken.

Zeg het voort

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands