Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

10 Overtuigingen over dromen en slaap door de geschiedenis heen

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Dromenvanger

19 mei 2024 9 min lezen

Slaap, en nog meer dromen, zijn altijd een mysterie geweest. En veel verschillende culturen hebben hun eigen antwoorden bedacht op de vraag wat dromen betekenen. Laten we er 10 doornemen!

We brengen zo'n groot deel van ons leven slapend en dromend door, dat het geen wonder is dat oude culturen er zo naar streefden om ze te definiëren. Het zijn zelfs dezelfde dromen die we allemaal hebben. Daarom willen we je meenemen door een aantal van de meest interessante en mooie mythes over de aard van slapen, dromen en nachtmerries. We hebben 10 van de meest invloedrijke oude overtuigingen over dromen en slaap voor je geselecteerd om te lezen en ervan te genieten!

De slaap behaagt de ziel - Orphisch geloof

In een Orphische Hymne aan Hypnos, de god van de slaap, wordt deze godheid beschreven als: "Hypnos, koning der goden, en mannen van sterfelijke geboorte". De slaap is ook een heerser over goden, onthult de Orphische tekst ons. Later in het gedicht duikt dit vers op:

"Uw aangename, zachte ketenen bewaren de ziel"

De dichter noemt Hypnos ook "de temmer van zorgen".

We zien dat de oude Orphische mythologie slaap opvatte als een zeer heilzame en aangename ervaring voor de ziel. Net als de Griekse mythologie in het algemeen, zag ook de Orphische een grote overeenkomst tussen het rijk van de dood en de droomwereld. Deze twee geloven komen immers voort uit dezelfde spirituele basis.

De mythologie van de Orphi biedt zeer interessante overtuigingen over het reizen van de ziel en de spirituele aard van dromen. Veel van deze ideeën zijn terug te vinden in latere poëzie en filosofie. Hun invloed op het oude Griekse denken is groot en wordt nog steeds onderzocht en bestudeerd door wetenschappers.

De geest vliegt 's nachts - Slavische Mythologie

slavische cultuur mythologie

In Slavische folklore en mythologie, slaap werd beschreven als een zwerftocht van een ziel. Tijdens de slaap zou de geest wegvliegen en reizen. Tijdens de nacht zouden de geesten van alle levende wezens, niet alleen van mensen, wegdwalen. In Slavische mythologieAlle levende wezens hadden een soort geest die 's nachts kan reizen.

In de oude Slavische folklore was er zelfs een mythisch wezen Vedogon, een beschermer van een slapende ziel. Dit wezen werd beschreven als een geest die bij de atmosfeer hoort en helpt bij het begeleiden en beschermen van een dolende menselijke ziel.

In deze oude mythologie, nachtmerries werden gezien als het werk van de kwade geest Kikimora die op iemands borst zat en een onaangename nachtmerrie veroorzaakte.t. Er is een theorie in de filologie die verklaart hoe de term "mora" of "mare" is afgeleid van de naam van deze geest. Er wordt aangenomen dat in bijna alle oude Europese talen deze term "mora" verbonden was met de beschrijving van nachtmerries of nachtmerries.

Dromen kunnen uit de onderwereld komen - Noorse Mythologie

Zoals in veel Europese volksverhalen is het Noorse geloof over dromen gerelateerd aan het idee van communiceren met de doden of met de geesten. Tijdens de slaap verzwakken de grenzen tussen de rijken van de levenden en de doden, zodat de levenden sommige boodschappen van gene zijde kunnen ontvangen.

Naast dit geloof over dromen dat in bepaalde vormen in heel Europa bestaat, moeten we nog een Noors geloof over slaap noemen. Slaap is niet iets dat alleen mensen ervaren. Goden kunnen zelf ook slapen. Maar hun slaap is in wezen verbonden met de geboorte en vernietiging van de kosmos. Dit idee uit de Noorse mythologie is erg bekend en kan in de een of andere vorm worden herkend in andere Europese mythen.

Illusies en dromen zijn het werk van elfen - Duitse folklore

In oude Germaanse volksverhalen, de slechte elfen waren degenen die achter nachtmerries stonden. Ze kwamen in het huis van een slaper, martelden en verstikten hem en gaven hem angstaanjagende dromen. Sommige experts geloven dat deze oude verhalen een poging van mensen waren om slaapverlamming te verklaren.

Dit geloof over dromen bestaat in verschillende vormen in heel Midden- en West-Europa. In de Duitse folklore worden deze boze elfen alpen genoemd en ze kunnen heel kwaadaardig zijn. Ze brengen graag schade toe aan mensen en dieren en in Duitse folkloreverhalen staan veel manieren waarop ze bestreden of verslagen kunnen worden.

De alpen kunnen geesten van dode kinderen zijn of gewoon kwade bovennatuurlijke wezens. Ze vallen 's nachts aan en zitten meestal graag op de borst van hun slachtoffer, zodat deze goed kan ademen. Dit geloof over dromen was erg populair tijdens de hele Middeleeuwen in Duitsland.

De kennis kan worden bereikt in dromen - Vedisch

een beeld van hindoegodin

Van alle oude overtuigingen lijkt het Vedische geloof over dromen en slaap het meest op ons moderne, wetenschappelijke begrip van deze dingen. In Vedische geschriften vinden we gedetailleerde beschrijvingen van slaapcycli en -fasen, vergelijkbaar met onze moderne definitie van deze dingen.

Deze teksten erkennen stadia van slaap zoals licht, diep, droomloos en het stadium waarin dromen voorkomen. Het Vedische begrip van slaap en dromen is zeer complex en gedetailleerd, dus we gaan het alleen hebben over enkele hoofdpunten.

In dit oude geloof over slaap zien we veel overeenkomsten met onze wetenschap. Deze teksten onthullen definities van verschillende slaapcycli en adviezen voor een gezonde slaap. Het meest interessante is misschien wel dat we in deze teksten een grote overeenkomst vinden met ons idee van diepe en lichte slaapfasen.

Als het gaat om advies, kunnen we in deze teksten regels tegenkomen als:

Het is heel interessant hoeveel van de moderne medische en wetenschappelijke opvattingen hier te vinden zijn. Goede hygiëne, licht eten, vroeg naar bed gaan, dat zijn allemaal dingen die de mensen van de moderne tijd ook doen. Wat betreft het Vedische geloof over dromen, wel, daar liggen de zaken nog gecompliceerder.

Vedische overtuigingen over dromen

In deze oude teksten vinden we weer meer overeenkomsten met onze moderne psychologie. Vedische teksten erkennen veel verschillende soorten dromen, zoals:

Klinkt veel als onze moderne wetenschap, toch? Ook wij erkennen dat de meeste van onze dromen slechts interpretaties zijn van de dingen die we overdag ervaren.

De Vedische geschriften staan bekend om hun zeer gedetailleerde psychologische analyse. Hun interpretatie van persoonlijkheidstypes en de niveaus van bewustzijn komen ook opvallend overeen met ons begrip van deze dingen.

Deze oude teksten bieden gedetailleerde interpretaties van alle droomtypen die we hebben genoemd. Omdat al deze interpretaties op de een of andere manier vergelijkbaar zijn met de moderne, zullen we het hebben over slechts één die verschilt. Dat is het laatste type - de dromen die een diepe betekenis hebben.

De betekenis

De kern van het Vedische begrip van dromen zouden we in deze woorden kunnen samenvatten - de kern van het begrip van dromen. dromen zijn onze manier om dingen te begrijpen die we niet begrepen toen we wakker waren. Ook dit is iets waar de moderne psychologie het over eens zou zijn. Maar in deze oude geschriften heeft deze verklaring ook betrekking op het laatste type dromen dat we hierboven hebben genoemd. De dromen die spirituele betekenis zijn ook een copingvaardigheidZe helpen iemand om kennis te begrijpen die anders uit zijn handen zou glippen.

Dit oude geloof kan in onze moderne tijd heel interessant voor ons zijn, omdat het wetenschap en wetenschap combineert. religie op de meest eigenaardige manier. De Vedische geloofsovertuigingen onthullen ons dat dit soort betekenisvolle dromen het zeldzaamst is. De meeste dromen zijn eenvoudige nabootsingen van ervaringen uit het verleden en het kleinste aantal dromen kan worden opgevat als dromen met een spirituele betekenis.

Deze spirituele dromen, volgens dit oude geloof, komen als een zeer gewenst antwoord dat niet bereikt kon worden in een wakkere tijd. Of, ze komen als het antwoord dat gewoon niet kon worden bereikt op de andere manier. Deze welwillende "boodschappen" zouden gestuurd kunnen worden door besliste geliefden, verschillende bovennatuurlijke wezens of de goden zelf. Op dit punt kunnen we enige overeenkomst zien tussen dit oude geloof over dromen en dat van de Grieken, Slaven of Egyptenaren.

Al met al kunnen we het erover eens zijn dat dit geloof over dromen en slaap de meest interessante combinatie van wetenschap en religie uit de oudheid is.

Je kunt een demon om hulp vragen - Oud Japans

Volgens oude Japanse overtuigingen, als je een nachtmerrie hebt, kun je een demon Baku roepen om je te helpen. De demon Baku zou een nachtmerrie eten en je problemen zouden verdwenen zijn.

Dit geloof over dromen zegt dat je Baku zelfs kunt oproepen voordat je gaat slapen en hem van tevoren een slechte droom kunt aanbieden. Het enige probleem zou zijn als Baku hongerig zou blijven na het eten van een nachtmerrie die hem werd aangeboden. Dan zou de hongerige Baku andere dromen opeten van de persoon die hem riep. Die persoon zou dus na Baku's feest zonder aangename dromen en hoop blijven. Dit geloof over dromen bestaat in vergelijkbare vorm zelfs in de Chinese mythologie.

Lichaam en ziel bepalen dromen - Oud Chinees

een afbeelding van een chinese tempel

In oude Chinese mythologieEr zijn sterke aanwijzingen dat Chinezen geloofden dat slaap en dromen de toestand van het lichaam kunnen onthullen. Dit oude geloof over dromen wijst op het verband tussen de toestand van het lichaam en de toestand van de onbewuste geest. De dromen kunnen een waarschuwing zijn dat er iets mis is met het lichaam. Bepaalde dromen kunnen de persoon een signaal geven dat hun gezondheid in gevaar kan zijn.

Ook in het oude Chinese geloof over slaap zien we een verband tussen goed slapen en een goede gezondheid. Slaap wordt gezien als een manier van het lichaam om te herstellen.

Het oude Chinese geloof over slaap lijkt enigszins op sommige andere oude mythische en volksverhalen. De oude Chinezen geloofden ook in:

Chinezen hadden een van de eerste teksten over droominterpretatie in de oudheid. Het is duidelijk dat ze veel belang hechtten aan de betekenis van dromen.

Goden kunnen waarheid onthullen tijdens dromen - Oude Egypte

Egyptische cultuur

Volgens de oude Egyptenaren, slapen in een tempel kan profetische, helderziende of inzichtgevende dromen opleveren. Mensen die last hadden van een spiritueel probleem gingen naar tempels om daar de nacht door te brengen. s Ochtends werd de droom die ze in de tempel hadden voor hen uitgelegd door de priesters.

Sommige oude geschriften onthullen ons dat Egyptenaren geloofden in het grote belang van dromen. Er is bewijs dat enkele van de vroegste droominterpretaties uit het oude Egypte komen. Egyptische mensen waren ook geïntrigeerd door het fenomeen van gewone dromen, net als wij vandaag de dag.

De oude Egyptenaren geloofden dat dromen "ogen kunnen openen" en dat dromende mensen naar de sterren kunnen reizen. Ze dachten dat er in dromen voortekenen kunnen zitten die boodschappen zijn van hogere wezens. Zoals in veel culturen geloofden de oude Egyptenaren bijvoorbeeld dat dromen over de dood een goed voorteken was.

Overwin de slaap en overwin de dood zelf - Mesopotamië

In de Epos van GilgamesjDe slaap wordt voorgesteld als iets dat mensen niet kunnen overwinnen. In het beroemde hoofdstuk waarin de held Gilgamesj met Utnapishtim praat, kunnen we zien hoe slaap in deze oude cultuur werd gezien. Utnapishtim zegt tegen Gilgamesh dat als hij op de onsterfelijken wil lijken, hij moet laten zien dat hij de slaap kan overwinnen!

Dus werd de taak voor Gilgamesj gesteld. Hij moet zeven nachten en zes dagen wakker blijven om te bewijzen dat hij de onsterfelijkheid waard is. Natuurlijk krijgt de menselijke, sterfelijke kant van Gilgamesj de overhand als hij in slaap valt. Naast dit treffende beeld zijn er nog veel meer toespelingen in dit epos over hoe de slaap werd gezien in deze oude cultuur. Nadat Gilgamesj een belangrijke droom had gehad, probeerde hij deze altijd te interpreteren als een voorteken. Dit geeft opnieuw aan dat de Mesopotamiërs in de goddelijke aard van dromen geloofden.

Conclusie

Van Verre Oosten tot Noord-Europa werd veel belang gehecht aan de betekenis van dromen en het doel van slaap. Zoals we hebben gezien, kwamen sommige van de oude overtuigingen over dromen en slaap zelfs overeen met onze moderne, wetenschappelijke overtuigingen. Andere lijken meer op artistieke, fantastische voorstellingen of zijn gewoon sprookjesachtig.

Ongeacht de vorm, zijn al deze overtuigingen over dromen afgeleid van de menselijke drang om te begrijpen wat er gebeurt tijdens ons onbewuste. Vandaag proberen we hetzelfde te doen. We hopen echt dat je het leuk vond om onze korte presentatie over oude mythen en overtuigingen over slaap te lezen. En als jouw cultuur een antwoord heeft op wat dromen betekenen dat we nog niet hebben genoemd, laat het dan achter in de comments!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands