Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2024

Waarom zou je niet onder walnootbomen slapen?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding voor Waarom zou je niet onder een walnotenboom slapen?
De machtige walnotenboom bestaat al heel lang. Hij is dan ook vaak voorgekomen in verschillende mythen en legenden. Vandaag proberen we een van die mythes te ontkrachten en kijken we waarom je niet onder walnotenbomen zou moeten slapen.

Zoals je snel zult zien, de walnotenboom heeft een rijke geschiedenis. Afhankelijk van wie je het vraagt en in welke periode, staan ze voor leven en vruchtbaarheid of dood en straf. Maar verdient de walnootfamilie echt zo'n behandeling? Dat gaan we vandaag ontdekken!

De mythes van de walnotenboom

Walnoten zijn oeroud. Sterker nog, volgens sommige bronnen, Ze zijn het oudste boomvoedsel dat de mens kent en dateert uit 7000 v. Chr. En met zo'n lange geschiedenis duikt de walnotenboom op in allerlei fabels en verhalen, die het goede en het slechte vertegenwoordigen. Dus om te zien hoe we bij "slapen onder een walnotenboom is dodelijk" zijn gekomen, geven we een kort overzicht van de belangrijkste mythen.

Walnootbomen in religieuze overtuigingen

Als het gaat om mythen, legenden en folklore, kan het verhaal verschillen afhankelijk van de bron. Maar in de verhalen die we konden vinden, vertegenwoordigde de walnotenboom in veel gevallen goddelijkheid.

Ten eerste, het vertegenwoordigde ZeusDe walnoot werd namelijk gezien als een symbool van wijsheid. En in dezelfde verzameling verhalen uit het oude Griekenland wordt gezegd dat Dionysus een prinses van wie hij hield in een walnotenboom veranderde. En als we naar de Romeinen kijken, zien we een soortgelijke trend. In hun mythos, walnoten Jupiter vertegenwoordigden en er waren zelfs verhalen over hoe de goden op walnoten leefden.

Dit zou ook de Latijnse naam voor walnoten verklaren. Juglans Regiazoals het losjes vertaalt naar de koninklijke Jupiter. En een leuk weetje: er lijkt geen verband te zijn met de walnoot zelf, de Egyptenaren hadden ook een hemelgodin (vergelijkbaar met Zeus of Jupiter) en haar naam was Nut. Uit deze mythen kunnen we dus opmaken dat walnotenbomen meer waren dan alleen een plek om schaduw te vinden.

Walnootbomen in fabels

In fabels spelen walnotenbomen een interessante rol. Er zijn een paar fabels in het bijzonder die de walnotenboom direct verbinden met dankbaarheid. In een Griekse fabel wordt een walnotenboom beschreven die verbaasd is over het feit dat mensen kwaad op hem zijn, ook al levert hij gratis voedsel. Er zijn echter soortgelijke verhalen over andere planten en bomen met dezelfde moraal (zoals "De eik en het zwijn" of "Panchatantra“.

Er is ook een spreekwoord over de vrouw, de ezel en de walnotenboom. Hier zegt de walnotenboom ironisch hoe je deze drie moet raken om te krijgen wat je wilt. En zoals je je kunt voorstellen, dook er al snel een vrouwonvriendelijke interpretatie op.

Niettemin, in fabels, de walnoot geeft meestal een soort advies. Het is ook een veelgebruikt motief als we het hebben over dankbaarheid, hoe we anderen behandelen en teruggeven. En als we het seksisme dat is ontstaan door verkeerde interpretaties niet meetellen, heeft de walnoot meestal een positieve, wijze rol.

Walnotenbomen in douane

Er zijn ook veel gebruiken waarbij walnoten op de een of andere manier een rol spelen. Een van de bekendste voorbeelden van het gebruik van noten om iets te vieren is natuurlijk Kerstmis, met notenkrakers en overal notendoppen.

Er zijn echter ook meer obscure gebruiken die specifiek met de walnoot te maken hebben. In sommige delen van Frankrijk, men gelooft dat dansen rond een walnotenboom de moeder helpt meer melk te produceren en haar kind voeden. En sommigen geloven zelfs in de gewoonte om walnootbladeren in de schoenen van hun geliefden achter te laten voor geluk.

En iets soortgelijks, hoewel meer morbide, in Bulgarije gelooft men dat er een aantal stappen moeten worden genomen voordat er een walnotenboom kan worden geplant. Anders riskeer je vervreemd te raken van je geliefde of zelfs dood te gaan! Dus, terwijl de walnoot vooral over liefde gaat, zien we eindelijk een hint van de mythe die we gaan bespreken.

Zijn walnotenbomen gevaarlijk?

Nu we alle overleveringen hebben doorgenomen, is het tijd om de titulaire vraag te beantwoorden: kun je doodgaan van slapen onder een walnotenboom? Laten we eerst een belangrijk onderscheid maken. Als we het hebben over de gevaren van walnoten, we hebben het uitsluitend over zwarte walnootbomen.

Dit komt omdat een zwarte walnotenboom, of Juglans Nigra, een paar niet zo vriendelijke eigenschappen heeft. Ten eerste bevatten de bladeren en de groene doppen van zwarte walnoten iets dat tannines. En voor sommige mensen, inname van tannines kan vergiftiging veroorzaken. Dat gezegd hebbende, is het onwaarschijnlijk dat je zomaar op afgevallen bladeren begint te kauwen.

bladeren van walnotenboom close-up

Maar de belangrijkste factor is een chemische stof genaamd juglone. Het kan gevonden worden in de wortels, schillen en de bast van een zwarte walnoot en het kan giftig zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat juglone pas giftig wordt als het aan lucht is blootgesteld. Met andere woorden, in de buurt zijn van de schillen van een zwarte walnoot (de groene laag die walnootvruchten bedekt) is op zichzelf niet gevaarlijk.

Maar als je het uit elkaar begint te scheuren of een bijl pakt en op walnotenhout begint te slaan, het kan gevaarlijk zijn. Maar nogmaals, er zijn veel voorbehouden.

Ten eerste hangt het af van de specifieke walnotenboom. De Engelse walnoot kan bijvoorbeeld ook juglone toxine bevatten, maar dan van veel mindere kwaliteit. Zelfs het seizoen heeft invloed op hoeveel juglone de boom kan hebben!

Moet je je zorgen maken?

Kortom, geen. We konden geen enkel verslag vinden van iemand die schade heeft opgelopen, laat staan gedood is door de juglone van een zwarte walnoot. De enige vorm waarin we konden vinden dat een walnoot de mensheid ooit kwaad heeft gedaan, is een verslag waarin staat dat mensen nogal vaak uit de boom vallen.

En als je bedenkt dat walnotenbomen, net als alle andere planten, kooldioxide afvoeren en ons de lucht geven die we inademen... we zouden zeggen dat ze meer goed dan kwaad doen. Tenminste, als het om de mensheid gaat. Als het om andere planten gaat, ligt het iets gecompliceerder.

Brengen zwarte walnootbomen andere planten in gevaar?

Hoewel we ons geen zorgen hoeven te maken over walnootbomen, tenzij we ze beklimmen, hebben onze metgezellenplanten misschien minder geluk. Dit komt omdat er zijn planten die gevoelig zijn voor het breken van juglone toxine. Gevoelige gezelschapsplanten zijn groenten, zoals aardappelen, taxusstruiken en zelfs fruitbomen zoals sierappels.

Het werkt als volgt de walnotenboom vervuilt de grond waar hij geplant isDit heeft invloed op de lokale plantenpopulatie. En aangezien de "gevarenzone" voor een volwassen boom zich binnen een straal van 50 meter bevindt, is het belangrijk om dit in gedachten te houden. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het twee tot vier weken kan duren voordat de grond weer normaal is!

Dit gezegd hebbende, worden alleen bepaalde planten aangetast. Je kunt hier een lijst vinden met enkele van de aangetaste plantensoorten. En als je een tuin hebt met een zwarte walnotenboom, raden we je aan om hiernaar te kijken.

Moet je onder een walnotenboom slapen?

Tot slot, om de titulaire vraag te beantwoorden: ja. Er is geen reden waarom je niet tenzij je deels krabappel bent! De mythe dat je gek zou worden of dood zou gaan is gewoon dat - een mythe. En hoewel we kunnen begrijpen hoe deze mythe is ontstaan - omdat boeren waarschijnlijk zeggen dat de omringende planten geel worden en doodgaan, weten we nu hoe het allemaal werkt.
een man die een walnoot plukt
Tot slot, laten we het zo zeggen - over 50k mensen sterven aan een hitteberoerte per jaar. Ondertussen zijn er geen mensen geregistreerd die zijn overleden aan de walnootvloek. Ga dus in de schaduw liggen en haal je slaap in!

Zeg het voort

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands