Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Slapen met een hoge lichaamstemperatuur: Hoe slapen met koorts?

TSA-beoordelaar Connie Hack

Geschreven door Connie

Slaap Adviseur

een uitgelichte afbeelding van Hoe slapen met ha koorts

19 mei 2024 6 min lezen

Hoe slaap je met koorts als je lichaamstemperatuur stijgt? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het draaglijker te maken.

Zelfs als je niet warm of koud slaapt, ben je je er waarschijnlijk van bewust dat je lichaamstemperatuur gedurende de nacht verandert. Lichaamstemperatuur is belangrijk voor de algehele slaapkwaliteit. Het is cruciaal om te begrijpen hoe thermoregulatie werkt, zodat je beter kunt slapen. Koorts kan ook een spelbreker zijn - dus we gaan met dit onderwerp worstelen zodat je weet wat je moet doen.

Wat verandert de lichaamstemperatuur 's nachts?

Mensen zijn in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. De lichaamstemperatuur wordt op peil gehouden door een evenwicht tussen warmteabsorptie, -productie en -verlies. Menselijke lichaamstemperatuur moet binnen een vrij klein bereik worden gehouden, omhoog of omlaag vanaf de rusttemperatuur van 36,5 C. Temperaturen boven 42 C en onder 33,5 C veroorzaken over het algemeen letsel of de dood.

Mensen moeten twee zones handhaven. De eerste is hun kerntemperatuur en de andere is hun buitentemperatuur. De kerntemperatuur is de temperatuur van de maag-, borst- en schedelholtes die belangrijke organen bevatten. De lichaamstemperatuur is de temperatuur van onze huid, weefsels en spieren. Terwijl de kerntemperatuur wordt geregeld door onze hersenen, wordt de schiltemperatuur meer beïnvloed door externe omstandigheden. De kerntemperatuur kan worden behouden of worden vrijgegeven via de schil.

Hoe verandert de temperatuur gedurende de dag?

Als we wakker worden, is onze lichaamstemperatuur op zijn standaardwaarde. Gedurende de ochtend en de late namiddag stijgt onze temperatuur waardoor we energie krijgen en alert en wakker blijven. Daarom is sporten zo effectief, de verhoging van onze lichaamswarmte zorgt ervoor dat we ons wakker voelen.

Na die energietoename komt de neerwaartse periode, de zogenaamde middagdip. Ons lichaam begint de temperatuur te verlagen om ons voor te bereiden op de slaap. Om 5 uur 's ochtends, enkele uren voordat je wakker wordt, is je lichaamstemperatuur het laagst.

Een koelere lichaamstemperatuur wordt geassocieerd met slaap. Omgekeerd geeft een warmere lichaamstemperatuur juist energie. Denk aan hoe wakker je je voelt tijdens het sporten en het wordt duidelijk. Wetenschappers op het gebied van menselijke prestaties hebben ontdekt dat een hogere interne lichaamstemperatuur correleert met meer alertheid, een beter geheugen en verbeterde reactietijden.

Lichaamstemperatuur en slaapkwaliteit

Er is onlangs een onderzoek uitgevoerd dat aantoont dat er een verband bestaat tussen de lichaamstemperatuur en de slaapkwaliteit. De onderzoekers plaatsten menselijke deelnemers in thermopakken. Het verhogen van hun huidtemperatuur met minder dan een graad resulteerde in significante veranderingen in de slaapkwaliteit. Mensen werden 's nachts minder vaak wakker en het percentage van de slaap dat in diepe slaap werd doorgebracht, nam toe. De effecten waren het meest uitgesproken bij ouderen en mensen die aan slapeloosheid leden.

Een man slaapt met koorts

Kun je je lichaamstemperatuur manipuleren tijdens je slaap?

Het antwoord is nee, tenminste niet tenzij je ernstig ziek bent. Het is erg gevaarlijk als je temperatuur meer dan een paar graden boven of onder normaal komt.

Velen vinden echter dat afkoelen voor het slapengaan hen helpt om in slaap te komen.

Tijdens de REM-slaap stoppen je hersenen met het regelen van je lichaamstemperatuur. Zelfs de hypothalamus heeft een pauze nodig. Daarom is het zo belangrijk dat de externe factoren in je slaapomgeving (kamertemperatuur, kleding en beddengoed) je koel houden.

Ideale temperatuur om te slapen

De ideale temperatuur in een slaapkamer om in slaap te vallen ligt tussen 17 en 19 graden Celsius. Zoek de temperatuur die voor jou het beste werkt. Het moet koel genoeg zijn om je te helpen in slaap te vallen zonder dat je een paar uur later rillend wakker wordt, maar ook weer niet te warm zodat je wakker wordt van het zweten.

Wat kun je nog meer doen om jezelf koeler te houden?

Ten eerste, gebruik minder beddengoed. Kies voor zowel beddengoed als pyjama's voor meer ademende vezels zoals katoen of linnen in plaats van warmtevasthoudende synthetische stoffen zoals polyester.

Zoals hierboven vermeld, helpt een warm bad om je lichaamstemperatuur af te koelen, omdat het vocht snel van je huid verdampt zodra je uit bad stapt. Probeer 1 uur voor het slapengaan een bad te nemen voor een optimaal effect.

Verkoudheid en griep

een zieke vrouw met koorts die een thermometer vasthoudt

Als je verkouden bent, of misschien zelfs griep hebt, heb je zin om niets te doen behalve slapen. Tenminste, totdat je probeert te slapen met griep. Dan besef je dat je aandoening elke vorm van slaap bijna onmogelijk maakt. Verkoudheids- en griepsymptomen lijken 's nachts erger te worden op het cruciale moment, wanneer je lichaam rust het hardst nodig heeft. Naast het pure ongemak van de symptomen zelf, dwingt de verhoogde slijmproductie ons om door onze mond te ademen in plaats van door onze neus. Als we gaan liggen, kan de verstopping erger lijken. Mondademhaling irriteert ook de luchtwegen, waardoor we vaker moeten hoesten, wat op zijn beurt ook de slaap kan verstoren.

Als we ziek zijn, laat ons organisme ook bepaalde immuunfactoren vrij in de bloedbaan, waarvan sommige slaapbevorderend zijn. Het eindresultaat is dat je de hele nacht ligt te woelen en te draaien. En zelfs als het je lukt om in slaap te vallen, word je wakker met een uitgeput en moe gevoel en lijken de symptomen van verkoudheid en griep erger.

Kies verstandig voor medicijnen

een vrouw in pyjama naast medicijnen tegen verkoudheid

Veel mensen gebruiken 's nachts medicijnen tegen verkoudheid, maar dat helpt niet altijd om beter te slapen. Soms maakt het gekozen medicijn het zelfs erger.

Iedereen reageert anders op de medicijnen. Sommige mensen vallen makkelijker in slaap, maar anderen kunnen nerveus en schichtig worden, waardoor ze niet in slaap vallen en blijven. Er zijn bepaalde ingrediënten in verkoudheidspillen en hoestmedicijnen die mensen een onrustig gevoel geven. Andere ingrediënten hebben een controversieel effect, waardoor sommige mensen slaperig worden en anderen niet.

Koorts en nachtelijk zweten

Koorts is een toestand van verhoogde lichaamstemperatuur, meestal gevolgd door zweten, rillen en een gevoel van uitputting. Het is een veel voorkomend teken dat op zichzelf meestal weinig helpt bij het stellen van een diagnose. Aanhoudende hoge koorts moet dringend behandeld worden. Koorts boven 42,2° C veroorzaakt bewusteloosheid en leidt bij aanhoudende koorts tot permanente hersenbeschadiging.

De meeste gevallen van koorts zijn te wijten aan zelflimiterende virale infecties, vooral infecties van de bovenste luchtwegen en exanthemen bij kinderen.

Urineweginfecties komen ook vaak voor, maar ernstigere infecties moeten altijd overwogen worden. Recente buitenlandse reizen moeten aanleiding zijn om doorverwijzing naar de tweedelijnsgezondheidszorg te overwegen voor volledig onderzoek naar tropische infecties zoals malaria.

Nachtelijk zweten wordt meestal gedefinieerd als perioden van aanzienlijk nachtelijk zweten waarbij het beddengoed doorweekt raakt. Dit is een veel voorkomend symptoom. Hoewel het ongemakkelijk is, is nachtelijk zweten meestal geen teken van een ernstige onderliggende medische aandoening. Het kan worden veroorzaakt door iets eenvoudigs als een te warme kamer of te veel dekens op het bed.

Wat te doen tijdens koorts?

Drink vooral veel vocht. Draag niet te veel kleren (maar ook niet te weinig) of gebruik niet te veel dekens. Houd de kamer op een comfortabele temperatuur maar zorg ervoor dat er frisse lucht circuleert (gebruik een ventilator als die beschikbaar is). Een vochtig vest en een ventilator kunnen effectief zijn om de temperatuur te verlagen. Heel belangrijk: veeg het zweet niet meteen af, want dit helpt om het lichaam af te koelen. Koele baden en lauwe sponzen zijn niet aan te raden. Iets extra's dat je symptomen wat kan verlichten - gebruik een lavendel slaap spray.

Conclusie

Lichaamstemperatuur is belangrijk voor algehele slaapkwaliteit. Het menselijk lichaam heeft twee grote thermoregulatiezones, de kern en de schil. De kerntemperatuur wordt automatisch geregeld door de hersenen, behalve tijdens de REM-slaapfase. De lichaamstemperatuur schommelt overdag en wordt lager naarmate de slaaptijd nadert. Er is ook een sterke correlatie tussen de lichaamstemperatuur en de algehele slaapkwaliteit of slaapcycli, aangezien de kleinste verandering in de kerntemperatuur de slaapduur en -diepte aanzienlijk verandert. Het kan zelfs leiden tot slapeloosheid ook.

Natuurlijk zijn er ziektesymptomen waarbij de lichaamstemperatuur ver boven het gemiddelde stijgt, wat zich meestal uit in koorts, nachtelijk zweten en verstopte luchtwegen. Deze symptomen hebben een grote invloed op de slaapkwaliteit en doen zelfs alle goede effecten van slapen teniet. Om een paar uur kostbare slaap te kunnen pakken, moet je de kamer aanpassen zodat deze de temperatuur en luchtstroom beter reguleert.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Connie
Als CPD gecertificeerd slaapadviseur weet ik hoe belangrijk slaap is. En als combinatieslaper vond ik het moeilijk om producten te vinden die bij mijn slaapstijl passen. Ik heb meer dan 2 jaar ervaring met het testen van producten bij The Sleep Advisors, wat betekent dat ik op, met en onder meer dan 500 producten heb geslapen met wisselend succes. Dit komt bovenop de meer dan 2 jaar ervaring als productbeoordelaar voor de tijdschriften Closer, Heat en Grazia, dus ik heb een streng proces. Ik deel graag mijn slaapgetuigenissen met onze lezers en hoor ook graag hun ervaringen.
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

een beeld van een koppel liggend in een bed
19 mei 2024

Stop snurken met deze top 10 tips

Wil je stoppen met snurken? Studies hebben aangetoond dat bijna de helft van de volwassenen last heeft van snurken. In de meeste gevallen is snurken geen ernstige...
Heb ik magnesium nodig voor een betere slaap en een betere gezondheid?
19 mei 2024

Heb je magnesium nodig om te slapen?

Ons lichaam kan niet functioneren zonder essentiële mineralen. Ze zijn verantwoordelijk voor alle soorten lichaamsfuncties, de gezondheid van onze botten,...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands