Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Is slapen in een koude kamer slecht voor je?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

De slaapadviseurs slapen gelukkig

19 mei 2024 6 min lezen

Slapen in de zomer of in een kamer die in de winter oververhit is, is meestal niet comfortabel omdat we voortdurend zweten, ook al daalt de lichaamstemperatuur van nature. Dat leidt tot de conclusie dat slapen in een koude kamer aangenamer en gezonder is voor het menselijk lichaam.

Je hebt vast al nagedacht over hoe je de ideale slaapomgeving kunt creëren in je koele slaapkamer. Dit omvat de aankoop van een matras van hoge kwaliteit, comfortabele kussens, een winterdekbed, gordijnen, verlichting en tv. Maar de meeste mensen weten niet meer dat de temperatuur een van de belangrijkste factoren is voor een comfortabele nachtrust.

Als je het te warm hebt en voortdurend zweet of als het aan de andere kant erg koud is, zul je niet in staat zijn om in slaap vallen of in slaap blijven. Of je ervoor kiest om de slaapkamer warmer of kouder te maken, hangt zeker af van je voorkeuren. Maar je moet ook overwegen wat gezonder en beter is op de lange termijn.

Voordelen van slapen in een koude kamer

Een afbeelding van een vrouw in een slaapzak.

Je zult waarschijnlijk verrast zijn door Ontdek hoeveel voordelen slapen in een koude kamer heeft. Het belangrijkste voordeel is zeker een betere slaapkwaliteit, maar er zijn nog veel meer voordelen voor onze gezondheid.

Slapen in een koude kamer kan zelfs je humeur verbeteren en veroudering vertragen, wat echt fascinerend is. Laten we eens meer te weten komen over de verschillende voordelen van slapen in een koude kamer.

Veel sneller in slaap vallen

Als we slaperig worden, begint de lichaamstemperatuur te dalen. Dit kan worden gezien in het voorbeeld van extreme situaties zoals onderkoeling die slaperigheid veroorzaakt. Als je in een koudere kamer slaapt, zal je lichaam zich veel sneller voorbereiden op de slaap, omdat dit een natuurlijk instinct is in een koude omgeving, in tegenstelling tot warmte.

Betere slaapkwaliteit

een jonge vrouw die op haar zij slaapt

Net zoals het een natuurlijk proces is dat de lichaamstemperatuur daalt wanneer je je klaarmaakt om naar bed te gaan, is het ook een natuurlijk proces dat de lichaamstemperatuur 's ochtends stijgt. Op deze manier zijn je lichaam en geest voorbereid om uit bed te komen en de dag te beginnen.

Daarom is het nodig om je lichaam een koele slaapomgeving te geven. Anders springt je lichaamstemperatuur 's nachts omhoog en word je slaperig wakker. Zoals je weet, gebeurt dit vaak in de zomer als je geen airconditioner gebruikt. Meer informatie over slaapkwaliteit hier.

Langzamere veroudering

een afbeelding van een jonge vrouw die gezond eet om dromen te onthouden

Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat melatonine is een van de belangrijkste antiverouderingshormonen. Het vermindert schade door oxidatieve stress, vermindert de activering van p53 en doet nog veel meer positieve dingen in het lichaam.

Er is ook ontdekt dat melatonine het meest wordt afgescheiden bij temperaturen tussen 15 en 20 graden Celsius. Slapen in een koude kamer laat je er dus jonger uitzien.

Optimaal melatonineniveau

Melatonine is niet alleen het belangrijkste antiverouderingshormoon, maar ook het belangrijkste slaaphormoon. Veel mensen die last hebben van slapeloosheid krijgen melatoninesupplementen voorgeschreven om hun slaapcyclus op orde te krijgen. Melatonine is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de pijnappelklier en suppletie moet niet te lang worden ingenomen. Een koude slaapomgeving helpt om je melatonineniveau altijd optimaal te houden. Het kan ook nuttig zijn voor vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus.

Preventie van stofwisselingsziekten

Er zijn een aantal stofwisselingsziekten, waarvan diabetes de meest voorkomende is, die we in de volgende paragraaf zullen bespreken. Obesitas wordt ook beschouwd als een stofwisselingsziekte en melatonine heeft een effect op gewichtsverlies. Dit brengt ons terug bij het feit dat melatonine meer wordt uitgescheiden in een koude kamer.

Minder kans op diabetes

Er is diabetes type 1 en type 2. Diabetes type 1 komt meestal voor door erfelijkheid, terwijl type 2 is verworven, hoewel erfelijkheid ook een invloed heeft. Een koude slaapomgeving kan helpen bij diabetes, vooral diabetes type 2. Melatonine speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van diabetes type 2 en obesitas, dat nauw samenhangt met diabetes. Je vermindert de kans op de ziekte van Alzheimer en enkele andere ziekten, zelfs als deze niet metabolisch zijn.

Geen slapeloosheid

Slapeloosheid kan een gevolg zijn van een orgaanziekte, maar het kan ook een gevolg zijn van de angst en stress waaraan we dagelijks worden blootgesteld. Het is bewezen dat veel mensen die last hebben van slapeloosheid een gemiddeld hogere lichaamstemperatuur hebben dan mensen die niet hetzelfde probleem hebben. Een koude kamer verlaagt de kerntemperatuur en je valt sneller in slaap, wat kan leiden tot slapeloosheid genezen op de lange termijn.

Stemmingsverbetering

Een beeld van een positieve vrouw.

De meest voor de hand liggende manier waarop een koude slaapkamer je humeur kan verbeteren, is door ervoor te zorgen dat je snel in slaap valt en 's nachts niet wakker wordt, waardoor je uitgerust en vol energie bent. Je zult ook niet chagrijnig zijn zoals wanneer je bezweet en dorstig wakker wordt.

Dus als je normaal gesproken geen ochtendmens bent, kan dit het voordeel zijn dat je nodig hebt! Het is immers nogal moeilijk om vrolijk te zijn als je wakker wordt met wallen onder je ogen en hoofdpijn. En zelfs op een serieuzere noot, er is een verband tussen depressie en slaapgebrek.

Minder stress

Het levenstempo is tegenwoordig zo hoog dat de gemiddelde middelbare scholier blootgesteld wordt aan stress zoals de CEO van een bedrijf 40 jaar geleden. Het is iets dat we niet kunnen vermijden, maar het is ook iets dat steeds meer mentale problemen bij mensen veroorzaakt. Als je na een lange en stressvolle dag in je koude slaapkamer komt, worden er geen stresshormonen zoals cortisol afgescheiden en val je snel en gemakkelijk in slaap en geniet je van een verkwikkende nachtrust.

Kan slapen in een koude kamer je ziek maken?

Een man ligt ziek in een bed en is bedekt met een oranje deken.

In theorie kan slapen in een koude kamer je ziek maken. Maar dat kan alleen gebeuren als de kamer te koud is, bijvoorbeeld onder de 10 graden Celsius. Of als je dekbed te warm is, zodat je gaat zweten en 's nachts verkouden wordt. Maar dat is allemaal niet waarschijnlijk.

Zolang je comfortabel in de kamer verblijft en slaapt, betekent dit dat het niet te koud is. Als je een winterdekbed hebt, is de optimale temperatuur ergens tussen de 15 en 18 graden. Als de baby of het kind bij je slaapt, moet de temperatuur rond de 20 graden zijn, voor het geval dat, omdat kinderen vatbaarder zijn voor verkoudheid.

Uiteindelijk willen we je nog één laatste advies geven om wakker te blijven, en dat is - zorg voor een goede nachtrust. Als je uitgerust wakker wordt, heb je geen middagdutje nodig om de dag door te komen. Zo eenvoudig is het.

Helpt slapen in een koude kamer om af te vallen?

Door alles wat je tot nu toe in dit artikel hebt gelezen, kun je waarschijnlijk zelf het antwoord op deze vraag concluderen. Aangezien melatonine meer wordt afgescheiden als je in een koude kamer slaapt en melatonine invloed heeft op het voorkomen van stofwisselingsziekten, zoals diabetes en de kans op obesitas vermindert, is het antwoord op deze vraag ja - slapen in een koude kamer kan je helpen afvallen. 

De wetenschapper kwam ook tot enkele nieuwe baanbrekende conclusies. Een onderzoek heeft aangetoond dat je metabolisme versnelt als reactie op een koude omgeving en dus verbrandt je lichaam meer calorieën in rust dan wanneer je in een warme kamer slaapt.

Hoe maak je een kamer koeler?

Er zijn veel manieren om een kamer koeler te maken en ze zijn stuk voor stuk eenvoudig. Je hoeft geen duizenden euro's uit te geven of je slaapkamer te verbouwen.

Koop een verkoelende matras topper

Panda matras topper van dichtbij bekeken in onze video review

De luchttemperatuur in je slaapkamer kan ideaal zijn, maar als de matras warmte vasthoudt en niet ademend is, zul je het elke nacht warm hebben. Een matras kopen is een grote investering en als je huidige matras comfortabel is, hoef je die niet te vervangen. Het enige wat je nodig hebt is een verkoelende matras topper.

Je kunt kiezen voor een gelmatras topper, een verkoelend type. van toppers, of enkele van de meest ademende toppers op de markt.

Investeer in een ventilator

Airconditioning is een veel betere optie dan een ventilator, maar ook onvergelijkbaar duurder. Omdat de zomers meestal niet verzengend heet zijn, hoef je niet veel geld uit te geven voor het airconditioningsysteem. Koop een ventilator die de lucht constant koelt en roert om comfortabel te slapen in de zomer.

Houd je raam open

De zomernachten zijn niet zo heet als in Spanje of Italië, dus een open raam is vaak al genoeg om de temperatuur in je slaapkamer aangenaam te houden. Je kunt het raam ook in de lente en herfst open laten staanmaar in de winter raden we af om het raam open te laten, zelfs als je centrale verwarming hebt.

Gebruik natuurlijke koelvellen

Je moet synthetische lakens vermijden, vooral tijdens de warmere maanden. Synthetische lakens geven je het gevoel alsof je op een grill slaapt. Gebruik in plaats daarvan katoenen lakens of lakens gemaakt van eucalyptusdat wordt beschouwd als een superverkoelend materiaal. Dergelijke lakens koelen je niet alleen af, maar voeren ook vocht van je af.

Schakel onnodige verlichting uit

Als je LED-verlichting hebt, zal deze je kamer niet verder opwarmen. Maar als je een ander type verlichting hebt, moet je alle onnodige verlichting uitschakelen. Dit lijkt misschien onbelangrijk voor je, maar geloof ons, verlichting kan een kamer aanzienlijk opwarmen. Als je ooit op een podium of in een televisiestudio hebt gestaan, weet je waar we het over hebben.

Gebruik verduisterende gordijnen

Het belangrijkste doel van verduisterende gordijnen is om de kamer volledig donker te maken, wat zeker een van de belangrijke voorwaarden is voor een goede nachtrust. Maar dat is niet alles wat verduisterende gordijnen te bieden hebben. Omdat ze dik zijn om het licht volledig tegen te houden, zijn ze ook goed isolerend. Verduisterende gordijnen van hoge kwaliteit voorkomen dat de zon je kamer te veel opwarmt. Als je slaapkamer aan de zonnige kant is, moet je zeker overwegen om dit soort gordijnen te kopen.

Wat is de ideale kamertemperatuur?

Een afbeelding van een thermometer.

Overdag, als je wakker bent, mag de luchttemperatuur in de kamer niet te warm of te koel zijn. De gezondste temperatuur is rond de 20 graden, dus 18 tot 22 graden. In de slaapkamer moet de temperatuur lager zijn dan die om goed te slapen, tussen de 15 en 18.

Natuurlijk moet je naar je lichaam luisteren, dus als iemand graag in een koudere of warmere omgeving slaapt dan wat als ideaal wordt beschouwd, is dat helemaal prima, zolang je maar niet overmatig vloekt of rilt.

Wat is te koud om te slapen?

Temperaturen onder 13 graden Celsius worden als te koud beschouwd om te slapen. Als je van jongs af aan in een erg koude kamer hebt geslapen, vind je die temperatuur misschien aangenaam, maar als je gewend bent aan centrale verwarming is het te koud voor je. Zelfs als je in een erg koude kamer wilt slapen, laat je lichaam er dan geleidelijk aan wennen. Verlaag de temperatuur dus geleidelijk, maak de kamer niet meteen heel koud want dan kun je ziek worden.

Is slapen in een koude kamer slecht voor je?

Een afbeelding van een man gewikkeld in een paarse deken.

Nee, Slapen in een koude kamer is niet slecht voor je, integendeel. Slapen in een koelere omgeving heeft veel voordelen voor de gezondheid en iedereen zou in een koudere kamer moeten slapen dan waar hij of zij de dag doorbrengt om sneller de diepe slaap en de snelle oogbewegingsfase te bereiken. Dus als de temperatuur in je woonkamer rond de 20 graden is, moet het in de slaapkamer minder dan 18 graden zijn. Warme slapers hebben een warmere kerntemperatuur van hun lichaam, dus zij willen misschien een nog koelere kamer.

Je zult merken hoeveel sneller je in slaap valt en hoe de kwaliteit van je nachtrust verbetert.

Bovendien ervaar je vele andere voordelen, zoals minder rimpels, een snellere stofwisseling en een veel beter humeur 's ochtends. Er zijn genoeg manieren om de slaaptemperatuur optimaal te houden, maar je moet ook oppassen dat je niet ziek wordt als het te koud is of als het dekbed niet geschikt is.

Conclusie

Kortom, slapen in een verkoudheid heeft een aantal verrassende voordelen. En als je problemen hebt met in slaap vallen, kan het je de voorsprong geven die je zoekt! Slaap jij in een koude kamer? Vertel het ons in de comments!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Uitgelichte afbeelding van hoe je kunt stoppen met tongbijten tijdens het slapen.
19 mei 2024

Hoe stop je met op je tong bijten in je slaap?

Waarom gebeurt dat nachtelijke tongbijten eigenlijk? Nou, daar kunnen een paar redenen voor zijn. Omdat we voornamelijk onbewust zijn als we...
Uitgelichte afbeelding van slaapinertie.
20 mei 2024

Slaap Traagheid 101

Er zijn mensen die maar een paar seconden nodig hebben om zich volledig bewust te worden en op te staan. Maar zulke mensen behoren tot een minderheid. De meeste mensen fe...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands