Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Nachtelijke paniekaanvallen 101

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Nachtelijke paniekaanvallen

20 mei 2024 6 min lezen

Als je ooit last hebt gehad van nachtelijke paniekaanvallen, dan weet je dat ze behoorlijk angstaanjagend kunnen zijn. Maar kennis is macht! Dus hier is alles wat je moet weten.

Bibberend en doodsbang wakker worden kan het inslapen zeker tot een zware strijd maken. En als het vaak genoeg gebeurt, kun je zelfs nachtelijke angst krijgen. De wetenschap is er echter om te helpen!

We gaan hier dus in detail uitleggen wat je allemaal moet weten over nachtelijke paniekaanvallen en hoe je die ervaring zo pijnloos mogelijk kunt maken. Houd er wel rekening mee dat dit slechts algemeen advies is en dat je altijd naar een professional moet gaan als het serieus wordt.

Wat is het verschil tussen een paniekaanval 's nachts en een nachtmerrie of nachtelijke terreur?

Een afbeelding van een vrouw met een paniekaanval

Voordat we ingaan op de kern van de zaak, is het belangrijk om vast te stellen wat een nachtelijke paniekaanval precies is. Voor sommigen lijkt het misschien duidelijk (vooral als je al eerder paniekaanvallen hebt gehad), maar er kan verwarring ontstaan.

Nachtelijke terreur kan lijken op paniekaanvallen Ze laten de getroffen persoon 's nachts woelen en draaien of zelfs schreeuwen. Het verschil is echter dat nachtmerries maken je niet wakker en de getroffen persoon herinnert zich niet eens meer waar hij in eerste instantie bang voor was.

Nachtmerries zijn wat lastiger, omdat de lichamelijke symptomen erg lijken op die van een paniekaanval. Namelijk, nachtmerries zorgen ervoor dat de persoon wakker wordt, vaak vergezeld van een verhoogde hartslag, zweten en angst. En in tegenstelling tot nachtmerries, kunnen nachtmerries meestal worden herinnerd.

Ten slotte liggen paniekaanvallen 's nachts ergens in het midden. Net als nachtmerries maken ze de getroffen persoon wakker, maar net als nachtelijke angsten, de persoon kan zich niet herinneren waarom hij plotseling wakker is. Bovendien zijn de symptomen van een paniekaanval 's nachts vaak ernstiger dan die van nachtmerries of nachtmerries (soms worden ze zelfs verward met een hartaanval).

Symptomen van nachtelijke paniekaanvallen

Een afbeelding van een vrouw die onrustig in de verte kijkt

Nachtelijke paniekaanvalsymptomen (NHS) omvatten:

  • schudden
  • zweten
  • gedesoriënteerd gevoel
  • rillingen
  • misselijkheid
  • snelle en/of onregelmatige hartslagen
  • droge mond
  • ademnood
  • duizeligheid
  • een gevoel van terreur/angst

De symptomen van een paniekaanval 's nachts zijn dezelfde als overdag, en zoals je kunt zien is een paniekaanval niet bepaald een makkie. En het feit dat het 's nachts kan gebeuren, maakt het alleen maar verwarrender en angstaanjagender. Het is echter ook belangrijk om te weten dat veel andere psychische aandoeningen en slaapstoornissen vergelijkbare symptomen hebben.

Daarom raden we aan om rekening te houden met een paar belangrijke dingen. Ten eerste, de timing. Zoals we later zullen bespreken, mensen met nachtelijke paniekaanvallen hebben meestal ook overdag paniekaanvallen. Vaak heb je dus zowel nachtelijke als dagelijke paniekaanvallen nodig om er zeker van te zijn dat het geen andere aandoening is.

Ten tweede, denk aan je mentale toestand. Veel aandoeningen hebben fysiek echter dezelfde symptomen, het gevoel van intense angst zou je in de juiste richting moeten wijzen. Dit kan dus nog een aanwijzing zijn om paniekaanvallen te onderscheiden van andere stoornissen.

Dit alles gezegd hebbende, een professional raadplegen is altijd je beste gok en je moet geen zelfdiagnose stellen op basis van deze losse richtlijnen. Vooral omdat de wetenschap nog steeds niet goed weet wat een paniekaanval veroorzaakt.

Waarom treden nachtelijke paniekaanvallen op?

Een afbeelding van een blauwe ballon met een verdrietig gezicht erop getekend

Helaas heeft de wetenschap nog niet precies vastgesteld wat nachtelijke paniekaanvallen (of paniekaanvallen in het algemeen) veroorzaakt. Maar we weten wel dat het nauw samenhangt met hoe onze hersenen en ons zenuwstelsel omgaan met angst en vrees. Risicofactoren zijn daarom onder andere:

  • Angststoornissen hebben
  • Depressief zijn
  • Slaapstoornissen zoals slapeloosheid en slaapapneu
  • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD)
  • Gebruik en/of verslaving aan middelen zoals alcohol en drugs

En zoals we al zeiden, zul je waarschijnlijk ook overdag paniekaanvallen hebben - aangezien nachtelijke paniekaanvallen zelden exclusief zijn.

Hoe behandel je angst- en paniekaanvallen 's nachts?

Hoewel er geen manier is om nachtelijke paniekaanvallen helemaal te voorkomen, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je de symptomen kunt verminderen.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen, nachtelijke paniekaanvallen zijn behandelbaar. Dus verlies de hoop niet als de volgende lijst overweldigend lijkt.

Vermijd cafeïne, roken en alcohol

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat deze dingen paniekaanvallen veroorzaken, ze lijken ze veel erger te maken. Deze stoffen verlagen namelijk je algehele slaapkwaliteit en kunnen je lichaam (en geest) minder goed in staat stellen om te gaan met stress en spanning.

Dat gezegd hebbende, als je verslaafd bent aan een van deze stoffenZorg ervoor dat je advies of hulp krijgt van een professional om het proces wat gemakkelijker te maken. Per slot van rekening, In één keer stoppen zonder begeleiding kan in de eerste weken nog meer stress veroorzaken.

Oefen ademhalingsoefeningen

Als je nachtelijke paniekaanvallen hebt, heb je waarschijnlijk het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt en dat kan ervoor zorgen dat je nog meer gespannen raakt. Daarom kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen, met lange, gecontroleerde in- en uitademingen.

Niet alleen Ademhalingsoefeningen helpen om over het algemeen rustiger te worden, maar ze zijn ook een uitstekend hulpmiddel om de paniekaanval zelf te overwinnen. en het gevoel geven dat het iets minder erg is. Dit is vooral handig als je alleen bent op het moment van de aanval en een manier nodig hebt om jezelf snel te kalmeren.

Probeer gezond te blijven

Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende zonlicht zijn allemaal dingen die je leven over het algemeen kunnen verbeteren. De kans is groot dat dit soort veranderingen in je levensstijl zorgen voor meer energie en een optimistischere kijk op het leven. wat leidt tot minder chronische stress en hopelijk minder nachtelijke paniekaanvallen ook.

Bovendien zijn deze veranderingen essentieel voor goede slaaphygiënewat je mentale en fysieke gezondheid alleen maar ten goede kan komen. Het is dus een algemene overwinning.

Roep de hulp in van een therapeut

Een afbeelding van een vrouw met angst die 's nachts haar gezicht vasthoudt met haar hand

Hoewel er nog steeds een zeker stigma bestaat als het gaat om in therapie gaan, is het een van de beste dingen die je kunt doen om psychische stoornissen te bestrijden en breng balans in je leven.

Zoals we al zeiden, paniekaanvallen vaak een bijproduct zijn van andere mentale problemenHet bezoeken van een professional op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg kan dus zoiets zijn als twee vliegen in één klap slaan. Dus als je vermoedt dat je aan een depressie lijdt of als je de diagnose posttraumatische stressstoornis of OCD hebt gekregen, kun je het beste naar een therapeut gaan.

En zelfs als je denkt dat deze voorwaarden niet op jou van toepassing zijn, raden we aan Cognitieve Gedragstherapie te proberenomdat het kan helpen om stress triggers te isoleren en te voorkomen dat je vaak paniekaanvallen krijgt.

Zoek de juiste medicatie

Als het hebben van een nachtelijke paniekaanval een te stressvolle situatie is om mee om te gaan door middel van praten of ademhalingsoefeningen, dan is het krijgen van de juiste medicatie je beste gok. Er is echter één ding dat belangrijk is om in gedachten te houden.

Namelijk, angstremmende medicatie wordt vaak gegeven om paniekaanvallen te behandelen, maar kan verslavend worden. Het kan dus een goed idee zijn om met je huisarts te praten en te kijken of je alternatieven op basis van kruiden kunt krijgen.

En als je toch voor het "sterkere spul" gaat, doe je best om er niet volledig op te vertrouwen. Je zou de medicatie bijvoorbeeld kunnen gebruiken om jezelf wat gemoedsrust te geven terwijl je ook werkt aan de andere stressverlichtende methoden die we tot nu toe hebben beschreven en uiteindelijk van de medicatie afgaat (met begeleiding van je huisarts natuurlijk).

Hoe weet je of je een paniekstoornis hebt?

Een afbeelding van een gestreste vrouw in bed

Een paniekaanval kan op zichzelf staan. Misschien heb je gewoon een stressvolle week achter de rug, heb je iets te veel gedronken en overvalt de angst je voor een paar minuten. Maar soms is er ook een patroon van herhaalde paniekaanvallen.

Volgens NHS, je zou een paniekstoornis kunnen hebben als je meer dan één paniekaanval per maand die wordt gevolgd door minstens een maand van angst om mogelijk weer een aanval te krijgen. Maar maak je geen zorgen, een paniekstoornis is behandelbaar.

Kan een paniekaanval dodelijk zijn?

Een afbeelding van een vrouw die een paniekaanval heeft en haar hoofd met haar handen vasthoudt

Hoewel mensen tijdens een paniekaanval vaak een gevoel van angst en onheil hebben, je kunt er niet echt aan sterven. Per slot van rekening worden paniekaanvallen getriggerd en gemanifesteerd door een gevoel van angst, en niet door een feitelijke levensbedreigende situatie.

Vergeet echter niet dat nachtelijke paniekaanvallen soms tekenen zijn van onderliggende aandoeningen. Dus ook al kunnen paniekaanvallen je niet echt schaden, de onderliggende aandoening kan gevaarlijker zijn.

Hoe kalmeer je angst 's nachts?

Zoals we al hebben gezegd, is je best doen om 's avonds kalm en ontspannen te blijven een van de meest gebruikelijke manieren om nachtelijke paniekaanvallen te bestrijden. Bovendien is midden in de nacht wakker worden van angst verre van ideaal voor je slaapkwaliteit. Dus hier zijn een paar manieren waarop je precies dat kunt doen:

Wakker worden met pijn op de borst - heb ik een paniekaanval?

Het is niet meer dan normaal om te flippen als je pijn op de borst hebt, vooral als het je plotseling uit een prettige droom rukt. En helaas kan dit een symptoom zijn van een hele reeks aandoeningen. We raden je aan de volledige lijst te bekijken hier.

Maar als je er snel achter wilt komen of het een paniekaanval was, raden we je aan om hier rekening mee te houden. Word je vaak midden in de nacht angstig wakker en heb je overdag wel eens een paniekaanval gehad?

Als het antwoord op beide vragen ja is, is de kans groot dat je een paniekaanval hebt gehad toen je wakker werd. Het is echter altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen (vooral als het gaat om pijn op de borst), dus zorg ervoor dat je Ga naar je huisarts voor een beoordeling.

Referenties & bronnen

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding van worstelen om uit bed te komen.
19 mei 2024

Moeite om uit bed te komen

Symptomen van chronische vermoeidheid zijn vermoeidheid en slaperigheid. In zo'n toestand is het bijna onmogelijk om minstens 1 uur na w...
Aanbevolen afbeelding voor Waarom heb ik kloppende pijn in mijn benen als ik ga liggen?
20 mei 2024

Waarom heb ik kloppende pijn in mijn benen als ik ga liggen?

Zoals we in de inleiding al zeiden, zullen we eerst een paar aandoeningen bespreken die kunnen leiden tot pijn in de benen. Natuurlijk is dit geen allesomvattend...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands