Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Lichttherapie 101

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Een uitgelichte afbeelding voor Lichttherapie

20 mei 2024 4 min lezen

De meesten van ons hebben tegenwoordig lichttherapie nodig!

Ben je het eens met deze bewering? Als je dat niet doet, dan komt dat omdat je niet weet hoe heilzaam lichttherapie voor ons allemaal kan zijn. Ja, ook voor jou! Lees dit artikel dus eens. Wie weet ren je wel naar de winkel om zo'n lichttherapielamp te kopen zodra je klaar bent met lezen.

Dus, zonder verder oponthoud, hier is wat je moet weten over lichttherapie, de voordelen en de veiligheidsvoorschriften.

Wat is lichttherapie en hoe werkt het?

Een afbeelding van het gezicht van een vrouw.

Laten we eerst eens vertellen wat lichttherapie is. Lichttherapie (ook bekend als fel lichttherapie of zelfs fototherapie) is een therapie die wordt gebruikt om verschillende geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen. Het wordt voornamelijk gebruikt door mensen die lijden aan een seizoensgebonden affectieve stoornis (of winterdepressie zoals sommigen het graag noemen). Het bleek echter ook geweldig te zijn voor mensen die lijden aan niet-seizoensgebonden depressies, bipolaire depressies, angsten, slapeloosheid, slaapstoornissen door het circadiane ritme, enz.

Maar, je hoeft geen psychische problemen te hebben om deze lichttherapie te gebruiken. Je kunt het op deze sombere dagen gebruiken om je lichaam meer melatonine en serotonine te laten produceren, dat wil zeggen, je kunt het gebruiken om je op te beuren en overdag gemotiveerder en productiever te zijn.

Onderzoekers denken dat alle bovengenoemde aandoeningen iets te maken hebben met het gebrek aan natuurlijk zonlicht. Tijdens de winter, wanneer de dagen kort en relatief donker zijn, stellen we onszelf meestal niet bloot aan voldoende licht, waardoor onze hormonen in de war raken. Sommige mensen reageren goed op dit alles, maar anderen krijgen last van depressiesymptomen zoals prikkelbaarheid, hersenmist, lusteloosheid, onvermogen om zich te concentreren, desinteresse in sociale contacten, angsten, verschillende angsten, gewichtstoename, enz.

Gelukkig kan lichttherapie hierbij helpen!

Maar hoe werkt lichttherapie? Dat wil zeggen, hoe kan een lichttherapiesessie helpen bij alle stemmingsstoornissen die we hierboven hebben genoemd?

Nou, het begint allemaal met een lichttherapiebox of lichttherapielamp. Je sluit deze doos (of lamp) aan, je zet hem aan en je gaat er ongeveer 30 minuten voor zitten. Een half uur is genoeg voor je huid en ogen om genoeg licht te absorberen, zodat je lichaam voldoende vitamine D, melatonine en serotonine kan aanmaken. - drie hormonen die nodig zijn voor de effectieve behandeling van elke aandoening die we hebben.

Voordelen van lichttherapie

Een afbeelding van een vrouw die in de verte kijkt.

Zoals eerder gezegd, heeft lichttherapie veel voordelen.

Als we lichtbakken of lampen gebruiken, sturen we een boodschap naar ons lichaam om meer vitamine D aan te maken. Vitamine D is uiterst belangrijk voor onze algehele gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Naast vitamine D helpt lichttherapie bij de productie van melatonine en serotonine. Melatonine is een hormoon dat verantwoordelijk is voor onze slaapkwaliteit. Als we er genoeg van hebben, hebben we een goede slaapkwaliteit. Maar als we dat niet hebben, zullen we waarschijnlijk wat slaapstoornissen hebben. Tot slot helpt lichttherapie bij de productie van serotonine - een hormoon dat we nodig hebben om gelukkig te zijn.

Dus, tot besluit, Heldere lichttherapie maakt ons over het algemeen gezond, gelukkig en uitgerust.

Echter, Het is belangrijk om te vermelden dat deze behandeling met fel licht niet noodzakelijkerwijs alle aandoeningen geneest die we hebben. (of dat nu seizoensgebonden affectieve stoornissen, slaapstoornissen, stemmingsstoornissen, enz. zijn). Deze behandeling kan alleen de symptomen die we hebben verlichten. Bovendien moet je niet verwachten dat de symptomen na het eerste gebruik verdwenen zijn - je hebt meerdere, consistente lichttherapiebehandelingen nodig om enige verandering te zien.

Wie zou deze therapie moeten gebruiken

We hebben al gezegd wie deze lichttherapie zou moeten gebruiken - meestal mensen die lijden aan seizoensgebonden depressie en niet-seizoensgebonden depressie. Maar laten we een paar 'groepen' mensen noemen die ook baat kunnen hebben bij lichttherapiesessies. Dat zijn:

Verschillende soorten lichttherapie

Een afbeelding van een vrouw.

Voor de behandeling van alle bovengenoemde aandoeningen, we lampen moeten gebruiken die volspectrum fluorescerend licht produceren. Deze lampen bootsen in principe natuurlijk daglicht na. Daarnaast kunnen we echter ook de volgende drie soorten belichtingslampen gebruiken:

  1. Rood licht
  2. Blauw licht
  3. Groen licht

 

Rood lichttherapie helpt bij een snellere wondgenezing. Blauw licht helpt bij littekens. En groen licht helpt bij migraine. Als je echter SAD wilt behandelen, zal je arts of je psycholoog waarschijnlijk voorstellen om fluorescerend licht te gebruiken dat wit of gelig is.

Lichttherapielampen en -boxen - hoe te kiezen

Lichttherapielampen en -boxen zijn er in bijna alle soorten en maten. Je kunt een kleinere kopen die je op je bureau kunt zetten en gebruiken terwijl je ervoor gaat zitten. Of je kunt een grotere plafondlamp kopen en die gebruiken tijdens het studeren, werken, een boek lezen, enz.

Vorm en grootte moet je helemaal naar je eigen smaak kiezen. Gelukkig zijn er veel geweldige SAD-lampen, zodat je de hele dag kunt kiezen. Maar als het op lichtintensiteit aankomt, moet je het advies van je arts opvolgen. Waarom? Omdat als je voor een lichtbak kiest waarvan het licht te zwak is, het geen effect zal hebben op je SAD behandeling. En als je kiest voor een lichtbak met een te sterke lichtsterkte, doe je misschien meer kwaad dan goed. Raadpleeg dus altijd uw arts voordat u een lichttherapiebehandeling ondergaat.

Als je echter een lichttherapiebox of -lamp wilt kopen die je zult gebruiken om je op te beuren, dan kun je deze kopen, moet je gaan voor een lamp met een lichtintensiteit van 10.000 lux. Met deze kun je gewoon niet fout gaan!

Vraag bovendien altijd of de lichttherapielamp die je koopt ultraviolet licht (UV-licht) 'stoppers'. Ultraviolet licht is niet goed voor ons - het tast onze huidcellen aan en het kan leiden tot veel huidaandoeningen.

Veiligheidsoverwegingen voor dit type therapie

Een afbeelding van handen die een houten beeldje beschermen.

Nu je alles weet over lichttherapielampen, geven we je een aantal veiligheidstips waar je zeker rekening mee moet houden voordat je voor je lichttherapielamp of -kast gaat zitten:

  • Kijk nooit rechtstreeks in de lichttherapielamp - zet hem schuin
  • Ga op 20 inch van de lamp zitten (ongeveer)
  • Gebruik elke dag 30 minuten een lichttherapielamp - niet meer dan dat
  • Ga voor 10.000 lux - deze lichtintensiteit is geschikt voor de meeste mensen
  • Uv-licht is je ergste vijand - vermijd het

Bonustip: Avondlichttherapie zal je geen goed doen. Doe je lichttherapiesessies 's ochtends als je SAD wilt verbeteren, je humeur wilt verbeteren, niet langer lui wilt zijn in de winter, enz.

Heeft lichttherapie nadelen?

Als het uitgestraalde licht van uw lichttherapielamp te sterk is, kunt u helaas enkele bijwerkingen ervaren. In de meeste gevallen zijn dit:

Bovendien, houd er rekening mee dat sommige mensen helemaal geen baat hebben bij lichttherapie. Dat wil zeggen, houd er rekening mee dat sommige mensen ernstige gevolgen kunnen ondervinden en hun gezondheidstoestand kunnen verslechteren als ze deze vorm van therapie gebruiken. Blijf bijvoorbeeld weg van lichttherapie als je een van de volgende 'problemen' hebt (of hebt gehad):

Conclusie

Hopelijk hebben alle bovengenoemde dingen je overtuigd om je binnenverlichting te veranderen. Het maakt niet uit of je een aantal van de hierboven genoemde aandoeningen hebt of niet, probeer deze lichttherapie een paar weken uit. Wie weet - misschien is dat wat je nodig hebt om Overwin die blauwe maandagen en alle andere trieste, koude winterdagen. Maar wees voorzichtig - Kies uw lamp verstandig en let op alle veiligheidsvoorschriften en instructies van de fabrikant!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Een afbeelding van bamboe
19 mei 2024

Eigenschappen en voordelen van bamboestoffen

Het zal je niet verbazen dat de kwaliteit van het beddengoed een belangrijke factor is voor een goede nachtrust. Er zijn veel materialen die ...
Aanbevolen afbeelding voor Moet je een anti-allergie dekbed kopen?
19 mei 2024

De ultieme gids voor anti-allergie dekbedden

Meestal als je leest wat een anti-allergie dekbed kan doen, wordt er beweerd dat het je beschermt tegen huisstofmijt. En dat komt omdat...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands