Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Latex vs Traagschuim - welke moet je nemen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

latex-vs-memory-schuim-fi

20 mei 2024 13 min gelezen

Matrassen kunnen drastisch in kwaliteit verschillen, afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Daarom zetten we vandaag twee van de populairste schuimsoorten tegenover elkaar! Welkom bij de ultieme strijd tussen matrassen - latex vs traagschuim!

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten matrassen. Er zijn echter drie soorten die de markt domineren: schuimmatrassen, verenmatrassen en hybride matrassen. Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk besloten dat een matras met schuimlagen de juiste keuze voor je is. Nu moet je echter nog een beslissing nemen - welk type schuim je kiest.

Over het algemeen kun je kiezen voor traagschuim of latexschuim. Maar welke is beter? Het beantwoorden van deze vraag is niet eenvoudig. Maar we zullen het proberen. Hier vertellen we je het verschil tussen traagschuim en latex en geven we je enkele voor- en nadelen van elk type.

En hoewel niet alles wat we zeggen van toepassing zal zijn op elk model traagschuim of latex matras op de markt, zou het u een goed idee moeten geven van wat voor u werkt. Dus als je hulp nodig hebt bij het maken van de beslissing welk matras je gaat kopen, lees dan verder.

Wat is een traagschuim matras?

Laten we het eerst hebben over traagschuimmatrassen, omdat die iets populairder zijn dan hun latex tegenhanger. Het eerste wat je moet weten over dit type matras van polyurethaanschuim is dat het gemaakt wordt van ruwe olie of sojaolie. En zoals je je kunt voorstellen, zijn dit niet de meest natuurlijke of milieuvriendelijke matrassen.

Wat de meeste mensen echter weten (en waar ze van houden) over traagschuimmatrassen is dat ze zachtjes samendrukken wanneer er druk op wordt uitgeoefend - dat is wanneer we op het bed liggen. En als we uit bed stappen, neemt het traagschuim zijn natuurlijke vorm weer aan. Deze mate van aanpassingsvermogen betekent dat een gemiddeld traagschuimmatras waarschijnlijk geschikt is voor de meeste mensen omdat het zich naar uw lichaamsvorm vormt.

Een afbeelding van een traagschuim matras op een blauw bed.

Omdat er verschillende soorten slapers zijn, kunnen traagschuimmatrassen natuurlijk ook verschillende schuimlagen hebben. Sommige hebben bijvoorbeeld een hogere dichtheid, waardoor de matrassen steviger zijn. Andere zijn minder dicht, waardoor de matrassen zachter zijn. En sommige hebben specifieke materialen die bepaalde kwaliteiten versterken, zoals gel traagschuim of grafiet dat voor extra verkoeling zorgt.

Dit brengt ons echter bij het grote twistpunt - temperatuurregeling. Zoals we al zeiden, zorgen traagschuimbedden voor uitstekend comfort omdat het schuim zich aan je lichaam aanpast en je figuurlijk omhelst. Maar dit leidt ook tot het vasthouden van warmte en in sommige gevallen tot oververhitting.

Dit is echter niet altijd het geval. Zoals we al zeiden, kan het schuim behandeld worden om het meer verkoelend te maken, en als je niet warm slaapt, zou dat ook geen probleem moeten zijn. Als je in een kouder klimaat woont, kan dit zelfs een goede zaak zijn!

Over het algemeen kun je dus wel nagaan waarom traagschuim matrassen zo populair zijn. Traagschuim werd in eerste instantie gemaakt door NASA voor astronauten. Natuurlijk, ze zijn gemaakt van synthetische materialen en kunnen voor oververhitting zorgen, maar ze zijn ook ongelooflijk comfortabel en passen bij vrijwel iedereen.

Aanbevolen lectuur: Beste traagschuimmatras UK

Wat is een matras van latexschuim?

Nu je de basiseigenschappen van traagschuimmatrassen kent, gaan we verder met deze strijd tussen latexmatrassen en traagschuimmatrassen door je alles te vertellen wat je moet weten over latexmatrassen.

Ten eerste moet je weten dat er twee soorten latexschuim zijn. Je kunt kiezen tussen natuurlatexschuim en synthetisch latexschuim. Natuurlijke latex matrassen worden meestal gemaakt van rubberboomsap. Synthetische latex matrassen zijn gemaakt van een mix van synthetische materialen (meestal plastic materialen).

Voor het maken van een latex bed, dat wil zeggen een latex matras, kunnen twee technieken worden gebruikt - Talalay en Dunlop. Bij de Talalay latex matras is de mal slechts gedeeltelijk gevuld met het boomsap, terwijl de rest van de matras gevuld is met lucht. Daarom is Talalay-latex zacht en kussenachtig. Dunlop latex matrassen daarentegen voelen heel anders aan. Omdat ze volledig gevuld zijn met boomsap en er geen lucht in zit, zijn ze steviger en minder veerkrachtig.

Een infographic over de verschillen tussen de productie van Dunlop- en Talalay-latex

De meeste latex matrassen voelen wat steviger aan en zijn daarom misschien niet geschikt voor zijslapers. Als je op je zij slaapt, wil je immers een beetje meegeven zodat je schouders en heupen kunnen wegzakken en je ruggengraat gezond uitgelijnd blijft. Aan de andere kant kan deze extra stevigheid heel goed zijn voor zwaardere slapers.

Een ander ding dat je in gedachten moet houden als je probeert te kiezen tussen latex en traagschuim is hun levensduur. Een matras van traagschuim gaat meestal zo'n 6 jaar mee. Een matras van latexschuim daarentegen kan vaak meer dan tien jaar mee.

Voor- en nadelen van traagschuimmatrassen

Nu we de algemene kenmerken van traagschuimmatrassen hebben besproken, willen we graag wat dieper ingaan op de vraag waarom je dit type matras wel of niet zou willen. Noteer dus hoe verleidelijk die voordelen lijken en vergelijk dat gevoel met de mogelijke nadelen.

Voordelen van traagschuim matrassen

Laten we eerst alle belangrijke verkoopargumenten overlopen die ervoor zorgen dat je een traagschuim matras wilt kopen.

Contouren naar het lichaam

Als je op een traagschuimmatras ligt, geeft het schuim genoeg mee zodat je lichaam erin kan zakken en je van alle kanten omhelst. Dit heeft twee grote voordelen: comfort en drukverlaging.

Wat comfort betreft, zullen de meeste mensen genieten van het zachte, kussenachtige gevoel van een traagschuimmatras en het is geschikt voor de meeste slapers. Dus als je een matras koopt voor bijvoorbeeld de logeerkamer, dan is de kans groot dat iedereen die langskomt een goede nachtrust heeft.

En omdat het schuim om je gewrichten zit, neemt het ook de druk weg, waardoor je veel pijn verlicht en je je beweeglijker voelt. Vooral voor zijslapers, omdat je hele heup en schouder worden ondersteund.

Extreem lage bewegingsoverdracht

Als je het bed deelt met een partner of zelfs een grote hond, is bewegingsisolatie ongelooflijk belangrijk. Als je een lichte slaper bent, word je namelijk wakker telkens als je partner of hond begint te bewegen.

En als je ooit op een goedkoop verend matras hebt geslapen, heb je waarschijnlijk al ervaren dat dit de slaapkwaliteit verpest. Gelukkig heeft zelfs goedkoper traagschuim meestal een zeer goede bewegingsisolatie omdat het dichte schuim de meeste energie "opzuigt" die wordt veroorzaakt door woelen en draaien.

Houdt je warm

Hoewel dit een nadeel is voor warme slapers (zoals we later zullen bespreken), kunnen koude slapers of mensen die in een kouder klimaat wonen veel baat hebben bij de warmteregulerende eigenschappen van de meeste traagschuimmatrassen.

Het kan immers essentieel zijn om het lekker knus te hebben, vooral als je 's nachts de verwarming niet aanzet of het over het algemeen snel koud hebt. En als je een dicht traagschuimmatras koppelt aan een dekbed met een hoge TOG-waarde, kun je alle rillingen en ongemakken van de winter vermijden.

Hypoallergeen

Hoewel dit geen zeldzaam verschijnsel is, verdient het toch de aandacht. Wanneer een beddengoedproduct wordt geëtiketteerd als hypoallergeenDit betekent dat astma- en allergiepatiënten zich geen zorgen hoeven te maken over opflakkeringen die door dit product worden veroorzaakt.

En als je ooit met een van deze twee aandoeningen te maken hebt gehad, dan weet je dat ze het inslapen behoorlijk moeilijk kunnen maken en je in sommige extreme gevallen zelfs midden in de nacht wakker kunnen maken. Maar zoals we al zeiden, is dit tegenwoordig een vrij algemeen verschijnsel en niet elk traagschuim matras is hypoallergeen.

Goedkoop en gemakkelijk te vinden

Een afbeelding van een traagschuim matras op zijn kant

Naast het extra comfort is dit waarschijnlijk het grootste verkoopargument van traagschuimmatrassen. Bijna elke matrasfabrikant heeft traagschuimmodellen en door die verscheidenheid kunnen ze ook heel betaalbaar zijn.

Natuurlijk heb je duurdere modellen met allerlei unieke functies, zoals verkoelende gel en ondersteuning in zones, maar zelfs de goedkopere modellen zijn behoorlijk goed. En het helpt altijd als je binnen een paar seconden kunt vinden wat je zoekt, in plaats van dagen te moeten zoeken of het vanuit een ander land te moeten laten opsturen.

Nadelen van traagschuimmatrassen

Laten we het nu hebben over waarom een traagschuim matras misschien niet de meest ideale keuze voor jou is.

Vatbaar voor oververhitting

Hoewel het in de winter een voordeel is, kan het in de zomer een behoorlijke domper zijn. Oververhitting kan de slaap namelijk behoorlijk beïnvloeden, omdat je lichaamstemperatuur moet dalen om zelfs maar in slaap te kunnen vallen.

En laten we eerlijk zijn, niemand wil wakker worden onder het zweet en de lakens plakken aan zijn rug. Maar als je in een warm klimaat woont en/of een warme slaper bent, kan dit gebeuren als je een traagschuimmatras koopt.

Dat is tenminste het geval bij modellen uit de lage tot middenklasse. Duurdere traagschuimmatrassen zijn vaak voorzien van verkoelende gel of met grafiet versterkt schuim dat het ademend vermogen van de matras aanzienlijk verbetert.

Zwaar en omvangrijk

Om een traagschuimmatras te maken, is het schuim zelf meestal erg dicht. En dat betekent dat ze niet altijd even licht of makkelijk mee te nemen zijn. Om nog maar te zwijgen over het feit dat traagschuim ook reageert op temperatuurveranderingen, uitzet bij warmte en vernauwt bij kou, wat betekent dat het passen in het bedframe ook een beetje moeilijk kan zijn.

Dit is niet zo'n groot probleem, want geen enkel matras is zo licht als een veertje, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden - vooral als je het de eerste nacht moet opzetten.

Uitgassen (tijdens de eerste paar nachten)

Dit is nog een klein ongemak waar we op willen wijzen. Als je een traagschuimmatras koopt, kun je een onaangename geur verwachten. Dit duurt echter niet lang, want de geur verdwijnt tijdens de eerste één of twee nachten.

Toch is het belangrijk om dit te vermelden, want als je van plan was om meteen op je nieuwe matras in bed te springen, kun je voor een onaangename verrassing komen te staan.

Niet de beste levensduur

Als het gaat om de levensduur, zijn er twee belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Ten eerste heeft schuim de neiging om na een tijdje in te zakken, wat leidt tot slechtere ondersteuning en een slechtere slaapervaring. Je zult zeker 4 tot 5 jaar plezier hebben van de matras, maar vanaf dan kun je een geleidelijke afname verwachten.

Ten tweede is het onderhouden van een traagschuim matras niet de makkelijkste zaak van de wereld. Traagschuim kan vaak niet in contact komen met bepaalde chemicaliën en schuim zelf is niet duurzaam voor de meeste machinewasbeurten. Een matrasbeschermer bespaart je dus een hoop schrobben met de hand.

Voor- en nadelen van matrassen van latexschuim

Nu je alle voor- en nadelen van traagschuim kent, is het tijd om onze blik te richten op latex. Net als in het vorige segment bespreken we alle voor- en nadelen en dan kun je beslissen welk model over het algemeen beter lijkt.

Voordelen van matrassen van latexschuim

Laten we het nu eens hebben over alle redenen waarom een latex matras de perfecte keuze voor jou zou zijn.

Ademend

In tegenstelling tot traagschuim heeft latex over het algemeen niet al te veel problemen als het gaat om ademend vermogen en temperatuurregeling. Dat wil niet zeggen dat het je niet warm kan houden in de winter, maar oververhitting is lang niet zo'n probleem.

Dus zolang je een goed winterdekbed hebt, hoef je je over weinig zorgen te maken - vooral als je kiest voor natuurlatex. Dit maakt het ideaal voor warme slapers.

Steviger en veerkrachtiger

Hoewel dit aspect afhangt van hoe de latex is behandeld (zoals besproken in de openingsparagraaf), zal een latex matras gemiddeld steviger en veerkrachtiger zijn dan zijn traagschuim tegenhanger.

Omdat hij steviger is, is hij veel comfortabeler voor rug- en buikslapers (vooral als je wat zwaarder bent) en de extra veerkracht is voor de meeste stellen een heel prettige eigenschap.

Kleiner en lichter

Over het algemeen zijn latex matrassen veel gemakkelijker te verplaatsen dan modellen van traagschuim omdat latex minder dicht is. En als je de matras vaak omdraait of draait, kan dit een belangrijk voordeel zijn.

Bovendien is de eerste installatie een stuk eenvoudiger, omdat latex veel sneller reageert dan traagschuim. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de verkeerde matrasmaat hebt voor je bedframe.

Gaat echt lang mee

Een afbeelding van een latex matras op de grond

Latex is erg stevig en daarom kun je verwachten dat het een hele tijd meegaat (soms zelfs meer dan tien jaar). En omdat de structuur ook wat stabieler is, hoef je je geen zorgen te maken over een plotselinge daling van de kwaliteit of afzakken.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat het schoonhouden van de matras ook een stuk eenvoudiger is omdat je door de extra duurzaamheid lang niet zo voorzichtig hoeft te zijn. En als je de neiging hebt om koffie te morsen in bed, dan kan dit een mooi extraatje zijn.

Nadelen van matrassen van latexschuim

En laten we nu alle redenen opnoemen waarom je misschien geen latex matras wilt.

Dure

De grootste afknapper voor veel mensen als het gaat om latex matrassen is de prijs. Terwijl traagschuim over het algemeen een model heeft voor elk prijssegment, beginnen en eindigen latexmatrassen (vooral die met natuurlatex) in het luxere segment.

Ja, omdat ze langer meegaan is het te verwachten dat ze duurder zijn, maar sommige mensen kunnen het zich gewoon niet veroorloven om in één keer zoveel geld neer te tellen. Dus als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, zul je heel wat onderzoek moeten doen om een latex model te vinden dat voor jou geschikt is.

Synthetische latex is niet milieuvriendelijk

Hoewel de milieuvriendelijkheid van beddengoed voor sommige mensen niet zo belangrijk is, is het toch de moeite waard om erop te wijzen. Net als schuim is synthetische latex vreselijk voor het milieu - vooral omdat het meestal kunststoffen bevat.

Als je dus een milieuvriendelijk matras wilt, moet je kiezen voor natuurlatex of een recycleerbaar matras met veren.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor latex

Zelfs als de matras gelabeld is als hypoallergeen, kan de matrasfabrikant weinig doen als je gewoon allergisch bent voor latex. En zoals we al eerder hebben gezegd, kunnen allergieën je slaapkwaliteit behoorlijk schaden.

Kan te stevig zijn voor zijslapers

Als je op je zij slaapt en een wat zwaarder gewicht hebt, kan latex wat oncomfortabel zijn. Dit komt omdat latex (vooral natuurlatex) niet zoveel meegeeft als traagschuim - je heup en schouder kunnen dus niet meegeven en je ruggengraat recht houden.

Meestal geldt dit alleen voor zwaardere slapers, maar als het mogelijk is, probeer de matras dan uit voordat je tot aankoop overgaat en kijk of je ruggengraat gebogen is. Latex reageert immers snel op druk, dus wat je in de winkel ervaart is een goede indicatie van wat je thuis zult voelen.

Welke moet je kiezen?

Aan het einde van deze latex vs traagschuim, welke zou moeten winnen? Het antwoord op deze vraag hangt, net als eerder vermeld, af van veel dingen. Maar als je een helpende hand nodig hebt bij het maken van deze beslissing, overweeg dan het volgende:

Als je:

Dan moet je waarschijnlijk een traagschuim matras kopen. Echter, als je:

We raden aan om een synthetische of een natuurlijke latex matras te nemen.

Wat dacht je ervan om iets ertussenin te kiezen?

Een afbeelding van een hybride matras

Er zijn mensen die nog steeds geen beslissing kunnen nemen over het kiezen van een schuimrubberen matras, ook al hebben ze alles gelezen wat er over te vinden is. Nou, ook daar hebben we een oplossing voor. Namelijk, als je van beide matrassen houdt, zowel latex als traagschuim, waarom ga je dan niet voor een hybride type?

Hybride matrassen kunnen een combinatie zijn van verenmatrassen en schuim of verenmatrassen en latex. Deze hebben het beste van twee werelden - de perfecte mix van veren en schuim biedt je comfort en ondersteuning. Veren laten je bed stuiteren en de bovenste schuimlaag geeft je het gevoel alsof je op een wolk slaapt.

Of combineer de matras die je gekocht hebt met de juiste topper. Als je bijvoorbeeld een traagschuimmatras hebt die te zacht aanvoelt, koop dan een latex matrastopper. En omgekeerd. Als je latex matras te hard is, koop dan een traagschuim matras topper. Naast dat deze toppers je een beter gevoel geven, verlengen ze ook de levensduur van je matras. Hopelijk helpt de latex vs traagschuim vergelijking je om de beste matras voor jou te kiezen.

Verwante producten:
Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Man legt matras op bed
20 mei 2024

Wat is een open spiraalmatras?

Afhankelijk van wat je wilt, kun je verschillende voor- en nadelen van beide soorten matrassen tegenkomen. Daarom is de keuze van ...
groene-slaapkamer-ideeën-fi
19 mei 2024

Groene slaapkamerideeën

Een groene ruimte creëert een ideale omgeving voor een betere nachtrust. De kleur groen staat voor lente, frisheid en hoop - dingen die...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands