Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Effecten van slaaptekort - Waarom is het belangrijk om rust tijdens de werkweek prioriteit te geven?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Vrouw kan niet slapen

19 mei 2024 8 min lezen

Wat zijn de effecten van slaaptekort op je lichaam en geest? Je weet het niet, toch? Je weet het niet omdat je al je dagen en nachten aan het hosselen bent, toch? We weten dat we gelijk hebben. En we weten dat je dat niet lang meer kunt volhouden.

Als je tijdens je wakkere uren aan het werk bent en tijdens je slaap aan je werk denkt, betekent dat maar één ding: je zit midden in je werkweek. We weten hoe overweldigend alles op dat moment kan zijn, maar als je je lichamelijke gezondheid (en ook je geestelijke gezondheid) niet in gevaar wilt brengen, moet je een manier vinden om rust tijdens de werkweek prioriteit te geven.

Je werk gaat nergens heen, maar je gezondheid misschien wel. Vergeet dus al die ad-hockers en begin na te denken over dingen die je kunt doen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Anders zal je slaaptekort zijn tol eisen en je gezondheid ruïneren en je baan. Laten we eens wat dieper ingaan op de effecten van slaaptekort en waarom een goede nachtrust zo belangrijk is!

Wat is slaaptekort?

Een beeld van een vrouw met slaaptekort.

Om de effecten van slaaptekort te begrijpen, moeten we eerst weten wat slaaptekort is! We hebben allemaal wel eens slaaptekort gehad. We hadden slaaptekort nadat we de hele nacht hadden doorgewerkt om morgen die presentatie voor ons werk af te krijgen. Nadat we de hele nacht onze boeken en Red Bulls hadden geknuffeld zodat we morgen onze examens zouden halen.

We hadden slaaptekort nadat we gefeest hadden, voor onze baby's hadden gezorgd, ons ergens zorgen over maakten, enz. Met andere woorden, we hadden slaaptekort als we 's nachts niet genoeg slaap kregen en ons overdag als zombies voelden. Een slaaptekort van slechts één nacht kan niet veel schade aanrichten.

Ja, als je die ene nacht minder slaapt dan nodig is, voel je je de volgende dag slaperig, denk je traag, heb je weinig energie en ben je over het algemeen slecht gehumeurd. Maar zodra je zeven tot negen uur slaapt, verdwijnt dit allemaal.

Echter, Als je elke nacht te weinig slaapt, zullen je lichaam en geest daaronder lijden. Slaapstoornissen kunnen bijvoorbeeld leiden tot een verhoogd risico op de volgende dingen:

Om dit allemaal te voorkomen is het eenvoudig - zorg dat je niet slaapt! Slaap speelt niet voor niets een belangrijke rol in ons leven. Offer het dus nooit op om een paar uur extra te kunnen werken.

Verschillende soorten slaaptekort

Volgens slaapspecialisten, slaaptekort (ook wel slaapinsufficiëntie genoemd) kan op twee verschillende manieren worden gecategoriseerd:

Hoe beïnvloedt slaaptekort je dag?

Een beeld van een drukke vrouw.

Als je een carrière-gedreven persoon bent, kom je misschien in de verleiding om laat op te blijven en het gezegde "ik slaap wel als ik dood ben" te verdedigen. Maar deze manier van denken kan op de lange termijn ongelooflijk schadelijk zijn!

Ten eerste, als je de duur van je slaap probeert te verminderen en als je de kwaliteit van je slaap opoffert omwille van je productiviteit, wel, dan zal je slaaptekort je vooruitgang 'doden'. Waarom? Omdat je niet in staat zult zijn om je te haasten en alles gedaan te krijgen omdat je slechte nachtrust zal leiden tot een gebrek aan concentratie, wazig zicht, hoofdpijn, prikkelbaarheid en wie weet wat nog meer.

Dit zijn de gevolgen van slaaptekort en je zult ze zeker voelen vanaf de eerste keer dat je geen goede nachtrust krijgt. En als je blijft 'werken' aan je chronisch slaaptekort, wel, dan zal je eerst allerlei slaapstoornissen ontwikkelen en dan verdergaan met het ontwikkelen van sommige (of alle) fysieke en mentale gezondheidsproblemen die we hierboven vermeld hebben.

Dus de volgende keer dat je erover denkt om je slaap op te offeren om dat project af te krijgen, denk dan twee keer na. Vergeet niet dat een slechte slaapkwaliteit ook leidt tot een slechte werkkwaliteit de volgende dag!

Mogelijke oplossingen om de effecten van slaaptekort te verlichten

Als je niet een van die mensen wilt zijn met slaapproblemen of slapeloosheidsverschijnselen midden in je werkweek, moet je werk aan je slaapkwaliteit. Dat betekent leren hoe je gemakkelijk en snel in slaap valt, de hele nacht in slaap blijft en fris wakker wordt. Voor veel mensen met slaaptekort lijkt dit een onmogelijke missie. Maar geloof ons, dat is het niet. Je moet gewoon wat meer aan je bedtijdroutine werken. Een goede routine voor het slapengaan zal niet alleen al je slaapproblemen oplossen, maar ook je levenskwaliteit (want we weten allemaal hoe mooi (en productief) het leven kan zijn als we volledig uitgerust zijn.

Dus om afscheid te nemen van een slechte slaapkwaliteit en hallo te zeggen tegen een nacht gezond slapen, volgen hier enkele mogelijke oplossingen.

Eerder naar bed

Een van de beste dingen die je kunt doen om slaaptekort (en waarschijnlijk alle andere slaapstoornissen) tegen te gaan, is proberen om elke avond vroeger naar bed te gaan. En met vroeg bedoelen we niet als de zon nog schijnt, nee. Maar rond 10 uur zou perfect zijn. Dan zul je zeker langer slapen, en met langer slapen zul je waarschijnlijk ook meer kwaliteit hebben.

Bovendien, als je moeite hebt om in slaap te vallen, probeer dan elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan, en probeer bij voorkeur ook op dezelfde tijd uit bed te komen. Wanneer je geen consistent slaapschema hebt, verstoor je je circadiaan ritme - iets dat ons helpt om in slaap te vallen en goed wakker te worden. Dus ook al wil je het niet, probeer jezelf te dwingen om je aan je schema te houden. In het begin is het misschien moeilijk, maar na een tijdje zullen je lichaam en geest eraan wennen, zal je circadiane ritme weer in balans komen en kun je afscheid nemen van slaap van slechte kwaliteit tijdens de werkweek.

Eet niet voor het slapen gaan

Als je te veel koolhydraten eet voordat je naar bed gaat, nou, dan ben je niet in voor een traktatie. Je zult moeite hebben om in slaap te vallen, je zult 's nachts liggen woelen en je zult moe en opgefokt wakker worden. Dat komt omdat te veel koolhydraten voor het slapen onze bloedsuikerspiegel in de war schoppen en we daardoor niet genoeg slaap kunnen krijgen.

Maar als je echt iets moet eten voordat je naar bed gaat, laat dat dan iets lichts zijn - een groentesalade, een maaltijd boordevol proteïnen, een schaal fruit, enz. Deze 'lichte' dingen verwerkt het lichaam gemakkelijker, waardoor we gemakkelijker in slaap vallen.

Beperk je cafeïne-inname

Nou, deze is zo eenvoudig als maar kan. Cafeïne houdt ons klaarwakker. Dus als je slaapverlies wilt voorkomen, vermijd dan gewoon koffie. Natuurlijk zijn we geen monsters en zeggen we niet dat je moet stoppen met koffie drinken als je goed wilt slapen, nee. Maar we zeggen je wel dat je het na de lunch niet meer moet drinken - zo simpel is het.

Stop al je blauwe lichten ergens uit het zicht

Uit het oog, uit het hart! Deze quote zou van toepassing moeten zijn op al je apparaten - tv's, computers, mobiele telefoons, enz. Deze apparaten stoten veel blauw licht - licht dat onze ogen vermoeit, maar ons tegelijkertijd verslaafd maakt. Haal dus, indien mogelijk, alles uit je slaapkamer als het tijd is om te gaan slapen. Zo niet, zet het dan in ieder geval uit.

Als je een paar nachten in het pikkedonker en zonder afleiding hebt geslapen, weet je zeker dat je je slaapstoornis, welke stoornis dan ook, zult overwinnen.. En door dit te doen, ga je natuurlijk ook die midweekse crash tegen en ben je eindelijk in staat om het werk goed te doen.

Een beetje uitrekken

Een afbeelding van een vrouw die zich uitrekt.

Chronisch slaapverlies kan ook het gevolg zijn van te veel energie in je lichaam. Dit klinkt vreemd, we weten het. Maar geef ons de kans om het uit te leggen. Namelijk, ook al werk je de hele tijd, je bent waarschijnlijk sedentair. Dat wil zeggen, je zit op je stoel, gebogen over je tafel.

Hoewel dit je 'mentale' energie verbrandt, verbrandt het niet je 'fysieke' energie. En als je lichaam veel van dat laatste heeft, heb je moeite met slapen. Je kunt niet in slaap vallen of als dat wel lukt, blijf je niet lang in slaap.

Een van de beste manieren om het vermogen van je lichaam om wat van deze fysieke energie te verbranden te vergroten, is door wat sporten voor het slapen gaanOf in ieder geval overdag als je pauze hebt van je werk. Geloof ons, alle slaapspecialisten zullen je hetzelfde vertellen! Doe dus je best om wat oefeningen in je dag op te nemen.

Je hoeft niets te doen zoals HIIT of gewichtheffen, je hoeft niet eens te gaan hardlopen of een sport te beoefenen, Je kunt iets lichts en snels doen, zoals yoga, stretchen, dansen of wat je maar gemakkelijk en comfortabel vindt. Als je dit doet, ben je verzekerd van een nacht ononderbroken slaap, loop je geen verhoogd risico op de eerder genoemde ziekten en slaapstoornissen en het stimuleert natuurlijk je immuunsysteem.

Een prettige slaapomgeving hebben

Om een goede nachtrust te hebben, moet je ook werken aan het uiterlijk en de sfeer van je slaapkamer. Het is eenvoudig - als de kamer die je gebruikt om te slapen rommelig, slordig en vies is, zal zowel je slaap als je geestelijke gezondheid hieronder lijden. Dus ruim die kamer op en zeg maar dag tegen je chronische slaapgebrek.

Bovendien moet je slaapomgeving niet alleen opgeruimd en schoon zijn, maar ook donker. Volgens slaapspecialisten kan een kamer zonder licht en zonder verstoringen (zoals blauwe lampen, verschillende geluiden, enz.) aanzienlijk bijdragen aan een goede nachtrust. Je kunt dus proberen te investeren in mooie zonwering en gordijnen, al je blauwe lampen uitdoen en proberen om beperk het lawaai van buitenaf zoveel als je kunt.

Investeer in goede slaapproducten

Om je slaapefficiëntie te verbeteren en je slaapuren te verlengen (slaap van goede kwaliteit), moet je natuurlijk investeren in goede slaapproducten. En met slaapproducten bedoelen we een matras, kussen en beddengoed - eigenlijk moet je investeren om je bed nog comfortabeler te maken.

Ga echter niet zomaar naar buiten en koop de eerste slaapproducten die je tegenkomt. Nee, je moet de producten financieren die werken voor jou, je lichaam, je geest en je slaap.. Ga dus eerst op zoek naar een matras dat aan je behoeften voldoet. Als je bijvoorbeeld op je buik of op je zij slaapt, heb je een zachter matras nodig, een matras gemaakt van traagschuim. En als je op je rug slaapt (of als je rug- of nekpijn hebt), heb je een steviger matras nodig, een met spiraalveren. Hetzelfde geldt voor je kussen en je beddengoed - doe dus onderzoek en vind het beste voor jezelf. Geloof ons, als je dit eenmaal hebt gedaan, zullen je slaapschema en slaappatroon weer op de rails komen en zul je eindelijk die goede nachtrust hebben.

Conclusie

Overwerk jezelf niet, tenzij je absoluut moet. Zet je slaap en je gezondheid altijd op de eerste plaats. Zo behoed je jezelf niet alleen voor overmatige slaperigheid overdag en chronisch slaaptekort, maar ook voor mentale en fysieke gezondheidsproblemen. En nu je de effecten van slaaptekort kent, hopen we dat je van een goede nachtrust een prioriteit maakt!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Slapen met koorts
19 mei 2024

Koorts: Slapen met een hoge lichaamstemperatuur

Mensen zijn in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. De lichaamstemperatuur wordt op peil gehouden door een evenwicht tussen warmteabsorptie, warmteproductie en ...
De Sleep Advisors presentator test een matras uit
19 mei 2024

Beste hybride matras

Nu we onze keuzes hebben gemaakt, is het tijd voor ons om wat dieper in de wereld van hybride matrassen te duiken en je wat meer te vertellen...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands