Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Diepe slaap 101

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van diepe slaap.

20 mei 2024 10 min lezen

Weet je wat diepe slaap is en waarom het belangrijk is? Nou, daar kom je zo achter.

Een goede nachtrust van zeven tot negen uur is essentieel voor een optimale gezondheidMaar betekent gemiddeld acht uur slapen dat je in de diepe slaap komt en volledig ontspant? We kennen mensen die minder dan acht uur slapen en goed functioneren, dus is kwaliteit belangrijker dan kwaliteit?

Maar om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst het volgende beantwoorden: wat is diepe slaap en waarom is het zo belangrijk?

In dit artikel, behandelen we alle essentiële dingen die je moet weten over diepe slaap. Dus blijf lezen voor meer informatie!

Wat is diepe slaap?

Diepe slaap, ook bekend als trage slaap, is een slaaptoestand die optreedt tijdens de latere stadia van de slaapcyclus. Het wordt gekenmerkt door langzame hersengolven (deltagolven) en is van vitaal belang voor lichamelijk en geestelijk herstel.

Tijdens een diepe slaap vertragen je ademhaling en hartslag en ontspannen je spieren zich. Hierdoor kan je lichaam eventuele schade herstellen en het energieniveau weer op peil brengen. We hebben het natuurlijk niet over aanzienlijke schade, maar over regelmatige, dagelijkse slijtage.

Een afbeelding van een jonge vrouw in een diepe slaap.

Dus in essentie, De diepe slaap is het meest essentiële segment van onze slaapcyclus. Het is van vitaal belang voor iemands algehele gezondheid en welzijn en het is in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, maar daarover later meer.

Wat gebeurt er met ons lichaam in de diepe slaapfase?

Ten eerste vertraagt ons lichaam enorm. Al onze lichaamsfuncties, van hersenactiviteit en hartslag tot stofwisseling en hormoonproductie.

Tijdens de diepe slaapfase, our lichamen werken hard om ons te herstellen en te verjongen. Dit is het moment waarop de meeste celregeneratie en weefselgroei plaatsvindt. Maar - om een diepe slaapfase te bereiken, moeten we de gezonde richtlijnen voor slaaphygiëne.

Onze hersenen zijn ook hard aan het werk tijdens deze faseZe ruimen alle gifstoffen op die zich in de loop van de dag hebben opgehoopt. Dit ontgiftingsproces is essentieel voor onze cognitieve gezondheid en helpt ons te beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten.

Een afbeelding van een bebaarde man in diepe slaap die een tablet omhelst.

Diepe slaap is ook het moment waarop we onze herinneringen van de dag consolideren en opslaan in het langetermijngeheugen. Dus als je iets nieuws probeert te leren, zorg dan voor voldoende diepe slaap!

Zoals je kunt zien, is diepe slaap essentieel voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Laten we nu eens kijken naar:

Wat zijn de voordelen van diepe slaap?

Het is mogelijk om een goede nachtrust te hebben zonder diep te slapen. Als we ouder worden, hoeven we ons zelfs geen zorgen meer te maken over hoeveel diepe slaap we krijgen. Maar het spreekt voor zich dat meer diepe slaap goed is.

Maar wat zijn de voordelen ervan? Slaapexperts zeggen dat het er veel zijn.

Energie & celherstel

Diepe slaap is essentieel voor lichamelijk herstel. Tijdens deze fase geneest en herstelt ons lichaam alle schade die is aangericht. Dit omvat zaken als celregeneratie en weefselgroei (daar komen we later op terug).

Diepe slaap is ook het moment waarop ons energieniveau wordt hersteld. Als je je overdag moe voelt, komt dat omdat je de nacht ervoor niet genoeg diepe slaap hebt gehad. Het maakt niet uit of je de hele dag bent doorgegaan zonder jezelf fysiek te vermoeien - je kunt nog steeds profiteren van het ingaan van de slow-wave slaapcyclus.

Een afbeelding van een jonge man die slaapt in een diepe slaapfase.

Maar daarom is diepe slaap zo belangrijk voor sporters. Ze moeten goed uitgerust zijn om op hun best te presteren en te herstellen na een lange dag hard trainen.

Verhoogde bloedstroom

Een van de voordelen van diepe slaap is een verhoogde bloedstroom. Wanneer we in diepe slaap zijn, daalt onze bloeddruk en verwijden (verwijden) onze bloedvaten zich. Hierdoor kan er meer bloed naar onze spieren en weefsels stromen, waardoor ze kunnen herstellen en groeien.

Deze verhoogde bloedstroom helpt ook bij het wegspoelen van gifstoffen en afvalstoffen. die zich in ons lichaam hebben opgehoopt. Dit is een belangrijk proces om onze algehele gezondheid op peil te houden en chronische ziekten te voorkomen.

Verbeterde hersenfunctie

Diepe slaap is essentieel voor cognitieve functies en geheugenvorming. Zoals we al eerder zeiden, is diepe slaap het moment waarop onze hersenen alle gifstoffen opruimen die zich in de loop van de dag hebben opgehoopt. Dit proces is essentieel voor het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten en slaapstoornissen.

Een afbeelding van een jonge vrouw die een vergrootglas vasthoudt.

Herstel van botten en weefsels stimuleren

Diepe slaap is ook het moment waarop ons lichaam botten en weefsels herstelt en laat groeien. Dit proces is essentieel voor het behoud van onze algehele gezondheid en het voorkomen van blessures.

Er zijn een paar redenen waarom diepe slaap zo goed is voor bot- en weefselherstel.

Ten eerste is diepe slaap het moment waarop ons lichaam het meeste groeihormoon en andere groeihormonen produceert. Deze hormonen zijn essentieel voor celregeneratie en weefselgroei.

Een afbeelding van een vrouw die een pols van haar hand vasthoudt.

Ten tweede is diepe slaap het moment waarop onze bloeddruk daalt en onze bloedvaten zich verwijden. Hierdoor kan er meer bloed naar onze spieren en weefsels stromen, waardoor ze herstellen en groeien.

Tot slot, tijdens de diepe slaap, Onze hersenen ontdoen zich van gifstoffen die de regeneratie en groei van botten en weefsels kunnen belemmeren.

Wat zijn de slaapstadia?

Het begrijpen van slaapstadia en de basisprincipes van de hersenen zijn essentieel om diepe slaap te begrijpen.

De De hersenen zijn heel actief tijdens de slaap en verschillende delen van de hersenen zijn op verschillende momenten actiever.

Er zijn twee categorieën (REM en niet-REM) en vier hoofdstadia van slaap: lichte slaap, diepe slaap, REM-slaap en wakkere tijd.

Maar om precies te zijn, er zijn drie niet-REM stadia en één REM stadium van de slaap waar we doorheen fietsen gedurende de nacht. Diepe slaap treedt op tijdens de laatste fase van de niet-REM fase.

Niet-REM

Als we in slaap vallen, komt ons lichaam in de niet-REM of NREM-slaapfase. Deze fase is onderverdeeld in drie afzonderlijke fasen.

De eerste fase

De eerste fase van de niet-REM slaap is een zeer lichte slaap waaruit we gemakkelijk kunnen ontwaken.. Deze fase duurt maar een paar minuten als we de overgang maken van wakker zijn naar slapen.

Tijdens deze fase:

Een afbeelding van een bebaarde man in de eerste fase van de slaap.

De tweede fase

Tijdens de tweede fase blijven onze hersengolven vertragen en stoppen onze oogbewegingen. Deze fase is goed voor ongeveer 50 procent van onze slaapcyclus en we kunnen meer tijd in deze fase doorbrengen dan in enige andere fase gedurende de nacht.

Tijdens deze fase:

Een beeld van een koppel in de tweede fase van de slaap.

De derde fase

In de derde en vierde fase ervaren we diepe slaap. Dit wordt ook wel "slow-wave sleep" (SWS) of deltaslaap genoemd.

Tijdens deze fasen:

De eerste fase van diepe slaap duurt 45 tot 90 minuten. Het duurt meestal langer in de eerste helft van de nacht en wordt korter met elke slaapcyclus.

Een afbeelding van een jonge bebaarde man in een diepe slaap.

REM-slaap

Nadat we door de niet-REM (non-rapid eye movement) fases zijn gegaan, gaan we naar de REM (rapid eye movement) slaap.

Onze eerste fase van de REM-slaap, ook wel fase 5 genoemd, vindt ongeveer 90 minuten nadat we in slaap zijn gevallen plaats. Dit is wanneer we dromen ervaren als onze hersenactiviteit toeneemt naar een meer wakkere staat. We doorlopen alle vier de slaapfases verschillende keren tijdens de nacht, met de langste periode van diepe slaap in de vroege ochtenduren.

Een beeld van een jonge en knappe man in diepe slaap in zijn bed.

Tijdens deze fase:

Waarom is diepe slaap belangrijk?

We hebben de meeste van deze dingen tot nu toe beschreven, maar het is cruciaal dat we het allemaal op één plek samenvatten.

Diepe slaap is belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het helpt om het lichaam te herstellen en te repareren, en het stelt de hersenen ook in staat om herinneringen te consolideren en informatie te verwerken.

Een afbeelding van een knappe man in een diepe slaap.

Diepe slaap is belangrijk voor de afscheiding van groeihormoon. Groeihormoon is verantwoordelijk voor het stimuleren van groei en ontwikkeling bij kinderen en adolescenten, en het helpt ook bij het behoud van spiermassa en botdichtheid bij volwassenen. Diepe slaap is de belangrijkste tijd voor de afscheiding van groeihormoon, dus voldoende diepe slaap is essentieel voor een goede gezondheid.

Kan een gebrek aan diepe slaap leiden tot ziekten?

Er is veel onderzoek dat suggereert dat een gebrek aan diepe slaap kan leiden tot verschillende ziekten.

Diepe slaap is belangrijk voor de hersenen om informatie en herinneringen van de dag te verwerken. Als je niet genoeg diepe slaap krijgt, kunnen de hersenen informatie niet goed omzetten in geheugen, wat kan leiden tot aandoeningen zoals Ziekte van Alzheimer.

Aan de andere kant, het gebrek aan andere herstellende voordelen van diepe slaap kan leiden tot hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

Een beeld van een jonge en zieke Aziatische vrouw die water drinkt in bed voordat ze gaat slapen.

De diepe slaapfase wordt ook geassocieerd met stoornissen zoals slaapwandelen en nachtmerries, bedplassenen slapen eten. Dus als je niet genoeg diepe slaap krijgt, is het belangrijk om met een arts te praten om te zien of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die dit kunnen veroorzaken.

Hoe meer diepe slaap?

Je hebt geen slaapmedicijnen nodig voor een goede nachtrust. In feite kan het simpelweg volgen van een aantal dagelijkse regels je helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren en de diepste slaap van je leven te bereiken.

Dagelijkse beweging

De hoeveelheid diepe slaap die je 's nachts krijgt, hangt samen met hoe actief je overdag bent. A lichte trainingssessie Als je niet meer dan een half uur pauzeert, kun je binnen een paar dagen de beste nachtrust van je leven hebben.

Een afbeelding van een jonge vrouw die oefeningen doet.

Volg een gezond dieet

Gezond eten is essentieel voor een gezonde slaap. Het vermijden van voedsel met veel suiker en eenvoudige koolhydraten kan je helpen om 's nachts beter in te slapen. Zorg er ook voor dat je veel fruit en groenten eet, want dit zijn geweldige bronnen van vitaminen en mineralen die kunnen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

een beeld van gezonde voeding om 's ochtends gemakkelijker wakker te worden

Geen koffie in de middag

Het vermijden van koffie in de namiddag kan je ook helpen om 's nachts beter te slapen. Cafeïne kan tot acht uur in je lichaam blijven, dus als je laat op de dag koffie drinkt, kan dat invloed hebben op hoeveel slaap je die nacht krijgt.

Een afbeelding van een jonge vrouw die koffie drinkt.

Geen alcohol

Een slaapmutsje is niet goed als je genoeg slaap wilt krijgen. Alcohol kan je slaap verstoren en ervoor zorgen dat je niet in de diepste stadia van de slaap komt. Als je dus voldoende diepe slaap wilt krijgen, kun je alcohol het beste helemaal vermijden of je dagelijkse inname tot een minimum beperken en minstens vier uur voor het slapengaan innemen.

Een mannelijke hand over het glas alcohol.

Luister naar witte ruis als je moeite hebt om in slaap te vallen

Witte ruisRoze ruis, hypnosebanden of zelfs muziek met een laag BPM-niveau kunnen je helpen in slaap te vallen door te ontspannen en externe geluiden te blokkeren die je anders wakker zouden houden.. Sterker nog, als je op zoek bent naar een manier om diep te slapen, is het aanzetten van de witte ruis machine is een goede eerste stap. En zelfs als het je niet helpt om meteen in slaap te vallen, zal het die geluiden van buiten maskeren die je misschien wakker houden.

Een afbeelding van een witte ruis machine.
Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Artsen lopen door de hal van een kliniek
20 mei 2024

Slaapkliniek

Er zijn gegevens dat minstens 50% van de gezonde volwassenen af en toe en 15-20% chronisch last heeft van slapeloosheid, wat leidt tot ernstige stoornissen in het dagelijks leven.
Uitgelichte afbeelding voor hoe baby in wieg te laten slapen
20 mei 2024

Hoe laat je je baby altijd gemakkelijk in de wieg slapen? 

Een baby in de wieg laten slapen kan moeilijk zijn, vooral nadat ze gewend zijn om bij jou te slapen. Onze babyslaapdeskundige heeft ons geholpen.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands