Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Dieet en slapen - wat is het verband?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Vrouw die pizza eet

20 mei 2024 4 min lezen

De meesten van ons herinneren zich de laatste keer dat we slecht geslapen hebben. Zelden zegt iemand oprecht dat hij nooit slaapproblemen heeft gehad. In feite slaapt slechts een tiende van de bevolking 's nachts door.

De nadelen van slaap van lage kwaliteit zijn talrijk en hebben daarom een grote invloed op zowel de mentale als de fysieke kant van ons welzijn. Dat brengt ons bij de vraag: Hoe kunnen we het verbeteren? Nou, één manier is om goed op onze voeding te letten.

Bijna elke cultuur op aarde heeft wel een gezegde dat zegt dat een goede gezondheid altijd op de een of andere manier te maken heeft met je voeding. Het is niet zonder reden gezegd, we worden in wezen gevoed door het voedsel dat we eten en onze hersenen verzamelen, net als de rest van ons lichaam, de voedingsstoffen. Als het op slapen aankomt, moeten sommige voedingskenmerken worden geprefereerd/vermeden. Hieronder zullen we kort ingaan op enkele factoren rond dit onderwerp, samen met een voedingslijst voor een goed slaappatroon.

Cafeïne-epidemie

Misschien heb ik de ondertitel wat overdreven, maar toch, het is dicht bij huis. We zijn 's ochtends naar ons werk gegaan en we weten allemaal hoe dat voelt. We kunnen meestal niet uit bed komen en zijn chagrijnig totdat we onze ochtendcaffeïnestoot krijgen. Of het nu van koffie is of van een energiedrankje, cafeïne is een cognitieve stimulans die onze neuronen doet vonken en helaas - een subtiele verslaving creëert.

We worden moe en snakken naar cafeïne om alert te blijven. Door dit de hele dag door te doen, houden we het cafeïneniveau in ons systeem op peil. Als het avond wordt, zit er nog steeds cafeïne in ons lichaam, waardoor onze hersenen actief blijven terwijl ze eigenlijk zouden moeten afslanken. Drink het 's ochtends of aan het begin van de middag om ervoor te zorgen dat het 's avonds uit je systeem is.

dieet en koffie

Welk voedsel moet ik vermijden?

Hydratatie voorkomt onderbreking van de slaap en is de sleutel tot een diepe slaap. We moeten alles vermijden wat water aan het lichaam onttrekt. Uiteraard zijn alcoholische dranken de eerste die moeten worden overwogen. Mensen beweren dat een paar drankjes voor het slapengaan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. Dit mag dan wel waar zijn, maar als je uitdroogt of naar het toilet moet (wat je door alcohol wel moet doen), dan wordt je slaap verstoord.

Suiker lijkt tegenwoordig de grootste boosdoener te zijn in slechte diëten en dat is in slaapdiëten niet anders. Energiepieken van suiker kunnen ervoor zorgen dat de hersenen jojo-en op energie waardoor het moeilijk wordt om te rusten en te ontspannen. De inname van suiker beperken is niet alleen goed voor de slaap, maar ook voor de gezondheid in het algemeen. Suiker kan veel gewichtsproblemen veroorzaken, net zoals alcohol een bierbuik geeft. Dit heeft te maken met hoe ze worden opgenomen door de lever en opgeslagen in het lichaam. Het resultaat is meestal vet dat samenklontert in de maagstreek, iets wat de meesten van ons zo mogelijk zouden vermijden. 

een vrouw die denkt wat te eten

Wat kan ik eten?

Lichte maaltijden van de meeste soorten zijn prima voor het slapen gaan. Fruit zoals bananen of kersen zijn geweldig. Bananen Dankzij kalium zijn ze geweldig om de spieren tot rust te brengen na een dag werken. Kersen daarentegen leveren melatonine. Melatonine brengt ons lichaam in slaap, waardoor ze een ideale snack zijn voor het slapengaan. Eet ze echter met mate, want veel kersen verstoren je spijsvertering.

Alles wat rijk is aan vezels, zoals vlas, komt de kwaliteit van de slaap zeer ten goede. Vezelrijke diëten zorgen voor een zwaardere, stevigere slaap met minimale verstoringen tijdens de nacht. Een lage inname van verzadigde vetten wordt hier ook mee in verband gebracht en zou in de praktijk moeten worden gebracht.

Ons circadiane ritme, dat de waak-/slaapcyclus regelt, is verbonden met de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Een regelmatig dieet helpt hier aanzienlijk bij. De hormoonspiegels hebben de neiging om te schommelen bij elke voedselinname, wat het lichaam ongemakkelijk maakt. Het komt erop neer dat je niet alleen moet letten op wat je eet, maar ook op wanneer je eet.

evenwichtige voeding voor het slapengaan

Beste voorbeelden voor een goede balans tussen voeding en slaap

We hebben het al uitgebreid gehad over wat moet je eten voor het slapen gaan. De redenering achter items aan elke kant van de onderstaande tabel is vergelijkbaar. Als ze goed zijn, is dat omdat ze licht zijn voor de spijsvertering, rijk zijn aan voedingsstoffen of een slaapverwekkende eigenschap hebben. Voor de slechte geldt de omgekeerde redenering. Meestal zijn ze rijk aan water, cognitieve stimulanten of verstoren ze de spijsvertering.
De items zelf staan niet in een bepaalde volgorde. Ik zal proberen te diversifiëren ten opzichte van wat we al hebben behandeld en proberen items op te sommen waarvan ik denk dat de meeste mensen ze zullen overwegen.

JAGEEN
JasmijnrijstRed Bull
KiwiSpek
PistachesGerookt vlees
Valeriaan thee (cafeïnevrij)Sterk gekruid voedsel
TofuVet
Versterkte granenSnacks

Conclusie

Krijgen is geven, zo gaat dat in het leven. Het gemak inruilen om niet aan je dieet te hoeven denken, leidt tot slaapproblemen. Het opgeven van comfort food is moeilijk, zeker als je bedenkt hoe weinig tijd we allemaal hebben om te investeren in een goed dieet. De grootste stimulans om te stoppen met deze ongezonde praktijken is dat beter slapen slechts een van de voordelen is.

Bovendien verhoogt het verbeteren van je eetpatroon de kwaliteit van je leven in het algemeen. Zelfcontrole over waar en wanneer we eten vergt oefening en moet stap voor stap gebeuren. Hopelijk motiveren de suggesties in dit artikel sommigen om er 's avonds mee te beginnen.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands