Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Depressie en slapen - wat is het verband?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

een man lijdt aan een depressie en slaapgebrek

19 mei 2024 5 min lezen

Depressie is een zeer ernstige mentale stoornis die een groot aantal mensen treft. Statistieken tonen aan dat meer dan 6% van de volwassenen in de VS aan deze mentale ziekte lijdt. Tijdens een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, zei een verrassend groot aantal mensen dat ze voelde zich depressief minstens één keer in hun leven. Terwijl depressie gevaarlijk wijdverspreid is, is het eigenlijk een zeer goed behandelbare ziekte. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld, kan ze zonder medicijnen worden behandeld.

De grootste indicatoren van depressie zijn:

Slaapstoornissen spelen een zeer belangrijke rol bij de diagnose van depressie. Als je wordt onderzocht op depressie, is een van de eerste vragen die je te horen kunt krijgen: slaap je overmatig of heb je slaaptekort?

De relatie tussen stemming en slaapstoornissen

Het verband tussen depressie en slaapstoornissen werkt in twee richtingen. Depressie kan slaapproblemen veroorzaken en slaapproblemen kunnen depressie veroorzaken. Het grote probleem is dat ze elkaar tegelijkertijd kunnen verergeren. Zo kunnen depressieve mensen nog depressiever worden als ze te weinig slaap hebben. Sommige therapeuten benaderen de behandeling van depressie door de slaapstoornis van de patiënt te behandelen.

Onderzoekers tonen aan dat er een duidelijke correlatie is tussen REM-fasen en depressie. Er zijn aanwijzingen dat het verkorten van de duur van een REM-stadium een depressieve geest positief kan beïnvloeden. Helaas blijft het onduidelijk of en hoe dit gebruikt kan worden bij de behandeling van depressie. Door het gebrek aan onderzoek is het zelfs onbekend of deze methode veilig zou kunnen zijn.

Slapeloosheid

Een slaapstoornis die het vaakst wordt veroorzaakt door depressie is slapeloosheid. Dit gebeurt om verschillende redenen, vaak omdat de zorgen en negatieve gedachten een depressief persoon wakker houden. Het gebrek aan energie en motivatie leidt ook tot een gebrek aan activiteiten, zodat een depressief persoon zich 's nachts "wired" kan voelen. Intense emotionele stress kan ook een reden zijn waarom slapeloosheid vaak samengaat met depressie.

Geografie en verandering van seizoenen kunnen een tijdelijke depressie veroorzaken. Er bestaat zoiets als SAD (Seasonal affective disorder) of "winterdepressie". Dit type depressie kan ernstige slapeloosheid veroorzaken. SAD treft meestal mensen die in delen van de wereld wonen met zeer lange winters en te weinig zonlicht.

een beeld van een depressieve vrouw die niet kan slapen

Hypersomnie

Het is niet zeldzaam dat depressie hypersomnie of overslapen. Soms hebben depressieve mensen de neiging om zich te verslapen door sociaal isolement en gebrek aan activiteiten. Depressieve mensen ontzeggen zichzelf vaak opzettelijk sociale contacten en hobby's. De hele dag binnen zitten resulteert in veel lange dutjes en constante slaperigheid. Sommige depressieve mensen zien slaap als een "ontsnapping" aan hun zorgen, wat het probleem alleen maar verergert en verdiept.

een vrouw met hypersomnie

Andere slaapstoornissen

Depressie kan vaak gepaard gaan met slaapstoornissen zoals slaapapneuRustelozebenensyndroom of snurken. Zelfs de problemen met nare dromen en nachtmerries kunnen samengaan met depressie. Al deze aandoeningen kunnen uiteindelijk slapeloosheid veroorzaken.

Omgaan met slaapstoornissen terwijl je depressief bent

Naast psychotherapie en medicijnen zijn er veel dingen die je kunt doen om je slaapstoornissen, veroorzaakt door of gepaard gaand met depressie, te bestrijden. Dit geldt vooral voor lichte of matige stemmingsstoornissen.

Train je geest om je slaapkamer alleen te zien als een plek om te slapen

Dit is heel belangrijk voor het omgaan met te veel of te weinig slaap. Gebruik je slaapkamer nooit voor andere activiteiten zoals films kijken, tv kijken, surfen op het web, lezen enz. Gebruik hem alleen om te slapen! Het helpt enorm als je je slaapkamer mooier maakt en inricht naar jouw smaak. Maak het aangenaam en comfortabel door te investeren in een gezonde matras en kamerinrichting. Probeer ook om positief denken het laatste te laten zijn wat je doet voordat je in slaap valt.

Breng zoveel mogelijk tijd door in het zonlicht

Natuurlijk licht is een van de beste remedies tegen depressie. Zoek een excuus om overdag steeds meer tijd buiten door te brengen. Kies tijdens het werken of studeren een plek naast het raam. Open je gordijnen, verlicht je huis en laat het natuurlijke licht je wakker maken.

een vrouw loopt op het strand

Oefen of "vermoei" jezelf met interessante, leuke en stimulerende activiteiten waar je plezier aan beleeft

Probeer de hele dag "iets te doen". Zo besteed je je energie op een gezonde manier en val je 's avonds hopelijk sneller in slaap. Dit is ook een heel goede oefening om je eigenwaarde en gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Doe de dingen waar je goed in bent en die je gelukkig maken!

Beoefen positief denken en blijf bezig met je sociale leven

Als je depressief bent, kan gezelligheid wel eens het laatste zijn waar je zin in hebt. Maar het kan je veel helpen, dus ga erop uit en breng tijd door met je vrienden en familie. Kies ervoor om in de buurt te zijn van mensen die je een goed gevoel geven over jezelf en die positieve gevoelens in je naar boven brengen. Contact maken kan je helpen om de dag door te komen zonder ongezond te dutten, wat leidt tot slapeloosheid.

tijd doorbrengen met vrienden

Conclusie

Onderzoekers tonen aan dat slaaptekort een sterke emotionele gevoeligheid veroorzaakt. Dit kan de reden zijn waarom mensen met slaapstoornissen vaak problemen met depressie ontwikkelen. Gebrek aan natuurlijk zonlicht en de verstoorde slaapcyclus kunnen ook depressies veroorzaken. Dit kan worden opgemerkt bij mensen die lange tijd nachtdiensten draaien. Deskundigen zijn het erover eens dat de behandeling van depressie kan helpen bij behandeling van slaapstoornissenen vice versa.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Vrouw doet push-ups
20 mei 2024

Push-ups voor het slapen gaan

Wat topatleten doen is zeker niet de gouden standaard, want minder dan 1% van de mensen in de wereld heeft zulke aanleg, en ook j...
Aanbevolen afbeelding voor Circadian Hacking kan je helpen beter te slapen
20 mei 2024

Kan Circadian Hacking je helpen beter te slapen?

Als je nooit genoeg slaap lijkt te krijgen of op het punt staat om te gaan reizen, kan circadian hacking je ticket zijn om eindelijk wat rust en r...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands