Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

De effecten van moderne technologie op de slaapkwaliteit

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor De effecten van moderne technologie op de slaapkwaliteit

20 mei 2024 14 min gelezen

Sinds de Industriële Revolutie is de technologie zich met halsbrekende snelheid blijven ontwikkelen - vooral de afgelopen decennia waren prominent. Maar is deze vooruitgang positief? En zijn de effecten van moderne technologie op de slaapkwaliteit zorgwekkend?

De effecten van moderne technologie op de slaapkwaliteit zijn gemengd. Technologie is en blijft altijd beter worden. Maar hoewel de technologie zelf ongetwijfeld steeds beter geoptimaliseerd en krachtiger wordt, betekent dit niet dat mensen als geheel noodzakelijkerwijs een beter leven leiden.

Zelfs als we extreme voorbeelden zoals oorlog, hongersnood en ziekte buiten beschouwing laten, wordt de moderne samenleving nog steeds geplaagd door bepaalde problemen. Je zou denken dat onze technologische vooruitgang de meeste problemen uit de wereld zou helpen, maar dat is niet het geval. En als we het over slaap hebben, zijn de dingen niet zo eenvoudig als ze lijken.

Technologie kan ons helpen om te gaan met de ergste slaapstoornissen, maar kan ze ook veroorzaken. Laten we het dus hebben over het goede, het slechte en het lelijke en kijken hoe het gebruik van technologie de slaap tot nu toe heeft beïnvloed.

Hoe de menselijke slaap fundamenteel veranderde

Een man slaapt in bed

Als het gaat om hoe de slaapkwaliteit de afgelopen decennia is veranderd, is het moeilijk om exacte cijfers te geven. Dit komt omdat het op cultureel niveau tot voor kort taboe was om over slaaptekort en slaaphygiëne (of het gebrek daaraan) te praten.

Dankzij schriftelijke verslagen kunnen we echter een fundamentele verandering in de menselijke slaap waarnemen. Onze slaapcycli zagen er namelijk heel anders uit - De bifasische slaapmodule werd al beschreven in Vergilius' Aeneis.

Bifasische slaap lijkt misschien vreemd voor de moderne mens, want het verdeelt de slaapperiode in twee verschillende helften - waarbij de ene meestal 's middags plaatsvindt en de andere 's nachts. Hoewel deze timing kan variëren afhankelijk van het tijdperk en de cultuur.

We kunnen echter een verschuiving naar monofasische slaap waarnemen tijdens de industriële revolutie. Dit was waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het werk consistenter was, waardoor er minder tijd overbleef voor vrije tijd, en aan de introductie van kunstlicht in de meeste huizen. Dit betekende dat twee slaapperiodes moeilijker in te passen waren in het vooraf bepaalde schema en dat mensen later naar bed gingen.

De slaapgewoonten van huidige pre-industriële culturen

Een ander interessant aanknopingspunt voor hoe technologie de slaap kan beïnvloeden is te zien als we kijken naar de huidige preïndustriële culturen. Twee observaties in het bijzonder contrasteren met wat velen hebben aangenomen over pre-industriële slaappatronen.

Ten eerste de geobserveerde stammen, de Hadza van Tanzania, de San van Namibië en de Tsimane van Bolivia, geen langere slaapduur hadden dan de gemiddelde persoon - met een gemiddelde van 5,7 tot 7,1 uur, afhankelijk van het seizoen.

Ten tweede, ze gingen niet slapen zodra de zon ondergingMeestal blijven we nog ongeveer 3 uur op. Dit is in tegenspraak met het idee dat het gebruik van technologie de enige reden is dat we opblijven na zonsondergang. Dit onderzoek en de implicaties ervan hebben echter weerstand gekregen van de wetenschappelijke gemeenschap. Je kunt de berichtgeving over het artikel lezen hier evenals ons eigen artikel over de geschiedenis van menselijke slaap.

Hoe beeldschermtijd de slaapkwaliteit beïnvloedt

Een afbeelding van een meisje dat in bed naar haar telefoon kijkt

Een zeer populair idee, zelfs buiten wetenschappelijke kringen, is het verband tussen slaapproblemen en het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan. Op fysiek niveau komt dit doordat het licht dat van de meeste elektronische apparaten afkomt bekend staat als kortgolvig licht of blauw licht. We hebben ook een artikel gepubliceerd over blauw licht en de effecten ervan op de slaap.

Er is vastgesteld dat blauw licht ons circadiane ritme beïnvloedt via het proces van melatonineonderdrukking. In de praktijk betekent dit dat we ons niet slaperig voelen, ook al zouden we dat waarschijnlijk wel moeten doen. En dit effect lijkt uitzonderlijk sterk bij kinderen, die gevoeliger zijn voor blootstelling aan laag, matig en fel licht.

In de meeste onderzoeken is schermtijd van welk type dan ook (waarbij telefoons, computers en televisies het meest prominent zijn) lijkt een negatief effect te hebben op de slaaplatentie (hoe lang het duurt voordat je in slaap valt), en REM-slaapduurOok neemt de kans op nachtelijke verstoringen en zelfs nachtmerries toe.

Sterker nog, één onderzoek in het bijzonder vonden zelfs een correlatie tussen veelvuldig luisteren naar muziek en de aanwezigheid van nachtmerries. In deze onderzoeken is het echter de moeite waard om erop te wijzen dat de inhoud die wordt weergegeven waarschijnlijk de boosdoener is (of in het geval van muziek, de tekst, melodie, etc.). Op fysiek niveau kunnen we dus alleen met zekerheid zeggen dat de melatonine-onderdrukking veroorzaakt door blauw licht mogelijk ongezonde slaappatronen kan veroorzaken.

Hoe internet onze geestelijke gezondheid en slaap beïnvloedt

Nu we hebben besproken hoe nieuwere technologie de gebruiker op fysiek niveau kan beïnvloeden (via het blauwe licht dat je computer of mobiele telefoon uitstraalt), willen we de andere belangrijke categorie bekijken - iemands mentale gezondheid. Om precies te zijn, hoe het gebruik van internet gedurende langere perioden de gebruiker kan beïnvloeden.

Om deze discussie in de juiste context te plaatsen, willen we eerst wijzen op een nogal belangrijke factor. Volgens veel prominente uitgevers en instituten, in dit geval gaan we hier vooral op leunen onderzoek gedaan door CambridgeInternetverslaving is vergelijkbaar met middelenmisbruik. We willen dit feit benadrukken omdat sommigen zich misschien niet volledig realiseren wat de reikwijdte en mogelijke nadelige effecten van internetverslaving kunnen zijn. Het is zelfs zo dat symptomen die algemeen bekend zijn als we het hebben over drugsmisbruik (zoals hunkering, tolerantie, ontwenning en salience) worden genoemd als belangrijke punten voor de beoordeling van internetverslaving.

Nu we de algemene schaal hopelijk onder controle hebben, willen we het hebben over specifieke verbanden die zijn of kunnen worden gelegd tussen overmatig internetgebruik en slaapgezondheid.

Hogere kans op eenzaamheid

Een jonge vrouw in bed die zich zorgen maakt

Hoewel deze factor voor sommigen op een subjectief niveau vreemd kan lijken (een punt dat we later zullen bespreken), er lijkt een sterke correlatie te bestaan tussen eenzaamheid en internetverslaving. Omdat er veel onderzoek naar dit onderwerp is gedaan, richten we ons op deze meta-analyse van de National Library of Medicine.

De meta-analyse bekeek vele onderzoeken, waarbij alle onderzoeken die niet aan hun precieze criteria voldeden systematisch werden verwijderd, en het onderzoek suggereert een sterk verband tussen internetverslaving en eenzaamheid. We kunnen eenzaamheid dan weer in verband brengen met een groter aantal potentiële slaapproblemen en een slechtere slaapkwaliteit.

Dit komt omdat onze geestelijke gezondheid direct of indirect van invloed kan zijn op onze slaapgezondheid. Op lichamelijk niveau kunnen verhoogde cortisolniveaus onze normale melatonineniveaus verstoren en zo problemen veroorzaken bij het inslapen. En als het tot een depressie leidt, kan de getroffen persoon ook aan bepaalde slaapstoornissen lijden.

Volgens een Britse studie83% van de depressieve patiënten vertoonde minstens één symptoom van slapeloosheid. Dus factoren zoals een korte slaapduur, nachtelijke verstoringen en onvoldoende slaap in het algemeen kunnen waarschijnlijk samengaan met een verhoogd gevoel van eenzaamheid.

Er zijn ook aan het internet gerelateerde zaken die meer context geven. Namelijk, de correlatie tussen sociale media en depressie (die we binnenkort zullen bespreken), videospellen en geweld (hoewel deze stelling niet wordt ondersteund door de meeste geloofwaardige bronnen), en in de afgelopen jaren, de verkorting van onze aandachtsspanne. Hoewel ze niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn, laten deze gemeenschappelijke interessegebieden wel zien dat er onrust bestaat over jongvolwassenen en de invloed die nieuwe technologieën op hen kunnen hebben.

Sociale media en depressie

Als het gaat om de relatie tussen sociale media en geestelijke gezondheid, zijn er veel factoren om rekening mee te houden. In dit artikel gaan we het eerst hebben over de meer verontrustende implicaties en laten we de tegenargumenten in het laatste gedeelte.

Zelfs zonder in te gaan op strikt empirisch bewijs, denken we dat velen zich bewust zijn van de invloed die mobiele telefoons en sociale media hebben gehad. We zijn meer verbonden dan ooit, maar velen wijzen ook naar een hoog niveau van ijdelheid dat online aanwezig is. En in extremere gevallen hebben we gezien hoe cyberpesten iemands leven kan verwoesten.

En volgens een 2019 meta-analyseEr lijkt een algemene correlatie te zijn tussen depressie en het gebruik van sociale media. Een van de belangrijkste factoren in deze afdeling is sociale vergelijkingstheorie - het vergelijken van jezelf met anderen. Zoals je je kunt voorstellen, werd deze vorm van vergelijken een stuk makkelijker met sociale media. En met de opkomst van influencers werd iemands virtuele personage erg gestileerd en geïdealiseerd - meestal om iemands rijkdom of onbereikbare levensstijl te laten zien.

Hoe slaapmiddelen en andere medicijnen onze slaap beïnvloeden

Een jonge Aziatische man slaapt in bed

Als we het over nieuwe technologie hebben, denken de meeste mensen aan computers, mobiele telefoons en andere apparaten met schermen. Echter, een ander aspect van ontwikkelde technologie is de vooruitgang op het gebied van geneeskunde. Over het algemeen helpt slaapgeneeskunde mensen die lijden aan slaapstoornissen om wat rust te krijgen en andere aangrenzende aandoeningen aan te pakken.

We vonden het echter de moeite waard om te vermelden dat onjuist gebruik van receptvrije of zelfs voorgeschreven medicijnen ook nadelige gevolgen kan hebben voor je slaapkwaliteit. Volgens de Cleveland Clinic kunnen bepaalde slaapmedicijnen verslaving veroorzaken en het moeilijk maken om de slaap vast te houden. Dit is meestal het geval bij rebound insomnia en het ontstaan van parasomnieën in bepaalde situaties.

En als we ook rekening houden met gevallen waarin mensen zowel slaapmedicijnen als andere kalmerende middelen (zoals alcohol) gebruiken, is het ontwikkelen van een slaapstoornis niet uitgesloten. En gevallen van overmatige slaperigheid overdag, slapenden andere ongewenste slaapgewoonten zijn waargenomen. Dit alles gezegd hebbende, al deze risico's komen lang niet zo vaak voor als er een slaapdokter aanwezig is en de juiste maatregelen worden genomen.

Indirecte manieren waarop moderne technologie onze slaap beïnvloedt

Nu we de vele manieren hebben besproken waarop het gebruik van technologie de slaap direct kan beïnvloeden, willen we graag een paar effecten bespreken die op het eerste gezicht misschien niet zo voor de hand liggen. Natuurlijk kunnen al deze factoren onafhankelijk van nieuwere technologieën bestaan, maar wij geloven dat er sterke argumenten zijn voor hun betrokkenheid.

We zijn minder actief

Een man slaapt in bed

Een van de belangrijkste doelen van technologische vooruitgang is om ons leven gemakkelijker te maken. Dit leidt echter ook vaak tot meer vrije tijd en ontspanning. En terwijl je deze overtollige tijd kunt gebruiken om te trainen, hardlopen, zwemmen of andere fysieke activiteiten te doen, blijven veel mensen liever binnen om films te kijken of videospelletjes te spelen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie spannen 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 mannen zich niet genoeg in om als gezond te worden beschouwd. En dit is vooral merkbaar in landen met een hoog inkomen. Door factoren als passieve vervoersmiddelen, een overvloed aan online entertainment en de laatste jaren thuiswerken op afstand, is het makkelijk te begrijpen waarom we over het algemeen minder actief zijn geworden.

En met minder activiteit komen er veel andere complicaties die kunnen doorwerken in je slaapkwaliteit. Een volledig zittende levensstijl kan bijvoorbeeld leiden tot gewichtstoename en mogelijk zelfs diabetes - die beide vervolgens van invloed kunnen zijn op aandoeningen zoals slaapapneu. Maar net als bij de andere segmenten tot nu toe, zullen we later ook zeker het tegenovergestelde standpunt geven.

Cultuur

Hoewel we de relatie tussen sociale media en geestelijke gezondheid al hebben behandeld, willen we graag specifiek kijken naar hoe de werkomgeving de afgelopen jaren is veranderd. In het bijzonder willen we verwijzen naar wat bekend staat als de "hustle-cultuur".

Het sentiment van "Ik slaap als ik dood ben" lijkt vrij gebruikelijk te zijn in online discussies, omdat succesvolle mensen zoals Elon Musk deze aanpak verdedigen. Mensen worden aangemoedigd om te werken tot ze erbij neervallen en zelfs tieners wordt verteld dat ze online miljonair kunnen worden als ze er moeite voor doen. Voor sommigen is dit natuurlijk een positieve eigenschap omdat het ambitie stimuleert.

Dit soort mentaliteit leidt er echter ook toe dat veel mensen de hele nacht doorwerken, waardoor hun slaapschema wordt verpest. We hebben zelfs gezien dat hele bedrijfstakken deze mentaliteit toepassen, met name animatie- en videogamestudio's, waar dit vaak wordt aangeduid als "de crisis.

Overdaad aan eten en drinken

Tot slot willen we het hebben over hoe de vooruitgang van de technologie heeft onze diëten minder slaapvriendelijk gemaakt. En dit is vooral te wijten aan twee belangrijke, met elkaar verweven factoren: de overheersing van zwaar bewerkt voedsel en een alarmerende suikerpiek.

Over het eerste gesproken: een recente reportage over een experiment toonde aan dat tot 60% van het dieet van een Amerikaan bestaat uit "ultra-verwerkt" voedselterwijl groenten slechts ongeveer 1% uitmaken. En dit is nogal significant, want deze benadering van voeding leidt meestal tot een veel hoger aantal calorieën, terwijl het ook minder macronutriënten levert dan biologische producten.

Dit, naast de zittende levensstijl die we al hebben besproken, verhoogt alleen maar de kans op gewichtstoename en obesitas. Bovendien bevatten deze ultraverwerkte voedingsmiddelen meestal ook veel vet en een nog grotere hoeveelheid suiker. In het laatste geval wordt zelfs geschat dat een baby in Amerika meer suiker binnenkrijgt dan de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen.

En nog afgezien van gewichtstoename en het risico op diabetes, kunnen deze twee factoren de slaap verstoren. Vet voedsel kan de spijsvertering bemoeilijken, wat soms problemen veroorzaakt wanneer ze 's avonds laat worden gegetenen suiker kan ons energieker doen voelen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Kan technologie ons helpen beter te slapen?

Nu we de vele manieren hebben besproken waarop technologische vooruitgang een goede slaapkwaliteit kan belemmeren, willen we graag de andere kant van de medaille bekijken. Zoals we in het begin al zeiden, is de relatie tussen slaap en technologiegebruik niet puur negatief en ook niet rechtlijnig. Dus, Hier zijn een paar manieren waarop technologie mensen heeft geholpen om beter te slapen dan voorheen.

Meer comfort dan ooit tevoren

Als we onze discussie beperken tot de matrassen- en beddenindustrie, zouden we zeggen dat de technologie wonderen heeft verricht voor de slaap. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de geschiedenis van kussenszie je dat comfort een heel kleine rol speelde bij het ontwerpen. Voor de meeste mensen waren steen en hout de enige opties en zelfs de rijken zagen het comfort soms over het hoofd ten gunste van het uiterlijk.

Maar in het moderne tijdperk, beddengoed is ongelooflijk comfortabel geworden zelfs in de laagste prijsklassen. Zelfs iets als traagschuim, dat oorspronkelijk werd ontworpen voor astronauten, is nu veel te vinden bij mensen thuis. Alleen al in de VS bijvoorbeeld is de markt voor traagschuim hoofdkussens en matrassen geschat van 8 miljard dollar in 2023. Hopelijk laat dit zien hoe gemakkelijk comfortabel beddengoed toegankelijk is geworden.

De perfecte slaapomstandigheden voor iedereen

Net als het vorige onderdeel is ook beddengoed veel meer op maat gemaakt om aan al onze behoeften te voldoen. Hoewel we niet kunnen beweren dat iemand zich altijd het beddengoed kan veroorloven dat perfect bij hem past, is het veilig om aan te nemen dat het bestaat. En dat is meestal dankzij de vooruitgang die is geboekt op het gebied van de gebruikte materialen en de nieuwe technologieën die zijn ontwikkeld.

Hypoallergene materialen zijn nu heel gewoon, wat betekent dat mensen met allergieën zich geen zorgen meer hoeven te maken over nachtelijke opflakkeringen. Duurzame materialen zoals bamboe of eucalyptus worden ook steeds populairder, zodat milieubewuste mensen een rustige nachtrust kunnen hebben. En extravagantere producten, zoals zijden beddengoed, zorgen ervoor dat mensen met een gevoelige huid rustig kunnen slapen.

Bovendien hebben we nu matrassen met verschillende hardheidsgraden, verstelbare bedframes, dekbedden voor alle seizoenen, verende toppers en nog veel meer. Zoals we al zeiden, is dit fenomeen nauw verbonden met waarom we comfortabeler zijn (of in ieder geval kunnen zijn) dan ooit tevoren. En natuurlijk leidt dit weer tot een veel betere slaapkwaliteit.

Slaapstoornissen behandelen

Slaapstoornissen belemmeren de slaap en laten veel mensen achter met wallen onder hun ogen. En volgens de NHSAlleen al slapeloosheid treft waarschijnlijk 1/3 van de Britse bevolking op een bepaald moment in hun leven.. De technologische vooruitgang heeft het omgaan met bepaalde slaapstoornissen echter veel gemakkelijker gemaakt dan het ooit is geweest!

Een van de meest voor de hand liggende behandelingen is medicatie. Van slaapmiddelen tot antihistaminica, er is een overvloed aan medicijnen die bepaalde symptomen van slaapstoornissen kunnen verlichten. Daarnaast zijn er praktijken zoals Cognitieve gedragstherapie worden de laatste tijd ook meer gebruikt.

Tot slot waren bepaalde behandelingsopties veel recenter dan je zou denken. Als je bijvoorbeeld in de jaren 70 aan obstructieve slaapapneu leed, had je waarschijnlijk zeer beperkte opties. Maar met de uitvinding van de CPAP-machineMiljoenen mensen hebben nu een manier om met deze slaapstoornis om te gaan.

Slaapkwaliteit bijhouden

Een van de factoren die slaap tot een lastig te behandelen onderwerp hebben gemaakt, is dat het grotendeels abstract is. Voor de uitvinding van moderne meetapparatuur, artsen moesten vertrouwen op de beoordeling van de slaapkwaliteit door de patiënt. Maar tegenwoordig kan iedereen met een smartwatch gemakkelijk de kwaliteit van zijn slaap bijhouden.

Met deze ene gadget kun je je slaappatronen bijhouden, je slaapvertraging, verstoringen en al het andere dat je zou kunnen interesseren. En als we dat naar een professioneler niveau tillen, zoals bij slaaponderzoeken, kunnen artsen een zeer ingewikkeld en gedetailleerd overzicht krijgen van alles wat met slaap te maken heeft. Dus, aangezien kennis macht is, zouden we zeggen dat we collectief een stuk machtiger zijn geworden.

Betere ondersteuning/gemeenschap

Hoewel we het uitgebreid hebben gehad over het gevoel van eenzaamheid dat kan samenhangen met internetgebruik, is het belangrijk om op te merken dat het niet helemaal eenzijdig is. En dat komt omdat Het is nu makkelijker dan ooit om een gemeenschap te vinden met dezelfde interesses of strubbelingen als jij.

Als we bijvoorbeeld alleen naar Reddit kijken, is er op het moment dat ik dit schrijf een gemeenschap van meer dan 400.000 mensen die slaapgerelateerde onderwerpen bespreken. En dit betekent dat het nu makkelijker dan ooit is om geïnformeerd te worden en te praten met mensen die in jouw schoenen hebben gestaan. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat er nu veel websites zijn die hun lezers informeren over alles wat met slapen te maken heeft - zoals De Slaap Adviseurs.

Alle negatieve punten tegengaan

Tot slot willen we nog een belangrijke factor bespreken. dat de meeste, zo niet alle negatieve gevolgen die het gebruik van technologie met zich meebrengt, verholpen kunnen worden. En vaak zijn deze oplossingen ook afhankelijk van technologie.

Hoewel we bijvoorbeeld ongetwijfeld minder actief zijn dan vroeger, kan gezond blijven heel eenvoudig zijn. Staande bureaus kan ervoor zorgen dat je niet de hele dag zit. Stationaire fietsen kun je wat calorieën verbranden. En zelfs bepaalde videospellen kunnen je helpen om de hele dag actief te blijven (zoals VR-spellen of Pokemon Go).

Hetzelfde principe kan worden toegepast op de meeste situaties die tot nu toe zijn genoemd. Hoewel naar een scherm kijken voordat je naar bed gaat niet ideaal is, zijn er oplossingen - zoals Opties voor de nachtmodus, blokkering van blauw licht, functies voor tijdsloten, enzovoort. En dit is een punt dat we wilden benadrukken, omdat technologie op zich niet schadelijk is voor de slaap, maar wel nadelige effecten kan hebben bij onzorgvuldig gebruik.

Wat zijn de volgende stappen voor slaaptechnologie?

Als puntje bij paaltje komt, is de enige vraag die overblijft waar de slaaptechnologie naartoe gaat. We hebben het al gehad over hoe technologie de matrassenindustrie heeft beïnvloed maar dat is slechts één stukje van de puzzel. Ideaal, zouden we een verbetering moeten zien op alle slaapgebieden naarmate technologie en slaap meer met elkaar verweven raken.

Op het meest fundamentele niveau zullen mensen toegang hebben tot veel meer informatie. En misschien kunnen wetenschappers ook het eindeloze mysterie achter slaap ontrafelen. Tegen die tijd weten we zeker dat iedereen wel een of andere technische slaapkamer zal hebben, met gadgets voor in de slaapkamer die het slapen zo gemakkelijk mogelijk maken. Deze slimme slaapkamers kunnen bijvoorbeeld verduisterende gordijnen hebben die vanzelf bewegen, blauwlichtfilters op elk scherm en matrassen die zich perfect naar je lichaam vormen.

Natuurlijk zijn dit slechts onze voorspellingen. In werkelijkheid is het vrij moeilijk om precies in te schatten hoe technologie de slaap in de toekomst zal beïnvloeden. Maar we zouden zeggen dat het uiteindelijk positief zal zijn, zolang we geïnformeerd en ijverig blijven!

Zeg het voort

Referenties en bronnen

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands