Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2024

7 Tips die je nodig hebt om buiten te slapen!

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor goede tips om buiten te slapen
Als je het goed doet, kan buitenslapen net zo verfrissend zijn als slapen in bed - of er in ieder geval dicht bij in de buurt komen. Maar als je het nog niet eerder hebt gedaan, kan je nacht wel eens minder bevredigend eindigen dan de bedoeling was.

Binnen slapen is vrij eenvoudig. Kies een goed matrasNeem een kussen en steek je been uit voor ultiem comfort. Maar als je buiten wilt slapen, zijn er meer dingen waar je rekening mee moet houden! Daarom hebben we besloten een lijst samen te stellen van de 7 handigste tips die je nodig hebt om te slapen als een roos op je volgende kampeertrip. Dus laten we beginnen.

Tip 1: Let op het weer

blauwe lucht met enkele witte wolken

Zoals je snel zult zien, beginnen we vrij eenvoudig en werken we langzaam op naar meer geavanceerde tips. Je moet echter eerst de basis onder de knie hebben en geen enkele tip is basaler dan rekening houden met het weer! Als je tijd buiten doorbrengt, is er immers maar weinig tussen jou en de elementen.

Let er dus eerst op of het misschien gaat regenen, of sneeuwen als het winter is. Aangezien Vocht kan zowel je kampeerspullen ruïneren als je kletsnat achterlaten, wat op zijn beurt je immuunsysteem kan verlagen, is het belangrijk om voorbereid te zijn. Daarom, als je langere tijd buiten gaat slapen of als er een licht kans op regen of sneeuw, pak dan de juiste uitrusting in.

Dit betekent dat je tent bestand is tegen stortbuien en dat je slaapzak hydrofoob is. Dit zou echter ook gevolgen moeten hebben voor waar je je kamp opslaat. Natte takken zijn namelijk nutteloos als je morgen een vuur wilt maken.

Ten tweede, Let op de temperatuur. Hoewel het normaal is dat de temperatuur gedurende de dag varieert, moet je het algemene bereik kennen. Nogmaals, deze informatie heeft invloed op welke uitrusting je koopt en hoeveel kleding je nodig hebt. Het kan ook handig zijn om de natuurlijke licht-donkercyclus voor die tijd van het jaar op te schrijven, zodat je een idee hebt van hoeveel natuurlijk zonlicht je hebt om mee te werken.

Tip 2: Slaap niet direct op de grond

een man slaapt op gras

Voortbordurend op de vorige tip is het ook belangrijk om het volgende niet te onderschatten hoe koud het kan zijn s nachts. De temperatuur kan met tien graden of meer dalen en dit wordt alleen maar erger als je op de grond slaapt.. Dit komt omdat de grond zelf nog kouder zal worden en metaforisch al je warmte zal opslurpen.

Dus, het krijgen van een goed campingmatras voor stellen of voor één is meestal een goed idee. Je kunt ook in de auto slapen of zelfs een luchtbed kopen en je eigen bed hebben! En het is belangrijk om te weten dat een slaapzak alleen niet altijd genoeg is. Sterker nog, We raden je aan een goed matras of matras aan te schaffen en er een goede slaapzak overheen te leggen als je het 's nachts warm wilt hebben.

Tip 3: Zorg ervoor dat je op een vlakke ondergrond slaapt

een vrouw slaapt op een vlak houten dek

Hoewel droog en warm blijven over het algemeen belangrijker zijn voor je slaapkwaliteit, mag je het slapen op een vlakke ondergrond ook niet verwaarlozen! Ten eerste, Als er overal bulten op de vloer liggen, kun je de hele nacht blauwe plekken krijgen en kan je ruggengraat in een ongezonde positie terechtkomen.

Maar zelfs als je een goed kampeermatras gebruikt, wil je voorkomen dat je op een helling slaapt.. Dit komt omdat je er tijdens de nacht een beetje af kunt glijden. Niet alleen krijg je dan een wedgie, maar het kan ook leiden tot meer ongemak als je onderlichaam van de matras glijdt. Pluspunten, Een goede nachtrust kan moeilijk zijn als al je bloed naar je hoofd of naar je voeten gaat.

Over het algemeen is het hebben van je bovenlichaam op de helling het minste van twee kwaden. Het kan zelfs helpen bij aandoeningen zoals GERD. Probeer echter, indien mogelijk, een vlakke ondergrond te vinden om het zo comfortabel mogelijk te maken.

Tip 4: Ken je omgeving

natuur omgeving

Dit heeft betrekking op een paar belangrijke aspecten. Ten eerste, weten of er wilde dieren in de buurt van je camping zijn, is essentieel als je goed wilt slapen. En als je details kent zoals het dichtstbijzijnde water of zelfs de dichtstbijzijnde weg, kun je veilig blijven als er iets misgaat.

Het heeft echter ook eenvoudigere toepassingen. Bijvoorbeeld noteren waar de zon opkomt. Als je immers rekening houdt met de natuurlijke lichtcycli, je kunt ervoor zorgen dat je tent om zeven uur 's ochtends niet in het licht verzuipt. Je kunt ook het zonlicht in je voordeel gebruiken!

Als je bijvoorbeeld graag vroeg naar bed gaat, kun je ervoor zorgen dat je hoofd naar het oosten gericht is. Op die manier wordt je 's ochtends op natuurlijke wijze wakker door het zonlicht. En als je circadiane ritme aan jouw kant staat, zul je veel minder snel suf wakker worden. Je profiteert ten volle van voordelen van buiten slapen!

Tip 5: Wees voorzichtig rond het kampvuur

een brandend kampvuur

Geen kampeertrip is compleet zonder een kampvuur, een gitaar en wat smores! Zorg er wel voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt om warm en veilig te blijven. Ten eerste, Zorg dat je tent nooit benedenwinds van het vuur staat, want een losgeslagen ember kan de stof gemakkelijk beschadigen of zelfs in brand steken.

Ten tweede, zorg ervoor dat het vuur aan alle kanten veilig is afgesloten met stenen of aarde, zodat het zich niet kan verspreiden. En stamp het volledig uit zodra je weggaat om mogelijke bosbranden te voorkomen! Als er niemand aanwezig is die ervaring heeft met het omgaan met branden, kan het een goed idee zijn om het 's nachts uit te maken.

Veilig blijven moet immers altijd je eerste prioriteit zijn. En een draagbare verwarming kan je warm houden en tegelijkertijd een veel lager risico voor je veiligheid vormen.

Tip 6: Luister naar je lichaam

Een afbeelding van een persoon met zijn hand tegen zijn oor die naar iets luistert

Hier willen we het hebben over iets dat we al eerder hebben genoemd - je circadiane ritme. Kort gezegd is het je innerlijke klok die je lichaam vertelt wanneer het tijd is om te slapen en wanneer je wakker moet worden. En dit systeem wordt sterk beïnvloed door veranderingen in licht en temperatuur. Dit is iets wat je in je voordeel kunt gebruiken en staat in de volksmond bekend als circadiaan hacken.

En maak je geen zorgen, het is veel eenvoudiger dan het klinkt. Het enige wat je hoeft te doen is een paar uur na zonsondergang naar bed gaan. De kans is groot dat je lichaam zich op dit moment van nature slaperig voelt, omdat de lucht kouder wordt en je circadiane ritme het bevel geeft om te rusten. Vecht er dus niet tegen!

Hoewel het verleidelijk kan lijken om op te blijven en naar de zonsopgang te kijken, is op tijd naar bed gaan over het algemeen veel beter voor je. Het helpt om een natuurlijk slaapschema in te voeren en 's ochtends voel je je waarschijnlijk ook frisser.

Tip 7: Zorg voor ononderbroken slaap

Een afbeelding van een tent met een lamp erin

Hoewel je misschien denkt dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, zijn er heel wat voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de kans dat je midden in de nacht wakker wordt zo klein mogelijk te maken. Omdat deze tips vrij direct en eenvoudig zijn, zetten we ze hier allemaal op een rijtje!

En als je nog andere tips hebt die kampeerders een lange en rustige nachtrust kunnen bezorgen, laat ze dan zeker achter in de commentaren!

De voordelen van buiten slapen

Na het doornemen van al deze tips zouden we het niemand kwalijk nemen als hij zou denken dat buiten slapen meer moeite is dan het waard is. Toch heeft het heel wat voordelen! Dus, om iedereen aan te moedigen om deel te nemen aan wat kamperenhebben we besloten een aantal redenen op een rijtje te zetten waarom buiten slapen goed voor je is.

Het is goed voor je mentale gezondheid

Een van de grote voordelen van buiten slapen is het effect op je mentale gezondheid. Immers, als je buiten bent in de frisse lucht met vogels die tsjilpen vanuit nabijgelegen takken, kun je niet anders dan je gelukkig voelen. En als je stress wilt verlichten, is er dan iets beters dan een dutje doen bij een rivier met alleen het geluid van water dat de stilte doorbreekt?

Natuurlijk is dit allemaal subjectief en kan het van persoon tot persoon verschillen. Maar als algemene trend, zouden we zeggen dat een grote meerderheid van de mensen baat heeft bij de natuur en frisse lucht voor hun psyche.

Het is goed voor je fysieke gezondheid

Als je denkt dat je mentale gezondheid geen oppepper nodig heeft, hoe zit het dan met je fysieke gezondheid? Frisse lucht doet immers veel meer dan alleen je hoofd leegmaken! Sterker nog, het helpt de hersen- en lichaamsfuncties als geheel te verbeteren! En dit is vooral waar als je de afgelopen maanden/jaren vast hebt gezeten in een klein kantoor.

Bovendien kan buiten slapen je aanmoedigen om andere gezonde dingen te doen - zoals je lichaam inspannen en iets koken in plaats van zwaar bewerkt voedsel te kopen. En je kunt je de vele gezondheidsvoordelen voorstellen die deze veranderingen met zich mee kunnen brengen.

Het is goed voor je slaapkwaliteit

Laten we het tot slot hebben over slaap. Goed slapen is belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en daarom hebben we dat tot het einde bewaard. En het blijkt dat buiten slapen je kan helpen om heel efficiënt een goede nachtrust te krijgen!

Ten eerste, zoals we al hebben aangestipt, je circadiane ritme gaat op een natuurlijke manier werken, waardoor je gemakkelijk en goed in slaap valt. Ten tweede is het minder waarschijnlijk dat je naar een scherm kijkt, waardoor de blootstelling aan blauw licht wordt geminimaliseerd en je slaap verder wordt bevorderd. Ten slotte zijn alle kalmerende factoren die we hebben genoemd, van de luchtkwaliteit aan de sfeer, zal houd je hoofd helder en je bloeddruk laag.

Combineer al deze factoren en je krijgt de beste slaap van je leven! En als je voorzichtig bent en dezelfde gezonde slaapgewoonten aanhoudt, kun je zelfs na thuiskomst profiteren van de verhoogde serotonineniveaus. Buiten slapen kan dus ook helpen om binnen te slapen!

Zeg het voort

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands