Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Beste slaaphoudingen voor slaapapneu

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van beste slaaphoudingen voor slaapapneu.

19 mei 2024 6 min lezen

Wat zijn de beste slaaphoudingen voor slaapapneu? Laten we dat uitzoeken!

Zijn er specifieke slaaphoudingen voor slaapapneu die je helpen om beter te slapen? Die zijn er inderdaad.

In feite wordt op je zij slapen vaak aanbevolen, zowel door artsen als slaapdeskundigen, als de beste slaaphouding voor mensen die lijden aan obstructieve slaapapneu. Maar waarom is dat zo? Laten we dat eens nader bekijken.

Wat is slaapapneu?

Een man snurkt terwijl hij slaapt

Slaapapneu is een aandoening waarbij je ademhaling wordt onderbroken tijdens de slaap. Dit kan gebeuren door een blokkade in je luchtwegen of gewoon omdat je hersenen je spieren geen signaal geven om goed te ademen. Je kunt je voorstellen dat dit tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.

Dus hoe kan slapen in een bepaalde slaaphouding helpen?

Als je bijvoorbeeld op je zij ligt, helpt de zwaartekracht om je luchtweg open te houden. Hierdoor kun je moeitelozer ademen en wordt onderbreking van je slaap voorkomen.

Natuurlijk kan of wil niet iedereen op zijn zij slapen. Als dit bij jou het geval is, zijn er nog andere houdingen die de symptomen kunnen verlichten. Maar daarover later meer. Laten we ons nu richten op een ander onderwerp - symptomen.

De symptomen van slaapapneu

Symptomen van OSA zijn verschillend. Van mild tot ernstig. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze je vermogen om goed te slapen verstoren.

Natuurlijk zullen ernstige slaapapneupatiënten meer en meer uitgesproken symptomen vertonen, maar een van de volgende punten kan een indicatie zijn dat je aan OSA lijdt.

Zwaar snurken

Een man die op zijn rug slaapt en snurkt

Luid en zwaar snurken is een van de meest voorkomende en veelbetekenende tekenen van deze slaapstoornis.

Als je merkt dat je vooral hard snurkt als je op je rug ligt, kan dat een teken zijn dat je luchtwegen geblokkeerd raken en een duidelijk teken dat je er iets aan moet doen.

Wakker worden met een droge keel

Een zieke vrouw heeft last van keelpijn.

Wakker worden met een droge keel of mond is een ander teken dat je slaap verstoord is. Als we slapen, produceert ons lichaam minder speeksel, wat zelfs onder normale omstandigheden kan leiden tot een droge mond of keel.

Als je echter regelmatig wakker wordt met een droge keel, kan dat een teken zijn dat je door je mond ademt vanwege OSA, waardoor je droge keel nog erger wordt.

Wakker worden met hoofdpijn

Een afbeelding van een jonge vrouw met hoofdpijn.

Wakker worden met hoofdpijn is een ander veel voorkomend symptoom van OSA. De eenvoudige verklaring hiervoor is dat het gebrek aan zuurstof spanningshoofdpijn kan veroorzaken.

De meer gedetailleerde uitleg is dat deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door het uitzetten van de bloedvaten en verhoogde kooldioxidewaarden. De verhoogde concentratie koolmonoxide zorgt ervoor dat de bloedvaten in en rond het hoofd verwijden, wat pijn en spanning veroorzaakt.

Slaaptekort

een beeld van een man die moe is van het werk

Slaaptekort is een ander veel voorkomend symptoom van deze aandoening. Als je merkt dat je overdag regelmatig uitgeput bent, kan dat komen doordat je 's nachts niet genoeg kwaliteitsslaap krijgt, ook al rust je uit in je favoriete slaaphouding.

Dit kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid en zelfs depressie.

Verhoogde bloeddruk

Een arts die de bloeddruk controleert.

Wat je misschien ook merkt is dat je bloeddruk vaak hoog is. Dit komt omdat het gebrek aan zuurstof ervoor kan zorgen dat je lichaam stresshormonen gaat afgeven.

Het ergste is echter niet de hoge bloeddruk zelf - het is wat een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Na verloop van tijd kan de verhoogde druk op je hart namelijk leiden tot ernstige problemen zoals hartaanvallen, beroertes en zelfs de dood.

Frequente stemmingswisselingen

Frequente stemmingswisselingen zijn een symptoom dat vaak onopgemerkt blijft, vooral bij vrouwen. Maar stemmingswisselingen kunnen het directe gevolg zijn van OSA - waarschijnlijk door de combinatie van slaaptekort en verhoogde stresshormonen. Als je merkt dat je prikkelbaarder bent dan normaal, kan dat een teken zijn dat je je probleem onder controle moet krijgen.

Slaperigheid overdag

Een afbeelding van een jonge man slapend op een bank met een baby.

Slaperigheid overdag is een van de meest voorkomende symptomen van OSA. Als je overdag in slaap valt, kan dat een teken zijn dat je 's nachts niet genoeg kwaliteitsslaap krijgt.

Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om dit aan je arts te melden. Slaapapneu is een ernstige aandoening die tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Met de juiste behandeling is het echter mogelijk om een goede nachtrust te krijgen en je algehele gezondheid te verbeteren.

Welke risico's brengt slaapapneu met zich mee?

Zoals je weet, zijn symptomen slechts een deel van de vergelijking. Belangrijker zijn de risico's van een ziekte of in dit geval een slaapstoornis. Laten we eens kijken wat er kan gebeuren als je dit specifieke probleem negeert.

Hart- en vaatziekten

Een afbeelding van een jonge vrouw met cardiovasculaire problemen.

Slaapapneu wordt in verband gebracht met een hele reeks hart- en vaatziekten. Deze omvatten hoge bloeddruk, beroerte, hartaanvallen en onregelmatige hartslag. Er wordt zelfs gedacht dat het een van de belangrijkste redenen is waarom mensen een hoge bloeddruk hebben en aan hartritmestoornissen lijden.

In feite kan boezemfibrilleren, waardoor het hart gaat trillen en fladderen, worden veroorzaakt door de spanningen en chemische veranderingen die in het lichaam optreden als gevolg van zuurstofgebrek door apneu.

Hypertensie

Zoals we al zeiden, kan OSA hypertensie veroorzaken omdat het het natuurlijke slaapproces verstoort. Als je voortdurend wakker wordt door snurken of naar lucht happen, staat je lichaam onder stress en maakt het meer stresshormonen aan. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat je bloeddruk stijgt, wat later tot ernstigere gezondheidsproblemen kan leiden.

Problemen met de ogen

Oogproblemen zijn een ander risico van deze aandoening. Als je het hebt, loop je een groter risico op het ontwikkelen van glaucoom, papilledema of andere oogproblemen. Dit komt doordat niet-aangepakte slaapapneu fysiologische veranderingen in het lichaam kan veroorzaken, zoals lage zuurstofniveaus, schommelende intracraniële en oogdruk en ontstekingen. Dit kan de zenuwen in je ogen beschadigen en leiden tot zichtproblemen.

Problemen met metabolisme

Problemen met de stofwisseling zijn ook aan de orde. Als je slaapapneu hebt, kun je problemen hebben met glucose-intolerantie en insulineresistentie via intermitterende hypoxie.

Daarnaast verlaagt obstructieve slaapapneu, die wordt gekenmerkt door korte ontwakingen tijdens de slaap, het zuurstofgehalte en kan obesitas en type 2 diabetes veroorzaken door verhoogde sympathische activering, oxidatieve stress, ontsteking en lipolyse.

Leverziekten

Deze slaapstoornis wordt ook in verband gebracht met leverproblemen. Slaapapneu, vooral in combinatie met obesitas, kan niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) veroorzaken door insulineresistentie, dyslipidemie en ontstekingen te verhogen - vooral bij mensen met overgewicht die ook meer kans hebben op OSA.

Erectiestoornissen

Volgens aanhoudend onderzoek kan slaapapneu een belemmering zijn in iemands liefdesleven, erectiestoornissen veroorzaken bij mannen en een verlies van libido bij vrouwen.. Uit onderzoek blijkt echter dat CPAP-behandeling (waar we het later over zullen hebben) geweldige resultaten oplevert bij het verbeteren van de erectiele functie bij mannen die lijden aan zowel milde als ernstige ED.

Wat zijn de beste slaaphoudingen voor slaapapneu?

Hoewel het simpelweg veranderen van slaaphouding slaapapneu niet kan genezen, is bewezen dat slapen in bepaalde houdingen slaapapneu kan behandelen, of op zijn minst de symptomen kan beheersen. Hier zijn de vier slaaphoudingen om slaapapneu te behandelen - gerangschikt van best naar slechtst.

Zijdelings slapen - linkerzijde

Een afbeelding van een jonge man die op zijn zij slaapt.

De beste slaaphouding om slaapapneu onder controle te houden is op je linkerzij. Deze houding bevordert de bloeddoorstroming, vermindert snurken en kan slaapapneu kalmeren. Onderzoek toont aan dat zijslapers aan de linkerkant minder ernstige gevallen hebben dan zij die in andere posities slapen.

Bovendien wordt aangenomen dat op je linkerzij liggen de beste slaaphouding is voor je algehele gezondheid, dus je zult niet alleen de symptomen onder controle krijgen, maar je zult er ook op andere manieren baat bij hebben.

Zijdelings slapen - rechterzijde

Een afbeelding van een vrouw die zijwaarts op een bank slaapt.

Als je om wat voor reden dan ook niet op je linkerzij kunt slapen, is op je rechterzij slapen de volgende beste optie. Rechts slapen vermindert ook snurken en apneu, maar het helpt ook de symptomen van GERD te verlichten.

GERD, of gastro-oesofageale refluxziekte, is een aandoening waarbij de inhoud van je maag terugkomt in je slokdarm, wat brandend maagzuur en andere ongemakkelijke symptomen veroorzaakt die de OSA-symptomen kunnen verergeren.

Op je buik slapen

een man slaapt op zijn buik in zijn bed.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om op je buik te slapen als je last hebt van snurken of lichte slaapapneuals de zwaartekracht je tong en zachte gehemelte naar beneden trekt, waardoor je luchtwegen opengaan - het is eigenlijk niet zo'n geweldige slaaphouding.

Wat het niet zo geweldig maakt, is het simpele feit dat een kussen je neus, mond of beide kan bedekken, waardoor je moeite hebt met slapen, of je nu wel of niet last hebt van OSA. Niet ideaal dus als je een goede nachtrust wilt hebben.

Buikslapen belast je rug onnodig, veroorzaakt nekpijn en kan het risico op gezichtsrimpels vergroten. door de druk op je gezicht, dus als je kunt - vermijd buikslapers te worden.

Op je rug slapen

Een afbeelding van een vrouw die op haar rug slaapt.

Op je rug slapen is eigenlijk de slechtste slaaphouding voor slaapapneu. Dit komt omdat als je plat op je rug ligt, de zwaartekracht je tong en zachte weefsels naar beneden trekt, waardoor je luchtwegen geblokkeerd raken, wat weerstand en ademhalingsproblemen veroorzaakt.

Op je rug slapen maakt het snurken ook duizend keer erger, dus tenzij je je partner de hele nacht wakker wilt houden - vermijd deze houding.

Hoe zit het met CPAP-maskers?

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)-maskers zijn apparaten die tijdens de slaap worden gedragen om slaapapneu te helpen behandelen.. Er zijn veel verschillende soorten CPAP-maskers en welk type het beste bij u past, hangt af van uw individuele behoeften.

Het belangrijkste om te onthouden bij het kiezen van een CPAP-masker is dat het goed past. Een goed passend CPAP-masker is comfortabel en helpt je om een goede nachtrust te krijgen.
Als bij jou OSA is vastgesteld en je CPAP-therapie moet volgen, is het misschien handig om te weten welke maskers het beste werken bij welke slaaphouding.

CPAP-masker voor zijslapers

Voor zijslapers zijn de CPAP-maskers met neus- en neuskussentje het meest comfortabel. Deze twee zijn de beste opties omdat ze niet zo strak tegen je gezicht aanliggen, wat belangrijk is omdat als je op je zij slaapt, de helft van je gezicht in een kussen begraven ligt, dus je kunt je voorstellen hoe ongemakkelijk het kan zijn om een volgelaatsmasker te dragen.

CPAP-masker voor voorslapers

Voor frontale (buik)slapers is een CPAP-masker misschien niet voldoende. Neusmaskers zijn het meest comfortabel voor het slapen aan de voorkant, maar het kan nodig zijn om een CPAP-kussen toe te voegen.. Op die manier heb je nog steeds voldoende ondersteuning voor je hoofd, nek en schouders en hoef je je geen zorgen te maken dat het masker in je gezicht of neus graaft.

CPAP-masker voor rugslapers

Hoewel rugslapen zonder twijfel de slechtste slaaphouding is voor slaapapneu, is het de beste slaaphouding bij het kiezen van een CPAP-masker. Vrijwel elk type CPAP-masker werkt in deze positie - ook het volgelaatsmasker.

Wat te doen als niets helpt tegen snurken en slaapapneu?

Als je alles hebt geprobeerd om je snurken en slaapapneu te verminderen en niets heeft gewerkt, vraag je je misschien af wat je nu moet doen. Er zijn een paar opties beschikbaar, afhankelijk van de ernst van je aandoening.

Voor licht snurken of slaapapneu kan je arts veranderingen in je levensstijl aanraden, zoals afvallen, geen alcohol drinken voor het slapengaan en op je zij slapen. Als deze veranderingen niet helpen, kan je een mondstuk of ander apparaat voorgeschreven krijgen om je luchtweg open te houden tijdens je slaap.

Voor ernstiger snurken of slaapapneu kan het nodig zijn om een CPAP-machine te gebruiken. Deze machine geeft zachte luchtdruk om je luchtweg open te houden terwijl je slaapt. Hoewel het even kan duren voordat je aan het apparaat gewend bent, is het de meest effectieve behandeling voor slaapapneu.

Praat ten slotte met je arts over de beste behandelingsoptie voor jou. Met de juiste behandeling kun je de rustgevende slaap krijgen die je nodig hebt.

Conclusie

En dat zijn de beste slaaphoudingen voor slaapapneu. Zoals je ziet, is het iets ingewikkelder dan je zou denken! Dus als je vragen hebt, stel ze dan gerust in het commentaargedeelte.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Aanbevolen afbeelding voor iRBD
20 mei 2024

IRBD & Behandeling

Aan het onderzoek namen 23 deelnemers deel met de diagnose geïsoleerde RBD (iRBD), een aandoening waarbij RBD onafhankelijk van andere slaapstoornissen optreedt. ...
Aanbevolen afbeelding voor Hoeveel REM slaap heb je nodig?
19 mei 2024

Hoeveel REM-slaap heb je nodig?

Voordat we ons volledig gaan verdiepen in de REM-slaap, moeten we eerst begrijpen wat er gebeurt als we in slaap vallen. We gebruiken NIH als onze bron, en bri...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands