Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Co-slapen: Kun je met je baby in hetzelfde bed slapen?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Samen slapen met een baby.

19 mei 2024 5 min lezen

In de geest van de Internationale Dag van de Moedertaal wijden we dit artikel aan ouders die met hun baby's samen slapen.

Al sinds het begin der tijden waren er ouders die voorstander waren van samen slapen met hun baby's en waren er ouders die daar tegen waren. Onze gedachte? Beide slaapoplossingen zijn prima. Maar net als bij alles wat je met je kleintjes doet, moet je bij samen slapen extra voorzichtig zijn.
Er is echter niets om je zorgen over te maken. Als je voor deze slaapregeling kiest, dat wil zeggen, als je ervoor kiest om samen met je baby te slapen (voor zowel jouw eigen welzijn als dat van je baby), hoef je alleen maar een paar veiligheidstips te volgen.

Wat is co-sleeping

Om eerlijk te zijn kan co-sleeping met je baby verschillende dingen betekenen. Laten we dus, voordat we verder gaan, eerst uitleggen wat deze term kan betekenen. In principe kan co-sleeping verwijzen naar verschillende slaapafspraken.

Een afbeelding van een baby die tussen de ouders slaapt.

Is het veilig om samen met je baby te slapen?

Nu weet je alles over de verschillende soorten co-sleeping. En je weet waarschijnlijk al welke je wilt kiezen voor jou en je baby (en je andere kinderen, oudere kinderen). Maar wat je nog niet weet, is of deze 'slaapomgeving' veilig is voor jullie allemaal of niet.

Volgens de American Academy of Pediatrics zijn sommige vormen van samen slapen veilig, maar andere niet. Bijna alle kinderartsen in de wereld adviseren ouders bijvoorbeeld om nooit het bed te delen, maar om in dezelfde kamer te slapen, vooral de eerste paar maanden na de geboorte van de baby.

Een afbeelding van een baby die naast mama slaapt.

In sommige culturen wordt het delen van een bed aangemoedigd. Mensen uit deze culturen geloven dat het slapen in dezelfde kamer en in hetzelfde bed het risico verlaagt op SIDSof plotselinge wiegendood. In andere culturen geloven ouders echter dat hun baby's een verhoogd risico lopen om gewond te raken als ze samen slapen.

Wat het beste is, is nog steeds niet duidelijk. Dus ons advies is om Doe wat natuurlijk en comfortabel voelt voor je baby, je partner en jezelf. Als je echter besluit om de baby in je eigen bed te laten slapen, zorg er dan voor dat je alle risicofactoren en veiligheidstips kent.

Tips en voorzorgsmaatregelen voor veiliger samen slapen

Of je nu 's nachts slaapt of overdag een dutje doet, eerst moet je een eerlijk gesprek hebben met je partner. Dat wil zeggen, zorg ervoor dat jullie het allemaal eens zijn over samen slapen met je baby. Als dat zo is, let dan op de volgende veiligheidstips als je probeert om een baby laten slapen samen met jou:

Een afbeelding van een baby die naast papa slaapt.

Houd er bovendien rekening mee dat co-sleeping betekent dat je baby eraan gewend raakt om bij jou in je eigen bed te slapen. Dus als het tijd is om te stoppen met co-sleeping, wees voorbereid op veel slaaptraining. Met andere woorden, Je baby laten wennen aan slapen in een wiegje kan wat tijd, energie en moeite kosten. Geloof ons, je baby zal niet alleen willen slapen nadat hij zoveel bij je in de buurt is geweest.

Conclusie

Zoals je hebt gezien, heeft samen slapen met je baby voor- en nadelen. Maar over het algemeen geloven veel ouders dat samen slapen met hun baby het risico op babysterfte verlaagt, de ontwikkeling van de kinderen stimuleert en simpelweg bijdraagt aan een veilige slaap voor baby's en een sterkere band.

Dus, als je met je kleintje in co-slaap wilt, doe het dan. Maar, net zoals het onderzoek suggereert, zorg ervoor dat je altijd de eerder genoemde richtlijnen voor veilig slapen volgt.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Korrelige textuur
20 mei 2024

Witte ruis om te slapen: Werkt het?

Witte ruis, in lekentaal, is een consistent geluid dat gelijkmatig over alle hoorbare frequenties komt. Stel dat je muzikant bent. Om...
Vrouw met pijn in de nek
19 mei 2024

Hoe kom je van nekpijn af?

We kunnen ons geen leven zonder stress voorstellen. Dat is echt van deze tijd. Stress kan angst en depressie veroorzaken. Meer dan 20% van de volwassenen heeft...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands