Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe kan ik slapen als ik zwanger ben en toch genoeg slaap krijgen?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Slapende zwangere vrouw

20 mei 2024 11 min lezen

Slaaptekort komt vaak voor tijdens de zwangerschap, dus hoe kun je slapen als je zwanger bent en toch voldoende slaap krijgen? Probeer overdag zo veel mogelijk lichamelijk actief te zijn, want dat is een voorwaarde om 's nachts te kunnen slapen. Het is ook belangrijk om de juiste slaaphouding voor jou en je baby te kiezen, want buikslapen is uit den boze als je zwanger bent.

Vooral zwangere vrouwen slaapproblemen hebben tijdens het tweede deel van de zwangerschap. Daarom raden deskundigen aan om overdag wat lichte lichamelijke activiteit te doen om de slaap van betere kwaliteit te maken. Het is ook aan te raden om het middagdutje over te slaan als dat mogelijk is en als er geen gezondheidsproblemen zijn.

Wat betreft de slaappositie, Zwangere vrouwen vinden het over het algemeen niet prettig om op hun buik te slapen. Artsen zijn van mening dat dit een zeer ongemakkelijke positie is voor de baby, maar ook voor zwangere vrouwen, vooral naarmate de zwangerschap vordert.

Echter, Op je rug slapen wordt ook afgeraden omdat dit de bloedtoevoer naar het hart vermindert.Dit betekent minder bloedtoevoer voor baby's.

Hoe slaap je als je zwanger bent?

Hoewel de dokter aanbeveelt om niet op je buik en rug te slapenHet is geen probleem om dit af en toe te doen tijdens het eerste deel van de zwangerschap. Er zijn zelfs kussens die ontworpen zijn om je te helpen in die posities te slapen.

Dus, Als je soms op je buik of rug wakker wordt, is dat niet schadelijk voor je baby. Aan de andere kant moet je dit niet altijd doen. Tijdens het latere deel van de zwangerschap groeien de baarmoeder en de baby, wat het zeker moeilijk maakt om een slaaphouding te kiezen. In dat geval raden artsen zwangere vrouwen aan om na de derde maand op de rug te slapen. Op de zij liggen is nog comfortabeler als je een kussen onder je buik legt. Op die manier hangt het niet.

een afbeelding van een zwangere vrouw op een bank

Dan plaats je het zo dat het gelijk ligt met de rest van het lichaam. Een andere geweldige positie is de buik tussen de benen, bij voorkeur ter hoogte van de knieën. Er zijn ook speciale kussens voor zwangere vrouwen die het slapen nog makkelijker maken. Soms is het niet genoeg om jezelf in de juiste houding te leggen. Dat komt omdat er veel factoren zijn die de slaap kunnen verstoren.

Dit verwijst naar een aantal gewone dingen, zoals avondeten, die niet vlak voor het slapen gaan moeten worden genuttigd. Een stevig en zwaar diner vlak voor het slapengaan kan een heel slecht effect hebben op de slaap. Daarom worden kleinere maaltijden zonder kruiden aanbevolen, vooral 's avonds.

Links slapen

Op de rechterzij slapen wordt afgeraden in die mate, hoewel het zeker een betere oplossing is dan op je buik slapen. Artsen stellen daarom dat het voor zowel moeder als baby het beste is om na de derde maand zo vaak mogelijk op de linkerzij te slapen. Zo krijgt de baby de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof via de placenta.

Rechts slapen

Omdat slapen op de buik en rug "uit" is, blijft slapen op de zij over. De De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap is op de linkerzij. Ten eerste vermindert slapen op één kant van het lichaam de belasting op de wervelkolom. Zo kan je rug 's nachts uitrusten. Het is aan te raden om hiervoor kussens te gebruiken, die het bekken extra kunnen ontlasten. Op de rechterzij slapen kan leiden tot een verhoogde fysieke druk op de lever, juist omdat de maag een bepaalde belasting vormt.

Een afbeelding van een zwangere vrouw die op haar zij ligt.

Slapen op de buik

Hoewel slapen in deze houding gewoon een gewoonte is die veel zwangere vrouwen hebben, moet je er zelfs aan het begin van de zwangerschap, als de foetus nog heel klein is, verandering in brengen. Afgezien van het feit dat deze houding een slecht effect heeft op het functioneren van het organisme tijdens de zwangerschap, u meer tijd hebt om deze gewoonte af te leren en dus beter slaapt in de latere maanden van de zwangerschap. Hoe dan ook, op je buik slapen is een slecht idee. In een bepaald stadium van de zwangerschap wordt het erg ongemakkelijk en gevaarlijk voor je baby.

Slapen op een rug

Naarmate de zwangerschap vordert, de foetus wordt na verloop van tijd groter, groeit en oefent druk uit op de inwendige organen en bloedvaten van de zwangere vrouw. Dus als een zwangere vrouw op bed ligt, is de kans groter dat de foetus op de vena cava inferior drukt. Hierdoor stroomt er minder bloed terug naar het hart. Dit leidt tot een daling van de bloeddruk en een daling van de hoeveelheid zuurstof in het bloed.

Waarom is op de zij slapen de ideale houding voor zwangere vrouwen?

Heuppijn, brandend maagzuur, wakker worden door de veranderende positie van de baby in de buik, tintelingen in de benen, het zijn maar enkele van de problemen waar toekomstige moeders mee te maken krijgen. Een van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen is verhoogde stress, nervositeit en vermoeidheid overdag. Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap is de slaaphouding niet cruciaal voor de goede groei en ontwikkeling van de baby.

Dan is het mogelijk om zelfs op de buik te slapen, als zwangere vrouwen dat prettig vinden. Na verloop van tijd groeit de baby echter en is het nodig om hun gewoonten aan te passen aan de doelen van de ontwikkeling van het kind. In dat geval is het noodzakelijk om niet op je rug te slapen. Anders oefent de baarmoeder druk uit op de aderen die het bloed naar het hart terugvoeren.

Deze beperkt de hoeveelheid bloed en voedingsstoffen die de baby elke dag moet krijgen. Dat zou dus betekenen dat slapen op je heupen een ideale positie is. We moeten benadrukken dat het niet uitmaakt welke kant je kiest. 

Bijvoorbeeld, Artsen raden aan dat het toch de linkerkant moet zijn. De reden waarom deze kant veel beter is voor de moeder en de baby is de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof die de baby krijgt via de placenta. Als de moeder op de rechterzij ligt, wordt dit proces veel moeilijker, omdat de positie de bloedsomloop in gevaar brengt.

In dat geval zou het lichaam van de moeder moeten lijden terwijl het zichzelf van voldoende bloed voorziet, en dat is een heel slecht scenario voor de baby. Uit onderzoek blijkt dat links slapen meer voordelen biedten dat verwijst naar het verminderen van het risico op vroeggeboorte.

Hoe kun je beter slapen tijdens de zwangerschap?

De meest comfortabele en tegelijkertijd veiligste slaaphouding vinden in de laatste maanden van de zwangerschap is uiterst belangrijk voor een goede rust en een ongehinderde ontwikkeling van de baby. Een een goede nachtrust is een van de grootste uitdagingen tijdens de zwangerschap. Dit geldt vooral in het laatste kwartaal.

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen in deze periode heeft te maken met verminderde flexibiliteitBeperkte beweging en frequent urineren, wat de totstandkoming van een goede slaap nog moeilijker maakt. Aan de andere kant zeggen deskundigen dat zwangere vrouwen nog steeds ongeveer acht uur kwaliteitsslaap moeten halen.

Slecht slapen is misschien niet schadelijk voor je baby, maar je zult zeker uitgeput zijn, prikkelbaar en humeurig door te weinig slaap. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de baby slaapt terwijl jij in slaap probeert te vallen.

De resultaten van recent onderzoek hebben aangetoond dat de baby beter wordt "voorzien" van belangrijke voedingsstoffen als de moeder op haar zij slaapt. Als je op je rug slaapt, is dit proces veel moeilijker. Het wordt aanbevolen om op de linkerzij te slapen voor een optimale bloedsomloop.

Op deze manier wordt de de druk van de stof op de lever wordt ook verminderd en de nieren voeren overtollig vocht efficiënter af en bijproducten van de stofwisseling uit het lichaam. Dit is een kans om zwelling van de gewrichten, voeten en handen te voorkomen.

Koop veel kussens

Kussens zijn om verschillende redenen heel nuttig tijdens de zwangerschap. Door ze bijvoorbeeld te gebruiken en ze langs het lichaam te schikken, kun je comfortabel in een houding gaan liggen die het beste is voor jou en je baby. Zo kun je veel gemakkelijker in slaap vallen. Echter, als je de kussens niet goed genoeg instelt, kun je wakker worden met lichaamspijn. Dit komt vooral door onvoldoende steun en ondersteuning tijdens het slapen. Zoek daarnaast naar zwangerschapskussens die je helpen om gemakkelijker te slapen.

een afbeelding van AngQi 65 inch zwangerschapskussen

Koop een speciaal kussen

Een gewoon kussen kan wat comfort en verlichting bieden, maar dat is voor het moment. Het is echter niet genoeg, het past zich niet volledig aan je lichaam aan, wat over het algemeen geen adequate ondersteuning is voor de nek en wervelkolom. Het kan ook gebeuren dat ze 's nachts gewoon wegglijden als je beweegt, terwijl speciale kussens dat niet doen. Ze zijn lang en recht en hebben geen rondingen of contouren. Ze passen zich dus aan veranderingen in het lichaam aan.

Slaap half rechtop

Half rechtop slapen is op zich niet gezond of ongezond. Zolang je echter comfortabel kunt rusten en genoeg slaap krijgt, kan een rechte houding een goede optie voor je zijn. Als een moederslaaphouding niet voor je werkt, verander dan van houding. Zoals je weet, kan een zwangerschap een zeer stressvolle periode zijn, vooral in het derde trimester.Omdat er dan een verandering in de hormonale status optreedt, die verschillende onaangename symptomen met zich meebrengt. Daarom kan het tijdens sommige symptomen veel comfortabeler voor je zijn om een halfrechte slaaphouding te kiezen.

Wat gebeurt er als ik op mijn rug slaap terwijl ik zwanger ben?

Hoewel de slaappositie zeker een kwestie is van iemands voorkeuren en gewoonten, is het toch veel meer dan een gewoonte. Het zijn posities die een breed scala aan effecten op je lichaam hebben. Daarom zijn de Een comfortabele slaaphouding tijdens het slapen heeft niet alleen een grote invloed op de kwaliteit van de slaap, maar ook op de gezondheid.

Het is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen om de betekenis te zien van elke slaaphouding en beslissen welke het beste bij hen past en de baby het meest. Om een zwangerschap zo goed mogelijk te verdragen en uit te voeren, moet het organisme worden geholpen om uit te rusten en te regenereren, omdat het nu twee wezens "voedt" en "ondersteunt" - moeder en baby.

Dit zijn de redenen waarom deskundigen adviseren om vanaf het begin van de zwangerschap op de linkerzij te slapen. Slapen op de linkerzij wordt beschouwd als de beste positie vergeleken met alle andere. En dit geldt vooral voor slapen op je rug.

Artsen zijn het er helemaal mee eens dat je niet op je rug moet slapen. In deze houding drukt de baarmoeder op de ader die het bloed naar het hart terugvoert. Als het lichaam meerdere uren in deze houding ligt, de hoeveelheid bloed en voedingsstoffen die de placenta bereiken is aanzienlijk verminderd.

Met als resultaat, Er kunnen zeer onaangename gevolgen optreden, zoals misselijkheid, duizeligheid of een daling van de bloeddruk. In het ergste geval kan hypotensie optreden tijdens de zwangerschap en dat is heel slecht voor de baby. Aan de andere kant is de optie om op je buik te slapen om een voor de hand liggende reden een slechte keuze. Een dikke buik maakt deze positie echter moeilijk uit te voeren en nog riskanter.

Hoeveel slaap heb je nodig als je zwanger bent?

Het cumulatieve effect van te weinig slaap kan een stempel drukken op je fysieke en mentale gezondheid. Minder dan vijf uur per nacht slapen kan het risico op een hartaanval en beroerte verhogen. Medische statistieken tonen ook aan dat slaapgebrek je leven verkort.

Zwangere vrouwen moeten hier nog meer op letten zodat haar baby kan genieten en zich goed kan ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat zwangere vrouwen tussen de 7 en 9 uur slaap per dag nodig hebben. Dit kan echter aanzienlijk worden beïnvloed door genetica en slaapkwaliteit. Als sommige vrouwen werken of andere verplichtingen hebben waardoor ze niet de volle 8 uur kunnen slapen, is het goed om overdag een kort slaapje te doen. 

Die paar extra uren zijn nodig, hoewel het moeilijk is om de nachtrust in te halen. Dit is vooral belangrijk tijdens het eerste trimester en daarom benadrukken artsen dat je niet op slaap moet besparen.

Tijdens deze periode van het leven, Het lichaam heeft meer nodig om voldoende bloed voor de baby aan te maken. Dan moet het hart van de zwangere vrouw harder pompen om dat bloed naar de baby te laten stromen. Zo worden de calorieën van de baby gestuurd. Natuurlijk doet het lichaam dit automatisch door meer hormonen of progesteron aan te maken die je in slaap brengen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te slapen als je je moe voelt. Het is een zekere manier om voldoende slaap te krijgen.

Te veel slaap kan ook slecht zijn. Het is bijvoorbeeld niet vreemd als je tot 12 uur per dag slaapt. Dan is het echter wel nodig om wat meer te bewegen en goed te eten om energie te compenseren.

Veelgestelde vragen over slapen tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is een andere toestand dan normaal. Daarom is het voor elke vrouw, toekomstige moeder, noodzakelijk om sommige van haar gewoonten te veranderen of aan te passen aan de huidige situatie. Anders vinden ze niet de juiste en ideale slaappositie en zullen ze het grootste deel van de nacht wakker liggen.

Dit is erg slecht voor de baby, maar ook voor de algehele conditie van het lichaam van de zwangere vrouw. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om alle twijfels aan het begin van de zwangerschap weg te nemen. Dit heeft betrekking op enkele van de meest voorkomende vragen die toekomstige moeders stellen en waarachter serieuze medische verklaringen schuilgaan.

Is het aan te raden om op de rug te slapen als je zwanger bent?

Vanwege de verminderde bloeddoorstroming en het mogelijke gevoel van misselijkheid, moet je zo min mogelijk op je rug slapen. Zolang er geen sprake is van slaapstoornissen en slaapapneu, kun je op de rug slapen.

Moet ik op mijn zij slapen als ik zwanger ben?

U kunt het beste op uw linker- of rechterzij slapen, afhankelijk van wat u het beste uitkomt. De artsen raden echter aan om op uw linkerzij te slapen en daarnaast een zwangerschapskussen te gebruiken.

Wanneer moet je op je zij gaan slapen als je zwanger bent?

Artsen raden aan om zo snel mogelijk de juiste positie te kiezen, omdat je dan minder problemen hebt met het veranderen van de positie in de latere fase van de zwangerschap.

Wat als ik midden in de nacht wakker word op mijn rug terwijl ik zwanger ben?

Maak je geen zorgen als je 's nachts op je rug wakker wordt. Dit gebeurt en zal geen problemen opleveren voor jou of je baby.

Kan buigen een baby pijn doen?

Activiteiten die lichamelijk zwaar zijn, zoals vaak buigen, lang staan of zwaar tillen tijdens de zwangerschap, kunnen de kans op een miskraam, vroeggeboorte of letsel vergroten.

Verwante producten:
Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding van hoe je een kniekussen gebruikt.
19 mei 2024

Hoe gebruik je een kniekussen?

Kniekussen is ideaal voor slapers die vaak draaien tijdens het slapen. Het wordt vooral aanbevolen voor zijslapers, omdat zo'n positie de...
Aanbevolen afbeelding voor de beste routine voor het slapengaan
20 mei 2024

De beste routines voor het slapengaan om beter te slapen

Om te beginnen bespreken we alle algemene valkuilen die je kunnen belemmeren om in slaap te vallen. Sommige daarvan zijn gemakkelijk te...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands