Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom slapen honden zo veel?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Twee slapende honden

20 mei 2024 9 min lezen

Honden hebben ook slaap nodig om uit te rusten van de dagelijkse activiteiten en het organisme te regenereren. Maar waarom slapen honden zoveel? Dat hangt vooral af van zijn ras en dagelijkse activiteiten.

We hebben allemaal de neiging om onze honden bijna evenveel te zien als mensen en ze als familieleden te beschouwen. Echter, we vaak niet genoeg aandacht besteden aan sommige van hun kenmerken, en een van deze kenmerken kan slaap zijn.

Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af waarom slapen honden zo veelwant we maken ze vergelijkbaar met mensen en dan vinden we het vreemd dat ze meer dan een halve dag slapen.

De slaapgewoonten van honden worden beïnvloed door veel kenmerken van het ras zelf, maar ook door veel andere factoren. We wilden alles met betrekking tot honden en slapen in detail analyserenDaarom hebben we dit artikel geschreven, waarvan we hopen dat je het nuttig vindt.

Hoeveel uur slapen honden gemiddeld per dag?

De hond slaapt gemiddeld 14 tot 16 uur per dag. Puppy's en oudere honden kunnen echter ook meer tijd besteden aan slapen. Puppy's hebben bijvoorbeeld veel meer slaap nodig, net als mensenkinderen. Afhankelijk van hun leeftijd kan een hondenslaap 16 uur of soms zelfs meer duren.

Pas na één jaar krijgen ze een slaaproutine die typisch is voor volwassen honden. Er is ook vastgesteld dat de meeste honden van grotere rassen meer tijd doorbrengen in diepe slaap of dutten, terwijl kleinere honden dat niet zo vaak doen vanwege hun activiteit.

een afbeelding van een jack russel hond in een bed

Deze dieren slapen dus meer dan mensen. Ze slapen vooral 's nachts, terwijl ze overdag ongeveer 3 uur dutten. Het is belangrijk om te weten dat hun slaap verandert naarmate ze ouder worden, net zoals de menselijke slaap zich ontwikkelt tijdens het leven. We kunnen zeggen dat het normale slaappatroon van een hond niet meer dan 5 uur per dag in beslag zou moeten nemen voor een goede nachtrust.

Dit is erg belangrijk voor hen, omdat de meer ze rusten in hun bedden voor huisdieren gedurende de dag, hoe gelukkiger en meer ontspannen ze zullen zijnwat heel gemakkelijk op te merken is.

Slapen honden 's nachts?

Honden slapen 's nachts zoals de meeste dierens. Dat is het zogenaamde polyfasische slaapcycluswat betekent dat hun slaap met tussenpozen doorstroomt. Hun slaap is dus meerdere keren onderbroken en dat merk je na veel dagelijkse dutjes. Je zult dit vooral merken als je huisdier bij je in bed slaapt.

Hun nachtrust hangt grotendeels af van de activiteiten overdag. Volwassen honden slapen bijvoorbeeld tot 14 uur per dag, en als een hond overdag echt zoveel slaapt, is het onwaarschijnlijk dat hij 's nachts 8 uur kan combineren als een mens.

Aan de andere kant, dit kan worden beïnvloed als de eigenaar werkt aan de dagelijkse routine van de hond waarin hij meer kwaliteitsvolle activiteiten zal opnemen. Hoeveel slaap je hond krijgt, heeft dus vaak met jou te maken.

3 factoren die het slaappatroon van de hond beïnvloeden

Net als een mens is een De hond doorloopt tijdens zijn leven verschillende ontwikkelingsfasen. Tijdens deze periode zijn er veranderingen in routine, dagelijks functioneren en andere veranderingen. Dit gebeurt meestal in de periode dat je de gouden jaren ingaat.

 Tegelijkertijd, zijn slaapschema verandert en er is een drastisch verschil tussen een puppy en een volwassen hond wordt opgemerkt. Zijn fysieke verschijning is echter een andere factor die zijn activiteiten en dus zijn slaap beïnvloedt.

De Het ras van de hond heeft ook een grote invloedomdat sommige honden veel actiever zijn dan andere. Er zijn zoveel verschillende hondenprofielen en elk ras heeft zijn eigen persoonlijkheid.

Leeftijd hond

Bijvoorbeeld, oudere honden raken sneller vermoeid. Dit betekent dat zelfs een korte wandeling een grote inspanning voor ze kan zijn, en in dat geval hebben ze meer tijd nodig om hun energie weer aan te vullen.

Daarom ze slapen vaak meer overdag en minder 's nachts. Aan de andere kant zullen heel kleine puppy's het grootste deel van de tijd slapen, terwijl de iets oudere puppy's zoveel mogelijk actief op onderzoek uitgaan.

Gewicht hond

Hoewel puppy's en oudere honden over het algemeen meer tijd doorbrengen met slapen, Honden met overgewicht kunnen ook veel meer slapen dan dunnere honden. Naast het feit dat sommige rassen vatbaarder zijn voor slaap, kunnen ze een groot aantal kilo's hebben die hen vertragen in hun dagelijkse bewegingen.

een afbeelding van cane corso liggende hond

Het zal ook hun vele activiteiten beperken, maar het kan ook leiden tot de ontwikkeling van bepaalde ziekten. Een slechte gezondheid door het grote aantal kilo's is vaak de oorzaak van overmatig slapen.

Het ras van de hond

Sommige hondenrassen zijn heel anders. Terwijl sommigen houden van fysieke activiteiten zoals wandelen, zwemmen, hardlopen of wandelen, zouden anderen de hele dag op de bank blijven liggen. Daarom stemmen de baasjes de persoonlijkheid van de hond meestal af op die van henzelf.

Hoe dan ook, Honden met een kalmere persoonlijkheid zullen graag uren en uren slapen. Aan de andere kant hebben rassen zoals de Beagles en anderen veel meer energie, wat betekent dat ze van nature minder slaap nodig hebben.

In het algemeen, Grote hondenrassen hebben meer slaap nodig, terwijl kleinere honden een andere situatie hebben.

Hebben honden slaappatronen en REM-fasen?

Omdat honden een droom hebben die erg lijkt op die van een mens, is deze verdeeld in twee fasen. Dus, de Het slaappatroon voor honden omvat ook REM en NREM. Dit zou betekenen dat ze in NREM slapen terwijl de echte droom REM is.

Zo kunnen ze echt alle energie verzamelen die ze nodig hebben om goed te functioneren. De Het verschil tussen een hond en mensen is dat honden slechts 10% van hun slaaptijd doorbrengen in de REM-cyclus. Daarom wordt er gezegd dat ze flexibele slapers zijn, omdat ze op elk moment wakker kunnen worden als ze geluiden horen, enz.

Aan de andere kant betekent dit dat Ze hebben altijd een tekort aan extra slaap om het optimale niveau van die herstellende REM-slaap te bereiken.

Tekenen dat uw hond te veel slaapt

Het is normaal dat een hond dag en nacht slaapt. Hoewel het voor velen niet duidelijk is waarom honden zoveel kunnen slapen, zijn ze in staat om meer dan 14 uur te slapen. Echter, De slaapgewoonten van honden variëren afhankelijk van de leeftijd, gewicht en ras van de hond.

Soms Te veel slaap kan een indicator zijn van een slechte gezondheid. Hoe dan ook, er zijn een paar basissignalen die er iets meer over zeggen. Dit verwijst bijvoorbeeld naar een situatie waarin een hond slaapt ook al ligt er iets naast hem dat hem anders zou afleiden. Als de hond moeite heeft met wakker worden, kan er een probleem zijn.

Het gebeurt dat de hond gewoon plotseling in slaap valt door spelen of een andere soortgelijke activiteit. Een plotselinge staat van waakzaamheid of het verschijnen van stress is een ander teken dat op hetzelfde wijst.

een afbeelding van een hond die op een vloer ligt

Het kan ook gebeuren dat de het slaappatroon van de hond verandert abrupt door dagelijks onvoldoende waterinnameonvoldoende voedsel, enz. Meer slaap gaat vaak gepaard met gedragsproblemen zoals angst, verhoogde agressie, kreupelheid, angst, luiheid, enz.

In dat geval kun je het beste experimenteren met een verandering van routine of advies vragen aan een dierenarts. De dierenarts stelt de eigenaar meestal aanvullende vragen zodat hij het probleem kan identificeren, maar Vaak worden er tests gedaan die nog meer nuttige informatie geven.

Kan de gezondheid van een hond de oorzaak zijn van overmatig slapen?

Overmatig slapen kan een gevolg zijn van een verandering in het leven van de hond, maar ook een indicatie van een gezondheidsprobleem.. Slaap gaat meestal gepaard met plotseling gewichtsverlies, langzame bewegingen, angst of andere aandoeningen.

Aan de andere kant, het is normaal dat een hond meer slaapt dan normaal als er meer activiteit is geweest. De hoeveelheid lichaamsbeweging is bijvoorbeeld de laatste tijd toegenomen of de duur en intensiteit van de lichaamsbeweging zijn veranderd. Daarom wordt aanbevolen om de lichaamsbeweging geleidelijk op te voeren.

Stress of verveling kunnen ook de oorzaak zijn van overmatig slapen, en dat komt meestal door een plotselinge verandering in routine, zoals een verhuizing. Overgewicht betekent dat de hond vermoeider wordt, wat betekent dat hij meer slaap nodig heeft of dat hij extra energie nodig heeft.

In dat geval is het belangrijkste om een compleet, uitgebalanceerd dieet samen te stellen. Pijn is een andere veel voorkomende oorzaak van vaak slapenmaar het is erg moeilijk voor eigenaren om het te herkennen. De pijn gaat echter meestal gepaard met andere symptomen die aangeven dat er iets mis is met de hond.

Hoe maak je de dag van je hond vrolijker zodat hij minder slaapt?

Als de eigenaar de dag van zijn hond vult met productieve activiteiten, zal hij net genoeg slapen om overdag normaal te kunnen functioneren. Hij zal ook 's nachts minder actief zijn en zich zo aanpassen aan de routine van de eigenaar.

Daarom proberen mensen de routine van hun huisdier te verbeteren door elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip met hem te gaan wandelen.. Ze doen hetzelfde met maaltijden door ze een paar uur voor het slapen gaan te voeren. Er zijn echter nog veel manieren om de dag van een hond aangenamer te maken.

Honden lijken bijvoorbeeld erg op energieke kinderen die ook een zinvol plan van dagelijkse activiteiten nodig hebben.

een afbeelding van een vrouw die een hond knuffelt

Geef hem speelgoed

Of het speelgoed voor honden nu van pluche, lappen of een ander materiaal is, het is een geweldige bron van plezier voor ze. Maar door de grote mogelijkheden zoals rollen, springen of iets anders, hebben ze het voor veel meer nodig. Bijvoorbeeld, het is een geweldig hulpmiddel dat ze gebruiken om de kaak te oefenen, maar ook om overtollige energie en vermaak kwijt te raken.

Spelen met uw hond

Honden spelen steeds minder naarmate ze ouder worden. Daarom moeten ze worden aangemoedigd om te blijven spelen, en dit kan het beste worden bereikt door samen met hen een activiteit te doen. Dit is ook een kans om een betere relatie met huisdieren op te bouwen.

een afbeelding van een vrouw die met een hond speelt

Bijvoorbeeld spelen met een Een frisbee is een geweldige mogelijkheid om een hond te laten rennen. Ballen zijn net zo goed voor ze, omdat het gooien van de bal een activiteit is waarbij de hond de meeste energie verbruikt en tegelijkertijd traint.

Wandelen met je hond

Experts raden aan om de hond minstens één keer per dag uit te laten. Op deze manier zal de hond gemotiveerd blijven en een positieve gewoonte aanleren die de kwaliteit van zijn leven zal beïnvloeden. Wandelen heeft een groot effect op veel aspecten van de algehele gezondheid van de hond, en die zijn voornamelijk gewicht en lichaamsconditie.

Aangezien zwaarlijvigheid heel slecht is voor een hond, is wandelen een goede manier om het te voorkomen. Het bevordert ook een betere werking van het spijsverterings- en urinewegstelsel, de mentale en emotionele gezondheid van de hond en nog veel meer.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands