Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe slapen na een galblaasoperatie en snel herstellen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

een afbeelding van een vrouw die probeert te slapen na een galblaasoperatie

19 mei 2024 11 min lezen

Laparoscopische galblaasverwijdering is een minimaal invasieve operatie die een paar dagen herstel vergt, maar elke operatie is tot op zekere hoogte een aanslag op het lichaam. We vertellen je alles wat je moet weten over galblaasoperaties en wat je kunt verwachten na een cholecystectomie. En natuurlijk vertellen we je ook hoe je moet slapen na een galblaasoperatie.

Cholecystectomie is de medische naam voor galblaasoperatie verwijderen. Zoals we al eerder zeiden, het is geen invasieve operatieMaar dat betekent niet dat het niet erg is voor jou. Aangezien de galblaas gelegen in de buikZelfs bij een kleine ingreep zoals een galblaasverwijdering is het even moeilijk om te slapen. Hoewel het proces zelf niet een van de meest complexe chirurgische ingrepen is, beginnen de langetermijneffecten van een galblaasverwijdering meestal pas na de ingreep.

Enkele hiervan zijn: intolerantie voor vet voedsel, winderigheid, indigestie, braken, misselijkheid, buikpijn en diarree. En natuurlijk - het onvermogen om jezelf te positioneren in een juiste slaaphouding. Dus of je nu een buik- of zijslaper bent, deze procedure zal je slaappatroon beïnvloeden. Daarom moet je klaar moeten zijn voor het ongemak in de eerste paar dagen.

Daarom is het belangrijk om bereid je fysiek en mentaal voor voor alles wat u te wachten staat voor, tijdens en na de operatie. En een van de belangrijkste dingen die je moet weten is hoe je moet slapen na een galblaasoperatie. Slaap speelt namelijk een sleutelrol in een snel en succesvol herstel van het lichaam. Zonder goede slaap zal je herstel langer duren.

Laten we eens kijken hoe je kunt slapen na een galblaasoperatie!

Wat is een galblaas en waarom hebben we die nodig?

Wat doet een galblaas? Het is een klein, peervormig orgaan onder de lever in de rechter bovenbuik. De galblaas is een spijsverteringsorgaan dat dient als opslagplaats voor gal. Gal is een stof die je helpt voedsel af te breken en vet te verteren. De zogenaamde galbuis verbindt de galblaas en de lever. Wanneer je eet, wordt de galblaas geeft een deel van de gal af aan de twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm is het begin van de dunne darm en begint dan met de vertering van vet.

Dit geeft je het antwoord op de vraag waarom we een galblaas nodig hebben. De galblaas is echter geen vitaal orgaan. Iemand kan volledig normaal leven zonder. Daarom wordt de galblaas bij infecties, ontstekingen, galstenen, poliepen en andere problemen verwijderd. Onthoud na het verwijderen van de galblaas dat vettige en vezelrijke voedsel moeilijker verteerbaar wordt.

Waarom moeten we een galblaasoperatie uitvoeren?

een afbeelding van een vrouw met pijn aan een galblaas

We moeten deze operatie uitvoeren als er zeer ernstige symptomen optreden die niet verdwijnen met behulp van een andere behandeling. Een van de meest voorkomende symptomen is extreem hevige buikpijn die optreedt als gevolg van galstenen. Galstenen zijn stenen van verschillende grootte, meestal klein, die zich vormen in de galblaas. Ze worden gevormd in de galblaas door een verstoring van het evenwicht van de stoffen die zich daar bevinden.

Veel mensen hebben galstenen zonder het te wetenOmdat ze vaak geen symptomen geven. Maar ze kunnen de galstroom stoppen en acute problemen veroorzaken. Het belangrijkste symptoom is pijn en vergeling van de huid, maar ook diarree en vele andere symptomen. Wat vooral gevaarlijk is, is dat het kan leiden tot acute pancreatitis. Dat is een ontsteking van de alvleesklier en het is een noodgeval omdat het zelfs dodelijk kan zijn.

 

Daarom is de symptomen mogen niet worden genegeerd. Als u ernstige Als je buikpijn hebt, je ziek voelt en ook geelverkleuring van de huid opmerkt, moet je onmiddellijk naar een arts gaan. En het is zeer waarschijnlijk dat je galblaas wordt verwijderd. Er bestaat ook een behandeling met medicijnen, maar die is zelden effectief. In de meeste gevallen moet er een operatie worden uitgevoerd.

Wanneer voeren we een galblaasoperatie uit?

Veel chirurgen hebben de neiging om met de verwijderingsoperatie te beginnen bij de eerste tekenen van galblaasproblemen. Ze doen dit omdat de galblaas geen vitaal orgaan is en ze weten hoe gevaarlijk acute pancreatitis is.

Als je spijsverteringsproblemen, scherpe buikpijn, koorts, geelzucht en vergeling van de huid hebt, moet je weten dat je vrijwel zeker een operatie zult ondergaan. zodat de problemen zo snel mogelijk ophouden en de situatie niet verergert. Het betekent allemaal dat de situatie niet vanzelf zal verbeteren en dat ze in actie moeten komen om je te redden. Scherpe pijn in de buik kan ook een teken zijn van veel andere aandoeningen, zoals blindedarmontsteking.

Spijsverteringsproblemen

een afbeelding van een man met spijsverteringsproblemen

Het is niet ongewoon dat een man spijsverteringsproblemen heeft. Een opgeblazen gevoel, misselijkheid en overgeven kunnen het gevolg zijn van veel dingen. Meestal is het iets onschuldigs zoals bedorven voedsel en dergelijke, maar het kan ook wijzen op een galblaasprobleem. Als spijsverteringsproblemen langer dan een paar uur duren, vooral als er meer dan 5 keer overgeven bij komt kijken, raadpleeg dan een arts.

Scherpe pijn in de buik

Scherpe pijn in de buik kan het gevolg zijn van een opgeblazen gevoel, maar het kan ook een waarschuwingssignaal zijn dat er iets aan de hand is. Als die scherpe pijn na een paar uur niet ophoudt of zelfs erger wordt, is het tijd om naar de eerste hulp te gaan. Probeer de pijn lokaliseren en vaststellen of het een blindedarm, galblaas of iets anders is. Hoe dan ook, je moet geen risico's nemen.

Vaak koorts

Zogenaamde frequente of terugkerende koorts kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, parasieten of galblaasproblemen.. Als koorts het enige symptoom is, is het waarschijnlijk eerder een virus dan een galblaasprobleem. Bij galblaasproblemen is koorts meestal slechts één van de symptomen, samen met maagpijn, spijsverteringsproblemen enzovoort. Dus Let op de duur van het vijfje.

Geelzucht en vergeling van de huid

Geelzucht is het geel worden van de huid en het oogwit. Dit ontstaat doordat ons lichaam om de een of andere reden bilirubine niet op de juiste manier verwerkt. Leverziekte kan een oorzaak zijn, maar ook een probleem met de galblaas. Geelzucht en huidvergeling zijn zeer ernstige symptomen en je moet zo snel mogelijk naar een dokter. Want zelfs als het geen galblaas is, heb je zeker een ander gezondheidsprobleem. Geelzucht en huidvergeling komen niet voor bij gezonde mensen.

Hoe wordt een galblaasoperatie uitgevoerd?

Zoals we al hebben gezegd, cholecystectomie is de medische naam voor galblaasverwijdering. Het is een operatie die kan worden uitgevoerd door een algemeen chirurg, het is niet nodig dat een maag-darmchirurg deze uitvoert. Tegenwoordig wordt cholecystectomie meestal laparoscopisch uitgevoerd. Laparoscopische galblaasverwijdering wordt uitgevoerd via een aantal zeer kleine incisies. De chirurg maakt deze incisies in de buik en brengt vervolgens de chirurgische instrumenten door elk van deze incisies in. 

Dit omvat voornamelijk een laparoscoop, wat een camera en licht is zodat de chirurg alles op de monitor kan zien. Vervolgens verwijdert hij uw galblaas en sluit de incisies met slechts een paar hechtingen. Dit is een populaire methode omdat het herstel sneller en gemakkelijker is in vergelijking met een open galblaasverwijdering.

Open galblaasverwijdering vereist een enkele incisie, maar erg groot, vooral in vergelijking met laparoscopische galblaasverwijdering. Bij een open galblaasverwijdering maakt de chirurg een grote incisie over uw hele buik. Dit betekent dat hij vele spier- en weefsellagen doorsnijdt tot hij bij de galblaas komt en deze verwijdert. Het is een veel invasievere ingreep, die een langer herstel vereist en ook een groot litteken achterlaat. 

Daarom, een open galblaasverwijdering wordt tegenwoordig nog maar zelden toegepast. Het wordt alleen gebruikt als er bepaalde complicaties zijn opgetreden en de chirurg direct zicht moet hebben op de hele buik.

Hoe lang duurt het om volledig te herstellen van een galblaasoperatie?

a-vrouwelijk-patiënt-herstel-proces

De duur van het herstel varieert sterk, afhankelijk van of u een open galblaasverwijdering of een laparoscopische galblaasverwijdering heeft ondergaan. Als je chirurg kiest voor een open galblaasoperatie, wees dan voorbereid op een lang herstel. Het verblijf in het ziekenhuis duurt minstens 3 dagen en het is niet ongewoon dat de patiënt na deze operatie een hele week in het ziekenhuis blijft. Daarna duurt het twee tot drie maanden voordat alles genezen is en je je normale activiteiten weer kunt oppakken. Je moet ook oppassen dat je tot 6 maanden na de operatie geen zware dingen tilt..

Laparoscopische ingrepen hebben een korte hersteltijd, omdat je waarschijnlijk maar één nacht in het ziekenhuis hoeft te blijven, of zelfs al na een paar uur naar huis mag als alles goed is gegaan. Volledig herstel wordt verwacht in maximaal een maand, vaak korter.

Waarom heb ik nog steeds pijn na een galblaasverwijdering?

Buikpijn ervaren na het verwijderen van de galblaas is niet ongewoon en de voornaamste reden voor deze pijn is het lekken van galvloeistof in de buik. Na de chirurgische ingreep wordt de galblaas verwijderd en wordt de buis die de galblaas met de hoofdgalbuis verbindt, verbonden met speciale clips. 

De galvloeistof zal echter op een gegeven moment waarschijnlijk uitlekken in de buik, wat buikpijn zal veroorzaken.. Dit is een normaal onderdeel van het proces van een galblaasverwijderingsoperatie, maar je moet er wel rekening mee houden als je je afvraagt hoe je moet slapen na een galblaasoperatie, omdat dit je gebruikelijke slaappatroon kan verstoren door de plotselinge buikpijn.

Hoe herstel ik en hoe slaap ik na een galblaasoperatie?

Slaap is over het algemeen erg belangrijk voor de gezondheid van ieder mens, en het belang van slaap is zelfs nog groter na een operatie. Maar zoals je weet, zelfs een kleine verwonding of ongemak kan het ons onmogelijk maken om in slaap te vallenVooral als het gaat om zoiets groots als een operatie, ook al is die niet zo ingrijpend als een galblaasverwijdering.

Maagslapers hebben het grootste probleem omdat die slaaphouding in ieder geval enige tijd verboden zal zijn. Zijdelings slapen is geen significant betere houding, dus het wordt aanbevolen om op je rug te slapen. Omdat dit voor velen een positie is waarin ze niet in slaap kunnen vallen, kan er een probleem zijn met slapen na de operatie. Als je een rugslaper bent, dan heb je geluk en zul je geen slaapproblemen hebben na een galblaasverwijdering, wat geweldig is voor je herstel.

Vergeet buik- of zijslapen

Het is logisch dat je na de operatie niet op je buik slaapt tot alles volledig genezen is. We weten zeker dat je niet eens comfortabel zou slapen als je verse wonden hebt.. Zijdelings slapen wordt ook afgeraden, maar als je niet op je rug kunt slapen, slaap dan op je linkerzij en nooit op je rechterzij tot het herstel voorbij is.

Neem de medicijnen regelmatig in

Het is zeer waarschijnlijk dat je in enige mate pijn zult voelen.t, vooral in de eerste dagen na de operatie. Vergeet dus niet om regelmatig pijnstillers te nemen om te voorkomen dat de pijn erg sterk is en je niet in slaap kunt vallen. Je zult waarschijnlijk ook krijg preventief antibiotica van je dokterVergeet dus niet om ze regelmatig in te nemen, zoals voorgeschreven.

Koop een kussen van traagschuim

Je hebt een kussen nodig dat ondersteuning biedtDe beste orthopedische kussens zijn die van traagschuim. Omdat je op je rug moet slapen, zijn de traagschuim hoofdkussen brengt het hoofd omhoog en geeft steun aan de nek en wervelkolomHierdoor krijg je een comfortabele houding en val je gemakkelijker in slaap.

Verzwaarde dekens gebruiken

Het is gebleken dat verzwaarde dekens een geweldige aanvulling zijn op het post-herstelproces. Dit heeft zowel mentale als fysieke voordelen. Om jezelf te verzekeren van een 100% allergeenvrije slaapomgeving, raden we je aan om naast hypoallergene matrassen en kussens ook hypoallergene verzwaarde dekens te gebruiken. Hypoallergene dekens verminderen de kans op het uitlokken van allergieproblemen, terwijl anti-allergische dekens dit probleem volledig elimineren. 

Omdat het niet makkelijk is om anti-allergieproducten van 100% te vinden en omdat ze erg duur zijn, raden we je aan om onze Aeyla Chill Eucalyptus verzwaarde deken review te lezen om er meer over te weten te komen. Deze deken is niet zo duur, maar wordt geleverd met een milieuvriendelijk en duurzaam productieproces, een hypoallergene hoes van eucalyptus en een DPTS-functie. Op deze manier verminder je je stresshormoon, verminder je angst en slapeloosheid, terwijl je geniet van het verkoelende en behaaglijke gevoel van een deken. 

Ontspan jezelf met essentiële oliën of witte ruis machines

Etherische oliën en een schijfje citroen

Elke operatie is een grote emotionele en fysieke belasting. En je hebt zeker wat tijd nodig om die periode door te komen. Om deze periode zo gemakkelijk mogelijk te maken, moet je manieren vinden om te ontspannen. We raden essentiële oliën en witte ruisapparaten aan als een geweldige manier om te ontspannen en je klaar te maken om naar bed te gaan. Je kunt natuurlijk ook iets anders doen dat je ontspant.

Begin elke dag een stukje te lopen

Terwijl de focus moet liggen op rust die zal het herstel versnellen, er is geen reden om bedlegerig te zijn. Zeker niet na een laparoscopische galblaasverwijdering. Na een open operatie moet u langer in bed blijven. Maar in het geval van een laparoscopische galblaasverwijdering kunt u al een paar dagen na de operatie beginnen met elke dag een stukje te lopen.

Vermijd tillen

Je buikspieren zijn beschadigd tijdens de operatie, vooral als er één grote incisie is geweest en je niets zwaars mag tillen. Probeer zo lang mogelijk niets op te tillen, zodat de spieren volledig kunnen genezen en hun oude functies volledig kunnen hervinden.. Als je in de periode na de operatie een stukje van het dagelijks leven wilt oppakken en wilt bewegen, kun je beginnen met rustige oefeningen waarbij je niet veel beweegt. Het laatste wat je wilt is onnodige druk op je operatiewonden uitoefenen en de situatie verergeren.

Eet kleinere maaltijden en vermijd gekruid eten

Zodra je galblaas verwijderd is, zal je maag erg gevoelig zijn, omdat je de dag voor en na de operatie niets mag eten. Dus als je weer gaat eten, eet dan alleen kleine maaltijden om een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen te voorkomen. Vooral gekruid voedsel moet je de eerste maand na de operatie vermijden en vet voedsel moet je permanent vermijden nu je geen galblaas meer hebt. Eet gezond en houd je aan de ademhalingsoefeningen die je 's ochtends en 's avonds moet doen om te proberen een nacht beter te slapen.

Was je incisie/snede en bedek deze met een gaasje/verband.

Gedurende de eerste 24 uur na een laparoscopische galblaasverwijdering is de wond mag niet nat zijnen dan is het belangrijk om was de incisieplaats regelmatig met warm water en zeep en droog het daarna af. Het is essentieel om infectie te voorkomen. Daarna moet je een gaasje over de incisie leggen, maar alleen als de plek helemaal droog is. Je kunt kruidenthee gebruiken om de wond voorzichtig te wassen.

Pijnstillende medicijnen nemen

Nadat de galblaas operatief is verwijderd, krijgt u de juiste medicijnen die u na de galblaasoperatie moet innemen. Pijnstillende medicijnen maken uw galblaasoperatie veel gemakkelijker te verwerken, omdat u de pijn na de operatie verlicht. Het herstel van de galblaasoperatie mag niet beginnen zonder voorgeschreven pijnstillers. medicijnen Overleg dus van tevoren met je arts over de pijn na galblaasverwijdering, zodat je medicijnen in de buurt hebt om je pijn te verzachten.

Conclusie

een afbeelding van een jonge man die herstelt van een chirurgische ingreep voor het verwijderen van de galblaas

Hoewel galblaasverwijdering is geen bijzonder invasieve procedureHet komt zeker voor dat velen moeite hebben met slapen na een galblaasoperatie. Het belangrijkste is dan om goed te slapen om je herstelproces te versnellen, Houd je aan een vaste routine, neem pijnstillers, eet kleine, lichte maaltijden en al het andere dat nodig is om zo gemakkelijk mogelijk in slaap te vallen. Uiteindelijk, Bekijk deze gids om in 5 minuten in slaap te vallen.

Een gemiddelde galblaasverwijdering hersteltijd is ongeveer 2 weken. Houd er rekening mee dat je na de ingreep 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis moet blijven. Zorg er in die eerste fase van het herstelproces voor dat je voldoende slaapt en vergeet geen pijnstillers te nemen die je voorgeschreven hebt gekregen en volg de instructies van de arts op.

Als je merkt dat je niet in slaap kunt vallen, gebruik dan kalmerende thee, essentiële oliën en witte ruis machines. Uiteindelijk, voldoende ondersteuning voor je lichaamKoop verduisterende gordijnen om je kamer helemaal donker te maken en probeer gewoon te slapen. 

Ook, veel water drinken Het is ook belangrijk om u goed voor te bereiden op de operatie, want hoe beter u bent voorbereid, hoe gemakkelijker de herstelperiode zal zijn. We hopen dat we al uw vragen over galblaasverwijdering hebben beantwoord en dat we de stress die u op dit moment ervaart hebben kunnen verminderen. Dit is een routineoperatie en er is geen reden om je zorgen te makenAlles komt goed, het is alleen belangrijk om bij de eerste symptomen contact op te nemen met de dokter.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te leren over hoe te slapen na een galblaasoperatie!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Vrouw gelukkig op bed
19 mei 2024

Beste orthopedische matras

Als je op zoek bent naar de beste orthopedische matras, is het eerst en vooral belangrijk om te weten wat je zoekt. Identificeer...
Aanbevolen afbeelding voor positieve gedachten voor het slapengaan.
20 mei 2024

10 Positieve gedachten voor het slapengaan waarmee je je hoofd moet vullen

Slechte slaapgewoonten: Onregelmatige slaapschema's, te veel beeldschermtijd voor het slapengaan en het consumeren van cafeïne of alcohol te dicht bij...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands