Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe slapen met een verrekking van de tussenribspier

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Man met pijn die zijn zij vasthoudt

19 mei 2024 7 min lezen

Heb je last van pijn of gevoeligheid tussen en rond de ribben of ademhalingsmoeilijkheden waardoor je niet kunt slapen? Zo ja, dan heb je misschien last van verrekte tussenribspieren. Lees verder om te leren hoe je kunt slapen met verrekte tussenribspieren.

Als jij een van de mensen bent die moeite heeft om in slaap te vallen door pijn en ongemak rond de ribbenkast, dan kan het zijn dat je last hebt van verrekte tussenribspieren. Als dat het geval is, weet je misschien al hoe lastig het is om op de gebruikelijke manier met dit probleem om te gaan.rnrn Gelukkig hebben we ontdekt dat er een aantal dingen zijn die je kunt doen om je pijn te verlichten en we hebben besloten om ze met je te delen, zodat je kunt leren hoe je kunt slapen met een verrekte tussenribspier.

Wat zijn tussenribspieren?

De tussenribspieren Er zijn veel verschillende spiergroepen die zich tussen de ribben bevinden. Er zijn drie hoofdgroepen van deze spieren - externe, interne en binnenste intercostale spieren. Deze spieren bewegen en vormen de borstwand als je ademt. Ze helpen bij het uitzetten en samentrekken van de borstholte als we ademen.

een beeld van onderzoek van de tussenribspieren

Elk van deze spiergroepen heeft zijn eigen rol in de manier waarop we ademen, sommige actief, sommige passief, maar ze doen het allemaal. Letsel aan deze spieren ontstaat vaak door direct trauma, zoals een klap op de borst of rug, een plotselinge draaiende of rekkende beweging of onder een zware fysieke belasting, zoals een zware borst-, rug- of schoudertraining.

Wat zijn de symptomen van een verrekte tussenribspier?

Hoewel het herkennen van de symptomen van verrekte tussenribspieren gemakkelijker is dan er mee om te gaan, zijn er een aantal symptomen waar je op moet letten. Sommige kunnen zelfs geassocieerd worden met andere verwondingen of ziekten, dus als je toevallig een scherpe of stekende pijn in je borst ervaart, kun je beter naar een dokter gaan in plaats van te proberen zelf een diagnose te stellen.

De meest voorkomende symptomen van een verrekking van de tussenribspier zijn:

Zoals we al eerder zeiden, zijn sommige van deze symptomen niet exclusief voor een verrekking van de tussenribspier, dus als je het gevoel hebt dat een van deze symptomen een andere oorzaak kan hebben, moet je je huisarts raadplegen.

Behandeling van verrekte tussenribspieren - Hoe slapen met verrekte tussenribspieren?

1. Neem een bad met Epsomzout voor het slapengaan

Een van de gemakkelijkste en meest comfortabele manieren om met een verrekte intercostale spier om te gaan, is een Epsomzout bad voordat je naar bed gaat. Epsomzout staat erom bekend dat het helpt bij spierherstel en veel mensen raden het aan. Het algemene idee erachter is dat je in staat bent om magnesium door je huid, hoewel dit niet wetenschappelijk is bewezen.

Alles wat je nodig hebt is ongeveer 2 kopjes Epsonzout die je toevoegt aan je bad. Geniet er ongeveer 15 minuten van en je zou je beter en meer ontspannen moeten voelen.

epsom-zout

2. Wikkel je borst in met verband om de ribben te immobiliseren

Bij een ernstiger letsel aan je tussenribspieren kun je de pijn verlichten en gemakkelijker in slaap vallen door je ribben te immobiliseren met verband. Wikkelen en immobiliseren van je borst beperkt de beweging van je borstkas, waardoor het gemakkelijker wordt voor de tussenribspieren om te ontspannen en te herstellen, maar beperkt ook hun beweging, wat je pijn zal verlichten. Als je moeite begint te krijgen met ademhalen - maak het verband dan onmiddellijk los of ontspan het.

3. Oefen langzame ademhaling

Hoe zachter je ademt, hoe gemakkelijker je met de pijn kunt omgaan. De tussenribspieren hebben de neiging om op te flakkeren als ze bewegen, daarom zou het oefenen van een langzame ademhaling moeten helpen om de beweging van deze spieren te beperken, waardoor de pijn verdwijnt of in ieder geval tot op zekere hoogte vermindert. Langzaam ademhalen kan je ook helpen te kalmerenOntspan en val sneller in slaap, wat ook helpt in dit soort situaties.

een beeld van langzame ademhalingsoefening

4. Breng een koud kompres aan om de pijn te verzachten

Het is een bekend feit Koude is je vriend als het gaat om spierblessures. Daarom kun je de pijn verzachten door een cold pack op het getroffen gebied aan te brengen. De kou helpt om het bloed in de spiercellen te vervangen, waardoor het herstelproces veel sneller en effectiever verloopt. Je kunt een cold pack opvolgen met een verwarmingskussen of een warm bad voor een warm-koud behandeling.

5. Koop een matras met verstelbare rugleuning en til je bovenlichaam op

De manier waarop je slaapt veranderen kan helpen om de pijn in je bovenlichaam te verlichten. Een ligbed of een goed matras voor een verstelbaar bed en slapen in een niet-horizontale positie kan helpen om de pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door verrekte tussenribspieren. Dit zou ook de activering van de tussenribspieren moeten beperken als je opstaat, wat ook zou moeten helpen om de pijn te verlichten. Bovendien geeft een halfhorizontale houding ook minder druk op je borst als je gaat liggen, wat betekent dat er minder druk staat op je tussenribspieren, wat zich vertaalt in minder pijn in je borst en bovenrug.

6. Plaats kussens onder je knieën

Als je graag op je zij of rug slaapt, moet je een kussen tussen of onder je knieën om een betere uitlijning van de ruggengraat te bereiken. Hoe beter je lichaam is uitgelijnd, hoe minder je spieren worden belast, vooral je borstspieren en je bovenrug. Het is bekend dat een kussen onder of tussen je knieën helpt om intercostale spierpijn te verminderen om de bovengenoemde redenen. Natuurlijk wil je een groter kussen gebruiken als je op je rug slaapt en een kleiner als je zijwaarts slaapt.

7. Pijnstillende medicijnen krijgen

Bij ernstige pijn kun je naar je huisarts gaan en je een pijnstillende medicatie. In sommige gevallen gaat de pijn gewoon niet weg en is er gewoon niets meer aan te doen. Spieren hebben tijd nodig om te genezen en als je niet met pijn kunt omgaan, kan een vorm van medicatie je goed helpen. Denk eraan dat je geen enkele vorm van pijnmedicatie moet nemen voordat je eerst met je arts hebt overlegd. Onzorgvuldig gebruik van pijnmedicatie kan alleen maar tot meer problemen leiden.

een beeld van medicijnen voor pijnverlichting

8. Fysiotherapie plannen

Fysiotherapie is waarschijnlijk de beste manier om ontstoken, verrekte of geblesseerde spieren te behandelen en dat is in dit geval niet anders. Als de pijn blijft aanhouden en je het niet onder controle lijkt te krijgen, kun je het beste een afspraak maken voor fysiotherapie en actief herstel. Je kunt fysiotherapie combineren met een van de eerder genoemde pijnverlichtende methoden voor nog betere resultaten. Het mooie van fysiotherapie is dat je het zo lang kunt doen als je wilt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de gevolgen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is omgaan met een verrekte tussenribspier niet gemakkelijk. Je zult een aantal dingen moeten doen om alles weer terug te krijgen zoals het was en het kan even duren voordat je weer goed kunt slapen, maar het belangrijkste is om niet op te geven. We raden je aan om het volgende te controleren onze methodes om in 5 minuten in slaap te vallen om het gemakkelijker voor je te maken. Hopelijk zou een mix van al deze dingen je enorm helpen tijdens het herstelproces en zou je je beter moeten voelen nadat je ze gedaan hebt.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (1)

Sheryl Fadous 20/05/2024

Ik vind dit geweldige informatie. Ik was zo opgewonden om te komen, ik heb hier al bijna 10 jaar last van.


Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Slapende zwangere vrouw
20 mei 2024

Hoe slapen als je zwanger bent?

Hoewel de dokter aanbeveelt om niet op je buik en rug te slapen, is het geen probleem om dit af en toe te doen tijdens de...
een man lijdt aan een depressie en slaapgebrek
19 mei 2024

Depressie en slaap - hoe hangen ze samen?

zelfdestructieve gedachten voortdurend piekeren verlies van interesse voor dingen die ooit vreugde en plezier brachten onvermogen om zich een eigen toekomst voor te stellen ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands