Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Beste en slechtste manieren om wakker te worden

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

beste en slechtste manieren om wakker te worden

19 mei 2024 14 min gelezen

Goed slapen is zo belangrijk voor onze gezondheid, ons humeur en ons algemene welzijn. Maar hoe zit het als we wakker worden? Dit moment is ook heel belangrijk voor ons energieniveau, onze stemming en motivatie. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over dingen die van wakker worden een vreselijke ervaring maken en dingen die het juist aangenaam maken. Uiteindelijk geven we je ook een aantal tips om onaangenaam wakker worden te voorkomen.

Laten we ons eerst afvragen waarom de manier waarop we wakker worden zo'n sterke invloed heeft op onze geest en zelfs op de rest van onze dag. Zoals we zullen zien, is dat omdat de staat waarin we wakker worden heel delicaat is en gevoelig voor uitwendige prikkels. Onze hersenen verwerken informatie tijdens het ontwaken anders dan tijdens de staat van volledig bewustzijn.

Dit betekent zelfs dat de manier waarop we wakker worden een grote invloed kan hebben op ons humeur gedurende de hele ochtend of dag. Als we wakker worden, "vertalen" we bepaalde prikkels sterker in emoties dan we anders zouden doen. Als we half wakker zijn, zijn we hier echt serieus mee bezig!

Laten we dus eens kijken welke ochtendervaringen vertaald kunnen worden in negatieve en welke in positieve emoties!

De ergste manieren om wakker te worden

We hebben allemaal wel eens een slechte ochtend gehad. Iets vervelends maakt je wakker en verpest je dag. Maar waarom gebeurt dit? Waarom kan een uiterlijke stimulans zo'n sterke invloed hebben op ons humeur?

Dat komt omdat onze hersenen zich tijdens het ontwaken in een speciale, delicate, gevoelige staat bevinden. Tijdens deze momenten zijn we gevoeliger voor geluiden, geuren en zelfs beelden. De gevolgen van stressvolle ervaringen tijdens het wakker worden kunnen urenlang aan ons "kleven". Laten we dus eens kijken wat wakker worden onaangenaam maakt!

slechtste manieren om 's ochtends wakker te worden

Laat naar bed

Als je minder dan 6 uur slaapt, kun je wakker worden tijdens de "verkeerde" cyclus. Als je wakker wordt tijdens een diepe slaapcyclus, kun je je suf, slaperig en humeurig voelen. Dus als je later naar bed gaat dan je zou moeten, kun je je wekker zo zetten dat hij precies in het midden van de diepe slaapcyclus afgaat.

Wakker worden door een hard, sterk of scherp geluid

Dit is een van de meest stressvolle dingen voor een slapend brein. Harde geluiden kunnen je echt diep laten schrikken als je slaapt, vooral als je in een diepe slaap bent. Als we slapen zijn we veel gevoeliger voor stressvolle prikkels. Maar je hebt niet altijd hard geluid nodig om deze onaangename toestand te bereiken. Gefluister heeft zelfs een sterk onaangenaam effect op ons slapende brein.

Wakker worden met een negatief besef of negatieve beelden

Als je in je gevoelige ontwaaktoestand bent, ben je gevoeliger voor beelden, niet alleen voor geluid. Het kan heel stressvol zijn om net na het ontwaken getuige te zijn van iets verontrustends. We kunnen op dezelfde manier met stimulerende middelen omgaan als we nog half wakker zijn als wanneer we volledig wakker zijn.

Wakker worden met stressvolle gedachten

We hebben niet alleen last van zorgen als we wakker zijn. We hebben er last van in onze dromen en op die kostbare momenten dat we wakker worden en een soepele en zachte manier nodig hebben om de nieuwe dag in te gaan. Wakker worden met zorgen of stressvolle gedachten kan niet alleen onze stemming beïnvloeden, maar ook de manier waarop we overgaan naar volledig bewustzijn.

Wakker worden met dingen die we associëren als doelloos of betekenisloos

Mensen houden dus echt van twee dingen: het gevoel een doel te hebben en het gevoel controle te hebben. Een van de vervelendste manieren om de dag te beginnen is door je te realiseren dat je net wakker bent geworden met iets dat zinloos voor je is en bovendien niet door je eigen wil! Het zit in onze natuur om het gevoel te hebben dat we controle hebben over bepaalde aspecten van ons leven. Dus als we ons realiseren dat iemand anders ons wakker heeft gemaakt terwijl we dat niet wilden, en erger nog, voor iets dat geen enkele betekenis voor ons heeft, kunnen we in een heel slecht humeur raken.

Waarom worden we suf en rusteloos wakker?

Nu we het toch over de theorie hebben gehad over welke dingen ervoor zorgen dat we op een vreselijke manier wakker worden, laten we het nu eens over de praktijk hebben. Wat zijn de echte gelegenheden die die vreselijke prikkels met zich meebrengen die onze ochtend vreselijk maken? Laten we de 10 slechtste manieren tellen om je dag te beginnen!

een afbeelding van een vrouw die suf wakker wordt en een kop koffie drinkt

Verkouden wakker worden

Dit kan echt een slechte en heel vervelende manier zijn om wakker te worden. Je ogen openen voor de gevoel van griepLopende neus, droge mond, keelpijn en alle andere 'leuke' dingen die kou te bieden heeft, is zeker een vreselijke manier om je dag te beginnen.

Wakker worden met hoofdpijn

Als je wordt gewekt door een sterke hoofdpijnJe dag is al zo goed als verpest. Helaas kennen veel mensen dit gevoel.

Je bent vergeten je wekker uit te zetten in het weekend

Dit kan heel irritant zijn en helaas komt het vaak voor. Dus het is eindelijk zaterdag, je bent blij naar bed gegaan omdat je gaat uitslapen, maar je irritante wekker gaat bij het krieken van de dag. Dit kan zo'n moment zijn waarop je oprecht en diep boos op jezelf bent.

Katerig wakker worden

Dit is dus een van de zeer onaangename manieren om wakker te worden. Als je 's ochtends na een feestje je ogen open doet, kan dat gevolgd worden door heel veel nare dingen. De lijst kan heel lang zijn... Van misselijk zijn of hoofdpijn hebben tot paniekerig zoeken naar je telefoon of portemonnee om er zeker van te zijn dat ze de nacht hebben overleefd, kan een heel onaangename manier zijn om de dag te beginnen. Maar, zoals wijze mannen uit de Griekse oudheid zeiden, de vreugde moet worden uitgebalanceerd met evenveel lijden.

Wakker worden met geluiden van je hond die de boel overhoop haalt

Dit is een bekend geluid voor veel ouders van huisdieren. Wakker worden met het geluid van je hond die venijnig de vuilnisbak aanvalt of het epische gevecht aangaat met hun aartsvijand (de bank) kan behoorlijk irritant zijn. Maar we denken dat dit de prijs is voor alle geweldige momenten die honden ons in het leven geven.

Het brand/autoalarm gaat af

Ken je dat prachtige geluid wanneer het autoalarm van je buurman afgaat bij de eerste zonnestralen en het maar niet ophoudt? En wanneer je bij jezelf denkt: "Oh, godzijdank, het is eindelijk voorbij", maar het begint weer opnieuw? Deze situatie verdient echt een speciale plaats op onze lijst. En vergeet niet dat het brandalarm zonder aanwijsbare reden afgaat.

Je huisgenoot is (weer) de sleutel vergeten

Dit kan een van die situaties zijn waarin je begint te twijfelen aan je liefde voor die persoon. Het kan nog erger worden als je kamergenoot net terugkomt van een avondje stappen, lichtelijk aangeschoten, en om 3 uur 's nachts aanbelt op een werkdag.

Sommige promotors zoemen aan je deur

Dus er zoemt iemand, je staat op, kleedt je aan, doet je haar goed en vraagt je af wie het kan zijn. Je doet de deur open om een paar mensen te zien die iets promoten waarin je niet minder geïnteresseerd bent. Echt een geweldige manier om je ochtend te verpesten. En laten we natuurlijk niet vrienden vergeten die bij het krieken van de dag bellen om te zeggen: "Hé, slaap je?"

"Nee, Susan, ik oefen jongleren op zaterdagochtend."

Je niet-zo-getalenteerde buurman heeft opeens zin om te oefenen voor de band

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens zo'n buurman gehad. Het is de man die graag zijn drums of gitaar oefent op vroege weekenddagen. Maar, we moeten deze jongens wat krediet geven... Ze hebben misschien geen talent voor muziek, maar ze hebben zeker een talent voor het verpesten van iemands dag.

Je overbuurman renoveert de keuken

Dit verdient de eerste plaats op onze lijst. De ochtend waarop je buurman besluit de keukentegels kapot te slaan en wat te boren is een absolute winnaar op de lijst van vervelende ochtenden. Het geluid van een boormachine maakt je wakker, volgt je naar de badkamer om je douche te verpesten en stopt niet terwijl je wanhopig van je ochtendkoffie probeert te genieten. Natuurlijk houdt het meestal op als je je huis al verlaat om weg te gaan.

De beste manieren om wakker te worden

We hebben het gehad over verschrikkelijke manieren om wakker te worden en nu is het tijd om het te hebben over de leuke manieren! Wat maakt wakker worden tot een prettige ervaring? Allereerst heeft dit te maken met de manier waarop de slaapcyclus wordt onderbroken. Het heeft ook te maken met wat slaapcyclus wordt onderbroken. Mensen worden niet gemakkelijk wakker uit elke slaapcyclus.

Het tweede dat de eerste momenten na het wakker worden beïnvloedt, heeft te maken met, laten we zeggen, psychologisch welzijn. Dus als je een goede motivatie hebt om wakker te worden, als je weet dat er die dag iets op je wacht wat je leuk vindt, wat je wilt, waar je van geniet, dan zal je ochtend zeker aangenamer zijn. Laten we een kort overzicht maken van dingen die van wakker worden een prettige ervaring maken!

's ochtends gemakkelijk wakker worden

Op tijd naar bed

Dus als je tussen de 6 en 8 uur slaapt, is de kans groot dat je wakker wordt tijdens de lichtere slaapcycli en dus een geweldige ochtend hebt!

Je slaapcyclus wordt op een zachte en aangename manier onderbroken

Het hoeft niet te betekenen dat je op een natuurlijke manier wakker moet worden, omdat je genoeg hebt gerust, om een fijne ochtend te hebben. Aangename, rustige, zachte geluiden kunnen ons op een heel soepele manier wakker maken en zouden geen stress voelen. Dus een zacht geluid van fluitende vogels of een zachte melodie van een liedje dat we mooi vinden, kan ons ook wakker maken zonder stress en onaangename ervaringen.

Je wordt wakker met een beeld, situatie of besef dat je prettig vindt

Iets anders dat je een geweldige ochtend kan bezorgen, is je ogen openen voor een beeld dat je bevalt. Onze hersenen doen er een paar seconden tot een paar minuten over om de overgang van slaap naar volledig bewustzijn te maken. Tijdens deze overgang zijn onze hersenen erg gevoelig voor verschillende prikkels, zoals audio, visuele of tactiele prikkels. Dus als je in die eerste momenten een aangename beeldspraak ervaart, zou het minder stressvol zijn voor je geest om een staat van volledige alertheid te bereiken.

Je wordt wakker met positieve gedachten

Dus als je je bij het wakker worden herinnert dat deze dag iets positiefs voor je in petto heeft, wordt je geest meteen in een positieve modus gezet! Als je je realiseert of herinnert dat die dag je iets aangenaams te bieden heeft, kan dat je energie en motivatie voor die dag een boost geven.

Je wordt wakker met een gevoel van voldoening

Dit is misschien wel het meest positieve en krachtige gevoel dat je de nieuwe dag in kan brengen. Het gevoel van een soort succes is een van de meest positieve gevoelens die mensen in het algemeen kunnen ervaren. Dus als de dag waarin je wakker wordt je een beloning brengt voor je eerdere inspanningen of harde werk, is dat een van de grootste motivaties die je kunt krijgen. Betekenis en doel verlichten ons hele leven en dat geldt ook voor onze eerste momenten van volledig bewustzijn in de ochtend.

Nu we weten wat ervoor zorgt dat onze geest volledig ontwaakt op een aangename manier, laten we eens kijken wat enkele van de situaties zijn die dit kunnen laten gebeuren. 

Positieve dingen die 's ochtends kunnen gebeuren

Hoeveel positieve dingen kunnen er 's ochtends gebeuren? Het antwoord is oneindig! Het is belangrijk om een positieve kijk op dingen te houden en de kleine pleziertjes in het leven te waarderen. Op die manier kan elke ochtend de beste ochtend ooit worden.

hoe je ontspannen en gelukkig wakker wordt

Je partner heeft je net ontbijt op bed gebracht

Een hele leuke en romantische manier om wakker te worden is door de geur van koffie die je partner je net heeft gebracht. Probeer soms hetzelfde voor hem/haar te doen.

Je kinderen brachten je ontbijt op bed

Het is zeker een van de mooiste dingen voor alle ouders om aangenaam verrast te worden door hun kinderen.

Wakker worden met het vredige geluid van golven in de verte

Dus je bent op vakantie en het eerste wat je 's ochtends hoort is het aangename geluid van de oceaan. Een waar paradijs! Of je kunt zelfs de oceaan naar je toe halen met een apparaat met witte ruis!

Vanaf zondagochtend na een goede nachtrust

Je weekend goed uitgerust beginnen is een van die kleine geneugten in het leven! Spring uit bed, fris je op en pak dat kopje koffie.

Wakker worden op de eerste dag van je vakantie

Je wordt wakker met het idee om je klaar te maken voor je werk... Als je je opeens herinnert dat het de eerste dag van je welverdiende vakantie is! Ja, je mag uitslapen. Nog 5 minuten. Maar maak optimaal gebruik van je vrije tijd!

Wakker worden na een feestje zonder kater

Deze situatie kan je een gelukkig en zegevierend gevoel geven. Je hebt een leuke nacht gehad en nu heb je een geweldige ochtend! Zeker een mooie manier om de rest van je dag met een dankbaar gevoel te beginnen. Om dat te doen moet je altijd gehydrateerd blijven - vergeet dus niet om meteen na het wakker worden een glas water te nemen.

Wakker worden met de klanken van mooie en rustige muziek

Wakker worden met muziek is niet per se slecht. Het kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen als de muziek aangenaam, mooi en niet hard is. Wakker worden door zacht geluid van Chopin Dat kan zeker niet negatief zijn!

Wakker worden met de aangename, frisse geuren en geluiden van ongestoorde natuur

Er zijn twee soorten schoonheid in deze wereld: door de mens gemaakte schoonheid, oftewel kunst, en de schoonheid van de natuur. Wakker worden op vakantie met het gezang van de vogels en de aangename geuren van de pure natuur is echt een sprookjesachtige manier om je dag te beginnen. Het is net iets uit een Disneyfilm. Alleen zijn er geen vogels en muizen die je helpen met douchen en aankleden.

Wakker worden met het besef dat je de taken voor die dag al gedaan hebt

Deze aangename verrassing kan je humeur voor de rest van de dag echt een boost geven. Op zondag wakker worden en denken aan de klusjes die je moet doen, en je dan herinneren dat ze al gedaan zijn, nou, dat klinkt als het begin van een geweldige zondag!

Wakker worden op je belangrijke dag

Dit is dus zeker een winnaar op deze lijst. De ochtend van je belangrijke, mooie, speciale dag is zeker de dag waarvan je zult genieten en die je je zult herinneren. Het kan de dag zijn van je afstuderen, je tentoonstelling, je speciale concert of wedstrijd, je laatste examen of een belangrijke toespraak die je gaat houden. Misschien is het een dag waarop je een belangrijke presentatie hebt op je bedrijf, een grote voorstelling of een langverwachte reis naar een heel speciale plek. Het is de ochtend van een dag waar je hard voor hebt gewerkt. Wat deze dag ook voor jou mag zijn, de ochtend is iets waarvan je zeker zult genieten en dat je met heel je wezen zult waarderen.

Tips om prettig wakker te worden

tips om prettig wakker te worden

Kies het juiste alarmgeluid

Kies een geluid waar je geen hartaanval van krijgt. Kies een aangenaam liedje dat je mooi vindt. Maar overdrijf het niet - je hebt het niet nodig om weer in slaap te vallen.

Overweeg het gebruik van oordopjes of een apparaat met witte ruis

Misschien zijn oordopjes de oplossing als je vervelende buren of kamergenoot. A witte ruis De machine kan aangename geluiden produceren die andere geluiden van buitenaf kunnen maskeren.

Op tijd gaan slapen na een aangenaam "ritueel"

Blijf niet te laat op en doe iets heel leuks voor jezelf voordat je naar bed gaat. Neem een rustgevend bad, drink kamillethee, kies zijdezachte lakens en lees een boek waar je van houdt. Op deze manier drijf je weg naar de droomwereld terwijl je in de meest aangename staat bent.

Let op uw dieet voor het slapen gaan

Vermijd calorierijke diners voor het slapen gaan. Eet in plaats daarvan iets lichts en gezonds. Je zult jezelf 's ochtends dankbaar zijn. Vermijd of beperk natuurlijk alcoholische dranken.

Open de gordijnen en maak je slaapkamer aangenamer

De beste manier om wakker te worden is dus door natuurlijk zonlicht. Het zit gewoon in onze natuur om blij te zijn als we 's ochtends de zon zien. Dit helpt ons wakker te worden, het is goed voor ons humeur en heeft een positieve invloed op de biologische processen in ons lichaam, zoals de hormoonproductie. Je kunt deze aangename manier van wakker worden zelfs stimuleren door je slaapomgeving te verfraaien. Houd je slaapkamer goed ingericht, schoon, zonder overbodige spullen en laat de zonnestralen dansen rond je aangename lebensraum.

Conclusie

Om een geweldige dag te hebben, moet je een geweldige ochtend hebben, toch? Misschien zijn sommige dagen in ons leven te belangrijk en te mooi om verpest te worden door de drilboor van de buurman, maar de meeste van onze dagen staan onder invloed van de manier waarop we wakker worden. Laat de manier waarop je wakker wordt dus niet aan het toeval over! Neem het onder controle! Maak je avond aangenaam, ga op tijd naar bed met positieve gedachten en verwelkom de nieuwe dag met je verduisteringsgordijnen wijd open en je geest klaar voor nieuwe prestaties!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Vrouw die borstvoeding geeft
20 mei 2024

Slapeloosheid na de bevalling

Stress, verdriet, een onbekende slaapomgeving, hard werken of een slechte slaapomgeving kunnen de oorzaken zijn van slapeloosheid. Deze vorm van insom...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe je slaap te verbeteren na het drinken
20 mei 2024

Hoe je je slaap kunt verbeteren na dagenlang drinken

Wat alcohol en slaap betreft, is iedereen anders. We kunnen dus niet garanderen dat deze tips voor iedereen zullen werken, maar ze...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands