Koptekst hamburger open
Logo zoeken

mythen en waarheid over nachtmerries
Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024 door Tom

Mythes over nachtmerries en de waarheid

Heb je ooit gehoord van het advies om bepaalde voedingsmiddelen niet te eten voor het slapen omdat je er nachtmerries van kunt krijgen?

Dit is slechts een van de vele mythen over nachtmerries die we in dit artikel zullen behandelen. Zelfs in onze moderne samenleving komen we gemakkelijk veel misvattingen tegen over dromen en nachtmerries. Mensen hebben bijvoorbeeld de neiging om nachtmerries alleen met angst te associëren. Angst mag dan wel de meest voorkomende sensatie zijn die door een nachtmerrie wordt veroorzaakt, maar het is zeker niet de enige. Veel andere negatieve en onaangename emoties kunnen worden veroorzaakt door nachtmerries.

Inhoudsopgave

Voeg een koptekst toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

Mythes over nachtmerries en de werkelijkheid

Als we het over negatieve gevoelens hebben, hebben mensen vaak de neiging om nare dromen en nachtmerries door elkaar te halen. Het betekent niet dat je alleen een nachtmerrie hebt gehad omdat je droom op de een of andere manier onplezierig was. We zullen het hier later in de tekst meer over hebben.

een beeld van een vrouw bang voor nachtmerries

Misschien is het niet zo vreemd dat er zoveel mythen over nachtmerries de ronde doen, omdat slaap en dromen nog redelijk onontgonnen gebieden in ons leven zijn. Toch kunnen veelvoorkomende mythes over nachtmerries gevaarlijk zijn, omdat ze iemand die met zijn nachtmerrieprobleem probeert om te gaan op het verkeerde been kunnen zetten.

Er bestaan veel misvattingen over nachtmerries en in dit artikel gaan we de meest voorkomende ontkrachten.  

Mythe: Nachtmerries zijn hetzelfde als nachtmerries.

Waarheid: Dit is misschien wel de bekendste nachtmerriemythe. Het is een zeer populaire misvatting. Nachtmerries en nachtmerries zijn twee totaal verschillende dingen. Nachtmerries zijn onaangename, levendige dromen die gevoelens van angst, bezorgdheid, schuld, wroeging, enz. veroorzaken. Nachtmerries zijn een ernstige slaapstoornis die schreeuwen, huilen en lichaamsbewegingen veroorzaakt, vaak plotseling en vrij intens. Tijdens de REM-fase voeren mensen hun dromen niet uit, of het nu aangename dromen of nachtmerries zijn. Een nachtmerrie is een stoornis die gevolgd wordt door echte, lichamelijke reacties van het lichaam.

Mythe: Vooral kinderen hebben last van nachtmerries.

Waarheid: Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van nachtmerries. Dit is ook een van de grote mythes over nachtmerries. Veel tieners en volwassenen hebben regelmatig last van nachtmerries. Kinderen worden meer gestoord en bang van nachtmerries en zoeken daarom hulp bij hun ouders. Volwassenen besteden meestal niet veel aandacht aan hun enge dromen en delen ze niet zo vaak met anderen. Maar dit betekent niet dat nachtmerries niet voorkomen op volwassen leeftijd. Veel onderzoeken hebben de grote frequentie van nachtmerries bij volwassenen bevestigd.

een kind bang voor een nachtmerrie

Nachtmerries zijn hetzelfde als nare dromen.

Waarheid: Een nare droom hebben betekent niet dat je een nachtmerrie hebt. Onaangename droombeelden zijn geen criterium om een droom als nachtmerrie te definiëren. Er zijn dromen die te maken hebben met verontrustende emotionele en persoonlijke kwesties, maar die geen nachtmerrie zijn. Als je elke verontrustende droom als een nachtmerrie beschouwt, kan dat leiden tot de overtuiging dat er een ernstig probleem is, terwijl dat niet zo is.

Mythe: Nachtmerries hebben niets met de werkelijkheid te maken.

Waarheid: Nachtmerries worden meestal veroorzaakt door echte gevoelens van angst, schuld, angst of zelfs echte fobieën. Een veel voorkomende mythe over nachtmerries is dat nachtmerries voortkomen uit pure fantasie en dat ze niets of weinig te maken hebben met de persoonlijkheid van de dromer. Vaak kunnen nachtmerries wijzen op "verborgen" problemen in iemands persoonlijkheid of problemen in zijn of haar leven. Echte emotionele trauma's kunnen nachtmerries veroorzaken. Hetzelfde kan gebeuren met elke verontrustende ervaring in het leven die iemand onopgelost laat.

een beeld van een nachtmerrie

Mythe: Nachtmerries vereisen geen behandeling.

Waarheid: Als het op mythen over nachtmerries aankomt, is hij misschien wel de meest voorkomende. Mensen denken vaak dat een professionele behandeling niet nodig is als het om nachtmerries gaat. Nachtmerries, vooral als ze vaak voorkomen, kunnen ernstige psychologische problemen veroorzaken en vereisen aandacht. Soms hebben mensen die worstelen met ernstige nachtmerrieproblemen professionele hulp nodig. Dit geldt vooral voor kinderen en tieners, omdat zij zich in een kwetsbare fase van hun emotionele en intellectuele ontwikkeling bevinden.

Mythe: Problemen met nachtmerries verdwijnen na verloop van tijd.

Waarheid: Nachtmerries gaan niet zomaar weg als het probleem dat ze veroorzaakt onopgelost blijft. Onze dromen kunnen ons problemen in ons leven laten zien die we over het hoofd hebben gezien. Mensen kunnen sommige emotionele problemen die nachtmerries naar boven proberen te halen, begraven. Nachtmerries die veroorzaakt worden door echte trauma's gaan dus niet zomaar weg als we die trauma's niet aanpakken.

een beeld van een gelukkige vrouw

Mythe: Nachtmerries kunnen geen andere slaapstoornissen veroorzaken.

Waarheid: Nachtmerries kunnen leiden tot de ontwikkeling van slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Uit angst voor een nachtmerrie kunnen mensen de slaap vermijden of uitstellen. Het is geen zeldzaamheid dat mensen die heftige nachtmerries ervaren slapeloosheid ontwikkelen. Het idee dat nachtmerries niet gevolgd kunnen worden door andere slaapproblemen is een veel voorkomende mythe over nachtmerries. In werkelijkheid kan een langdurig probleem met nachtmerries leiden tot ernstige slaapstoornissen.

Mythe: Nachtmerries hebben geen invloed op andere aspecten van je leven.

Waarheid: Problemen met nachtmerries kunnen het algemene psychologische welzijn beïnvloeden. Het kan invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde, het sociale leven, het persoonlijke leven en de lichamelijke gezondheid. Mensen denken vaak dat hun probleem met nachtmerries in hun slaapkamer blijft. Maar dit is niet helemaal waar en het is nog een van de gevaarlijke mythes over nachtmerries. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor nachtmerries. Deze verontrustende dromen kunnen zelfs leiden tot de ontwikkeling van fobieën bij kinderen op jonge leeftijd.

een afbeelding van een man die depressief is

Mythe: Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken nachtmerries.

Waarheid: Er is geen wetenschappelijk onderbouwd verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en nachtmerries. Zwaar eten maaltijden vlak voor het slapen gaan niet gezond is en je het moet vermijden. Maar dat betekent niet dat sommige voedingsmiddelen direct nachtmerries kunnen veroorzaken. Het interessante is dat een wetenschappelijk onderzoek een bepaalde correlatie heeft aangetoond tussen nare dromen en geuren. Maar wat het voedsel betreft, is er geen bewijs van een verband met nachtmerries.

Mythe: Nachtmerries worden bepaald door angst.

Waarheid: Dromen hoeven geen angst te veroorzaken om nachtmerries te worden genoemd. Naast angst kunnen nachtmerries worden bepaald door de gevoelens van:

Verdriet

Veel nachtmerries veroorzaken een intens gevoel van verdriet. Mensen kunnen diep bedroefd zijn en zelfs huilen en snikken in hun nachtmerries.

Schuld

Het schuldgevoel komt vaak voor in nachtmerries. De quilt waar iemand in het echte leven last van heeft, kan zijn weg vinden naar een nachtmerriescenario.

Wroeging

Wroeging kan naar voren komen als een leidend gevoel in een nachtmerrie. Het kan wroeging zijn over iets wat je in het echt of in een droom hebt gedaan. Het intense gevoel van wroeging over een bepaalde daad kan iemands dromen echt achtervolgen.

Afstoting

Gevoelens van walging zijn niet ongewoon in nachtmerries. Mensen kunnen vaak eerder walgen van de beelden in hun nachtmerries dan dat ze er bang voor zijn.

Hulpeloosheid en/of de onvermijdelijkheid van negatieve dingen

Het gevoel van hulpeloosheid komt vaak voor bij nachtmerries en het hoeft niet gepaard te gaan met angst. Het gevoel dat je geen controle hebt over negatieve dingen is synoniem met nachtmerries. Je kunt het gevoel hebben dat je alleen maar hoeft toe te kijken hoe negatieve dingen zich voor je ontvouwen en dat je er niets aan kunt doen. Dit gevoel van hulpeloosheid kan gevolgd worden door gevoelens van verdriet en wanhoop.

Niet kunnen communiceren of niet begrepen worden

Een veel voorkomende sensatie die nachtmerries kunnen veroorzaken. Verlies van het vermogen om te spreken of te communiceren is een veelvoorkomend nachtmerriescenario. In dit soort nachtmerries hoeft iemand geen angst te ervaren. Iemand voelt zich gewoon afgesloten van de wereld, alleen en verlaten. De ervaring kan extreem verontrustend zijn.

een beeld van een man die een nachtmerrie verwerkt

Angst hoeft niet het enige of leidende gevoel in nachtmerries te zijn. Deze onaangename dromen kunnen gaan over fysieke pijn, geweld, wanhoop of wroeging. Nachtmerries alleen associëren met angst is nog zo'n veelvoorkomende mythe over nachtmerries.

Conclusie

Geloven dat nachtmerries geen verband houden met onze echte persoonlijke problemen, problemen of emotionele pijn kan het genezingsproces echt vertragen. Sommige van de veelvoorkomende mythes over nachtmerries zijn vrij onschuldig, maar de meeste kunnen leiden tot een verdere verdieping van de nachtmerrieproblematiek. Het is interessant om te zien hoe vaak nachtmerries gaan over het doorstaan van fysieke schade en agressie, in plaats van emotionele pijn. Ook verdriet en wanhoop kunnen leidende emoties zijn in een nachtmerrie, niet angst. Nachtmerries op de juiste manier begrijpen en op de hoogte blijven van de nieuwste psychologische ontdekkingen is heel belangrijk voor onze emotionele gezondheid en een betere slaapervaring. Bekijk in de tussentijd ons artikel over hoe je nachtmerries voorkomen om de frequentie van nachtmerries te verminderen.

Aanbevolen lectuur:
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands