Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe lok je je hersenen in slaap?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Aanbevolen afbeelding om je hersenen in slaap te laten vallen

20 mei 2024 8 min lezen

Een slapeloze nacht klinkt perfect als we denken aan romantische momenten of avonden met vrienden. Maar als het gaat om de nachten voor de werkdag, zijn slaapproblemen anders. Dan zou je blij zijn met technieken om slapeloosheid snel te overwinnen. Weet jij hoe je je hersenen in slaap kunt laten vallen? Dat dachten wij ook. Laten we daar nu verandering in brengen!

Oké, we verklappen onze trucs niet meteen - je moet wakker blijven. Maar we beginnen waar de magie gebeurt. Dat klopt; het zijn je hersenen. Het is degene die problemen veroorzaakt en oplost, en je moet hem leren beheersen. Mindful oefeningen lijken te helpen. Je hebt echter iets sterkers nodig dan dat. Misschien wat ontspannende geluiden, dagboeken? Ach, wie weet!

Wat 100% zeker is, is dat je een comfortabele slaapomgeving nodig hebt en alles wat daarbij hoort. Dus vergeet goedkope trucs zoals schaapjes tellen. Je leert hoe je de beste podiumillusie in je slaapkamer creëert!

Per slot van rekening, Om je hersenen in slaap te laten vallen, moet je gebruikmaken van meditatie, progressieve spierontspanning, de liefde van je geest voor routine en nog een paar mentale trucjes!

Waarom hebben de hersenen moeite om in slaap te vallen?

De redenen kunnen talrijk zijn - van bedtijdgewoonten en stress van chronische pijn tot psychische stoornissen. Slaapgebrek, slapeloosheid en slechte slaapkwaliteit onze psychologische en lichamelijke gezondheid beïnvloeden.

Omdat er geen eenduidig antwoord is, zullen we het hebben over de meest invloedrijke factoren die bijdragen aan slaapproblemen. Het eerste waar je aan denkt is het circadiane ritme. In feite is dit de meest voorkomende reden omdat het heel gemakkelijk te verstoren is. Hoe?

Verstoring van dit ritme (een onregelmatig slaapschema of blootstelling aan fel licht 's nachts) verwart je hersenen. Het is niet zeker of het dag of nacht is! Verminder daarom het gebruik van elektronische apparaten vlak voordat je naar bed gaat. Als we stressvolle gedachten en zorgen toevoegen, gaat het lichaam in de "vecht-of-vlucht"-modus en komen er stresshormonen vrij zoals cortisol.

Een verhoogde staat van alertheid of waakzaamheid kan ook een gevolg zijn van overmatige cafeïne-innameof stimulerende activiteiten voor het slapengaan. Helaas kunnen bepaalde medische aandoeningen zoals chronische pijn, rustelozebenensyndroom of slaapapneu de initiatie van de slaap verstoren. We mogen omgevingsfactoren zoals lawaai, temperatuur en comfortniveaus in de slaapomgeving niet vergeten.

Effectieve manieren om je hersenen in slaap te krijgen

Tot slot komen we bij het meest interessante deel. We behandelen alles van wetenschappelijk onderbouwde technieken tot het omgaan met de subtiele nuances van onze slaapomgeving. Als je Hocus Pocus zegt, zul je een verjongende slaap hebben.

Mindful mediteren en diep ademhalen

Een afbeelding van een mediterend persoon

Nee, je hoeft jezelf niet toe te wijden aan stille meditatie, een bepaalde religie te cultiveren of materiële voordelen op te geven en veganist te worden. Meditatie wordt over het algemeen beschreven als bewuste aanwezigheid, weggaan van je eigen gedachten, jezelf en je ego van een afstand observeren.... Kortom, het is een poging om los te komen van het dagelijkse geklets in je hoofd!

Als je een beginner bent, moet je weten hoe je goed kunt mediteren. Het goede nieuws is dat zelfs een "mislukte" meditatie is nog steeds succesvol. Als je te veel aan je hoofd hebt, is het belangrijkste dat je er uiteindelijk in slaagt om alles voor minstens een paar minuten te vergeten en je volledig te wijden aan meditatie.

Het is belangrijk om comfortabel te zitten en externe prikkels uit te schakelen. Dus leg de telefoon het zwijgen op en isoleer jezelf indien mogelijk in stilte. Je kunt in een leunstoel zitten of op de grond, wat het meest comfortabel is.

Ontspan en haal een paar keer diep adem. Adem uit en ontspan je lichaam. Concentreer je op je ademhaling om je te helpen uit te schakelen. Ademhalingsoefeningen zijn een geweldige manier om je hartslag te kalmeren, je spieren te ontspannen en stress te verlichten. Dit zijn ideale omstandigheden voor meditatie, maar ook voor een goede nachtrust.

Progressieve spierontspanning

Om zo lekker mogelijk te slapen, mag je de spierspanning niet verwaarlozen. Iets als het spel "Simon Zegt", maar dan met een twist, zou hier welkom zijn. Als je een spiergroep aanspant, creëer je een stercontrast tussen spanning en ontspanning. Maar als je de spanning loslaat, voel je je zo licht als een veertje en volgt je geest je voorbeeld. Natuurlijk impliceert dit oefening - het is nodig om het lichaam te leren reageren op het gevoel van ontspanning. Maak dus ruimte voor vrede door stap voor stap naar PMR te gaan.

Heb je het gevoeld? Ja, je hebt een beetje spanning weggenomen en nu houd je het vol - kuiten, dijen, buik, helemaal tot aan je voorhoofd. Zie het als het masseren van je geest! En merk op dat progressieve spierontspanning kan helpen bij heel wat problemen (zelfs PTSS), dus het is een heel waardevolle routine om te hebben!

Visualisatie en geleide beelden

Een afbeelding van een rimpeling in een watermassa

Al dat gepraat over visualisatie en positief denken kan een beetje irritant lijken. Maar het is een feit dat we energie steken in reflectie. Daarom geven we kracht aan datgene waar we onze aandacht op richten. Daarom moeten we ons bewust zijn van dit verband en het verstandig gebruiken wanneer dat nodig is. Dat betekent natuurlijk niet dat je je geen zorgen hoeft te maken. Verbeelding gaat niet alleen over het maken van mooie plaatjes, dus gebruik de volgende tips:

  • Zoek een rustige plek - laat het een gezellige plek zijn, dim de lichten en laat niemand je storen
  • Goed ademen - haal een paar keer diep adem, adem rustig in en adem stress uit
  • Gebruik al je zintuigen - dit is een multisensoriële ervaring, dus probeer het warme zand te voelen, de golven te horen, de zoute bries te ruiken of de oceaanlucht te voelen
  • Verhalen lezen/luisteren - visuele hulpmiddelen geven je verbeelding brandstof, het zal je verbeelding aanwakkeren en levendige mentale beelden oproepen
  • Dagdroom - net als toen je een kind was, neem dagdromen op in je dagelijkse routine

Er is geen goede of foute manier om je voor te stellen. Experimenteer, verken en heb plezier.

Slaapverwekkende routine voor het slapengaan

Geweldig, je slaapt elke nacht 7-9 uur! Je hebt je hersenen genoeg tijd gegeven om alle informatie te verwerken en je voor te bereiden op een nieuwe start. Je lichaam zal je net zo dankbaar zijn. We hebben één vraag voordat je de titel krijgt - de meest gedisciplineerde slaper van de maand. Is je bedtijd en je wektijd belangrijk voor je? Als je hier onhandig in bent, moet je toch werk aan je slaaphygiëne.

Je circadiane ritme is even wennen om veilig te worden. Vergelijk dat met de tijd dat de bus aankomt! Je kunt er op vertrouwen en betrouwbaar op rekenen, want hij verschijnt elke volgende dag tegelijk. Anders voel je je onzeker. Je hersenen werken volgens dat principe, omdat ze gedijen op patronen en voorspelbaarheid.

Het volgen van een consistente routine zal je lichaam en geest helpen om makkelijker te ontspannen en in slaap te vallen wanneer je het kussen raakt. Het volstaat om een voorbeeldroutine voor het slapengaan te volgen, zoals lezen, het licht dimmen en schermen vermijden. Door een consistent slaap-waakschema aan te houden, ontwaak je soepeler en automatischer en slaap je beter.

Blootstelling aan blauw licht beperken 

Een afbeelding van een soort blauw licht

Stel je voor: na een dag vol activiteiten lig je eindelijk thuis in bed en er ontbreekt nog maar één ding. Een knuffelpartner hebben is geweldig, maar weet je wat nog beter is? Melatonine! Onderschat zijn aanwezigheid dus niet, want zijn tijd is beperkt.

Het staat bekend als het hormoon van de duisternis omdat duisternis de productie ervan stimuleert. Maar het heeft geen zin om alle lichten in huis uit te doen als je naar het scherm van je telefoon of een ander elektronisch apparaat blijft kijken.

Vergeet niet dat het je biologische klok reguleert en erg belangrijk is voor je lichaam. Als je de afscheiding ervan verstoort, verstoor je ook het gevoel van slaap en rust.

Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en veel stress. Denk er de volgende keer dat je naar bed gaat over na of nog een uurtje TikTok scrollen echt het risico waard is. Tot slot, probeer een digitale detox als je het moeilijk vindt om van je gewoonte af te komen.

Witte ruis en ontspannende geluiden

Witte ruis is een combinatie van geluiden met een bepaalde frequentie en herhaling, het frequentiebereik ligt tussen 20Hz en 20.000Hz. Stofzuigers, ventilatoren en haardrogers zijn ook witte ruis en kunnen een kalmerend effect hebben. Welnu, er zijn genoeg producenten van witte ruis, zowel huishoudelijke apparaten als natuurgeluiden, plus professionele witte ruis machines van hoge kwaliteit.

Het werkt door afleidende omgevingsgeluiden (blaffende honden of lawaaierig verkeer) te blokkeren. Het veroorzaakt geen speciale emotionele reacties, maar kalmeert je gewoon en heeft een gedeeltelijk hypnotiserend effect.

Een comfortabele slaapomgeving creëren

Hoe zou het zijn om na een warm bad, meditatie en een rustgevend boek op een oncomfortabele matras te liggen? Daarom is het creëren van een geschikte slaapomgeving net zo belangrijk. Een ontspannende routine voor het slapengaan zal je helpen om sneller in slaap te vallen. Maar andere dingen, zoals comfortabel beddengoed en goede ventilatie, dragen bij aan een ononderbroken slaap van goede kwaliteit.

Zorg ervoor dat je slaapkamer luchtig, rustig en donker is. Investeer in een comfortabele matras en kussens en gebruik zachte, katoenen lakens. Houd bij het winkelen rekening met je voorkeuren, behoeften, beoordelingen van andere gebruikers en de belangrijkste productkenmerken om te vinden wat voor jou werkt.

Dagboeken en brain dumping

Een afbeelding van een persoon die een dagboek bijhoudt

Heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste mensen hun schrijfsels beginnen met de zin: "Lief dagboek..." Nou, dat zijn de woorden waarmee je een adres aan de liefste persoon en intiemste vriend begint.

Dat stukje papier kan al je geheimen bewaren, zonder oordeel of spot. Het voelt bevrijdend, nietwaar? En dat is het ook, Daarom kan het een geweldige nachtroutine zijn voor een goede nachtrust.

Je kunt echter ook een ander deel van de dag kiezen om over je problemen en gelukkige momenten te schrijven. Je kunt vanuit een ander perspectief kijken als je eenmaal je negatieve gedachten op papier hebt gezet.

Je geeft jezelf de ruimte om de situatie van een afstand te bekijken, het hoofd koel te houden en je gevoelens te rationaliseren.

We denken vaak na over alternatieve oplossingen door een situatie vast te leggen in een dagboek. We denken na over wat er zou gebeuren als het gebeurde. Op deze manier trainen we de hersenen om dingen sneller en beter te begrijpen en problemen op te lossen.

Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid  

Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis die het moeilijk kan maken om in slaap te vallen, het moeilijk kan maken om 's nachts in slaap te blijven of ervoor kan zorgen dat je te vroeg wakker wordt en later niet meer in slaap kunt vallen. Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid is een gestructureerd programma dat je helpt bij het identificeren en vervangen van ongepaste gedachten en gedragingen die slaapproblemen veroorzaken of verergeren.

Hoe werkt het? Afhankelijk van je behoeften kan je therapeut een reeks technieken voorstellen om de factoren weg te nemen die je geest conditioneren om niet te slapen. De meest effectieve behandelingsaanpak kan een combinatie van verschillende methoden zijn. Gebruik in de tussentijd ontspanningstechnieken om angstige gedachten en spanning te minimaliseren.

De wetenschap achter het misleiden van je hersenen om in slaap te vallen

Laat me raden... Je kunt niet slapen, dan denk je eraan en opeens heb je het gevoel dat je in een nachtmerrie zit. Ha! Zelfs dat zou op dat moment wenselijk zijn - beter een beetje slaap dan geen slaap. Maak je geen zorgen; als je moeite hebt om in slaap te vallen, is dat geen raketwetenschap, hoewel de wetenschap sommige dingen zeker kan verklaren.

De neurologische basis van slaapinductietechnieken

Er zijn twee primaire slaapstadia: niet-REM (snelle oogbewegingen) en REM-slaap. Natuurlijk begint het allemaal met de niet-REM slaap, die verschillende stadia kent. Het markeert het moment waarop we "in slaap vallen", wat het beginstadium zou zijn.

Het is precies de overgangsfase tussen waken en slapen. Dan ontspannen de spieren, de ademhaling en hartslag vertragen terwijl de lichaamstemperatuur daalt. Elke fase wordt dus geassocieerd met verschillende hersengolfpatronen. Aan de andere kant, we associëren REM-slaap met levendige dromen.

In die fase treedt verhoogde hersenactiviteit op, vergelijkbaar met waken, maar toch anders. In tegenstelling tot de waaktoestand zijn de spieren verlamd, wat de term slaapverlamming verklaart. Hoewel wetenschappers nog steeds niet alle antwoorden hebben over hoe het menselijk brein functioneert, kunnen we één ding wel zeggen. Bij de overgang van waken naar slapen zijn verschillende hersengebieden, neurotransmitters en hormonen betrokken.

Maar dankzij de beschikbare informatie kun je verschillende technieken toepassen die een effect hebben op de neurale paden. Dit zijn:

Individuele reacties kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en onderliggende neurologische aandoeningen.

Waarom de hersenen voor de gek houden belangrijk is voor een goede slaap

Een afbeelding van een man in bed die niet in slaap kan vallen

Als je al zo onproductief bent na één slapeloze nacht, stel je dan eens voor wat slaapgebrek met je lichaam kan doen. Dat klopt, een puinhoop is gegarandeerd.

Ongeacht of het een acute of chronische aandoening is, het heeft gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een paar slapeloze nachten dragen bij aan grotere donkere kringen, maar na verloop van tijd wordt het erger.

Je immuunsysteem wordt aangetast omdat slaap een cruciale rol speelt in het behoud ervan. Dan word je vatbaarder voor ziekten omdat het immuunsysteem niet in staat is om alle infecties te bestrijden. Het verhoogt ook het risico op cardiovasculaire problemen, stofwisselingsstoornissen, slechte fysieke prestaties en cognitieve stoornissen. Helaas is dat nog niet alles.

Chronisch slaaptekort is nauw verbonden met stemmingsstoornissen, wat leidt tot emotionele instabiliteit. De combinatie van deze aandoeningen vermindert de kwaliteit van je leven aanzienlijk. Daarom is het belangrijk om prioriteit te geven aan een goede slaaphygiëne en als je het zelf niet kunt, zoek dan professionele hulp en begeleiding.

Conclusie

Wees niet zo hard voor jezelf, omdat je hersenen gewoon wat meer opgewonden zijn en neem niet meteen slaapmedicijnen. Ik weet dat je niet veel geduld hebt omdat je gewoon wilt slapen. Maar probeer te begrijpen hoe dit orgaan werkt of in ieder geval wat we hebben uitgelegd. Verschillende externe factoren kunnen bijdragen aan het onvermogen om snel in slaap te vallen - de hersenen denken dat het tijd is om wakker te worden.

Maar als je eenmaal begrijpt hoe dit spel werkt, word je een meester. Denk na over het probleem - misschien is het stress op het werk, verlichting in de kamer, kamertemperatuur of te veel tijd aan de telefoon. Soms moet je veel harder werken om het antwoord te krijgen. Hoe dan ook, verlies je geduld en hoop niet. Het vermogen om je hersenen sneller in slaap te laten vallen kan een cruciale vaardigheid zijn om je welzijn te bevorderen.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Aanbevolen afbeelding voor Is het goed om commando te slapen?
19 mei 2024

Is het goed om Commando te slapen?

Maar voordat we het gaan hebben over alle voor- en nadelen van commando slapen, laten we je eerst vertellen wat deze term inhoudt. Namelijk...
Aanbevolen afbeelding van hoe slapen met keelpijn
19 mei 2024

Hoe slapen met keelpijn?

Zowel warme als koude dranken kunnen je keel doen opvlammen en nog meer pijn, hoesten en algemeen ongemak veroorzaken. Ondanks wat veel mensen zeggen...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands