Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hond op bed? Ja of nee?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Hond slaapt met een boek

19 mei 2024 7 min lezen

We houden allemaal van onze harige vriendjes en we doen er alles aan om het ze naar de zin te maken. Soms betekent dat een beetje meer geld sparen om voer van hoge kwaliteit te kopen, de extra tijd nemen om met ze te spelen en ze te trainen of samen door de stress van een bezoek aan de dierenarts gaan.

Dit alles kan zeker helpen om een gezonde relatie met je hond op te bouwen. Er is echter altijd het dilemma om honden bij ons in hetzelfde bed te laten slapen. Is het veilig? Wat zijn de gevolgen van een hond op bed? Moeten we voorzichtiger zijn, of is het helemaal veilig om tegen je kleine (of in sommige gevallen grote) pluizige maatje aan te kruipen?

We gaan het hebben over de voordelen van slapen met een hond, maar ook over enkele voorzorgsmaatregelen. We weten dat het belangrijk is om je huisdier gezond en gelukkig te houden. Maar dat is geen eenrichtingsverkeer. Dit is wat je moet weten!

een meisje met een hond op een bank

Wat is er aan de hand?

Een hond op bed wordt in sommige huishoudens waarschijnlijk gestigmatiseerd. Veel gezinnen met honden laten ze niet eens toe op de bank, laat staan op bed. Er heerst een sterk geloof dat een hond niet bij mensen hoort te slapen, zelfs niet in dezelfde kamer. Daarom kopen veel mensen hondenbedden en zetten ze in een speciale ruimte. Die ruimte is meestal ver van de keuken, kinderkamer en slaapkamer. Maar voelt de hond zich dan niet eenzaam?

Heel wat mensen zijn het ook niet eens met deze methode. Ongeveer 60 procent van de hondenbezitters bevestigde dat ze hun hond zo niet altijd, dan toch minstens af en toe op bed laten. Aan de andere kant geeft een groot deel van de hondenbezitters ook aan dat ze bijna elke nacht bij hun hond slapen. Dus, hoe zit het? Waarom zoveel verschillende meningen? Het antwoord ligt in de vele voor- en nadelen van het slapen met een hond - het zijn allemaal eerlijke punten die u in overweging moet nemen voordat u uw hond op bed laat.

een afbeelding van een hond die bij zijn baasje in bed slaapt

Voordelen van het uitlaten van je hond op bed

Een hond op bed kan je warm houden

Als je je hond tegen je aan laat kruipen tijdens koude nachten, zul je je warmer voelen. Honden hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, en daarom kunnen ze zo goed in bed slapen en het warm houden. Als je je een beetje rillerig voelt en last hebt van koude voeten/handen, dan kan een hond daar zeker bij helpen. Veel culturen die in koude gebieden leven, laten hun honden bij hen slapen om warm te blijven - dus waarom zou jij dat niet doen? Het is goed voor jullie allebei.

een afbeelding van een vrouw slapend in een bed met haar hond

Honden helpen je ontspannen

Er zijn meer dan honderden onderzoek uitgevoerd over de effecten van huisdieren en knuffelen op de menselijke psyche. Velen van hen bevestigden dat knuffelen met een pluizig schepsel je kan helpen ontspannen. Veel honden zijn therapiehonden die kunnen helpen bij een aantal problemen, van geleidehonden tot therapiehonden die mensen gebruiken voor PTSS, angst of depressie.

Knuffelen met een hond verlaagt ook de bloeddruk, ontspant je spieren en kalmeert je zenuwen in het algemeen. Je kunt gewoon niet van streek blijven als je een onschuldig lief knuffelmaatje hebt, toch? Daarom kunnen mensen met slapeloosheid en andere slaapstoornissen het nuttig vinden om een hond aan hun zijde te hebben als het tijd is om te slapen.

een afbeelding van een hond die in een bed ligt

Je voelt je veiliger - ze beschermen je

Als je een hond krijgt, moet je één ding goed begrijpen: jullie zijn nu een roedel. Hoe belachelijk het ook mag lijken of klinken, honden zijn geprogrammeerd om zo te denken. En natuurlijk, als je aanvaard wordt als lid of leider van een roedel, word je beschermd. Dat weten kan je op je gemak stellen.

Hoe vaak ben je midden in de nacht wakker geworden en was je bang dat er iemand of iets in je huis was? Het kan zijn dat je een nachtmerrie hebt gehad, of dat er problemen zijn waardoor je je ongemakkelijk voelt. Een hond aan je zijde helpt je te ontspannen in zulke situaties. Je hoeft je geen zorgen te maken over inbrekers, monsters of iets dergelijks - ze zijn er om je te beschermen. Als jij voor je huisdier zorgt, zullen ze je een wederdienst bewijzen.

twee honden slapen in een bed

Het zal ze gelukkig maken

Honden zijn sociale wezens - of ze nu met mensen zijn of in een roedel, ze moeten dicht bij iemand zijn. Sommige rassen vinden het niet erg om alleen gelaten te worden, terwijl andere tamelijk afhankelijk zijn van hun baasje. Er is echter niets zo bevredigend als kijken naar een blije hond die naast je ligt. Op die manier zijn ze tevredener. Als ze je vertrouwen, betekent dat dat ze meer ontspannen zijn en minder alert op gevaar. Als ze alleen zijn, kunnen ze gevoeliger zijn als ze slapen.

Iets anders dat het vermelden waard is, is dat reddingshonden het erg moeilijk hebben gehad en meestal niet op zachte oppervlakken hebben geslapen. Als je een reddingshond hebt, zou je niet geloven hoe gelukkig het ze zou maken om op iets zachts te slapen.

een afbeelding van een hond die in een bed slaapt

Nadelen van je hond op bed laten

Ze kunnen je wakker maken

Als je geen ochtendmens bent, moet je dat worden of je hond niet meer op bed laten. Soms kunnen honden je nachtrust verstoren. Ze kunnen wakker worden, door de kamer zwerven, blaffen of snurken. Tenzij je een vaste slaper bent en dat lawaai niet erg vindt, geloven we dat je geen rust krijgt.

Allergieën en astma

Voordat je besluit om je hond in hetzelfde bed te laten slapen - controleer of niemand allergieën heeft. Allergieën kunnen ontstaan door huidschilfers, urine of speeksel van huisdieren. Bedenk dat hypoallergene huisdieren niet bestaan. Er zijn hondenrassen waar mensen minder allergisch voor zijn, en hondenrassen waar dat meer het geval is. Allergieën zijn een serieus probleem en als je besluit je huisdier te houden, houd het dan uit de slaapkamer.

Ze kunnen tussen jou en je partner komen

Een bed delen met je hond is geweldig, maar soms hebben jij en je partner behoefte aan privacy. Als u het gevoel hebt dat een hond uw intimiteit in de weg kan staan, laat hem dan niet wennen aan het slapen op bed. Soms is het voldoende om het hondenbed in de slaapkamer te zetten, zodat jullie allemaal een kamer kunnen delen, en als jullie wat tijd voor jezelf nodig hebben, kun je hem naar buiten laten. De hond met geweld van het bed laten komen als hij daar geen zin in heeft (slaperig, dutje) is zowel stressvol voor het huisdier als voor de eigenaar.

Gedragsproblemen

Veel mensen beweren dat een hond op bed laten hem een gevoel van dominantie kan geven. Dat is echter niet helemaal het geval. Als een hond goed getraind en gehoorzaam is, zul je er waarschijnlijk geen probleem mee hebben om je bed met hem te delen of hem te vertellen wanneer hij eraf moet. Een slecht getrainde hond, een bezitterige of jaloerse hond, of een hond met gedragsproblemen zoals agressie zal van nature laten merken dat het bed van hen is. Voordat je je hond op bed laat - zorg ervoor dat hij geen tekenen van agressie of bezitterigheid vertoont, want dat kan in de toekomst een probleem vormen.

Kun je ziek worden als je je hond op bed laat slapen?

Technisch gezien wel. Als je hond veel buiten is, is er een kleine kans dat vuil, vlooien, teken, wormen en andere ziektes je huis binnenkomen. Maar dit is wat u moet doen om dat te voorkomen:

een afbeelding van een hond die gaat liggen

Conclusie

Zo, dat is alles wat je moet weten over slapen met een hond. Alle hondenliefhebbers zullen het erover eens zijn dat als je je bed met hen wilt delen, je dat ook kunt doen. Het is echter wel een grote verantwoordelijkheid - als je wilt zorgen voor je eigen gezondheid en die van je huisdier. Zorg ervoor dat je onze instructies volgt voordat je je hond op bed laat. En, last but not least - veel plezier met het delen van het bed met je hond!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding van Helpt Warme Chocolademelk Je Slapen
20 mei 2024

Helpt warme chocolademelk om te slapen?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de geur van chocolade in het algemeen spanning vermindert en je doet ontspannen, ook al heeft warme chocolademelk geen ...
Afbeelding van Hoe vaak moet je je matras vervangen?
20 mei 2024

Hoe vaak moet je je matras vervangen?

Natuurlijk geldt dit niet voor elk model, omdat duurzaamheid afhangt van de kwaliteit van het product, hoe vaak je het gebruikt, of je het ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands