Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Behandeling van lage rugpijn - Hoe u pijnvrij kunt slapen

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor behandeling van lage rugpijn

20 mei 2024 6 min lezen

Hoewel de meesten van ons wel eens pijn in de onderrug hebben gehad, is de behandeling van lage rugpijn lang niet zo bekend als zou moeten. Maar maak je geen zorgen, we hebben hier alles verzameld wat je moet weten!

Wist je dat meer dan 2,8 miljoen mensen last heeft van chronische lage rugpijn? En dan hebben we het alleen nog maar over chronische rugpijn - wat betekent dat er nog veel meer mensen zijn die af en toe wakker worden met een pijnlijke rug!

Maar waarom komt het zo vaak voor en wat kunt u doen om deze statistiek te omzeilen? Nou, voor sommige mensen vereist het omgaan met lage rugpijn gewoon een paar veranderingen in hun levensstijl - zoals afvallen, een ander matras en regelmatiger bewegen. Voor anderen is helaas professionele medische hulp nodig.

Laten we dus eerst die eerste groep behandelen en kijken of uw huidige gewoonten de oorzaak zijn van uw lage rugpijn. En dan gaan we verder met medische aandoeningen die chronische pijn kunnen veroorzaken, zodat u een idee krijgt of u risico loopt.

Wat veroorzaakt lage rugpijn?

Een afbeelding van een persoon met pijn in de onderrug

Om te kunnen bespreken hoe we pijn kunnen verlichten, moeten we eerst weten wat de oorzaak is. En zoals we al hebben gezegd, kunnen we over het algemeen twee groepen aanwijzen in deze afdeling.

Om te beginnen hebben we leefstijlkeuzes. Hoewel we ons er allemaal vaag van bewust zijn dat we moeten sporten, gezond eten en rechtop zittenMaar we zijn ons niet altijd bewust van alle manieren waarop deze gewoonten onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Dus ja, overgewicht kan zelfs rugpijn veroorzaken!

Wat betreft het verlichten van rugpijn zijn deze problemen echter relatief eenvoudig aan te pakken. U hoeft alleen maar een paar vervelende gewoonten te veranderen en uw rugpijn zou vanzelf moeten verdwijnen. BovendienDit soort veranderingen zullen je waarschijnlijk ook op andere gebieden in je leven ten goede komen!

De andere groep daarentegen is niet zo gemakkelijk om mee om te gaan. Medische aandoeningen kunnen ernstige pijn in je hele rug veroorzaken, lange behandelingsplannen vereisen en afhankelijk zijn van pijnstillers bij gebrek aan een "remedie". Maar daar komen we nog op terug. Laten we het eerst hebben over dingen die u nu kunt veranderen.

Onjuiste houding

Omdat het een van de meer voor de hand liggende oorzaken is, moeten we het hebben over posturale rugpijn eerste. Omdat we zowel in ons werk als in onze vrije tijd meestal lange tijd zitten, is het geen verrassing dat een slechte lichaamshouding zo vaak voorkomt.

En dit is niet zomaar een hypothese, 81% van kantoormedewerkers elke dag tussen de vier en negen uur zitten. We kunnen dus gerust zeggen dat het veel voorkomt.

Bovendien kan een slechte houding niet alleen pijn in de onderrug veroorzaken, maar ook bestaande pijn verergeren. Dus neem dit als je dagelijkse herinnering om je rug te rechten en voorovergebogen houding te vermijden.

Een infographic over een goede zithouding

Zware voorwerpen tillen

Een infographic over de juiste houding als je iets van de grond optilt

In de sportschool of op het werk, de juiste vorm is cruciaal als je iets zwaarders van de grond tilt.

En hoe ouder je bent, hoe gemakkelijker je je onderrug kunt bezeren als je niet oppast.

Dit is echter gemakkelijk op te lossen. Til gewoon met je benen en niet met je rug, zoals hieronder wordt gedemonstreerd.

In het begin kan het wat onwennig aanvoelen, maar op een gegeven moment raak je eraan gewend en hoef je je geen zorgen meer te maken dat je je rug eruit gooit.

Dat gezegd hebbende, de juiste vorm maakt je niet onoverwinnelijk.

Probeer dus niet iets te tillen wat je lichaam niet aankan. Dit kan niet alleen rugpijn veroorzaken, maar ook pijn in je benen.

Het verkeerde matras hebben

Ja, zelfs als je slaapt, ben je niet veilig voor mogelijke triggers van lage rugpijn! En dit is vooral te wijten aan het feit dat veel mensen weten niet wat voor matras ze nodig hebben.

Om het kort te houden, Zowel uw slaaphouding als uw gewicht zijn van invloed op het type matras dat u nodig hebt. Om precies te zijn, hoe stevig je matras moet zijn.

Als je bijvoorbeeld op je buik slaapt en een heel zacht matras hebt, zullen je heupen wegzakken in de bovenste laag, waardoor er een voorwaartse kromming ontstaat en je onderrug onder druk komt te staan. Je hebt dus een stevige matras nodig om dit te voorkomen.

Echter, een goed matras voor voorslapers is niet goed voor de meeste zijslapers. Als je op je zij ligt, moeten je heupen en schouders namelijk in de bovenste laag van de matras zakken zodat je ruggengraat niet naar de zijkant gebogen is.

Kijk dus in de tabel hieronder waar je uitkomt en ga op zoek naar een matras met de juiste hardheid. We zullen later ook dieper ingaan op welke matras je nodig hebt. En als je onze volledige gids voor het kiezen van een matrasJe kunt dat artikel ook bekijken.

Een infographic over de verschillende hardheidsgraden van matrassen

Ongezonde levensstijl

Tot nu toe hebben we ons gericht op de meer duidelijke en "directe" oorzaken van lage rugpijn. Soms lijkt de oorzaak van uw rugpijn echter nogal willekeurig. En om te voorkomen dat dit een uur lang lezen wordt, hebben we besloten om ze hier allemaal te verzamelen.

Houd er ook rekening mee dat dit geen uitgebreide lijst is. Zelfs de kleinste gewoonten kunnen bij sommige mensen rugpijn veroorzaken. We richten ons alleen op de meer wijdverspreide gewoonten waaraan u mogelijk deelneemt.

Overgewicht

Naast het mogelijk veroorzaken van een groot aantal andere problemen, kan overgewicht is ook aangetoond naar de kans op lage rugpijn vergroten. Immers, hoe zwaarder iemand is, hoe meer het ruggenmerg gedurende de dag wordt belast.

Bovendien kan overgewicht soms samengaan met andere slechte gewoontes die het probleem nog erger maken. Een gezond gewicht is dus niet alleen om leuke selfies te posten, maar ook om je ruggengraat gezond te houden.

Roken

We weten zeker dat minstens een paar van jullie geen idee hadden dat roken op de een of andere manier invloed kan hebben op je rug. Iedereen weet dat roken slecht is voor je longen en je algehele gezondheid, maar het blijkt dat zelfs je rug niet veilig is.

A recente studie heeft ontdekt dat ex-rokers hadden vaker pijn in de onderrug dan niet-rokers. En huidige rokers hadden meer kans op lage rugpijn dan ex-rokers.

Dus voor het geval je nog een reden nodig hebt om te stoppen met roken, zie hier.

Te veel of te weinig doen

Aangezien we hebben vastgesteld dat overgewicht pijn in de onderrug kan veroorzaken, is het normaal om te denken dat je actiever moet worden. En dat is absoluut waar!

We vinden het echter de moeite waard om erop te wijzen dat Jezelf te veel inspannen kan ook pijn in de onderrug veroorzaken. Bijvoorbeeld als je elke dag sport. Anderzijds kan te veel rust ook een aantal problemen veroorzaken.

Dus als deze studie wijst erop dat het een U-vormige relatie is. Met andere woorden, je moet absoluut regelmatig enige vorm van lichaamsbeweging krijgen. Maar overdrijf het niet! Je spieren hebben tijd nodig om te rusten en zelfs een paar eenvoudige stretchoefeningen of aerobic-oefeningen voor de rug kunnen al helpen.

Medische aandoeningen

Een afbeelding van de wervelkolom met scoliose

Natuurlijk lijden sommige mensen aan chronische rugpijn als gevolg van medische aandoeningen of recente blessures.

En afhankelijk van de aandoening/blessure kan het meer of minder moeilijk zijn om verlichting van de pijn te krijgen.

Een verrekking in je rug en buikspieren kan bijvoorbeeld worden behandeld met een ijspack of wat niet-steroïde ontstekingsremmers.

Aandoeningen zoals wervelkanaalvernauwing of scoliose kan moeilijker te behandelen zijn. Daarom is het zo belangrijk om met je huisarts te praten als je pijn in je onderrug meerdere dagen aanhoudt en/of als je een familiegeschiedenis hebt van soortgelijke problemen.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat bepaalde aandoeningen, zoals schijfdegeneratiezijn veel waarschijnlijker bij oudere mensen, vooral als ze ook een fysiek zwaardere baan hebben.

Hoe pijn in de onderrug verlichten

Nu we weten wat pijn in de onderrug kan veroorzaken, gaan we het eindelijk behandelen. Zoals u zich kunt voorstellen, is de meest voor de hand liggende eerste stap het verhelpen van de slechte gewoonten die we tot nu toe hebben genoemd. Zelfs een paar weken van regelmatige lichaamsbeweging en wat gewichtsverlies kunnen de pijn verlichten waar u naar op zoek bent.

Dit is echter lang niet de enige optie. Afhankelijk van de oorzaak, fysiotherapie kan ook zeer nuttig zijn. En als het gaat om spierspasmen of verrekkingen, kan een behandeling genaamd transcutane elektrische zenuwstimulatie ook heel nuttig blijken te zijn.

Laten we dus een paar manieren bespreken waarop je de pijn in je onderrug kunt verminderen en/of kunt voorkomen dat het in de toekomst weer een vroege ochtend verpest.

Houd er wel rekening mee dat dit ter informatie is en geen diagnose. Soms duidt pijn op ernstiger onderliggende problemen en het is altijd het beste om je door een arts te laten beoordelen. Vooral als de pijn aanhoudt.

Je rugspieren ontspannen

Een afbeelding van een mediterend persoon

De meest algemeen toepasbare behandeling tegen lage rugpijn die we kunnen aanraden, is een manier vinden om je rugspieren te ontspannen.

Dit kan van alles betekenen, van een massage om de bloeddoorstroming te bevorderen en eventuele knopen te doorbreken tot het nemen van spierverslappers voor ernstigere rugpijn.

Spier-, ligament- en peesverrekkingen behoren tot de de meest voorkomende stressoren voor pijn in de onderrug, dus het kan aanzienlijk helpen om die spieren een beetje te laten ontspannen. Bovendien kan dit je helpen ontspannen in het algemeen!

En ja, zelfs mentale stress kan veroorzaken pijn in de onderrug in sommige gevallen.

Dus als je een massagetherapie kunt plannen of pijnstillers kunt nemen, kan dat helpen - in elk geval op de korte termijn.

Je rugspieren versterken

Een afbeelding van een vrouw die gewogen squats doet

Zoals we al hebben vastgesteld, kan matige lichaamsbeweging helpen bij zowel rugpijn als uw algemene gezondheid.

Het kan helpen om overtollig gewicht kwijt te raken, om te voorkomen dat je de hele dag zit en, in het geval van aerobe lichaamsbeweging, om die strakke spieren los te maken.

Sporten heeft echter ook het voordeel dat je rug sterker wordt.! En dit kan pijn in de onderrug in de toekomst voorkomen, omdat je beter voorbereid bent om zwaardere voorwerpen te tillen.

Plus, als je verzwaarde oefeningen doet en je je concentreert op de vorm (zoals je zou moeten doen), zul je ook eerder dingen van de grond tillen.

Met andere woorden, zolang je jezelf niet te veel inspant, is het allemaal positief! Maar, zoals we al zeiden, je hoeft niet naar de sportschool te gaan of gewichten te gebruiken.

Als je het prettiger vindt om te stretchen of te sporten, dan is dat helemaal prima. Zolang je niet overdrijft, zal elke vorm van lichaamsbeweging op de lange termijn helpen.

Het juiste beddengoed kiezen

Een afbeelding van een TSA-reviewer zittend op het nectar traagschuim matras

Zoals we al kort hebben gezegd, is er een methode om de juiste matras te kiezen. Zijslapers willen over het algemeen zachtere matrassen, terwijl buikslapers stevigere matrassen willen. En rugslapers vallen een beetje in het midden.

Dingen zoals gezoneerde ondersteuning en drukontlasting zijn ook belangrijke kenmerken om op te letten, vooral als je vaak rugpijn hebt.

En je weet dat het de schuld van je matras is als je alleen 's ochtends rugpijn hebt.

Maar als je je geen dure nieuwe matras kunt veroorloven, maak je dan geen zorgen. Er zijn namelijk genoeg goedkopere matrassen die toch kunnen helpen om je ruggengraat gezond te houden. Bovendien kan een goede matrastopper je huidige matras een beetje "corrigeren".

Met andere woorden, als je matras te zacht is (wat vaak voorkomt als je voorslaper bent), neem dan een stevige matrastopper! En als je matras te stevig is, neem dan een zachte en lichte topper.

Medische behandeling

Een afbeelding van een arts die aantekeningen maakt

Als uw lage rugpijn wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening of een blessure, hebt u waarschijnlijk medische behandeling nodig. En afhankelijk van wat precies de pijn veroorzaakt en hoe ernstig deze is, kunnen verschillende behandelplannen worden toegepast.

Voor spierpijn of spasmen kunnen spierverslappers, verdovende middelen, pijnstillers of zelfs antidepressiva worden voorgeschreven. En voor gevallen zoals ischiasHet kan zijn dat je huisarts naast voorgeschreven medicatie ook bepaalde veranderingen in je levensstijl aanbeveelt.

Bij chronische pijn of chronische aandoeningen kan een operatie echter de enige langetermijnoplossing zijn. Cortison-injecties bijvoorbeeld voor sommige soorten zenuwbeschadiging of meer ruimte creëren in uw wervelkolom in sommige gevallen van discusdegeneratie.

En we zijn hier nogal vaag, want de behandelopties kunnen nogal verschillen. Afhankelijk van of het probleem wordt veroorzaakt door je lage ruggengraat, de omliggende zenuwen, de lage rugspieren of een combinatie van de drie, kunnen verschillende procedures meer of minder effectief zijn.

Conclusie

Kortom, afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan de behandeling van lage rugpijn heel eenvoudig of heel complex zijn. Voor sommigen zijn een paar eenvoudige veranderingen in levensstijl al voldoende! Ga dus rechtop zitten, til met uw benen, doe wat aan lichaamsbeweging en doe uw best om op een gezond gewicht te blijven.

Zelfs als je geen lage rugpijn hebt, zijn dit gewoon goede gewoonten om te hebben. En je zult in de toekomst waarschijnlijk dankbaar zijn als je een van de weinigen bent zonder rugpijn!

Als u echter al langere tijd lage rugpijn hebt en deze tips lijken niet te helpen, raadpleeg dan zeker uw huisarts. We hopen tenslotte dat dit artikel u duidelijk heeft gemaakt hoeveel verschillende factoren kunnen leiden tot pijn in de onderrug. Het is dus het beste om het na te laten kijken en je behandeling daarop af te stemmen.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands