Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Slapen met allergieën: Hoe ga je ermee om?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Vrouw snuit neus

20 mei 2024 4 min lezen

Probeer je in slaap te vallen, maar blijf je hoesten, niezen, moet je opstaan voor tissues, zijn je ogen rood en geïrriteerd? Slapen met allergieën kan een groot probleem zijn. Er zijn geen prettige nachten en je bent chronisch moe en hebt slaaptekort tijdens het allergieseizoen. Je kunt gewoon geen pauze nemen! Kop op, er zijn een paar goede tips die je nachtrust kunnen verbeteren!

Een van de belangrijkste tips om het allergieseizoen het hoofd te bieden is om de allergenen uit je kleding te krijgen! Verander je wasgewoonten, zet de verwarming wat hoger. Als je je kleren op een hogere temperatuur wast, raak je de allergenen die je ogen en sinussen irriteren kwijt. Douche ook veel gedurende de dag. Dit is een geweldige manier om te voorkomen dat er pollendeeltjes van je haar op je kussen of sprei terechtkomen. Deze tip is alleen om je op te warmen! Laten we eens kijken wat je nog meer kunt doen om beter te slapen met allergieën!

Hygiëne binnenshuis

Slapen met allergieën wordt een stuk gemakkelijker als je de allergenen uit je huis houdt. Je hebt geen controle over de buitenlucht, maar wel over de omgeving van je huis. Gebruik deze maximaal. Houd je ramen dicht en probeer geen pollen binnen te laten. Terwijl je dit doet, is het heel belangrijk om je huis extra schoon te houden. Stof in je huis kan je sinussen irriteren als je gevoelig bent voor allergieën.

een vrouw maakt het interieur van een huis schoon

Juiste keuzes voor de vrije tijd

Zwemmen in overdekte zwembaden kan je allergieproblemen verergeren door het chloor. Gebruik in plaats daarvan binnenzwembaden als je in je vrije tijd graag zwemt. Een sportschool is ook een betere keuze dan buiten joggen. Probeer je activiteiten tijdens het allergieseizoen te beperken tot schone binnenruimtes. Maar sla je fysieke activiteiten niet over, ze kunnen je juist helpen om beter te slapen.

Vermijd blootstelling aan sigarettenrook

Het is heel belangrijk dat je geen gesloten ruimtes deelt met rokers als je gevoelig bent voor allergieën. Zelfs in goed geventileerde ruimtes kan sigarettenrook nog schade aanrichten aan je gevoelige sinussen. Als je een roker bent, wil je misschien stoppen met roken, althans tijdelijk, tijdens het allergieseizoen. Stoppen met roken kan enige tijd duren. Zorg er dus voor dat je in die periode een paar uur voor het slapengaan stopt met roken. Slapen met allergieën na blootstelling aan sigarettenrook kan een stuk erger worden.

een jongeman weigert een sigaret

Sinusspoeling met zout water

Sommige mensen beweren dat een zoutwateroplossing hen goed helpt bij het "ontstoppen" van hun sinussen. Vraag je arts naar deze praktijk, het kan jou ook helpen. Houd je irrigatieapparaat steriel en spoel je sinussen voor het slapen gaan.

De medicijnen timen

Veel mensen hebben slaapproblemen met allergieën omdat ze hun pillen verkeerd getimed hebben. Het innemen van de allergiemedicatie als het te laat is, kan voor veel onnodige ongemakken zorgen. Artsen adviseren om allergiemedicijnen in te nemen voordat je aan het allergeen wordt blootgesteld en voor het slapen gaan, niet alleen 's ochtends. Sommige medicijnen zijn te sterk en kunnen niet meer dan één keer per dag worden ingenomen, maar hun effect houdt geen 24 uur aan. Praat met je arts over het kiezen van de juiste medicijnen die zowel overdag als 's nachts effect hebben.

allergiemedicatie die allergieaandoening verlichten

Huisdieren uit bed

Je hebt je waarschijnlijk wel eens afgevraagd of je hond slaapt in bedToch? Onthoud dat je elk spoor van pollen uit de lucht van je huis en je kleren kunt verwijderen, maar dat het een stuk moeilijker is om het uit de vacht van je huisdier te krijgen. Katten en honden dragen veel allergenen met zich mee in hun vacht en een eenvoudig bad is soms niet genoeg. Bovendien kunnen huisdieren de sinussen irriteren van mensen die erg gevoelig zijn voor allergenen. Zorg ervoor dat je je huisdieren tijdens het allergieseizoen buiten je slaapkamer houdt.

Minder stress

Stress verslechtert het slapen met allergieën aanzienlijk. Probeer rustiger te zijn als het gaat om werk, school of emotioneel stressvolle gebeurtenissen in je leven. Als je de stress wegneemt, slaap je over het algemeen beter, vooral als je slaapt met allergieën.

een afbeelding van een vrouw die geniet van een ontspannend bad

De drankjes overslaan

Het is bewezen dat alcohol een negatief effect heeft op gevoelige sinussen. Slapen met allergieën na een alcoholisch drankje kan erg ongemakkelijk worden, vooral voor vrouwen.

Breng je hoofd omhoog

Als het gaat om eenvoudige trucjes om beter te slapen met allergieën, is dit een van de beste! Ondersteun je hoofd met een extra kussen om het negatieve effect van de zwaartekracht op je verstopte sinussen tegen te gaan.

een vrouw die gelukkig in een bed slaapt

De luchtontvochtiger pakken

Een te hoge luchtvochtigheid kan schadelijk zijn voor je sinussen. Tijdens het allergieseizoen is extra vocht niet welkom in je huis. Koop om te beginnen een luchtontvochtiger. Als je je extra veilig wilt voelen, vraag dan een expert om wat reparaties aan je huis uit te voeren om het vochtiger te maken.

Conclusie

Slapen met allergieën kan op veel vlakken irritant zijn. Maar geef niet op, er zijn manieren om je nacht probleemloos door te brengen. Het belangrijkste is om je slaapomgeving onder controle te houden. Schop allergenen, huisstofmijt, vocht en sigarettenrook je huis uit! Ook je huisdier mag tijdelijk niet in je slaapkamer slapen. We weten dat allergieën je nerveus kunnen maken, maar door stress slaap je nog slechter. Volg onze tips, bezoek je huisarts als dat nodig is en vergeet nooit om positief te blijven!

Verwante producten:
Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Aanbevolen afbeelding voor Waarom heb ik kloppende pijn in mijn benen als ik ga liggen?
20 mei 2024

Waarom heb ik kloppende pijn in mijn benen als ik ga liggen?

Zoals we in de inleiding al zeiden, zullen we eerst een paar aandoeningen bespreken die kunnen leiden tot pijn in de benen. Natuurlijk is dit geen allesomvattend...
Aanbevolen afbeelding voor behandeling van lage rugpijn
20 mei 2024

Oorzaken van pijn in de onderrug & behandeling

Omdat het een van de meer voor de hand liggende oorzaken is, moeten we het eerst over rugpijn in de houding hebben. Immers, met zowel ons werk als onze vrije tijd...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands