Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe kan technologie je helpen slapen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding voor Hoe kan technologie je helpen slapen

20 mei 2024 9 min lezen

De meesten van ons hebben wel eens gehoord hoe technologie je slaap kan belemmeren door zaken als blauw licht. Vandaag vragen we ons echter af hoe technologie je kan helpen slapen? Het antwoord zal je misschien verbazen.

Over het algemeen is technologie bedoeld om ons leven te verbeteren. Tenminste, dat zou het doel moeten zijn. Dat is waarom sinds de jaren 1950, de gemiddelde levensduur is toegenomen aanzienlijk, met medicijnen en andere technologie die steeds beter wordt.

En aangezien we een derde van dat verlengde leven slapend doorbrengen, mag het geen verrassing zijn dat slaaptechnologie ook een lange weg heeft afgelegd! Van slaaptrackers en white noise machines tot een beter begrip van slaaphygiëne en slaapstoornissen - technologie kan je op heel wat manieren helpen om te slapen.

Dus laten we, in plaats van ons te richten op apparaten die blauw licht uitstralen en de schade die bepaalde producten kunnen aanrichten, eens kijken naar de positieve kanten. Dit is hoe technologie je kan helpen in slaap te vallen en je slaapkwaliteit kan verbeteren!

1. Beter geïnformeerd zijn

Een afbeelding van een vrouw die van haar tablet leest en op de hoogte blijft

Het klinkt misschien saai, Een van de meest opmerkelijke sprongen in de slaapwetenschap is hoe gemakkelijk het nu is om te begrijpen wat er aan de hand is.. Alleen al het feit dat je dit nu leest, bewijst dat je geen dokter hoeft te zijn om de basisprincipes van slaap te begrijpen!

En door dingen te begrijpen zoals je slaappatronen of de veranderingen die je lichaam doormaakt als je in slaap valt, kun je gemakkelijk valkuilen vermijden die weer een slapeloze nacht zouden hebben veroorzaakt. Door bijvoorbeeld te weten dat Vet eten maakt in slaap vallen moeilijkerDan kun je dienovereenkomstig plannen en heb je minder slaapproblemen.

Of als je weet dat je lichaamstemperatuur moet dalen om in slaap te vallen, kun je ervoor zorgen dat je kamer is koud en het gemakkelijker maken om weg te drijven.

Met andere woorden, als je een fervent volger bent van De Slaap Adviseurs, ken je al tien verschillende manieren om makkelijker in slaap te vallen. En al deze methoden zijn gebaseerd op wetenschap!

Slaaptrackers

Het is één ding om een goed begrip te hebben van hoe slaap werkt en iets anders om feitelijke slaapgegevens te hebben! En het is nog nooit zo makkelijk geweest om je eigen slaapapparaatje te hebben, want zelfs de beste slaaptrackers zijn vrij gemakkelijk te krijgen. Natuurlijk zijn ze niet altijd goedkoop, maar dat is nieuwe technologie zelden.

En laten we duidelijk zijn, een slaaptracker is niet alleen maar een leuk stukje extra informatie. het kan je echt helpen als je moeite hebt om in slaap te vallen. We hebben onlangs zelfs een onderzoek gepubliceerd waarin werd onderzocht hoe inzicht in je slaap verhoogt je slaapkwaliteit.

Je kunt je wekker namelijk zo instellen dat hij je wekt als je in lichte slaap bent of je kunt zien hoe lang je erover doet om in slaap te vallen, zodat je je planning daarop kunt afstemmen.

En hoewel we tegen zelfdiagnose zijn, kan een slaaptracker soms alarmbellen doen rinkelen als het gaat om slaapstoornissen. Als je onregelmatige slaapcycli of frequente slaapstoornissen ziet, kan het je waarschuwen dat er misschien een slaapstoornis achter zit.

2. Een betere slaapomgeving creëren

Een beeld van een goede slaapomgeving

Op dezelfde manier zijn er nu veel producten die je kunnen helpen met problemen waarvan je niet eens wist dat je ze had! Dit wil niet zeggen dat deze problemen onbelangrijk zijn, maar eerder dat mensen de neiging hebben om het belang ervan over het hoofd te zien.

Bijvoorbeeld, als je een goede nachtrust wilt, heb je een volledig donkere kamer nodig. En nu kun je gemakkelijk verduisterende rolgordijnen of verduisterende gordijnen kopen waarmee je precies dat kunt bereiken.

Of de luchtvochtigheid in je slaapkamer is een beetje te hoog en het voelt vochtig aan, waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen. Koop dan gewoon een luchtontvochtiger. Of, als de lucht te droog is, schaf dan een luchtbevochtiger aan! Je kunt in principe de luchtvochtigheid in je kamer regelen met slechts een paar gadgets.

En deze lijst is behoorlijk lang. Je kunt een goede verzwaarde deken kopen om jezelf te kalmeren, een elektrische deken om knus te blijven, enzovoort, enzovoort.

En ook al is geen van deze items per se "slaaptechnologie", ze kunnen je allemaal helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Vooral als ze worden gecombineerd met goede slaapgewoonten. Ze verdienen dus zeker hun eigen segment.

3. Slaapstoornissen behandelen

We hebben al besproken hoe elektronische apparaten kunnen helpen bij het diagnosticeren van slaapstoornissen, maar het is ook belangrijk om te weten hoe ze kunnen helpen! Een slaapstoornis staat immers een betere nachtrust in de weg. Gelukkig maar, De moderne technologie heeft veel verschillende manieren gevonden om met veel verschillende aandoeningen om te gaan.

Slaapapneu

Alleen al in het VK, ongeveer 1,5 miljoen mensen lijden aan obstructieve slaapapneu. We kunnen dus gerust zeggen dat het een behoorlijke bedreiging vormt voor de slaapgezondheid. En hoewel niet iedereen met slaapapneu per se ernstige slaapstoornissen zal ervaren, is het altijd het beste om de aandoening zo snel mogelijk te behandelen.

En de moderne technologie heeft ons een paar oplossingen geboden. Bijvoorbeeld, het CPAP-apparaat. Hoewel dit apparaat vrij omslachtig kan zijn en mensen er niet altijd even blij mee zijn, is het een goede keuze, Het kan de effecten van OSA verminderen en je een betere slaapkwaliteit geven.

Ten tweede zijn er nu verstelbare bedframes en verstelbare matrassen waarmee je in een hoek kunt slapen, wat ook kan helpen bij OSA.

Tot slot, zoals we onlangs hebben besproken in een onderzoek, Afvallen kan OSA-patiënten helpen ook in grote mate. En we hebben op dit gebied nogal wat opschudding gezien in de vorm van synthetische peptiden.

Slapeloosheid

Een afbeelding van een vrouw in bed met slapeloosheid, die niet in slaap kan vallen

Slapeloosheid is waarschijnlijk de slaapstoornis waar de meeste mensen het eerst aan denken als ze het over dit onderwerp hebben. Immers, afhankelijk van hoe losjes je slapeloosheid definieert, tussen 5 en 50% van de mensen heeft het! En hoewel we de magische pil die slapeloosheid volledig geneest nog moeten ontdekken, De technologie heeft snelle vooruitgang geboekt in de behandeling van de symptomen.

Ten eerste is het niet relatief eenvoudig om een melatoninesupplement om je lichaam te helpen gemakkelijker in te dommelen. En zelfs dingen zoals magnesiumsupplementen of Valeria-extracten kunnen in sommige gevallen helpen.

Maar we hebben ook methoden om het probleem bij de bron aan te pakken. Aangezien slapeloosheid veroorzaakt kan worden door een slechte geestelijke gezondheid, zijn er benaderingen zoals Cognitieve gedragstherapie worden steeds betrouwbaarder. En je hebt nu zelfs variaties op deze aanpak zoals slaapbeperkingstherapie die veelbelovend lijken.

Dus, hoewel we slapeloosheid niet kunnen "genezen", is het veilig om te zeggen dat we ook niet zonder opties zitten. En al deze oplossingen zijn ontstaan door een beter begrip van het lichaam en de geest.

4. Gespecialiseerd beddengoed

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat beddengoed een lange weg heeft afgelegd! Matrassen zijn niet gewoon een plak hooi waar je op ligt, je hebt speciale kussens afhankelijk van je slaaphouding, dekens hebben nu temperatuurregeling, enzovoort, enzovoort.

En afgezien van het feit dat het je mogelijk keuzeverlamming geeft, deze vooruitgang betekent dat er voor iedereen geschikt beddengoed is! Ongeacht welke slaap- of medische aandoening je hebt, je medische voorgeschiedenis of je slaapvoorkeuren, je kunt het perfecte bed krijgen.

Laten we een paar van de hoogtepunten bespreken.

Medische matrassen

Matrassen zijn waarschijnlijk het meest uniek geworden en kunnen nu actief helpen bij het verlichten van bepaalde symptomen van sommige medische aandoeningen. Als je bijvoorbeeld decubitus hebt, kun je een drukmatras krijgen. Dit zijn matrassen die gedurende de nacht opblazen en leeglopen zodat geen enkel drukpunt gedurende een lange periode jouw gewicht opneemt.

Je hebt ook verstelbare matrassen, die je kunnen helpen om in een hoek te slapen, wat helpt bij aandoeningen zoals GERD of slaapapneu.

Als u rugpijn hebt, kunt u koop een orthopedisch matras. Dit zijn matrassen die iets steviger zijn gemaakt, met gezoneerde ondersteuning om gewrichts- en rugpijn beter te verlichten.

Maar je kunt rugpijn vaak al voorkomen door de juiste matras te kiezen. Dat komt omdat je matrassen snel kunt indelen in verschillende categorieën - zoals matrassen voor zijslapersVoor rugslapers en voor frontslapers. En ja, ze zijn verschillend, het is niet alleen voor de show.

Alles ademt beter

Een afbeelding van nieuw, ademend beddengoed

Beddengoed is ook veel beter gaan ademen en temperatuurregulatie is tegenwoordig een veelvoorkomend kenmerk. En het is fascinerend om alle verschillende manieren te zien waarop fabrikanten dit hebben bereikt!

Aan de minder creatieve kant heb je latex matrassen met gaatjes om de lucht beter te laten circuleren. Matrassen en kussens hebben soms ventilatieopeningen aan de zijkanten. En materialen zoals katoen, eucalyptus en bamboe vinden hun weg naar lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken.

Maar er zijn ook meer creatieve benaderingen. Je hebt bijvoorbeeld gelmatrassendie speciale koelgels gebruiken om te voorkomen dat je oververhit raakt. Sommige fabrikanten infuseren hun schuim met bamboe of grafiet voor hetzelfde doel. En zelfs kussens, zoals het Simba Hybrid-kussen, maken gebruik van aanpasbare vullingen die geen warmte vasthouden.

En nogmaals, je lichaam moet koel zijn om in slaap te kunnen vallen. Dus al deze veranderingen zijn niet alleen geweldig om je zweetvrij te houden, maar verbeteren ook de slaap in het algemeen!

Alles is ergonomischer

Nieuw beddengoed zorgt er ook voor dat je 's ochtends 0 pijntjes hebt. En dat komt omdat bij het maken van beddengoed tegenwoordig rekening wordt gehouden met hoe mensen slapen.. We hebben het al gehad over hoe matrassen kunnen helpen bij rugpijn, maar wist je dat er ook matrassen voor heuppijn ook?

Via ondersteuning in zones, 10-lagen matrassen, individueel genestelde pocketveren, speciale schuimen en honderd verschillende middelen maakt modern beddengoed de slaap zo stressvrij mogelijk voor het lichaam.

Daarom zijn sommige hoofdkussens voor zijslapers aan de onderkant gebogen om je nek te ondersteunen, zijn hoofdkussens voor voorslapers helemaal plat en kunnen zelfs combinatieslapers hun gang gaan met een verstelbaar kussen (zoals het Emma Original Pillow).

Met andere woorden, als je maar geduldig genoeg bent om de juiste producten te zoeken, kan je lichaam de hele nacht optimaal ondersteund worden. En geloof maar dat dit je slaapkwaliteit ten goede komt!

5. Slaaptechnologie voor elk probleem

Tot slot willen we het hebben over alledaagse gadgets die je kunt gebruiken om sneller in slaap te vallen. En hoewel we er al een paar hebben genoemd, zoals witte ruis machines en luchtbevochtigers, zijn er nog genoeg!

Laten we eens kijken naar alle slaapgadgets die je kunt gebruiken om een bepaald probleem op te lossen en binnen een paar minuten snel in slaap te vallen.

Slaap-apps

Of je nu je slaapmetriek wilt leren kennen of het moeilijk vindt om 's nachts te ontspannen, er is een app die het probleem kan oplossen. We hebben zelfs een hele lijst met slaap-apps om je te helpen slapen!

Sommige van deze apps spelen ontspannende soundscapes af of hebben geleide meditaties. Andere helpen je om je slaapcyclus bij te houden en slaapproblemen te identificeren. En heel wat daarvan zijn gewoon verbonden met mobiele telefoons, wat betekent dat je niet eens extra uitrusting nodig hebt!

Dus als het gaat om alledaagse slaaptechnologie die iedereen kan helpen om beter te slapen, zijn slaap-apps het makkelijkst om te gebruiken.

SAD-lampen

Een niet zo leuk feit is dat de winter, en soms zelfs de zomer, je circadiane ritme flink in de war kunnen sturen. Dit wordt Seizoensgebonden affectieve stoornis en het kan je slaapkwaliteit maandenlang verpesten als het niet wordt behandeld. Gelukkig hebben we een manier gevonden om dit mentale gezondheidsprobleem te bestrijden met de kracht van LED-verlichting!

Ze worden SAD-lampen genoemd en bootsen in feite het licht van de zon na. Dit komt omdat licht een belangrijke trigger is voor ons lichaam als het gaat om in slaap vallen en wakker worden.

Dus door 's ochtends een sterk licht op je ogen te laten vallen en 's middags een zacht licht, kan dit slaapapparaatje ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt en dat je 's ochtends meer energie hebt! En het is een van onze favoriete voorbeelden van hoe invloedrijke slaaptechnologie kan zijn.

Slimme alarmen

Hoewel het geluid van een wekker alom gehaat wordt, is het geen geheim dat ze essentieel zijn voor de meesten van ons. Echter, moderne wekkers zijn slimmer geworden. Dus in plaats van wakker te worden met het geluid van sirenes, kun je nu langzaam en rustig wakker worden.

Je hebt bijvoorbeeld wekkers zoals de Philips Wake Up Light, die ontspannende geluiden afspelen en zelfs een zonsopgang imiteren om je wakker te maken. En als we even teruggaan naar slaap-apps: je kunt zelfs apps krijgen die wachten tot je in lichte slaap bent voordat ze je wekken - wat de stress 's ochtends aanzienlijk verlaagt.

En elke ochtend rustig en op tijd wakker worden zal je op zijn beurt helpen om 's nachts sneller in slaap te vallen omdat je circadiane ritme dan meer "in tune" is. Dus zelfs je ochtenden kunnen technisch gezien deel uitmaken van je bedtijdroutine.

Slaap koptelefoon

Hoewel luisteren naar het geluid van regen of witte ruis je kan helpen om sneller in slaap te vallen, wil je partner daar misschien niet aan meedoen - vooral als jullie verschillende slaapschema's hebben. Gelukkig lost een goede slaapkoptelefoon ieders probleem op!

En deze hoofdtelefoons zijn behoorlijk geavanceerd geworden. Ze zijn meestal draadloos zodat je zoveel kunt draaien als je wilt. Ze hebben ruisonderdrukkende eigenschappen, zodat je je partner niet hoort tv-kijken. En ze zijn vrij klein, dus je voelt je niet ongemakkelijk, zelfs niet als je op je zij slaapt.

Slaapvriendelijke opties

Tot slot is zelfs technologie die niet is ontworpen om je te helpen in slaap te vallen slaapvriendelijker geworden. Het belangrijkste argument hier gaat over elektronische apparaten en blauw licht. Blauw licht wordt gebruikt door de meeste schermapparaten en het kan in slaap vallen veel moeilijker.

De technologie heeft zich echter aangepast aan dit feit. Daarom hebben veel telefoons tegenwoordig een oogvermoeidheidsmodus en zijn er zelfs brillen die blauw licht blokkeren. Hoewel er nog concreet bewijs dat deze bril aanzienlijke hulp biedt.

Toch zou het feit dat ze überhaupt ontwikkeld worden moeten aantonen dat slaaptechnologie nog steeds beter wordt, zelfs vandaag de dag!

Conclusie

Kortom, slaaptechnologie heeft echt een lange weg afgelegd. En ondanks het feit dat veel mensen nog steeds slaapproblemen hebben, ondanks deze vele verbeteringen in slaaptechnologie, blijven we optimistisch! Het betekent alleen maar dat je nu meer opties dan ooit hebt om je slaapkwaliteit of slaapduur te verbeteren.

Van trackers die je inzicht geven in slaappatronen tot gespecialiseerde bedden, ademende kussens en apps die je kunnen helpen stress te verminderen en je in een sereen bos te wanen - slaaptechnologie is veel diverser dan je zou denken.

Wat is jouw favoriete slaaptechnologie? Laat het ons weten in de comments! En als je vragen hebt over hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren, neem dan gerust contact met ons op.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Aanbevolen afbeelding voor Elektrische dekens en veiligheidsoverwegingen
19 mei 2024

Elektrische dekens & veiligheidsoverwegingen

Verwar elektrische dekens bovendien niet met verwarmde dekens. Een verwarmde deken heeft geen geïntegreerde elektrische elementen die...
Aanbevolen afbeelding voor waarom je in katoenen lakens moet slapen.
20 mei 2024

Waarom zou je in katoenen lakens moeten slapen?

Er zijn talloze voordelen aan het slapen in katoenen lakens, en ze gaan veel verder dan alleen zacht en comfortabel zijn. Hier zijn enkele van de ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands