Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe je niet op je rug moet slapen - Tips en trucs

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor hoe je niet op je rug moet slapen

20 mei 2024 6 min lezen

Een van onze trouwe Advisees vroeg ons onlangs "hoe je kunt voorkomen dat je op je rug slaapt?" en we hebben een aantal antwoorden! Hier is alles wat je moet weten.

In de meeste gevallen gaat de slaappositie van je voorkeur gewoon om comfort, maar er zijn situaties waarin je wilt veranderen hoe je 's nachts slaapt. Zo kunnen zijslapers bijvoorbeeld het advies krijgen om op hun rug te slapen in verband met gastro-oesofageale refluxziekte, terwijl rugslapers met obstructieve slaapapneu het advies kunnen krijgen om op hun zij te gaan liggen.

Laten we dus een paar tips geven over hoe je je slaaphouding kunt aanpassen, zodat deze voldoet aan al je comfort- en gezondheidsbehoeften! En als je denkt dat je niet hoeft te weten hoe je kunt voorkomen dat je op je rug slaapt, blijf dan nog even tot het einde, want dan gaan we dieper in op enkele gezondheidsproblemen die direct verband houden met slaaphoudingen!

Kun je je slaappositie permanent veranderen?

Laten we om te beginnen het volgende uit de weg ruimen. ja, je kunt je slaaphouding veranderen. Het is gewoon een gewoonte en je lichaam zal zich aanpassen.

Laten we nu eens kijken hoe je jezelf kunt trainen om van slaaphouding te wisselen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar houd één belangrijk ding in gedachten - het kost tijd om een gewoonte te doorbreken.

Dus als je nieuwe slaaphouding de eerste paar nachten niet aanslaat of als je het moeilijk vindt om een goede nachtrust te krijgen in je nieuwe slaaphouding, maak je dan geen zorgen. Hoewel het niet ideaal is, is het ook niet ongewoon. En zolang je het volhoudt, zal je lichaam zich aanpassen.

Als je meer wilt weten over slaaphoudingen en hoe ze je gezondheid beïnvloeden, blijf dan tot het einde hangen. Je zou er immers zomaar achter kunnen komen dat een gezondheidsprobleem dat je op dit moment hebt, veroorzaakt wordt door je slaaphouding!

Hoe je altijd op je zij slaapt

Een afbeelding van een vrouw die op haar zij slaapt

Zijslapen is heel gewoon en heel praktisch. Het mag dus geen verrassing zijn dat bijna 3/4 van de mensen verkiezen zijslapen boven andere slaaphoudingen. Dat gezegd hebbende, zijslapen is niet altijd de beste slaaphouding, maar daarover later meer.

Laten we het voorlopig houden bij hoe je op je zij kunt slapen! De eenvoudigste manier om dit te doen is door een soort barrière te creëren die voorkomt dat je op je rug of buik rolt.

Gebruik kussens

Als je bang bent dat je op je rug rolt, neem dan een ondersteunend kussen en leg het achter je neer. Bonuspunten als je bed ook dicht bij een muur staat. In dat geval kun je je rug naar de muur draaien en het kussen tussen jezelf en de muur leggen.

Omdat het kussen nergens heen kan, blijf je waarschijnlijk op je zij liggen. Je kunt je echter nog steeds op je buik rollen. En zoals we later zullen zien, is buikslapen in sommige situaties niet ideaal. Maar daarover later meer.

Gebruik een U-vormig kussen of zwangerschapskussen

Zwangere vrouwen zijn niet de enigen die baat kunnen hebben bij een goed zwangerschapskussen! Een zwangerschaps- of U-vormig kussen kan precies zijn wat je zoekt. Een U-vormig kussen vormt zich om je heen en biedt ondersteuning aan de voor- en achterkant.

Dit maakt het slapen in foetushouding niet alleen een stuk comfortabeler, maar het maakt omdraaien ook moeilijker. Immers, als je kijkt naar iets als het Kally U-vormige kussen, zul je zien dat het niet veel ruimte overlaat voor jou om rond te ploffen.

Gebruik tennisballen

Een andere veelgebruikte manier om je slaapstijl te veranderen is door de andere twee gewoon een stuk minder comfortabel te maken. In dit voorbeeld, plak je tennisballen op je buik en rug.. Dus als je probeert om te rollen, maken de tennisballen je ongemakkelijk en rol je waarschijnlijk gewoon terug op je zij.

Dat gezegd hebbende, dit is niet onze favoriete tip. Je kunt immers een blauwe plek oplopen als je op je buik of rug in slaap valt. Bovendien kunnen de tennisballen "ontsnappen" als je veel woelt en draait. En als je al gezondheidsproblemen hebt, kan dit de bijbehorende pijn verergeren als je in een rare houding ligt.

Hoewel het dus zeker kan werken voor sommige mensen, raden we aan om eerst andere methodes uit te proberen.

In een kleiner bed slapen

Net als de vorige tip, je kunt gewoon de optie om van slaaphouding te veranderen "elimineren"! Als je bijvoorbeeld op een slaapbank slaapt, trek dan je bed helemaal niet uit en slaap in plaats daarvan op de kussens.

Dan kun je met je rug naar de rugleuning schuiven, waardoor je niet meer op je rug kunt draaien. En omdat de zitkussens waarschijnlijk erg klein zijn, kun je ook niet op je buik gaan liggen.

Dit is echter geen oplossing voor de lange termijn. De zitkussens kunnen waarschijnlijk geen rekening houden met je natuurlijke curve en je kunt uiteindelijk heuppijn krijgen (en een gebrek aan rustgevende slaap). Een goede matrastopper kan dit probleem minimaliseren, maar over het algemeen wil je in een goed bed slapen.

Moet je op je buik slapen?

Een afbeelding van een The Sleep Advisor die op zijn buik slaapt

Het is je misschien opgevallen dat we ons vooral hebben gericht op hoe je van slapen op je rug kunt overschakelen naar slapen op je zij. Maagslapen daarentegen is meestal niet aan bod gekomen. En daar is een goede reden voor!

Over het algemeen is slapen op je buik veilig en comfortabel. Maarhier is nog veel meer waar je als buikslaper rekening mee moet houden. Je legt immers veel onnodige druk op je buik en de meeste hoofdkussens zijn niet geschikt voor deze slaaphouding. Laten we snel een paar dingen overlopen waar je je bewust van moet zijn.

Een goed kussen hebben

Op je buik slapen is al niet ideaal omdat je hoofd de hele nacht in een hoek van 90 graden gedraaid is. Je smeekt dus al om nekpijn in de ochtend. Dit is echter niet waar uw potentiële nekpijnproblemen ophouden!

Naast het feit dat je hoofd zijwaarts gekanteld wordt, kan het ook naar boven gekanteld worden als je er geen geschikt kussen onder hebt. Over het algemeen ligt het beste kussen voor buikslapers plat en is het heel dun. Als je geen dun kussen hebt, zal je hoofd tijdens de nacht namelijk gekanteld worden.

Een goed matras hebben

De tweede grote factor waar je rekening mee moet houden is je matras. En dat is omdat, in tegenstelling tot een zijslaper die zijn heup en schouders in de matras wil laten zakken, je wilt dat je lichaam helemaal plat blijft.

Daarom matrassen voor frontslapers is meestal erg stevig. Je kunt ook een kussen onder je heupen leggen om je ruggengraat uitgelijnd te houden en rugpijn door het slapen in een "onderuitgezakte" houding te voorkomen.

Waarom zou je niet op je rug slapen?

Een afbeelding van een vrouw die op haar rug slaapt

Laten we het tot slot hebben over waarom je niet op je rug moet slapen.

En in tegenstelling tot slapen op je buik, raden we mensen over het algemeen niet af om op hun rug te slapen.

Sterker nog, Als het gaat om zaken als zure reflux, kan op je rug slapen je leven een stuk gemakkelijker maken..

Er zijn echter ook situaties waarin op je zij slapen een betere optie is.

Voor het geval je hier niet bent gekomen met specifieke gezondheidsproblemen, maar gewoon wilt weten hoe verschillende slaaphoudingen je gezondheid kunnen beïnvloeden, zijn hier een paar algemene richtlijnen.

Obstructieve slaapapneu en/of snurken

De meest voorkomende reden waarom mensen niet op hun rug willen slapen, is vanwege obstructieve slaapapneu en/of snurken. Als je op je rug slaapt, zorgt de zwaartekracht er immers voor dat je tong veel gemakkelijker naar achteren glijdt. je luchtweg blokkeren.

Dus als jij of je partner last hebben van deze aandoening of de neiging hebben om elke nacht te snurken, zal het op de lange termijn zeker helpen om op je zij te gaan liggen.

Nek- en/of rugpijn

Net als bij buikslapers, niet elk kussen of matras zal perfect bij je passen. En omdat zijslapers de overhand hebben, is het het beste om te weten wat je zoekt, want de kansen zijn tegen je.

Als het om nekpijn gaat, is je kussen waarschijnlijk gewoon te dik. Je wilt immers dat je nek recht is en in lijn met je wervelkolom en een dikker kussen dwingt je hoofd om naar beneden te kantelen.

Wat matrassen betreft, is de situatie vergelijkbaar met die van buikslapers (hoewel meestal niet zo ernstig). Over het algemeen, je wilt er gewoon zeker van zijn dat je heupen niet te ver in je matras wegzakken. Dit zal er immers toe leiden dat je kont "uitsteekt" en druk uitoefent op je onderrug.

Conclusie

Voor veel mensen en in veel gevallen is het prima en veilig om op je rug te slapen. Maar als je toch op je zij moet gaan liggen, weet je nu hoe het moet! Blijf volhouden en je lichaam zal zich na verloop van tijd aanpassen. En als je wilt overstappen op slapen op je buik, hopen we dat je ons advies in overweging neemt en de juiste uitrusting aanschaft.

Dus, trouwe Advisee, je weet nu hoe je kunt voorkomen dat je op je rug slaapt! Als je nog andere vragen hebt over slaapgezondheid of beddengoed, laat ze dan achter in de comments of neem direct contact met ons op.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

een vrouw oefent voor het slapen gaan
19 mei 2024

Lichaamsbeweging voor het slapen gaan: Een gids

Iedereen is het erover eens dat de ideale tijd voor oefeningen het moment is waarop je er zin in hebt. Maar voor mensen die moeite hebben met slapen, is...
een uitgelichte afbeelding van hoe je in 5 minuten in slaap valt
20 mei 2024

Hoe val ik in slaap in 5 minuten en hoe bereik ik een slaap van hoge kwaliteit?

Wat de meeste mensen vergeten is dat je al veel eerder moet beginnen met je voorbereiding op de slaap, in plaats van te wachten tot het moment dat je naar bed gaat. Als je...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands