Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Behandeling van obstructieve slaapapneu - Is gewichtsverlies effectiever dan CPAP-therapie?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor obstructieve slaapapneu

19 mei 2024 9 min lezen

Voor mensen die lijden aan obstructieve slaapapneu (OSA) kunnen de behandelingsopties enigszins beperkt lijken, met CPAP-therapie als de primaire optie voor velen. Nieuw onderzoek geeft echter aan dat gewichtsverlies op de lange termijn effectiever zou kunnen zijn voor sommige mensen met OSA.

Obesitas is onlosmakelijk verbonden met obstructieve slaapapneu en veel behandelingsopties richten zich op gewichtsverlies om bepaalde symptomen van obstructieve slaapapneu te verlichten. De manier waarop gewichtsverlies wordt bereikt kan echter een beetje ingewikkeld zijn.

In een recent onderzoek werden drie benaderingen van gewichtsverlies onderzocht om ernstige obstructieve slaapapneu te verminderen. Terwijl eerder onderzoek uitwees dat chirurgische behandeling de meest betrouwbare behandelingsoptie is, laat dit onderzoek de zaken meer open, met de opmerking dat recente vooruitgang in de geneeskunde een effectievere maatregel zou kunnen zijn.

Het verband tussen obesitas en obstructieve slaapapneu

Om te begrijpen waarom dit nieuwe onderzoek de manier kan veranderen waarop artsen de behandeling van ernstige slaapapneu benaderen, moeten we vaststellen hoe obesitas en OSA met elkaar verbonden zijn. In het algemeen, Obstructieve slaapapneu wordt veroorzaakt wanneer iemands tong of zachte gehemelte een gedeeltelijke of volledige blokkade van de luchtweg veroorzaakt.

Dit komt 's nachts het meeste voor en daarom is OSA wordt ingedeeld bij de slaapstoornissen en kan leiden tot een slechtere slaapkwaliteit. En de ernst van slaapapneu wordt gemeten aan de hand van het aantal keren dat je luchtweg wordt geblokkeerd. Dit is een meting die de apneu-hypopneu-index (AHI) wordt genoemd en die later in het artikel aan bod komt.

Maar wat heeft jouw gewicht hiermee te maken?

Nou, omdat obstructieve slaapapneu in je keel ontstaat, vetweefsel rond je tong en zachte gehemelte kan het gemakkelijker maken voor je bovenste luchtweg om geblokkeerd te raken. Bovendien kan veel vetweefsel rond je buik je ademhaling belemmeren en het probleem verergeren.

Dit komt vooral voor bij mannen die op hun rug slapen. Het is echter vermeldenswaard dat obesitas en diabetes weliswaar risicofactoren zijn voor obstructieve slaapapneu, maar dat deze relatie niet helemaal duidelijk is. In feite kan een zwaarlijvig individu een robuust bovenste luchtweg verwijdende spier en helemaal geen obstructieve slaapapneu ervaren.

Infographic die laat zien hoe obstructieve slaapapneu ontstaat

Wat is er mis met CPAP-therapie?

CPAP staat voor continuous positive airway pressure en is een van de meest gebruikte manieren om de symptomen van obstructieve slaapapneu aan te pakken. Het werkt als volgt het "pompt" positieve luchtwegdruk door je neus en/of mondJe luchtweg openen en je AHI verlagen.

Het wordt gebruikt om ernstige en milde slaapapneu te behandelen, en het behandelt zowel centrale slaapapneu als obstructieve slaapapneu. Om het kort te houden, Centraal Slaapapneu lijkt erg op OSA, maar wordt meestal onderscheiden door een "gebrek aan drang om te ademen" wanneer er een obstructie optreedt.

Hoe dan ook, als het aankomt op slaapgestoorde ademhaling, lijkt positieve luchtwegdruk de klus te klaren. Als dit echter de perfecte manier was om obstructieve slaapapneu te behandelen, zouden we hier niet zijn. Laten we snel een aantal problemen noemen die mensen die een CPAP-machine gebruiken kunnen ervaren.

Infographic met verschillende soorten CPAP-apparaten

Moeite met in slaap vallen

Mensen die obstructieve slaapapneu willen behandelen, willen dat vaak vanwege de slaperigheid overdag en slapeloosheid die deze aandoening veroorzaakt (samen met andere mogelijke problemen). Echter, het dragen van Een CPAP-machine kan het net zo moeilijk maken om in slaap te vallen.

Ten eerste, afhankelijk van het type, CPAP-apparaten kunnen vrij omvangrijk zijnwaardoor sommige mensen zich claustrofobisch kunnen voelen. Pluspunten, zijslapers zullen eraan moeten wennen om op hun rug te slapen om het masker goed op te houden. En als je maar matig slaapapneu hebt, kan dit meer kwaad dan goed doen bij het inslapen.

En hoewel het geluid van de CPAP-machine na verloop van tijd ontspannend kan worden, is het geen witte ruis machineDus mensen kunnen het in het begin vervelend vinden.

Mogelijke irritatie

Hoewel dit van persoon tot persoon kan verschillen en afhangt van het type CPAP-masker dat je gebruikt, kunnen sommige mensen lichte irritatie ervaren. Om precies te zijn kunnen ze Verstopte neus, een droge mond, een opgeblazen gevoel en misschien zelfs neusbloedingen.

Bovendien, als je een erg gevoelige huid hebt, kan het dragen van het masker deze ook irriteren. En, zoals we al zeiden, als je jezelf er niet van kunt weerhouden om op je zij te rollen, kan deze irritatie verergeren.

Gemak

Van overmatige slaperigheid overdag tot de luid snurkenHet hebben van een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis is al behoorlijk lastig. Sommige mensen met OSA vinden de CPAP zelf echter ook nogal lastig.

Ten eerste, je moet het meenemen op reis - Je hebt dus wat minder bagageruimte. En zelfs alleen maar opbergen in een kleine kamer kan een beetje vervelend zijn.

Bovendien heeft de machine onderhoud en reiniging nodig. En hoewel sommigen de machine gratis kunnen krijgen van NHSAnderen moeten misschien uit eigen zak betalen. Laten we het erop houden dat als je een van de betere modellen wilt, het aardig wat kan kosten.

Dieetgewichtsverlies vs medicatie vs chirurgie bij OSA-patiënten

Nu we alle achtergrondinformatie hebben besproken, gaan we het hebben over het eigenlijke onderzoek waar dit artikel om draait. Zoals we al hebben gezegd, was het doel van het onderzoek om te kijken of gewichtsverlies de meest optimale manier was om OSA aan te pakken bij patiënten met overgewicht of obesitas.

Dus gaan we de cijfers bekijken die ze hebben verzameld voor de verschillende methoden die traditioneel worden gebruikt om gewichtsverlies te veroorzaken bij patiënten met OSA. En dan gaan we het hebben over een specifieke nieuwe medische benadering die tot nu toe veelbelovend is gebleken en we bespreken waarom deze zo belangrijk is.

Voeding en lichaamsbeweging

Een afbeelding van gezonde voeding en een weegschaal

Als het op gewichtsverlies aankomt, is het geven van voorlichting aan patiënten over voeding en fitness de minst ingrijpende manier om het probleem op te lossen. Zoals het onderzoek opmerkt, wordt dit meestal bereikt door een calorisch tekort creëren van ten minste 500 calorieën die vervolgens wordt gecombineerd met matige of zelfs intense lichaamsbeweging.

De laatste tijd zijn er zelfs extremere benaderingen van gewichtsverlies. Het "zeer energie-arm dieet" of VLED De aanpak vervangt je normale voeding door gezonde, energiearme alternatieven zoals shakes, soepen en repen. Daarna introduceer je geleidelijk weer energierijker voedsel in je dieet, terwijl je junkfood en soortgelijke producten vermijdt.

Qua resultaten lijkt deze aanpak op korte termijn erg praktisch, met maar liefst een gewichtsvermindering van 13,7%. Als het echter alleen gaat om voeding en beweging, zijn de resultaten gemengd als het gaat om het effect op de lange termijn, met een aanzienlijk aantal mensen die na verloop van tijd weer een deel van hun gewicht terugkrijgen.

Medicatie

Een afbeelding van een persoon die medicijnen neemt

Als het gaat om farmacotherapieën, zijn er een paar manieren waarop gewichtsverlies kan worden benaderd. Bijvoorbeeld, eetlustremmers zoals serotonine in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging kan heel nuttig zijn. Maar dingen zoals phentermine of de lipaseremmer orlistat zijn ook gebruikt.

Op zichzelf hebben farmacotherapieën bescheiden resultaten laten zien, in het bereik van 2,8% tot 6,1%. Maar in combinatie met dieet en lichaamsbeweging, dit getal kan oplopen tot 7,7% van iemands totale lichaamsgewicht.

Dit omvat enkele van de traditionele benaderingen van farmacotherapie bij patiënten met overgewicht en OSA. Maar zoals we al zeiden, is er een nieuwe aanpak die veelbelovend is. We zullen dat behandelen zodra we het hebben over de laatste benadering van gewichtsverlies bij patiënten met obstructieve slaapapneu - chirurgie.

Chirurgische behandeling

Een afbeelding van chirurgisch gereedschap

Als het gaat om het kwijtraken van een grote hoeveelheid overgewicht, Chirurgische behandelingen zijn het meest effectief gebleken.. MouwgastrectomieEen maagbypass en laparoscopisch verstelbare maagband kunnen allemaal worden uitgevoerd om het hunkeren naar voedsel en de hoeveelheid voedsel die mensen met ernstige OSA en obesitas consumeren te beperken.

En in termen van resultaten zijn mensen geregistreerd als tot 28% van hun totale gewicht verliezenwat veel hoger is dan de vorige twee methoden. Het is echter belangrijk om te weten dat deze procedures een streng dieet vereisen voordat je naar het ziekenhuis of slaapcentrum gaat. Dus een deel van het gewichtsverlies moet daaraan worden toegeschreven.

Dat gezegd hebbende, hebben procedures zoals Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) aangetoond dat ze op de lange termijn enigszins consistent zijn. Eén onderzoek merkt op dat na 12 jaar 93% van de patiënten die de procedure ondergingen minstens 10% lichter waren dan toen ze begonnen.

Echter, operaties zijn de meest invasieve procedure en kan voor sommige mensen moeilijk te realiseren zijn. Daarom zou een alternatieve methode voor velen ideaal zijn.

Een nieuwe benadering van OSA-behandeling via gewichtsverlies

Dus, wat is deze nieuwe praktijk voor gewichtsverlies? Nou, het heeft te maken met Glucagon-achtige peptide 1 (GLP-1). Het is een gastro-intestinale peptide die zich grotendeels bezighoudt met voedselinname en de afbraak van glucose. Natuurlijk is het maar een paar minuten houdbaar. Echter, synthetische peptiden zijn ontwikkeld (GLP-1 receptor agonisten - GLP-1RA) die veel langer in het lichaam kunnen blijven.

Er zijn twee hoofdvarianten van deze middelen die tot nu toe zijn getest. Deze zijn Liraglutide en Semaglutide. De eerste heeft een gewichtsverlies van 8% laten zien zonder extra inspanningen, wat eigenlijk best indrukwekkend is. Het is echter een dagelijks injectiemiddel, wat voor sommige mensen een probleem kan zijn.

De laatste kan echter tot 180 uur meegaan, wat hem een stuk praktischer maakt. Bovendien, een afname van 35% werd waargenomen in een laboratoriummaaltijd onderzoek. Een veel realistischer getal is echter het getal dat werd geregistreerd in het onderzoek Semaglutide Treatment Effect in People (STEP), waar een gewichtsverlies van ongeveer 15-16% werd waargenomen.

Het probleem met deze behandeling

Hoewel deze nieuwe aanpak zeker veelbelovend is, is het belangrijk om op te merken dat er ook hobbels in de weg zijn. Ten eerste, zoals we al hebben vermeld, injectibles zijn niet voor iedereen weggelegd en ze te pakken krijgen kan net zo moeilijk zijn.

Ten tweede, lichte bijwerkingen zijn waargenomen - die meestal te maken hadden met maag- en darmproblemen. En hoewel slechts een klein aantal deelnemers zich uit het onderzoek terugtrok vanwege deze problemen, zijn ze toch het vermelden waard.

Tot slot is in het STEP-onderzoek geconstateerd dat veel deelnemers weer wat van hun gewicht hebben teruggekregen. En omdat voortdurende behandeling zou kunnen leiden tot een soort afhankelijkheid, moeten onderzoekers het interval vinden waarin deze farmacotherapieën veilig kunnen worden ingenomen.

Wat dit betekent voor mensen met obstructieve slaapapneu

Wat betekent dit eigenlijk voor mensen met obstructieve slaapapneu? Voorlopig betekent het alleen dat er in de nabije toekomst meer opties beschikbaar komen.

Ten eerste zal dit nieuwe onderzoek niet iedereen met OSA helpen. Zoals we al zeiden, is obesitas nauw verbonden met slaapapneu, maar het is niet hetzelfde. Met andere woorden, zelfs als Semaglutide was geperfectioneerd en in massaproductie was genomen, niet iedereen met OSA heeft er baat bij.

Aan de andere kant, als je OSA gelinkt is aan je gewicht, is dit een goed teken voor de dingen die komen gaan. Medicatie is immers minder ingrijpend dan een operatie, is meestal gemakkelijker te verkrijgen en kan blijkbaar betere resultaten bieden. Bovendien zou je, als de behandeling is geperfectioneerd, in staat moeten zijn om je overgewicht te behouden en je conditie aanzienlijk te verbeteren. kwaliteit van leven.

Hoe wordt obstructieve slaapapneu vastgesteld?

Een afbeelding van een stethoscoop

Als het aankomt op het diagnosticeren van obstructieve slaapapneu, zijn er nogal wat manieren om dit te doen. En de diagnose kan heel belangrijk zijn omdat apneus soms gewoon klinken als luid snurken. Dus als je een anti-snurkkussen koopt, zul je ruw wakker worden als de apneus aanhouden.

Plus, OSA kan een indicator zijn van andere medische problemen of zelfs andere problemen veroorzaken. De meest voorkomende manier waarop dit gebeurt is wanneer je OSA een slechte slaapkwaliteit veroorzaakt en de daaruit voortvloeiende slapeloosheid andere problemen begint te veroorzaken.

Dus, om obstructieve slaapapneu te diagnosticerenDan wil je meestal naar een slaapkliniek voor een lichamelijk onderzoek of een slaaponderzoek. Daar kunnen ze aan de hand van een paar tests bepalen of je OSA hebt.

Dit kunnen ze doen door het aantal apneus je hebt in een uur (of de AHI), waarbij meer dan 5 episodes per uur worden beschouwd als lichte of ernstige slaapapneu. Ze kunnen ook grondiger te werk gaan en de ademhalingsstoringsindex (RDI), die ook bijhoudt hoe vaak je apneu je wakker maakt.

Kun je bij jezelf OSA vaststellen?

Een afbeelding van een obstructieve slaapapneu test

Als naar een slaapkliniek gaan een beetje te intimiderend lijkt, zijn er andere opties. Er zijn namelijk een paar obstructieve slaapapneu-tests die je vanuit je luie stoel kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld een krijgen van CPAP of Slaaptest maar er zijn ook andere opties.

Over het algemeen brengen deze diensten je in contact met een arts via wie je de benodigde apparatuur krijgt en een analyse nadat de test is gedaan. De prijs van dit soort tests is meestal ongeveer 200 kiloAfhankelijk van je verzekering kunnen ze dus duurder of goedkoper zijn dan een gewoon bezoek.

Het is echter belangrijk op te merken dat dit soort trackers niet altijd andere slaapstoornissen en/of problemen kunnen detecteren. Dus als er meer aan de hand is dan alleen OSA, heb je waarschijnlijk een slaapkliniek nodig om een volledig beeld te krijgen.

Tot slot, als het gaat om gewone slaaptrackers, we zouden niet aanraden om op ze te leunen. De duurdere modellen kunnen je laten weten of je 's nachts wakker bent geworden, maar dat kan door een aantal verschillende problemen worden veroorzaakt. We raden ook niet aan om een diagnose te stellen door jezelf 's nachts op te nemen of door je partner dit te laten doen.

Obstructieve slaapapneu kan voor sommigen gewoon klinken als snurken en het kan moeilijk zijn om te bepalen hoe hoog de AHI is of hoe intens de apneus zijn. Dus, hoe je het ook aanpakt, er moet een arts aan te pas komen.

Andere factoren die het obstructieve slaapapneu syndroom beïnvloeden

Hoewel overgewicht een belangrijke risicofactor is voor obstructieve slaapapneu, is het niet de enige. Om je een duidelijker beeld te geven van wat deze slaapstoornis nog meer kan veroorzaken, zetten we snel enkele andere risicofactoren op een rijtje.

En onthoud dat als je overdag slaperig bent, het niet alleen OSA hoeft te zijn. Alles van Seizoensgebonden affectieve stoornis aan slapeloosheid kan dit effect veroorzaken.

Alternatieven voor CPAP-therapie

Als je obstructieve slaapapneu hebt maar geen CPAP-machine wilt en je hebt geen problemen met je gewicht, welke andere opties zijn er dan? Nou, hoewel ze misschien niet zo effectief zijn, heb je voor de behandeling van milde OSA wel een paar andere opties.

Over het algemeen zijn er niet al te veel alternatieven. Het is echter belangrijk om al je opties te kennen.

Conclusie

Tot slot zijn er een paar manieren waarop je met obstructieve slaapapneu kunt omgaan. Het kan zo eenvoudig zijn als omrollen in bed of zo complex als een operatie. Op de lange termijn moet voor velen echter gewichtsverlies worden overwogen.

En met het voortdurende onderzoek op het gebied van farmacotherapieën, kan de behandeling van obstructieve slaapapneu door middel van gewichtsverlies voor sommige patiënten de beste optie worden. We vragen u echter dringend om lees het volledige onderzoek dat was de basis van sommige van onze claims, omdat we veel informatie moesten weglaten.

En als je vragen hebt, stel ze dan gerust in de comments - vooral als je ook obstructieve slaapapneu hebt.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands