Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Praten in je slaap - Waarom gebeurt het en hoe voorkom je het?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van praten in je slaap.

20 mei 2024 12 min lezen

Als je ooit hebt gemerkt dat je praat in je slaap, dan ben je niet de enige! Somniloquy, of slaappraten, komt vaak voor en we gaan uitzoeken waarom het gebeurt en hoe je dit slaappraten kunt stoppen.

Jij beseft het misschien niet, maar je partner zeker wel! Praten in de slaap kan gênant en zelfs verontrustend zijn. Het kan ook de slaap verstoren voor zowel jou als je partner, wat leidt tot vermoeidheid en chagrijnigheid overdag (hoewel zelden voor jou), maar daar komen we later op terug.

Laten we het nu stap voor stap doen. Laten we eens onderzoeken wat slaappraten is, waarom het gebeurt en hoe we het kunnen voorkomen. Klinkt dat goed? Laten we dan gaan!

Wat is slaappraten?

Slaap praten, ook bekend als somniloquy, is een parasomnia (verstorende slaapstoornis) waarbij iemand praat in zijn slaap. Slaappraten kan bestaan uit eenvoudige geluiden, mompelen, complete gesprekken of schreeuwen. Het gebeurt meestal tijdens de diepe slaap en duurt maar een paar seconden. Praten in de slaap komt relatief vaak voor: ongeveer de helft van de volwassenen doet het wel eens in hun leven. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal tijdens de puberteit. Veel mensen die slaappraten herinneren het zich de volgende ochtend niet en zijn zich er ook niet van bewust dat ze het op dat moment doen.

een afbeelding van een man slapend naast zijn mobiele telefoon

Er zijn verschillende "stadia" van slaappraten.

Eén daarvan treedt op wanneer je in een diepere slaapfase benten je zult waarschijnlijk dingen zeggen die nergens op slaan of compleet onbegrijpelijk zijn. Deze slaappratende episodes komen het meest voor.

Aan de andere kant kan slaappraten ook gebeuren als je in een lichtere slaapfase bent. In dat geval is de kans groter dat je dingen zegt die onthullen hoe je je emotioneel voelt, wat behoorlijk gênant kan zijn. Stel je voor dat je tegen je partner brabbelt dat je van plan bent een aanzoek te doen. Dat zou pijn doen.

Gelukkig is de kans groter dat je wartaal mompelt of gewoon "nee" zegt dan dat je echt iets bekent, dus je hoeft je echt geen zorgen te maken. De bevindingen suggereren dat mensen het vaakst ruzie maken en vloeken terwijl ze slapen, in plaats van echte gesprekken te voeren.

Waarom praten mensen eigenlijk in hun slaap?

We weten niet echt waarom mensen praten in hun slaap, maar we weten wel dat het kan worden uitgelokt door dingen zoals medicatie, koorts, alcohol of mentale gezondheidstoestanden zoals depressie of stress. Dus als je merkt dat jij of iemand die je kent een slaapprater wordt, kan het de moeite waard zijn om andere factoren te onderzoeken die dit kunnen veroorzaken. In elk geval is slaappraten meestal onschuldig en hoeft het niet behandeld te worden. Onderzoek suggereert echter dat slaappraten verband kan houden met REM slaap gedragsstoornis (RBD).

een afbeelding van een vrouw slapend op een otty deluxe kussen

RBD is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat mensen hun dromen uitvoeren. Mensen met RBD schreeuwen, vloeken of schoppen vaak terwijl ze slapen. Slaappraten kan een symptoom zijn van RBD, maar niet iedereen die praat in zijn slaap heeft de stoornis. Als je bang bent dat je slaappraten verband houdt met RBD, praat dan met een arts of slaapspecialist. Zij kunnen je helpen de volgende stappen te bepalen.

Slaap praten oorzaken

Veel mensen geloven dat dromen slaappraten veroorzaken. Wetenschappers weten echter nog steeds niet zeker of er een verband is tussen de twee. Slaappraten komt in elke fase van de slaap voor, dus het is moeilijk te bepalen of dromen daadwerkelijk de oorzaak zijn.

Mensen die praten in hun slaap kunnen een slaapstoornis hebben. Slaappraten kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen (kalmerende middelen of antihistaminica), emotionele stress, koorts of een psychische aandoening zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Er zijn een paar slaapstoornissen die slaappraten kunnen veroorzaken.

Een afbeelding van een man die een traagschuimmatras uitprobeert.

Enkele van deze slaapstoornissen zijn slaapwandelen, nachtelijke slaapgerelateerde eetstoornis (NS-RED) en REM slaapgedragsstoornis die we al hebben genoemd.

Slaapwandelen is een parasomnie, een categorie slaapstoornissen waarbij sprake is van abnormaal gedrag tijdens de slaap. NS-RED is een slaapstoornis waarbij mensen eten terwijl ze slapen. RBD is een slaapstoornis waarbij mensen hun dromen uitvoeren. Dit kan allemaal slaappraten veroorzaken.

Medisch onderzochte studies hebben ook geconcludeerd dat misbruik van alcohol of andere psychoactieve stoffen kan leiden tot slaappraten.

Al met al, Er zijn veel dingen die het praten in je slaap kunnen uitlokken, maar we weten nog steeds niet zeker wat slapers in slaappraters verandert.

Wat zijn de soorten slaappraten?

Het is wat moeilijk om slaappraten in een categorie te plaatsen of er een type aan toe te kennen.

Echter, weten we dat slaappraten voorkomt tijdens elk van de vier fases van de slaap en dat, afhankelijk van wanneer het gebeurt, de dingen die uit onze mond komen nogal verschillend klinken.

Mompelend

Mompelen gebeurt meestal tijdens de diepste stadia van de slaap. Dan zijn onze motorische vaardigheden zo goed als uitgeschakeld en zijn we niet in staat om woorden correct te vormen. Dus wat er uit onze mond komt, klinkt meer als gebrabbel.

Stille spraak

De stille spraak vindt ook plaats tijdens de diepe slaap. Het lijkt een beetje op mompelen, maar de beweging van de lippen is veel subtieler en het geproduceerde geluid is gedempt of volledig onverstaanbaar.

Uitgebreide toespraak

Allesomvattende spraak vindt plaats tijdens de lichtere stadia van de slaap. Dit is wanneer we in staat zijn om woorden correct te vormen en we zelfs spreken in de juiste grammatica, maar we zijn ons nog steeds niet volledig bewust van wat we zeggen.

Het interessante is dat we tijdens deze fasen vaak ruzie maken. Het is niet ongewoon om te schreeuwen of zelfs te trillen en te schoppen in deze fases, waardoor dit soort slapende praters vaak de slaap van hun partner het meest beïnvloeden. Schelden komt ook vaak voor.

Hoe lang duurt een slaapgesprek gemiddeld?

De gemiddelde duur van slaapgesprekken is meestal ongeveer 30 seconden.Maar het is niet ongewoon dat slaappraters binnen een paar seconden stoppen met slaappraten.

Sommige slaappraters kunnen echter veel langer praten. Het is zelfs bekend dat sommige slaappraters meerdere minuten achter elkaar praten.

een vrouw die slaapt met migraine

Als je merkt dat je ernstige slaap praat (langer dan een minuut, op regelmatige basis), is het het beste om een arts te raadplegen om een ernstigere slaapstoornis uit te sluiten of je slaapmedicijn te veranderen - als je dat neemt.

Kan praten in je slaap gevaarlijk zijn?

Bijna 70% van de wereldbevolking heeft last van slaappraten. Maar volgens de National Sleep Foundation, Het is niet omdat iemand slaapwandelt dat hij in gevaar is. Met andere woorden, slaappraten kan niet gevaarlijk of schadelijk zijn.

Sleep praten veroorzaakt zelden slaaptekort en gaat zelden gepaard met nachtmerries. In wezen heeft het alleen invloed op de persoon die naast je slaapt en is het volkomen ongevaarlijk voor jou. Behalve af en toe een elleboog om je te laten stoppen.

Hoe stop je met praten in je slaap?

Nu we alle belangrijke dingen hebben doorgenomen, laten we eens kijken naar een paar van de handigste tips die je zullen helpen om de nacht door te komen zonder geluid te maken.

Voldoende slaap

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om voldoende te slapen als je wilt voorkomen dat je praat terwijl je snoozed. Zorg ervoor dat je elke nacht minstens 7-8 uur slaapt.

een man slaapt op zijn buik in zijn bed.

Als je oververmoeid bent, kunnen je lichaam en geest zich 's nachts gaan gedragen, wat af en toe kan leiden tot praatbuien.

Stress verminderen

Stress kan een belangrijke factor zijn bij slaap praten. Als je je voortdurend zorgen maakt over iets, is het waarschijnlijk dat deze bezorgdheid in je slaap tot uiting komt.

een afbeelding van een vrouw met stress door nachtmerries

Probeer manieren te vinden om te ontspannen voor het slapengaan, zoals lezen of een warm bad nemen. Dit helpt je om je geest te kalmeren en zorgt ervoor dat je de hele nacht door beter slaapt.

Vermijd alcohol

De meesten van ons genieten van een biertje of een glas wijn als het donker wordt - maar moeten we dat wel doen?

Vermijd alcohol in het vliegtuig

Alcohol drinken voor het slapengaan kan je helpen om in slaap te vallen, Het kan de kans op slaappraten, slaapapneu, snurken of de algehele slaapkwaliteit zelfs verhogen. Met andere woorden: neem geen slaapmutsje meer. Drink in plaats daarvan een glas water.

Vermijd cafeïne in de namiddag

Cafeïne is een stimulerend middel, wat betekent dat het je wakker kan houden en de kans op slaappraten kan vergroten. Zorg ervoor dat je minstens 6 uur voor het slapengaan geen cafeïne gebruikt.

Een afbeelding van een jonge vrouw die koffie drinkt.

Dit betekent niet alleen koffie. Vermijd zwarte en groene thee (sorry Earl Grey), frisdrank en energiedrankjes. Chocolade bevat ook cafeïne, dus let op je inname als je 's nachts moeite hebt met slapen.

Houd je aan je slaapschema

Een regelmatig slaapschema is om veel redenen belangrijkEn het kan ook helpen om de kans op slaappraten te verkleinen.

Een beeld van een man die zich suf voelt als hij wakker wordt.

Zorg ervoor dat je naar bed gaat en elke dag op dezelfde tijd wakker wordenZelfs in het weekend. Dit zal helpen om het natuurlijke slaapritme van je lichaam te reguleren en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen - en in slaap te blijven - gedurende de hele nacht.

Verwijder alle elektronica uit de kamer

Dit kan een beetje een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard. Elektronica zendt blauw licht uit, wat de natuurlijke slaapcyclus van je lichaam kan verstoren.

een man die 's avonds laat in het donker op een laptop werkt

Met andere woorden, het licht van je tv, laptop of telefoon kan het moeilijker maken om in slaap te vallen en in slaap te blijven gedurende de nacht.. Dus doe jezelf een plezier en verwijder alle elektronica uit de slaapkamer - minstens een uur voordat je van plan bent om te gaan slapen.

Optimaliseer je slaapkamer voor slaap

Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Dit zijn allemaal belangrijke factoren voor een goede nachtrust. Als je kamer te licht is, probeer dan verduisterende gordijnen of een oogmasker te gebruiken. Als het te lawaaierig is, gebruik dan een witte-geluidenmachine of oordopjes. En als het te warm is, probeer dan de thermostaat aan te passen of een ventilator te gebruiken.

een afbeelding van optimale verlichting in een slaapkamer

Zorg voor voldoende blootstelling aan daglicht

Zorg overdag voor voldoende blootstelling aan natuurlijk licht. Dit kan helpen om de slaapcyclus van je lichaam te reguleren en het makkelijker te maken om 's nachts in slaap te vallen. Zoals je weet, kun je, als je de natuurlijke slaapcyclus van je lichaam volgt, elke keer weer genieten van een nacht vol kalme, rustgevende slaap.

Een beeld van een man die in de tuin werkt bij daglicht.

Probeer elke dag minstens 30 minuten buiten te zijn, of ga in ieder geval bij een raam zitten als je binnen zit om echt vitamine D op te nemen.

Zorg voor een comfortabel bed, kussen, matras en topper

Dit is een no-brainer. Als je je niet op je gemak voelt, zul je niet goed slapen. Zorg ervoor dat je investeert in een goed bed, kussen, matras en topper zodat je kunt genieten van een rustgevende nachtrust.

Een verkoelende matras topper kan echt een wereld van verschil maken. Het maakt je bed niet alleen frisser en comfortabeler, maar het helpt ook om lawaai (als je op een binnenvering slaapt) en beweging te verminderen terwijl je slaapt.

Een afbeelding van het Dormeo Memory Revitalise matras in een slaapkamer.

Je kunt ook overwegen om te investeren in een verzwaarde deken. Deze dekens die ontworpen zijn om diepe druktherapie te bieden, kunnen helpen om de angst te verlichten die een trigger kan zijn voor nachtelijke gesprekken.

Laat op de avond snacks overslaan

Als je vlak voor het slapengaan een grote maaltijd eet of chips snackt, kun je moeilijker in slaap komen, en kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen die je de hele nacht wakker houden en ervoor zorgen dat je je hart moet luchten. Maar dat betekent niet dat je met honger naar bed moet gaan. Een lichte snack voor het slapen gaan kan je helpen beter te slapen door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden gedurende de nacht.

een afbeelding van een vrouw met een late snack

Zorg ervoor dat je suikerrijk of vet voedsel vermijdtwat kan leiden tot indigestie. Probeer in plaats daarvan een kleine kom volkorengranen, een sneetje toast met pindakaas of een kopje kamillethee.

Wat kan ik doen om beter te slapen als mijn partner in zijn slaap praat?

We weten dat we het gekscherend hebben gehad over je partner ellebogen geven als hij of zij je slaap verstoort, maar we willen echt niet dat je dat doet. Het is gewoon gemeen. Ze storen je niet opzettelijk.

Dit is wat je in plaats daarvan kunt doen.

Oordopjes kopen

Als je partner een bijzonder praatgrage slaper is, zijn oordopjes misschien de beste oplossing. Je vindt ze bij de meeste drogisterijen voor een paar euro per paar. Er zijn verschillende soorten oordopjes verkrijgbaar, maar het belangrijkste is dat ze comfortabel zitten. Misschien wil je een paar verschillende soorten proberen om de soort te vinden die voor jou het beste werkt.

Een afbeelding van een vrouw met oordopjes.

Sommige mensen geven de voorkeur aan oordopjes van schuim, terwijl anderen de voorkeur geven aan oordopjes van siliconen - de keuze is aan jou. Sommigen dragen zelfs oordopjes met ruisonderdrukking en luisteren naar golven die op het strand slaan om de nacht door te komen, dus als je geen last hebt van hard plastic in je oor, kun je die ook proberen.

Speel een witte ruis machine

Als je niets in je oren wilt stoppen terwijl je slaapt, is een andere optie om wat witte ruis in de kamer af te spelen. Dit kan zo eenvoudig zijn als het downloaden van een witte ruis app op je telefoon, het aanzetten van een ventilator of zelfs het afspelen van rustgevende muziek op een laag volume. Of koop gewoon een apparaat met witte ruis.

Een afbeelding van een witte ruis machine.

Het belangrijkste is dat het geluid constant en niet te hard is. Je wilt dat het net genoeg is om het geluid van de stem van je partner te camoufleren zonder dat het zo hard is dat het je slaap verstoort.

Slaap in een andere kamer

Als al het andere faalt, kun je altijd in een andere kamer slapen. Als je een logeerkamer hebt, is dat geweldig. Zo niet, dan kun je misschien een geïmproviseerde slaapruimte in de woonkamer of op kantoor inrichten. Of laat ze van kamer wisselen - waarom zou jij degene zijn die op een futon moet slapen?

een man slaapt op zijn buik in zijn bed.

Het is misschien niet ideaal, maar het is het waard als het betekent dat je een goede nachtrust krijgt.

Uiteindelijk moet je doen wat het beste is voor jou en je slaap. Als dat betekent dat je je partner midden in de nacht een elleboog moet geven, dan moet dat maar. Maar hopelijk werkt een van deze andere methoden beter voor jou.

Wanneer is het tijd om een arts te raadplegen bij slaapproblemen?

Als je slaap de slaap van je partner verstoort of als je je er zelfbewust over voelt, raadpleeg dan een arts. Het is mogelijk dat een onderliggende medische aandoening het probleem veroorzaakt. Een arts kan helpen bij het diagnosticeren van mogelijke problemen en kan behandelopties bieden.

a-dokter-vult-patiënten-medisch-dossier

En wanneer moet je naar de dokter? We raden je aan dit te doen als je slaappraten gepaard gaat met andere slaapproblemen zoals slapeloosheid of nachtmerries of als je elke nacht minutenlang praat. Lijd niet in stilte (sorry, wij moesten wel) - zoek hulp en vind een oplossing die voor jou werkt!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Uitgelichte afbeelding van Dysania
20 mei 2024

Dysania 101

Het is iets anders dan een eenvoudig gebrek aan motivatie om op te staan dat sporadisch optreedt. Probeer het je eens voor te stellen: de vorige dag was je...
Slapende zwangere vrouw
19 mei 2024

Bizarre zwangerschapsdromen - wat betekenen ze?

De thematiek van de levendige en bizarre dromen die zwangere vrouwen ervaren heeft de neiging te "evolueren" in overeenstemming met de ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands