Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe laat je je baby altijd gemakkelijk in de wieg slapen? 

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Gecertificeerd slaapadviseur

dsc_5506-2

Geadviseerd door Andrea Grace

Slaapdeskundige voor kinderen en baby's

Uitgelichte afbeelding voor hoe baby in wieg te laten slapen

20 mei 2024 10 min lezen

Hallo, mede- of aanstaande ouders! Vandaag duiken we in de eeuwenoude uitdaging om je baby in een wiegje te laten slapen, maar we geven er een unieke draai aan!

De Slaapadviseurs staan namelijk op het punt om een nieuw lid van het team te verwelkomen - een kleintje, een baby! Natuurlijk hebben we een mede-ouder aan boord die zich een beetje zenuwachtig voelt over de hele wieg-slaap beproeving, dankzij die angstaanjagende verhalen uit het enorme rijk van het internet.

Dit is de primeur: Ik ben Andjela, aanstaande ouder en jullie onverschrokken onderzoeker op een missie om de geheimen van het babyslapen te ontdekken. Maar wacht even, we weten allemaal dat het web een doolhof van verkeerde informatie kan zijn. Daarom heb ik samengewerkt met Andrea Grace, een gediplomeerd verpleegster en wereldberoemd baby- en kinderslaapadviseur, om je een verfrissend en goed geïnformeerd perspectief te bieden.

Samen duiken we diep in de redenen waarom die schattige bundeltjes soms de verleiding van hun wieg weerstaan. En wat denk je? We hebben een schat aan tips en trucs achter de hand om je te helpen deze uitdaging te overwinnen. Ga met ons mee op avontuur en laten we jouw nachten en die van je baby een stuk soepeler laten verlopen.

Waarom wil mijn baby niet in de wieg slapen? 

Hoe zit het dan met het feit dat mijn baby zich verzet tegen de wieg, vraag je?

Ik heb het internet afgestruind en me verdiept in de wijsheid van talloze mama-fora om, hopelijk, antwoorden te vinden. En laat me je vertellen dat de antwoorden allemaal hetzelfde liedje zongen - waar ik hieronder graag over vertel (hé, misschien vind je ze wel handig).

Maar het zit zo: ik had een gesprek met Andrea en raad eens? Ze heeft een aantal parels van wijsheid over waarom die wieg-averse neigingen gebeuren, zowel tijdens de pasgeboren fase in de eerste paar maanden als wanneer je kleintje overgaat naar de peuterfase. Laten we dus eens duiken in wat ze te zeggen had:

Een van de meest voorkomende redenen waarom baby's niet in hun wieg willen slapen, is omdat ze nooit hebben geleerd hoe dat moet. Als baby's heel jong zijn, is het natuurlijk en normaal om ze vast te houden, te wiegen of te voeden om te gaan slapen. Als ze wat ouder zijn, na ongeveer 4 maanden, kunnen ze eraan gewend raken om in iemands armen in slaap te vallen en dan kan het moeilijk voor ze zijn om te leren hoe ze in hun wieg in slaap moeten vallen. Een andere veel voorkomende reden is dat ze denken dat hun wiegje niet hun 'echte' slaapplek is, maar gewoon een tijdelijk rusthok totdat ze 's nachts in het bed van hun ouders mogen!

Andrea Grace

De mogelijke redenen waarom mijn baby niet in de wieg wil slapen

Ik heb wat onderzoek gedaan op internet en in collegiaal getoetste studies en vond een lijst met dingen die de slaap van onze jonge baby's kunnen beïnvloeden:

Dus, hoe krijg je de baby elke keer in een wiegje aan het slapen?

Een afbeelding van een baby in een wieg

Mijn moeder, oma en alle wijze vrouwen in mijn familie, samen met de altijd kritische mensen op babyforums en de eindeloze stroom adviezen op mamablogs, hadden hun mening over dit onderwerp. En wat denk je? De consensus was vrijwel unaniem - ze gaven me allemaal hetzelfde advies over hoe help ik mijn baby om te slapen: 

  • Zorg voor een consistente en rustgevende routine voor het slapengaan
  • Creëer een comfortabele slaapomgeving
  • Maak de overgang naar de wieg geleidelijk
  • Een zacht troostend voorwerp introduceren, zoals een knuffeldier of een klein dekentje
  • Inbakeren of een slaapzak gebruiken
  • Investeer in een goed apparaat met witte ruis

Ik ben zelfs in de "donkere hoekjes van het internet" gedoken en heb in de wijsheid van oude wijven gedoken om enkele tijdloze tips te ontdekken om je kleintje van een goede nachtrust in zijn wiegje te laten genieten. Volgens deze doorgewinterde bronnen zijn dit enkele van de beste manieren:

Ik ben het ermee eens dat sommige van deze tips heel nuttig kunnen zijn -... Ik zal ze zeker proberen als ik aan de beurt ben. Maar nogmaals, ik heb me tot Andrea gewend en haar betrouwbare advies over al deze dingen gekregen. Volgens haar zijn dit de beste manieren om je baby in de wieg in slaap te laten vallen:

Een routine voor het slapengaan

Andrea adviseert meer dan 3000 volgers op haar Instagram-kanaal dat Het hebben van een bedtijdroutine is van groot belang voor het bereiken van een betere slaap in de wieg..

De beste routine voor het slapengaan biedt een vertrouwde reeks stappen in de aanloop naar bedtijd en slaap. Elk van deze stappen wordt na verloop van tijd een minislaaptrigger voor een baby. De routine kan kort en krachtig zijn, op voorwaarde dat het in het gezinsleven kan worden ingepast. De routine moet pas beginnen als de baby klaar is om te gaan slapen. Het proces van de routine is belangrijker dan het tijdstip waarop het wordt uitgevoerd.

Andrea Grace

Creëer een goede slaapomgeving

Waar we het ook allemaal over eens zijn, is dat veel Baby's hebben een optimale slaapomgeving nodig. Natuurlijk kan dat per cultuur verschillen. In sommige Scandinavische landen vinden ouders bijvoorbeeld dat slaaptraining buiten, in de kou, moet plaatsvinden. Mijn Balkan-zelf zou dat nooit kunnen. Ik geloof in zelfgemaakte wollen sokken.

Natuurlijk doen jij en je baby dat zelf - maar laat me met je delen wat onze expert zei over het creëren van een goede slaapomgeving voor baby's.

De belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het plannen van de slaapplek van je baby zijn:

- De wieg of het ledikant- Als een baby jonger is dan een jaar, moet de wieg of het ledikant vrij zijn van speelgoed, kussens, los beddengoed of stootranden. Baby's moeten op een stevige, vlakke ondergrond slapen, bij voorkeur op een stevige matras.

- De verlichting - Baby's slapen beter in een donkere kamer. Dit komt omdat duisternis de productie van het slaaphormoon stimuleert, melatonine. Te veel licht in de kamer kan de melatonineproductie vertragen of stoppen, waardoor de baby (en de ouders als ze in dezelfde kamer slapen) waker worden. Om deze reden is een verduisteringsgordijn erg handig en als je een continu nachtlampje nodig hebt of eentje die aan moet tijdens nachtvoedingen en luierverschoningen, kun je het beste kiezen voor eentje met een rode gloed. Uit onderzoek weten we dat deze lichtkleur "melatoninevriendelijk" is.

- De kamertemperatuur - 16 -18 graden C. Dit voelt misschien wat koel aan, maar het is een veilige en comfortabele temperatuur voor een pasgeboren baby om in te slapen. Als je je, net als de rest van de ouders, zorgen maakt dat je baby het te koud heeft (of zelfs te warm), overweeg dan om dekens en dekens te vervangen door een eenvoudige babyslaapzak - aangezien deze het beste zijn om de lichaamstemperatuur van je baby te regelen.

- De geluidsniveaus - Baby's slapen beter in een rustige omgeving. Sommige ouders gebruiken witte ruis machines om plotselinge achtergrondgeluiden te onderdrukken en een gevoel van continuïteit te creëren. Als er geluidsapparatuur wordt gebruikt, zijn er 3 gouden regels: Ten eerste moet het volume 50db of minder zijn (dat is het niveau van een rustig gesprek of een zoemende koelkast). Ten tweede, als een baby in slaap valt bij het slapengaan, moet de omgeving waarin hij zich bevindt hetzelfde blijven tot de ochtend. Dus witte ruis enz. moet de hele nacht op een laag niveau aanstaan. En ten derde, als er slaapliedjes worden gebruikt in plaats van witte ruis, mag het tempo niet sneller zijn dan een hartslag in rust. Als het sneller gaat, kan een baby zich gestrest voelen.

Help je baby niet te veel

Deze 'regel' is behoorlijk controversieel. Mensen maken er nog steeds ruzie over - sommigen beweren dat je je baby moet bespringen en vasthouden als hij begint te huilen in de wieg, terwijl anderen beweren dat dat vreselijk is voor de ontwikkeling van de baby en dat we in plaats daarvan onze baby's moeten 'leren' dat ze met huilen niet uit de wieg komen.

Om eerlijk te zijn - ik weet ook niet wat ik van dit onderwerp moet denken.

Ik kan je echter wel vertellen wat Andrea (en andere medische experts) hierover te zeggen hebben.

Een van de grootste fouten die een ouder kan maken, is zijn of haar baby te veel helpen als hij of zij 's nachts in de wieg in slaap probeert te vallen en te blijven slapen. In plaats van dat te doen, moet de ouder de baby begeleiden om te leren in slaap te vallen zonder hulp van iemand anders.

Andrea Grace

Timing is alles

Iedereen die bekend is met slaaptraining weet hoe belangrijk timing is. Ik, mijn moeder en alle vrouwen die ik heb gesproken zijn het met Andrea eens:

Timing is belangrijk. Te laat naar bed gaan kan oververmoeidheid veroorzaken, wat leidt tot slaapstoornissen en vroeg wakker worden. Aan de andere kant, als je een baby met veel energie naar bed brengt, zal hij waarschijnlijk gaan huilen en om je roepen, en kan hij negatieve associaties met bedtijd ontwikkelen.

Andrea Grace

En hoe voorkom je dat je baby 's nachts wakker wordt?

Een afbeelding van een baby in de wieg

Oké, laten we denken dat we allemaal de vaardigheid onder de knie hebben om onze baby's in de wieg te laten slapen. Maar hoe zit het met in slaap blijven in die wieg?

Andrea heeft boeken geschreven over zachte slaapoplossingen, dus ik legde haar de vraag voor hoe je je baby de hele nacht door kunt laten slapen;

Alle baby's worden 's nachts vanzelf wakker door hun slaapcyclus. Het probleem ontstaat als ze niet in staat zijn om zonder hulp weer in slaap te vallen. Dus als baby's leren hoe ze zichzelf in slaap kunnen brengen voor het slapengaan, is de kans groter dat ze hun slaapcyclus kunnen hervatten als ze later wakker worden.

Als dat gebeurt, dat wil zeggen als we een baby hebben die klaarwakker is, stelt Andrea voor met behulp van de zogenaamde 'Comfort Ladderdie ouders kunnen gebruiken om hun baby te helpen weer in slaap te komen nadat ze hem hebben gecontroleerd en verzorgd.

Dit zijn de principes van de Comfortladder:

een illustratie met de 5 principes van comfort voor baby's

Hoeveel slaap hebben baby's nodig op verschillende leeftijden?

Laten we hier geen woorden aan verspillen. Kijk in plaats daarvan eens naar deze grafiek:

Conclusie

Als we alles op een rijtje zetten, is het duidelijk dat we allemaal die zalige nachten willen met onze kleintjes in hun bedje.

Onze bron, Andrea Grace, een zeer ervaren en wereldberoemde baby- en kinderslaapadviseur en gediplomeerd verpleegster, heeft ons voorzien van rotsvast advies waarop je kunt vertrouwen.

Bovendien hebben we het enorme rijk van online tips en trucs uitgekamd om je een uitgebreide toolkit te geven.

Vergeet niet dat elke baby uniek is, dus experimenteer rustig tot je ontdekt wat het beste past bij jouw bundeltje vreugde. Op vele rustige nachten voor jou en je kleine slaper!

Zeg het voort

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Populair nieuws

De populairste van De Slaap Adviseurs

Aanbevolen afbeelding van sinusnekpijn.
19 mei 2024

Sinus Nekpijn

Je hebt vast wel eens van sinussen gehoord. Maar je weet waarschijnlijk niet precies hoeveel het er zijn, waar ze zitten en wat hun rol is. We wi...
Uitgelichte afbeelding van Moderne bedden
19 mei 2024

Moderne bedden 101

Net als voor andere materialen, werd er een grote verscheidenheid gebruikt voor het maken van bedframes en afwerkingen. Leer, met zijn rijke en luxueuze uitstraling, vond zijn ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands