Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Matrashoes 101 - Wat is het en heb je er een nodig?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor matrashoes 101

20 mei 2024 4 min lezen

Wat is een matrashoes? En heb je er echt een nodig of is het gewoon beddengoed dat alleen dient om je bed er mooi uit te laten zien? We zoeken het uit!

Oppervlakkig gezien is het vrij eenvoudig - een matrashoes is iets dat je matras bedekt. Maar heb je echt iets nodig dat je matras bedekt? En waarin verschillen matrashoezen van matrasbeschermers?

Zoals gewoonlijk is de terminologie veel moeilijker dan het eigenlijke onderwerp. Laten we dus snel kijken wat matrashoezen zijn en of je ze nodig hebt voor een goede nachtrust.

Wat is een matrashoes?

Hoewel je een ruime keuze aan matrashoezen kunt vinden, kan wat je krijgt licht verschillen, afhankelijk van de winkel of website waar je de matrashoes koopt. Meestal is een matrashoes een matrasbeschermer. En over matrasbeschermers zullen we het zo meteen hebben.

Soms kunnen matrashoezen echter ook verwijzen naar iets dunner, minder robuust beddengoed. Denk maar aan een diep hoeslaken met iets meer vulling. Maar maak je in beide gevallen geen zorgen, de voordelen zijn in principe hetzelfde. Kijk maar eens goed naar de productbeschrijving en controleer de details.

Als je op zoek bent naar waterdichte matrasbeschermers, zal een iets dikker laken waarschijnlijk je dag verpesten.

Wat is het nut van een matrashoes?

Een afbeelding van een vrouw die een matrashoes aantrekt.

Comfortabel slapen is het doel van alle beddengoed en alle kopers van beddengoed. De manier waarop ze deze grote opdracht aanpakken, verschilt echter. En als het op matrashoezen of matrasbeschermers aankomt, het gaat er meer om je leven gemakkelijker te maken dan om je bed comfortabeler te maken.

Dit komt omdat matrashoezen beschermen je matras en houdt je slaapoppervlak schoon. Maar als je meer comfort wilt, ben je beter af met een matras topper. Maar daarover later meer. Laten we voor nu de voordelen van een matrashoes eens op een rijtje zetten.

Het is gemakkelijker op te ruimen

Matrashoezen, matrasbeschermers en zelfs kussenbeschermers zijn meestal allemaal afneembaar en volledig machinewasbaar. En dit betekent dat je in plaats van je matras reinigenkun je gewoon de hoes verwijderen en in de wasmachine gooien.

Bovendien kun je bij waterbestendige beschermers gemorste vloeistoffen er gemakkelijk afvegen met een doek. En als je dit vergelijkt met elke vlek met de hand uitwrijven, moet je de aantrekkingskracht wel inzien.

Matrasbeschermers... nou ja, beschermen

Naast het schoonhouden van je matras, verlengt een goede waterdichte beschermer ook de levensduur van je matras. Bij traagschuim- of zelfs springverenmatrassen zorgen gemorste vloeistof en vuil namelijk voor extra slijtage.

Als je huisdieren hebt, is je matras ook verder verwijderd van klauwen die de matras van buitenaf kunnen beschadigen.

Dingen hypoallergeen houden

Een matrashoes of -beschermer houdt je matras niet alleen vrij van vlekken, maar ook helpt je slaapoppervlak hypoallergeen te houden. Ten eerste zijn de meeste matrashoezen anti-allergisch. Ten tweede, omdat ze vaker gewassen worden, zullen er zeker minder huisstofmijten rondom.

Dus als je 's nachts vaak last hebt van allergie-opflakkeringen, koop dan een matrashoes en was die wanneer je het gevoel hebt dat je allergie opspeelt.

Andere manieren om je matras te verbeteren

Hoewel matrashoezen erg handig zijn en kunnen helpen om alles schoon te houden, kunnen ze je oude matras niet veranderen in een eersteklas slaapgelegenheid! Er zijn echter vergelijkbare beddengoedproducten die sommige aspecten van je matras kunnen verbeteren.

Laten we dus snel deze verschillende beddengoedartikelen doornemen en kijken hoe ze je nachtrust kunnen verbeteren!

Je matras zachter maken

Als het gaat om het zachter maken van matrassen, zijn er twee hoofdrolspelers - matrasonderleggers en matrastoppers. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de mate van invloed en de prijs. Een matrasonderlegger is aan de dunne kant en maakt je matras wat zachter.

Als je je matras echter ultrazacht wilt maken of het gevoel ervan aanzienlijk wilt veranderen, dan is dit de beste oplossing, een goede matras topper is uw beste gok. Hoewel niet zo effectief als de vorige twee, kan een gewatteerde matrasbeschermer je matras ook wat zachter maken.

Koel blijven 's nachts

Om je lichaamstemperatuur laag te houden en koel te blijven, kun je een aantal dingen doen. Goede lakens, goede dekbedovertrekken en zelfs kussenslopen zijn allemaal uitstekende keuzes.

Over het algemeen wil je streven naar ademende materialen zoals bamboe, eucalyptus, katoen of zelfs zijde als je je dat kunt veroorloven. Matrastoppers kunnen ook helpen op dit gebied. Zorg er wel voor dat je een verkoelende matras topper krijgt, want traagschuim toppers kunnen meer kwaad dan goed doen.

Conclusie

Als je je matras wilt beschermen, is een matrashoes een goed idee. Houd er wel rekening mee dat sommige mensen het matrasbeschermers noemen en anderen niet. En als dat niet bij je past, kunnen goede lakens, hoezen en zelfs een matrasbeschermer de kloof overbruggen en je comfortabel houden!

Maar laat het ons weten als je vragen hebt - of het nu gaat over matrashoezen, beschermers of bedden in het algemeen!

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Aanbevolen afbeelding voor Moet je een anti-allergie dekbed kopen?
19 mei 2024

De ultieme gids voor anti-allergie dekbedden

Meestal als je leest wat een anti-allergie dekbed kan doen, wordt er beweerd dat het je beschermt tegen huisstofmijt. En dat komt omdat...
Aanbevolen afbeelding voor luchtverversingssnelheid.
20 mei 2024

Wat is luchtverversingssnelheid?

ACH of Air Changes per Hour - gaat over hoe snel de lucht in een kamer wordt vervangen door verse buitenlucht. Zie het als een manier om...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands