Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Overslapen - Waarom doen we dat?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

een afbeelding van een vrouw die zich verslaapt

20 mei 2024 6 min lezen

We weten allemaal dat slaaptekort gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid, maar wist je dat overslapen dat ook kan zijn? Hypersomnie of overslapen is een echt probleem en veel mensen hebben er last van. Meer dan 9 uur slaap per dag wordt als overslapen beschouwd als je volwassen bent. Omdat we een andere hoeveelheid slaap nodig hebben naarmate we ouder worden, is het niet zo dat je je verslaapt als je een tiener bent, ook al slaap je 9 uur per dag. Het aantal noodzakelijke slaapuren hangt af van de leeftijd van de persoon: het varieert van 17 voor pasgeborenen tot 8 voor senioren.

Een afbeelding van een man die de wekker laat sluimeren

Voordat we het gaan hebben over de verschillende oorzaken van overslapen, moeten we eerst een onderscheid maken tussen twee hoofdtypen van deze aandoening. Overslapen kan optreden als een tijdelijk, spontaan of kortdurend probleem veroorzaakt door niet-permanente omstandigheden. Het andere type is wanneer iemand een lange, regelmatige geschiedenis van overslapen heeft. Dit wordt chronisch overslapen genoemd. In het eerste geval is overslapen geen ernstig probleem omdat het veroorzaakt wordt door tijdelijke factoren. Meestal verdwijnt het probleem zodra de tijdelijke oorzaken verdwijnen.

Wat kan een probleem zijn achter overslapen?

Zoals je weet, heeft elk gevolg zijn reden of redenen. Als het gaat om overslapen, kunnen er verschillende problemen zijn waar je je wel of niet bewust van bent. 

Alcohol- of medicijnmisbruik

Dit is een tijdelijk probleem als je probleem met alcohol tijdelijk is. Na een avondje drinken is het normaal om je te verslapen, maar als je er een gewoonte van maakt, kun je je gezondheid blijvend en ernstig schaden.

een beeld van drugs en medicijnen

SAD (Seasonal affective disorder)

SAD triggers die zich verslapen en het veroorzaakt meestal geen ernstige schade. Het gaat over met de wintermaanden.

Aanpassen aan een tijdzone

Dit gebeurt om voor de hand liggende redenen en verdwijnt meestal na een paar dagen of een week. Het veranderen van tijdzone kan ook tijdelijke slapeloosheid veroorzaken.

Zwangerschap

Overslapen is een typisch symptoom van het eerste trimester. Het is vrij normaal voor een vroege zwangerschap en het verdwijnt meestal in het tweede trimester.

een afbeelding van een zwangere vrouw

Stress en uitputting

Tijdelijke stress en uitputting door een kortstondige verandering op het werk, op school of door trainingsgewoonten kunnen overslapen veroorzaken. Zodra je jezelf herstelt, zou het moeten verdwijnen.

Griep of andere ziekten

Koorts kan vaak overslapen veroorzaken. Lage bloeddruk of vermoeidheid veroorzaakt door bloedarmoede kunnen hetzelfde effect hebben.

Vakanties of weekenden

Bijna iedereen slaapt graag uit op zondag, maar overdrijf niet. Misschien word je wel wakker met hoofdpijn. Onthoud dat gematigdheid de sleutel is.

Overslapen door tijdelijke omstandigheden is één ding, maar als je de neiging hebt om je gedurende een lange periode elke dag te verslapen, is dat iets anders. Chronisch overslapen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Helaas kan het ook worden uitgelokt door ernstige problemen.

een afbeelding van kinderen die zich voorbereiden op een vakantie

Fysieke problemen

In de meeste gevallen zijn het psychologische factoren die chronisch overslapen veroorzaken. Er zijn niet veel lichamelijke ziekten die deze slaapstoornis veroorzaken, maar het kan wel gebeuren. Obesitas is een van de meest voorkomende lichamelijke aandoeningen die overslapen veroorzaken. Daarnaast kan het gebeuren dat je een gewoonte ontwikkelt om je te verslapen als je aan bloedarmoede lijdt. Mensen die aan een ernstige ziekte lijden, hebben de neiging om zich te verslapen. In dit geval kunnen meer slaapuren nodig zijn voor het herstel van het lichaam of om agressieve behandelingen te doorstaan.

Psychologische factoren

Depressie, verlies van motivatie en een laag gevoel van eigenwaarde kunnen allemaal de neiging tot overslapen veroorzaken. Gebrek aan motivatie, wilskracht en ambitie zijn meestal de hoofdverdachten van deze slaapstoornis. Overslapen kan zelfs een symptoom zijn van klinische depressie.

Mensen met een laag zelfbeeld kunnen zich afsluiten van de wereld. Ze kunnen minder activiteiten ondernemen en een slechter sociaal leven hebben, wat kan resulteren in overslapen. Iemand met een gebrek aan ambitie kan het gevoel hebben dat hij tijd heeft om te verspillen, dus wat extra uren aan slaap besteden zou zonder spijt gaan. Aan de andere kant vallen sommige depressieve mensen in de vicieuze cirkel van zich overslapen en er achteraf spijt van krijgen. Dit creëert alleen maar meer emotionele stress.

een afbeelding van een depressieve vrouw die in een bed ligt

Sociaal leven

Studies tonen aan dat rijke en succesvolle mensen de neiging hebben om minder te slapen dan arme of onderpresterende mensen. We kunnen naar deze statistieken kijken als een aanwijzing voor zowel de oorzaak als het gevolg. Succesvolle, drukke, ambitieuze mensen willen meer tijd besteden aan nuttige dingen en die tijd niet verspillen aan slapen. Ze willen alert blijven en meer tijd vinden om alles te bereiken wat ze willen.

We kunnen dit ook vanuit een andere hoek bekijken. Mensen die problemen hebben met hun sociale status en financiën kunnen een probleem ontwikkelen met een laag gevoel van eigenwaarde. Hierdoor zouden ze minder zelfvertrouwen hebben om naar buiten te gaan en te proberen hun leven rijker te maken en hun tijd op een meer lonende manier door te brengen.

Sommige deskundigen denken zelfs dat een van de redenen waarom overslapen vaker voorkomt bij de armere bevolking ligt in de gezondheidszorg. Armere mensen kunnen zich geen goede medische zorg veroorloven zoals rijke mensen dat wel kunnen. Deskundigen geloven dus dat armere mensen kunnen lijden aan een aantal ongediagnosticeerde ziekten waardoor ze zich verslapen. In deze gevallen is iemand zich niet eens bewust van het probleem waardoor hij zich verslaapt.

Negatieve effecten van overslapen

Te veel slaap kan veel problemen veroorzaken voor je gezondheid. Uit recente studies blijkt dat overslapen hartaandoeningen, gewichtstoename of obesitas, diabetes, rugpijn en hoofdpijn kan veroorzaken. Het kan ook het geheugen en de cognitieve vaardigheden beïnvloeden. Overslapen kan leiden tot verminderde concentratie en alertheid, depressie, angst en zelfs dementie. Sociale neveneffecten van overslapen kunnen onderpresteren op het werk of op school zijn en een slechter sociaal leven.

een beeld van een vrouw die zich verslaapt en wakker wordt

Voordelen van overslapen

We kennen allemaal de verhalen over sommige beroemde mensen die meer dan 9 of 10 uur slapen. Maar is het echt goed? Sommigen beweren dat overslapen het verouderingsproces vertraagt, maar dat geldt ook voor 8 uur slaap. Een gezonde slaap van 7 tot 9 uur houdt je huid ook uitgerust en stralend. Dus is het echt nodig om meer te slapen?

Vergeet niet dat die beroemde mensen die de neiging hebben om zich te verslapen ook dagenlang extreem veeleisende en uitdagende activiteiten uitvoeren. Als je 13 uitputtende uren per dag hebt, heb je waarschijnlijk 10 uur slaap nodig.

een man die zich niet verslaapt

Laatste woorden

Psychologische en sociale factoren zijn meestal de oorzaak van overslapen. In zeldzame gevallen kan de oorzaak van deze slaapstoornis niet worden vastgesteld. Dat wordt idiopathische hypersomnie genoemd. Als de symptomen van hypersomnie helemaal niet onder controle kunnen worden gehouden door de persoon dan kan het narcolepsie worden.

Een simpel ding als het verlies van de gewoonte om 's avonds laat te ontspannen, zoals boeken lezen of films kijken, kan ervoor zorgen dat iemand meer slaap pakt. Gewoonlijk is overslapen gewoon een gewoonte die ontwikkeld is door de depressieGebrek aan motivatie, een slecht sociaal leven en verschillende onzekerheden. In deze gevallen traint iemand zijn hersenen om meer slaap te eisen. De oplossing voor dit probleem is vrij eenvoudig: je moet je hersenen trainen om tevreden te zijn met minder slaap en om alerter te zijn als je wakker wordt.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Aanbevolen afbeelding voor de voordelen van een koude douche voor het slapen gaan.
19 mei 2024

De voordelen van een koude douche voor het slapen gaan 

Het verbaast ons niets dat je je als een bevroren ijslolly voelt elke keer als je onder de koude douche stapt. IJskoud zijn kan echter geweldig zijn voor ...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe nachtmerries te stoppen - Alles wat je moet weten
19 mei 2024

Nachtmerries stoppen - Alles wat je moet weten

Om te beginnen willen we duidelijk maken wat een nachtmerrie eigenlijk is. In ons dagelijks leven hebben we immers...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands