Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom worden we 's ochtends echt hongerig wakker?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

een hongerig kind in de ochtend

19 mei 2024 6 min lezen

Lichte honger 's ochtends overkomt bijna iedereen, maar als je vaak een intense honger hebt vlak na het wakker worden, kan dat erop wijzen dat je je levensstijl moet aanpassen. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat je een stofwisseling hebt die zelfs 's nachts snel voedsel verwerkt. In zeldzame gevallen kan honger in de ochtend een indicatie zijn van ziektes die te maken hebben met de spijsvertering, maar het gaat niet zonder andere merkbare symptomen.

Intense ochtend honger wordt meestal veroorzaakt door ongezonde voeding tijdens de dag ervoor of slaap van slechte kwaliteit. Natuurlijk kunnen er, afhankelijk van bepaalde andere gewoonten die je hebt, ook andere oorzaken zijn voor het sterke hongergevoel dat je 's ochtends vroeg ervaart. Hier gaan we de meest voorkomende redenen uitleggen die ten grondslag liggen aan je hongergevoel 's ochtends.

een afbeelding van een man die veel eet

Bloedsuikerspiegel

Door de veranderingen in je insulinespiegel kun je 's ochtends een intens hongergevoel ervaren. Dit gebeurt niet alleen bij mensen die aan diabetes lijden, het kan ook een tijdelijk gevolg zijn van een hoge glucoseproductie in het lichaam.

Voedingsmiddelen die hoge glucosewaarden veroorzaken zijn voedingsmiddelen op basis van koolhydraten. Dus als je de neiging hebt om pizza en pasta te eten, broodAls je te veel koolhydraten eet, zoals aardappelen, rijst of soortgelijke soorten voedsel voor het late avondeten, wil je daar misschien mee stoppen. Het eten van te veel koolhydraten kan je glucosewaarden uit balans brengen. Probeer meer eiwitten aan je avondeten toe te voegen of volg tijdelijk een koolhydraatarm dieet.

Slecht slapen en honger in de ochtend

Slapen op een oncomfortabel matras kan ervoor zorgen dat je 's nachts vaak wakker wordt, en dit kan je stofwisselingssnelheid ernstig in de war sturen. Als je veel nachten achter elkaar slecht slaapt, kan je lichaam tijdens de slaap bijna net zo gaan presteren als tijdens het ontwaken. Dit betekent dat je insulineproductie en calorieverbranding 's nachts kunnen gaan lijken op die overdag. Als je bloedsuikerspiegel normaal is en je geen ongezond dieet hebt, kan de reden van je ochtendhonger slecht slapen zijn. Het behandelen van een slaapstoornis of investeren in een beter matras kunnen oplossingen zijn voor je vervelende honger in de ochtend.

Ongezonde voeding

Het eten van te veel snoep of snacks met een hoog suikergehalte kan 's ochtends vroeg een hongergevoel veroorzaken. Dit soort bewerkte voedingsmiddelen zijn geen goede keuze voor je gezondheid in het algemeen, dus naast de ochtendhonger kunnen ze verschillende negatieve invloeden hebben op je gezondheid.

Suiker en andere simpele koolhydraten zijn over het algemeen erg slechte keuzes voor een dieet, omdat ze niet echt de benodigde voedingsstoffen leveren, ook al bevatten ze veel calorieën. Probeer in plaats van simpele koolhydraten meer complexe koolhydraten te eten, die je meestal uit hele voedingsmiddelen haalt. Door de inname van eiwitten en complexe koolhydraten in balans te brengen, voldoe je op een gezonde manier aan je dagelijkse caloriebehoefte. Door dit te doen, kom je ook af van de trek 's ochtends vroeg. Onthoud dat eenvoudige koolhydraten slechts een valstrik zijn, ze leveren calorieën maar voldoen niet aan je voedingsbehoeften.

een beeld van een man die snel eet om op tijd op zijn werk te zijn

Verkeerde keuze van dranken

Frisdrank zonder suiker kan een ernstige truc met je lichaam uithalen. Ze hebben de neiging om je lichaam een signaal te geven dat het net calorieën heeft binnengekregen, maar die calorieën zijn er eigenlijk niet. Als je overdag of 's avonds meer frisdrank zonder suiker drinkt, kun je de volgende ochtend een ernstig hongergevoel krijgen. Probeer je inname van dit soort dranken te beperken. Ze klinken misschien als een gezondere keuze dan frisdrank boordevol suiker, maar ze zijn niet echt goed voor je lichaam. Je kunt het beste overstappen op kruidenthee of natuurlijke, zelfgemaakte sappen.

Een van de oorzaken van honger in de ochtend kan ook uitdroging zijn, dus neem voldoende vers water en drink gezondere dranken. Zelfs als je geen calorietekort hebt, kan een gebrek aan water ervoor zorgen dat je je erg hongerig voelt nadat je net wakker bent geworden.

Intense late oefening

Als je 's avonds laat naar de sportschool gaat, kun je 's ochtends behoorlijk hongerig wakker worden, vooral als je aan gewichtheffen hebt gedaan. Dit komt omdat onze spieren uren na de training nog steeds "werken". Zelfs als je een lekkere eiwitmaaltijd eet voor herstel na de training, is dat meestal niet genoeg. Met gewichtheffen verbrand je veel meer calorieën dan met cardiotraining. Daarom kun je je dag het beste beginnen met een gewichthefoefening en de cardio voor de avond bewaren. Daarnaast schreven we over de beste workout routines voor het slapen gaan dus zorg ervoor dat je ze bekijkt.

een afbeelding van vrouwen die sporten en yoga doen

Als je niet in staat bent om 's ochtends naar de sportschool te gaan vanwege je overvolle schema, probeer dan twee aparte eiwitmaaltijden te nemen voordat je naar bed gaat, waarvan de eiwitdrank er één is. Als je gehydrateerd blijft, heb je 's ochtends minder honger. Als je probeert spieren op te bouwen, kun je beter op je ochtendhonger letten, want het is een teken dat je lichaam voedingsstoffen mist die nodig zijn voor een sneller herstel.

De laatste twee alinea's zullen vooral interessant zijn voor de dames. Een verandering in de hormoonspiegels in het vrouwelijk lichaam kan de mysterieuze boosdoener zijn achter de ochtendhonger. Er zijn twee belangrijke redenen waarom vrouwen last kunnen hebben van dit soort onaangenaamheden.

PMS

Als je menstruatie op het punt staat te beginnen, kun je een intense ochtendhonger krijgen. Dit is volkomen normaal en meestal geen teken dat er iets mis is met je gezondheid. Sommige vrouwen hebben de hele dag intense trek in eten als ze in PMS. Door hormonen veroorzaakte trek komt in verschillende vormen voor, sommige vrouwen hunkeren naar specifieke soorten voedsel, zoals zout of zoet. Sommige vrouwen ervaren misselijkheid in plaats van trek.

Hoe dan ook, als PMS ervoor zorgt dat je 's ochtends intense honger ervaart, ten eerste moet je je daar geen zorgen over maken, en ten tweede kun je dit symptoom verlichten met een paar dieet hacks. Probeer 's avonds complexe koolhydraten te eten in plaats van te snoepen en drink overdag veel water. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Misschien is de beste oplossing om tijdens de PMS vast te houden aan volwaardige voeding, mits je trek dat toelaat.

Zwangerschap

Voor sommige vrouwen kan intens hunkeren naar eten een van de eerste tekenen van zwangerschap zijn. Deze eetgerelateerde symptomen verschillen sterk van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben last van zowel ochtendmisselijkheid als ochtendhonger. Tijdens het eerste trimester kunnen al deze symptomen erg verwarrend zijn en heb je misschien advies van je arts nodig als het om voeding gaat.

Als je zwangerschap al bevestigd is door je arts en je hebt last van ongewoon sterke ochtendhonger, dan moet je misschien je bloedsuikerspiegel laten controleren. Maar maak je geen zorgen, voor de meeste vrouwen is ochtendhonger gewoon een typisch teken van een vroege zwangerschap dat weggaat tijdens het tweede trimester.  

een afbeelding van een zwangere vrouw

Conclusie

Kortom, een intens hongergevoel 's ochtends is meestal niet meer dan een vervelend iets. Door een paar eenvoudige veranderingen in je levensstijl aan te brengen, kun je de ochtendhonger verlichten of er zelfs helemaal vanaf komen. Denk eraan om beter te slapen en aan je dieet te werken. Zelfs als je geen veeleisende oefeningen hebt, betekent dat niet dat je je voedingsbehoeften moet verwaarlozen. Als je naast de ochtendhonger nog andere redenen hebt om te vermoeden dat je bloedsuiker niet in orde is, ga dan zeker naar je dokter.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands