Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Slapen overdag - is dat goed of slecht?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

een afbeelding van een vrouw die ontwaakt uit een slaap overdag

20 mei 2024 6 min lezen

Sommige mensen denken dat slapen alleen 's nachts hoort, anderen kunnen niet zonder hun powernap overdag. Maar wat zeggen deskundigen? 

Is overdag slapen goed voor je, of is het gewoon een manier om je slaapcyclus in de war te sturen? Is het gewoon tijdverspilling of kan het je juist efficiënter maken gedurende de rest van de dag? Onderzoek toont aan dat overdag slapen over het algemeen gezond is, maar dat het in bepaalde gevallen vermeden moet worden. Sommige mensen hebben de neiging om er een gewoonte van te maken, wat op zich niet slecht is, maar het kan leiden tot het ontwikkelen van slapeloosheid, vooral als iemand er al gevoelig voor is. Zelfs als je je probleem met slapeloosheid hebt genezen en het achter je hebt gelaten, betekent dat niet dat je niet voorzichtig moet zijn met je slaapgewoonten.

Mensen die nooit slaapstoornissen hebben gehad, kunnen veel baat hebben bij slaap overdag, mits deze kort en goed getimed is.

Waarom overdag slapen?

Overdag uitrusten is nooit een goede keuze, maar een kort dutje na de lunch kan je lichaam en geest juist helpen om efficiënter te presteren. Mensen die last hebben van bloeddrukproblemen kunnen veel baat hebben bij dagelijkse rust. Slaap helpt ons lichaam om onze bloeddruk op peil te houden, wat erg belangrijk kan zijn voor oudere mensen. Studies tonen ook aan dat korte rustperiodes overdag dames die worstelen met de menopauze kunnen helpen om die vervelende symptomen op afstand te houden.

Een afbeelding van een vrouw die comfortabel slaapt onder een warm dekbed

Naast fysieke voordelen, slaap overdag kan onze mentale en emotionele toestand verbeteren. Korte rustperiodes kunnen onze hersenen alerter maken en ons efficiënter laten werken of studeren. Als we goed uitgerust zijn, hebben we minder last van stress en kunnen we gemakkelijker omgaan met verschillende emotionele en fysieke uitdagingen. Mensen die een fysiek veeleisende baan hebben of zware oefeningen doen, zijn vaak efficiënter na een korte slaap overdag. Mensen met intellectueel stimulerende en uitdagende dagelijkse activiteiten kunnen ook baat hebben bij een korte rustperiode. Er zijn enkele bewijzen die een verband leggen tussen slaap overdag en geheugenverbetering. Dus laten we eens kijken wanneer je moet wachten tot het donker wordt om uit te rusten en wanneer een slaapje overdag je goed kan doen.

Er zijn twee belangrijke scenario's waarin je overdag slapen moet vermijden, en daar zullen we het eerst over hebben.

Aanbevolen lectuur: Voordelen van slapen met een oogmasker

Slapeloosheid

Als je lijdt aan slaapgebrek Je moet zeker wegblijven van dutjes overdag tot je je slaapprobleem hebt opgelost. Mensen met chronische slapeloosheid hebben vaak de neiging om zich overdag slaperig te voelen, wat de natuurlijke reactie van het lichaam is op slaaptekort. Mensen die lijden aan een vorm van slapeloosheid moeten echter proberen om de drang om overdag te slapen te weerstaan, omdat het elke kans op de broodnodige rust 's nachts kan wegnemen. Omdat slapeloosheid tot veel gezondheidsproblemen kan leiden, moet je proberen het niet te verergeren door overdag te slapen. Wacht in plaats daarvan tot de nacht om je broodnodige rust te krijgen.

een man die probeert te slapen

Depressie

Depressie wordt vaak in verband gebracht met gevoelens van vermoeidheid, oververmoeidheid en chronische slaperigheid. Als de reden dat je je overdag moe en slaperig voelt, voortkomt uit je depressie, kan overdag slapen contra-effecten hebben. Depressie is een zeer complexe en ernstige emotionele en mentale toestand die een sterk negatieve invloed heeft op je energieniveau. Ironisch genoeg veroorzaakt depressie vaak slapeloosheid. Als je denkt dat je aan een depressie lijdt, kan overdag slapen iets zijn dat je moet vermijden. Het kan je toch al verstoorde slaapcyclus verstoren en je zelfs vermoeider laten voelen dan je aanvankelijk deed.

Als je geen slaapstoornis hebt zoals slapeloosheid en je hebt geen last van depressies, ga je gang en trakteer jezelf dan op een lekkere dagelijkse rust. Laten we eens kijken op welke manieren je er baat bij kunt hebben!

een beeld van een man die niet genoeg slaap kreeg

Je energie een boost geven

Experts zijn het erover eens dat een kort powernapje je energieniveau aanzienlijk kan verhogen, maar wees voorzichtig. Te veel slaap overdag kan je daarna nog slaperiger doen voelen en je biologische ritme in de war sturen. Om overdag te kunnen slapen, moet het kort en goed getimed zijn. Je zou niet meer dan een uur aan je dagelijkse dutje moeten besteden, met een ideale hoeveelheid van ongeveer 30 minuten. Probeer je slaap overdag net na de lunch te plannen, ongeveer tussen 14.00 en 15.00 uur.

een beeld van een tevreden man in een stad

Voordelen voor de gezondheid

Medische studies hebben aangetoond dat slaap overdag een hele reeks positieve invloeden heeft op je gezondheid. Een goed uitgerust lichaam presteert gemakkelijker en efficiënter. Vermoeidheid en uitputting zijn stressvolle toestanden voor ons lichaam en kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Rust overdag brengt je bloedsuikerspiegel in evenwicht en is goed voor je bloeddruk. Een gezonde bloedsuikerspiegel is heel belangrijk voor je gezondheid en kan je helpen bij de behandeling van andere gezondheidsproblemen die je zou kunnen hebben. Je bloedsuikerspiegel op orde krijgen kan mensen helpen die worstelen met gewichtsverlies. Ook kan het vrouwen helpen hun hormoonhuishouding te verbeteren. Slapen overdag kan heel gunstig zijn voor zwangere vrouwen en hen helpen om te gaan met vermoeidheid en een gevoel van moeheid. 

een afbeelding van een man die 's ochtends wakker wordt

Geheugen en prestaties

Een gunstige factor voor de slaap overdag kan bijzonder interessant zijn voor alle drukke, ambitieuze mensen die het beste uit de dag willen halen. Hoewel sommige mensen de neiging hebben om dagslapen te zien als een routine van luie mensen, bieden sommige onderzoeken resultaten die op het tegenovergestelde wijzen. Overdag slapen kan onze hersenen alerter en efficiënter maken, we kunnen moeilijke taken sneller uitvoeren en ons geheugenvermogen vergroten. Een kort dutje kan dus een geweldige oplossing zijn voor studenten, mensen met een veeleisende baan of mensen die te maken hebben met veel werkgerelateerde stress. Een snelle en drukke levensstijl hoeft niet ten koste te gaan van onze efficiëntie, zolang we maar goed uitgerust en vol energie zijn.

een vrouw viel in slaap na het lezen van een boek

Schoonheidsslaapje

Laten we het nu eens hebben over nog iets dat je kunt hebben aan je dutje. Naast de geweldige dingen die het kan doen voor je gezondheid en geest, kan een lekker dutje ook je huid laten stralen! Slaap helpt de bloedsomloop in je lichaam en laat je gezicht er uitgerust en stralend uitzien. Dagelijks slapen kan je helpen om van wenkbrauwen af te komen en is goed voor de algemene gezondheid en het uiterlijk van je huid en haar. Onderzoek heeft aangetoond dat voldoende slaap het aantal rimpels vermindert. Als je dit weet, kun je overdag slapen toevoegen aan je schoonheidsregime.

een afbeelding van een vrouw die wakker wordt in een bed

Conclusie

Ja, als de situatie het toelaat, kun ook jij een snel powernapje overdag of een schoonheidsslaapje doen! Overdag slapen heeft veel voordelen en je moet het zeker proberen. Sommige mensen voelen zich niet echt op hun gemak als ze overdag slapen, en dat is niet erg! Zolang je maar genoeg rust krijgt, of het nu overdag of 's nachts is, ben je klaar.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding voor hoeveel moet ik uitgeven aan een matras
20 mei 2024

Hoeveel moet ik uitgeven aan een matras?

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het vaststellen van het budget voor je nieuwe matras. Bijvoorbeeld, hoe groot moet...
eenvoudig-slaapkamer-ontwerp-foto
19 mei 2024

Eenvoudig slaapkamerontwerp

De esthetiek van het schone meisje is nu al een tijdje in en het lijkt nergens heen te gaan. Naar onze mening heeft het ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands