Koptekst hamburger open
Logo zoeken

een beeld van een vrouw bang voor nachtmerries
Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024 door Tom

Nachtmerries: De wetenschap en psychologie erachter

Hoewel we gemakkelijk een medische verklaring kunnen vinden voor de noodzaak van slaap, kunnen we de noodzaak van dromen nog steeds niet met dezelfde zekerheid verklaren. Wetenschappers en onderzoekers op het gebied van psychologie, neurologie en geneeskunde worstelen nog steeds om een zeker antwoord te geven op de vraag: Zijn dromen noodzakelijk?

We zijn bekend met de vele theorieën over de weldadige effecten van dromen op onze algehele gezondheid, maar we zijn nog steeds verbaasd over de vraag of dromen producten zijn van de noodzakelijke copingmechanismen van onze hersenen? Het starten van onze discussie met deze vragen is cruciaal voor het verder definiëren en begrijpen van nachtmerries. Zijn nachtmerries een simpele onaangenaamheid, of hebben ze een vitaal doel voor onze geestelijke gezondheid? Kan het begrijpen ervan meer licht werpen op ons persoonlijkheidstype of onze mentale vaardigheden? Laten we beginnen met een preciezere definitie van het fenomeen.

Inhoudsopgave

Voeg een koptekst toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

Hoe definiëren we nachtmerries?

We beginnen met een bescheiden definitie: nachtmerries zijn een soort van dromen. Met deze verklaring kunnen we nachtmerries onderscheiden van nachtmerries, of elke andere slaapstoornis die niet noodzakelijkerwijs optreedt tijdens de REM-fase. Moderne onderzoeken hebben aangetoond dat verschillende soorten slaapstoornissen geen verband houden met de REM-fase en dat hun aard, oorzaak en manifestaties sterk verschillen van de hersenactiviteit tijdens de REM-fase.
Neurologen hebben onderscheidende hersenactiviteit geïsoleerd en bestudeerd die optreedt tijdens de droomfase in iemands slaap. Op deze manier kunnen neurologen de momenten van droombegin en droomeinde herkennen door de hersenactiviteit te monitoren. Deze onderzoeken tonen aan dat naast het algemene gevoel van onaangenaamheid, nachtmerries en andere slaapstoornissen, zoals nachtmerries, weinig of geen correlaties vertonen. Dit brengt ons tot de conclusie dat nachtmerries, zelfs de soorten die kunnen worden herkend als slaapstoornissen, veel meer gemeen hebben met aangename dromen dan met nachtmerries. Laten we ons dus richten op het onderscheid tussen plezierige dromen en nachtmerries.
nachtmerrie vectorafbeeldingen

Verschillen

De verhalende vorm van dromen kan tijdelijk wijzen op een sterk verband tussen dromen en onze cognitieve vermogens. In dromen kunnen we ons echte ervaringen uit het verleden herinneren, op dezelfde manier op nieuwe informatie reageren als we in onze waaktoestand zouden doen en logische conclusies trekken over verschillende situaties. Dialogen in dromen kunnen lijken op communicatie in het echte leven. Dit toont aan dat onze dromende geest geen gebrek heeft aan controle over logisch denken en taalverwerkingsvermogen.

Neurologische studies hebben aangetoond dat delen van onze hersenen die verantwoordelijk zijn voor het vermogen van onze hersenen om informatie te verwerken en te onthouden, zeer actief zijn tijdens de REM-fase, hoewel op een andere manier dan tijdens het ontwaken. Conclusie: de dromende geest beschikt over verschillende informatie, kennis en ervaringen die tijdens het ontwaken zijn verzameld. Maar, wat een veel interessantere vraag is: hoe gebruikt en manipuleert de dromende geest deze materialen?

Door de effecten van de verhaallijn van dromen op een dromer nauwkeurig te analyseren, zijn psychologen tot verbijsterende conclusies gekomen. Het belangrijkste onderscheid tussen dromen en andere cognitieve processen is dat dromen een sterk overtuigend effect hebben op iemands geest. Dromen hebben de neiging om hun verhaallijn te ontvouwen door hun schepper onbewust van het feit dat ze niet de werkelijkheid zijn. Onze geest is in staat om vrijwillig fantasierijke scenario's en ervaringen in onze gedachten te creëren. Dromen realiseren zich echter als onvrijwillig fenomeen. Dit geldt zelfs voor helder dromen. Zelfs als een dromer in staat is om zich ervan bewust te worden dat hij inderdaad droomt, is de mentale toestand nog steeds een geïnduceerde inventarisatie.

een beeld van een vrouw in een bed bang voor nachtmerries

Negatieve gevoelens

Nachtmerries als een vorm van dromen onderscheiden zich als slaapvoorvallen die tijdelijk een staat van angst, bezorgdheid, stress of paranoia veroorzaken. Verhaallijnen in nachtmerries kunnen variëren en zijn dus geen betrouwbare factor bij het definiëren van nachtmerries. Voor sommige mensen kan een bepaalde figuur, dier, handeling of uitspraak die tijdens het dromen verschijnt een sterk gevoel van angst veroorzaken. Tegelijkertijd zou voor sommige andere mensen dezelfde verschijning niet zo'n verontrustend gevolg hebben. Psychologen hebben gemerkt dat er een aantal nachtmerriescenario's zijn die veel voorkomen bij een groot aantal mensen. Zelfs in dit soort nachtmerriescenario's konden psychologen gemakkelijk vele verschillen isoleren met betrekking tot verschillende details die van dromer tot dromer zouden verschillen.

Veel voorkomende nachtmerries

Laten we als voorbeeld het veelvoorkomende nachtmerriescenario nemen van iemand die je achtervolgt. Sommige mensen zouden zeggen dat hun nachtmerrie geen enkele uitleg gaf over het onderwerp dat hen achtervolgt. Anderen zouden zeggen dat ze wisten wie of wat hen achtervolgde, maar zouden een andere beschrijving van de achtervolger geven. Ze konden ook een heel andere beschrijving geven van de omgeving of de geluiden in de nachtmerrie.

Het wordt duidelijk dat de inhoud van nachtmerries geen oplossing biedt om ze te definiëren. In plaats van op de inhoud moeten we ons meer richten op de negatieve gevolgen die ze teweegbrengen. De meest efficiënte manier om nachtmerries te definiëren is dus door het effect te analyseren dat ze hebben op iemands gevoelens, gedrag of zelfs fysiologische veranderingen.

Omdat de aard van de inhoud van nachtmerries weinig te maken heeft met het onderscheid met andere soorten dromen, zullen we ons meer richten op de gevolgen ervan. Iemand kan nog steeds sterke gevoelens van angst of vrees ervaren vlak nadat hij wakker wordt uit een nachtmerrie. Veel mensen kunnen verifiëren dat het gevoel dat ze ervaren nadat ze wakker zijn geworden, sterk lijkt op het gevoel dat ze in de nachtmerrie ervoeren.

een man die valt in zijn nachtmerrie

Effecten van nachtmerries

Nachtmerries kunnen een snellere hartslag en andere fysiologische veranderingen veroorzaken. Ze lijken op de veranderingen die worden veroorzaakt door angst tijdens het ontwaken. Je bang of angstig voelen tijdens een nachtmerrie is volkomen normaal. Het wijst er vooral niet op dat je aan een slaapstoornis lijdt.

Het cruciale punt waarop psychologen een nachtmerrie als een ernstig probleem beginnen te diagnosticeren, is wanneer het effect ervan zich tot diep in de reeds wakkere toestand begint uit te breiden. Dit probleem doet zich voor bij sommige mensen die de neiging hebben om midden in de nachtmerrie wakker te worden en de emoties die ze tijdens de nachtmerrie hadden te blijven ervaren. Bij sommige mensen kunnen negatieve emoties die veroorzaakt zijn door een nachtmerrie uren of een hele dag aanwezig blijven. Deze emoties kunnen zelfs het sociale gedrag gaan beïnvloeden. In deze gevallen kunnen we nachtmerries definiëren als een soort stoornis.

Geval van nachtmerries - controlefactor

Tijdens verschillende psychologische studies over nachtmerries hebben deelnemers verschillende scenario's beschreven die voor hen de meest strijdlustige of meest verontrustende nachtmerrie-ervaring vertegenwoordigden. Sommige deelnemers konden het verband aanwijzen tussen de verhaallijn in hun nachtmerries en hun fobieën, angsten of zorgen die ze ervaren in hun wakkere, bewuste geest. Voor anderen bestond dit verband niet, zij konden geen enkel verband herkennen tussen de oorzaak van hun angst in nachtmerries en soortgelijke of overeenkomende ervaringen in hun echte leven.

Aangezien de factor aangenaamheid het belangrijkste verschil wordt tussen dromen en nachtmerries, kunnen we ons nu afvragen hoe we een algemene definitie van aangenaamheid kunnen maken, ook al betekent aangenaam voor de ene persoon niet hetzelfde voor de volgende? Net als in onze definitie tussen dromen en verbeelding of dagdromen, komt de factor controle naar voren als een belangrijk onderscheid.

Tijdens een aangename droom heeft een dromer niet het gevoel dat de ervaring aan zijn controle ontsnapt, terwijl dat tijdens de nachtmerrie wel het geval is. Daarom zien veel psychologen het oefenen van lucide dromen als een behandeling voor nachtmerries. Maar wat betekent deze controlefactor voor ons begrip van de oorzaken van nachtmerries?

Hoewel verschillende psychologische stromingen verschillende antwoorden geven op de vraag naar de betekenis van nachtmerries en verschillende benaderingen gebruiken om nachtmerries te interpreteren, zijn ze het over één ding eens: nachtmerries gebruiken het "materiaal" van onze wakkere geest. De vraag is, hoe gebruiken ze het?

Overlevingsinstinct test

Er is een theorie die suggereert dat nachtmerries een manier zijn voor onze hersenen om onze overlevingsvaardigheden te verbeteren. We weten dat veel wetenschappers geloven dat onze cognitieve processen van de wakkere hersenen gewoon doorgaan in de slapende hersenen. Zo kunnen sommige dromen de methode van onze hersenen zijn om opgedane kennis en verzamelde informatie te begrijpen. Maar deze verwerking van informatie manifesteert zich niet als een cognitief proces van de wakkere geest, vandaar de raadselachtige aard van dromen.

Als sommige soorten nachtmerries op dezelfde manier begrepen kunnen worden, zou dat betekenen dat onze hersenen alleen informatie proberen te verwerken die onze wakkere geest niet heeft kunnen verwerken, waardoor de emotionele gevolgen verstoord worden. Dit kan de verklaring zijn waarom mensen de neiging hebben om zich hun nachtmerries levendiger te herinneren dan hun aangename dromen. Onze geest is geschokt door een potentiële situatie die hij niet kon oplossen.

een beeld van een gezicht in een nachtmerrie

Problemen aanpakken

De geneeskunde ziet slaap als de manier van ons lichaam om te herstellen en de fysiologische functies te verbeteren, en sommige psychologen geloven dat dromen ook een soort mentale verbetering of herstel zijn. In zekere zin kunnen nachtmerries ook binnen deze richtlijnen worden bestudeerd. Ze kunnen het falen van onze geest vertegenwoordigen om met bepaalde informatie om te gaan. Op deze manier verbindt onze geest zich met de onplezierige beelden als een methode om het probleem te identificeren. We weten dat mensen informatie begrijpen door een principe van overeenkomst en associatie. Onze dromende geest kan hetzelfde principe ook gebruiken.

Een belangrijke factor bij het begrijpen van droomlogica is het idee dat onze geest logische verbanden en relaties moet leggen en zo een begrijpelijke vorm moet creëren. We weten dat de gestaltpsychologie ons theorieën biedt over dit fenomeen. Omdat we een begrijpelijke vorm nodig hebben in onze wakende geest, hebben we die misschien ook nodig in onze slapende geest.

Laten we nu terugkeren naar een controlefactor in dromen. Het gevoel de controle te verliezen over de situatie in een nachtmerrie correleert met het idee dat nachtmerries een manifestatie zijn van onverwerkte ervaringen, emoties of herinneringen. We missen een complete, gezonde, begrijpelijke vorm, dus onze geest begint een verontrustende, onduidelijke en dus beangstigende vorm te creëren. Wat niet verwerkt of begrepen wordt, begint angst en onbehagen te produceren. Nachtmerries komen veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, wat verklaard kan worden door de controlefactor. Kinderen hebben met veel meer onbegrijpelijke informatie te maken dan volwassenen, waardoor ze vaker nachtmerries krijgen.

Individuele benadering van oorzaken van nachtmerries

De eerste stap in het identificeren van een oorzaak van nachtmerries is begrijpen waar iemands gevoel van gebrek aan controle ligt in het kielzog van het leven. Mensen die een traumatische gebeurtenis meemaken waar ze geen controle over hebben, lijden vaak aan een periode van frequente nachtmerries. Psychologisch onderzoek heeft een sterke correlatie aangetoond tussen PTSS en nachtmerries. Hoewel in deze gevallen de relatie tussen controlefactor en trauma in het echte leven duidelijker kan lijken, kunnen we deze relatie zelfs vaststellen bij mensen die niet lijden aan PTSS.

Extreme stress

Naast specifieke stressvolle gebeurtenissen zoals het verliezen van een geliefde, een baan, gewond raken, ziek worden of het veranderen van omgeving, kan een algemene gemoedstoestand waarin specifieke negatieve gebeurtenissen ontbreken ook leiden tot het ervaren van nachtmerries. Dit opent de deur naar het bestuderen van de correlatie tussen persoonlijkheidsstoornissen en nachtmerries. Als een persoon door zijn persoonlijkheidsstoornis moeilijkheden ervaart in de sociale relaties, kan deze persoon die moeilijkheden herbeleven door middel van een nachtmerrie. In dit soort gevallen kunnen mensen met een bepaalde persoonlijkheidsstoornis last hebben van ernstige nachtmerries. Door hun dromen kunnen deze mensen een verontrustende en stressvolle reflectie ervaren van hun worstelingen in het echte leven.

een beeld van een man die een nachtmerrie verwerkt

De psychologie stelt dat er een verband bestaat tussen zelfdestructief gedrag en nachtmerries. Hoewel dit verband vaak genoemd wordt, blijft het onduidelijk of nachtmerries het verlangen naar zelfbeschadiging opwekken of dat het andersom is. Omdat we dat type verlangen naar zelfdestructief gedrag kunnen herkennen als een agressieve en vaak wanhopige poging om de controle terug te krijgen, kunnen we nachtmerries begrijpen als een dubbelzinnig fenomeen. Beide worden veroorzaakt door negatieve gedachten en als ze onopgelost blijven, verergeren ze tegelijkertijd.

Nachtmerrie behandeling

Verschillende soorten emotionele stress kunnen leiden tot nachtmerries. De behandeling van nachtmerries moet beginnen met het begrijpen van de oorzaak van de emotionele stress. De behandelmethode hangt echter af van de ernst van iemands problemen met nachtmerries. Als de ervaring met nachtmerries iemands leven begint te beïnvloeden en te verstoren, is dat een serieus teken. Anders, als de onaangenaamheden veroorzaakt door nachtmerries niet meer beïnvloeden dan de tijdelijke gemoedstoestand van de dromer, is het oké. Als een dromer het niet herkent als bijzonder storend, dan kunnen enkele eenvoudige richtlijnen voor zelfherstel de oplossing voor het probleem zijn.

Problemen identificeren

Als je last hebt van verontrustende of herhaaldelijke nachtmerries, moet je proberen de bronnen van je emotionele stress te identificeren. Het behandelen van bepaalde persoonlijkheidsstoornissen of emotionele trauma's kan tegelijkertijd resulteren in een verbetering van de droomervaring. Het ontcijferen van een nachtmerrie is een proces dat voor iedereen anders is. Je moet jezelf afvragen of de actie die de belangrijkste bron van angst is in je nachtmerrie, lijkt op iets uit je echte leven. Doet het ergens aan denken?

Veel mensen kunnen de actie uit een droom niet in verband brengen met iets uit hun echte leven. Dat komt omdat onze dromende geest echte ervaringen op onverwachte manieren kan interpreteren. Droomlogica is meestal een interpretatie van een soort metafoor voor bekende indrukken, ervaringen of interacties. Je zou deze analysemethode vooral moeten gebruiken als je last hebt van terugkerende nachtmerries.

Terugkerende nachtmerries hoeven niet noodzakelijkerwijs één enkel onopgelost emotioneel probleem te vertegenwoordigen, maar ook verschillende andere. Als je geest één soort nachtmerrie herkent als een succesvolle waarschuwing, kan hij die opnieuw gebruiken. Het kan ook betekenen dat je denkgeest een probleem heeft geïdentificeerd dat lijkt op het probleem dat je al hebt opgelost. Terugkerende nachtmerries kun je opvatten als een associatieproces in je dromenvocabulaire. Als dit bij jou het geval is, kun je jezelf afvragen waar de verontrustende actie uit een nachtmerrie een metafoor voor is? Dit is een puur psychologische benadering van het probleem.

Belangrijkste oorzaken

Vanuit medisch en neurologisch oogpunt kunnen nachtmerries in verband worden gebracht met verschillende factoren die ons stofwisselingsritme negatief beïnvloeden. Het verhogen van onze stofwisseling voor het slapengaan kan leiden tot een verstoorde droomervaring. Verschillende veranderingen in onze slaapgewoonten of ons biologische ritme kunnen hetzelfde effect hebben. Dit betekent dat je je droomervaring kunt verbeteren door simpelweg je routine op orde te brengen. Vermijd eten voor het slapen gaanDrink geen cafeïnehoudende dranken en probeer ook regelmatig te bewegen. Matige lichaamsbeweging heeft veel gunstige effecten op je algehele gezondheid. Lichaamsbeweging heeft ook invloed op je geestelijke gezondheid en vermindert de frequentie van nachtmerries.
Er zijn aanwijzingen dat nachtmerries kunnen worden veroorzaakt door negatieve lichamelijke ervaringen tijdens het slapen. Onze geest hoeft niet per se een nachtmerrie te produceren door een verband te leggen tussen emotionele stress en droombeeldspraak. Er kan ook een verband worden gelegd tussen fysieke stress en droombeelden. Houd je slaapomgeving zo aangenaam mogelijk. Controleer de kamertemperatuur en het comfort van je slaapoppervlak. Andere fysieke factoren die nachtmerries kunnen veroorzaken zijn:

Als je worstelt met het oplossen van je nachtmerrieprobleem, probeer dan zowel een psychologische als medische benadering om je doel te bereiken. Oefen het ontcijferen van dromen en verbeter tegelijkertijd je lichamelijke gezondheid. Houd in gedachten dat emotionele stress en fysieke problemen ook hand in hand gaan.

Begunstigingsfactor van nachtmerries

Hoewel we dromen kunnen begrijpen als het copingproces van de geest, kunnen we nog steeds geen antwoord geven op de vraag: Zijn dromen of nachtmerries noodzakelijk? Een experiment toonde aan dat ratten zonder REM-fase na korte tijd stierven. Maar zelfs dit biedt geen duidelijk antwoord op onze vorige vraag. Zijn de ratten gestorven door hun onregelmatige slaapcyclus? Is de REM-fase van vitaal belang, maar de droombeelden niet? En nog belangrijker, treedt dit effect van REM-deprivatie alleen op bij ratten? Misschien heeft het niets te maken met hoe mensen erop zouden reageren.

een beeld van een gelukkige vrouw

Laatste gedachten

Hoe dan ook, als je steeds meer last hebt van nachtmerries, moet je proberen de oorzaak ervan te achterhalen. Onaangename droomervaringen kunnen wijzen op problemen in het echte leven die je over het hoofd hebt gezien. Misschien veroorzaakt een verandering in je leven meer emotionele stress dan je denkt. Door een hectische levensstijl hebben mensen de neiging om de effecten van sommige negatieve ervaringen te negeren. Nachtmerries herinneren de geest er misschien aan dat sommige gebeurtenissen meer aandacht vragen dan ze hebben gekregen. Net zoals fysieke pijn kan wijzen op een ziekte, kunnen nachtmerries ook een soort waarschuwing zijn. Daarom moet je nachtmerries niet zien als een volledig negatief fenomeen.

Misschien gebruikt je geest nachtmerries als een poging om je aandacht op een bepaald probleem te vestigen. Ons lichaam en onze geest streven instinctief naar positiviteit. Op deze manier kan een negatieve, onaangename toestand, zowel fysiek als mentaal, een alarmsignaal zijn, een roep om hulp. Ons lichaam en onze geest produceren niet zomaar negatieve toestanden. Het opwekken van een emotionele pijn door middel van een nachtmerrie kan de manier van de geest zijn om je aandacht te krijgen.

Aanbevolen lectuur:
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands