Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe laat moeten 12-jarigen naar bed?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding voor Hoe laat moeten 12-jarigen naar bed?

20 mei 2024 5 min lezen

Vraag jij je als ouder af of je 12-jarige te laat opblijft om zijn favoriete serie te kijken? Laten we het eens hebben over de beste bedtijd voor je opgroeiende tiener. Dat wil zeggen, laten we het hebben over hoe laat 12-jarigen naar bed moeten.

Hé ouders, zijn jullie het zat om met je 12-jarige ruzie te maken over bedtijd? We begrijpen je. IHet kan moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen genoeg slaap en ze wat later laten opblijven om te genieten van wat schermtijd of om rond te hangen met vrienden.

In dit artikel geven we je een aantal tips om de perfecte bedtijd voor je pre-tiener te bepalen, zodat iedereen een goede nachtrust krijgt.

De beste tijd voor een twaalfjarige om naar bed te gaan

Een afbeelding van een 12-jarige slapend in bed

Ah, het grote debat voor het slapengaan!

Als ouder van een twaalfjarige vraag je je misschien af wat de beste tijd is voor je pre-tiener om naar bed te gaan. Maar wees niet bang - wij hebben een aantal leuke en creatieve tips voor je om de perfecte bedtijd voor je kind te bepalen.

Houd eerst rekening met de individuele slaapbehoeften van je kind. Let op het gedrag en het energieniveau van je kind om te bepalen wat voor hem of haar het beste werkt.

Denk vervolgens na over het schema van je gezin. Moet je kind vroeg opstaan voor school of buitenschoolse activiteiten? Zo ja, dan is een bedtijd die voldoende slaap toelaat cruciaal.

Aan de andere kant, als het schema van je gezin een flexibelere wektijd toestaat, heb je misschien wat meer speelruimte wat bedtijd betreft.

Houd hier allemaal rekening mee en probeer het perfecte moment te vinden om dat verhaaltje voor het slapengaan voor te lezen! Als je het ons vraagt, is 21.00 uur een perfecte tijd. Maar, zoals we al eerder zeiden, elk kind is anders!

Hoeveel uur slaap moeten twaalfjarigen krijgen?

Als het om de slaap van een kind gaat, is er geen pasklaar antwoord - zeker niet als het om twaalfjarigen gaat! Maar één ding is duidelijk: Voldoende slaap is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van je kind.

Dus, hoeveel uur slaap zou je twaalfjarige moeten krijgen? De American Academy of Pediatrics raadt 9-12 uur slaap aan voor kinderen van 6-12 jaar. Sommige experts suggereren echter dat twaalfjarigen meer dan 10-11 uur slaap per nacht nodig hebben om zich uitgerust en verfrist te voelen.

Maar het gaat niet alleen om het totale aantal uren slaap. de kwaliteit van die slaap is ook belangrijk! Diepe slaap, ook bekend als trage slaap, is cruciaal voor lichamelijk en geestelijk herstel. Tijdens de diepe slaap herstelt en regenereert het lichaam weefsel, versterkt het immuunsysteem en consolideert het herinneringen en leerprocessen.

En hoe zit het met baby's, peuters, schoolgaande kinderen en tieners?

Baby's hebben veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, meestal 14 tot 17 uur per dag.

Peuters hebben een vergelijkbare hoeveelheid slaap nodig, maar meestal tussen de 11 en 14 uur per dag.

Kinderen in de schoolgaande leeftijd moeten streven naar 9 tot 11 uur slaap per nacht, zodat ze overdag geconcentreerd en energiek kunnen blijven.

Tieners hebben misschien het gevoel dat ze niet zoveel slaap nodig hebben, maar ze moeten nog steeds streven naar 8 tot 10 uur slaap per nacht om hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Waarom zijn bedtijden belangrijk?

Een afbeelding van een vrouw met een slaapmasker.

Weet je nog dat je ouders je als kind een verhaaltje voorlazen, je instopten en je een nachtzoen gaven? Dat is een routine voor het slapen gaan! En raad eens? Het gaat niet alleen om gezellig en schattig zijn. Een routine voor het slapengaan is eigenlijk superbelangrijk voor je gezondheid!

Laten we het eens hebben over het circadiane ritme. Dat is gewoon een mooie manier om te zeggen de natuurlijke slaap-waakcyclus van uw lichaamAls je een vaste bedtijdroutine hebt, help je je circadiane ritme te reguleren. Dat betekent dat je lichaam weet wanneer het tijd is om af te koelen en zich klaar te maken om te gaan slapen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en blijft.

En waarom is een goede nachtrust zo belangrijk? Nou, het helpt je hersenen en lichaam opladen! Als je slaapt, zijn je hersenen druk bezig met het vormen van nieuwe neurale paden en het consolideren van herinneringen. Bovendien repareert en regenereert je lichaam weefsel, versterkt het je immuunsysteem en geeft het hormonen af die je helpen groeien en ontwikkelen.

Door een gezonde routine voor het slapengaan in te stellen, bereid je jezelf voor op een leven lang gezonde slaapgewoonten. Dus ga je gang, maak het gezellig en droom lekker!

Routine voor het slapengaan

Een afbeelding van drie 12-jarigen die foto's maken op een bed

Laten we eerst maak het leuk! Vraag je kind wat het zou willen doen voor het naar bed gaat. Misschien willen ze een dansfeest houden of een bordspel spelen. Wat het ook is, neem het op in je routine. Stel vervolgens een vaste bedtijd in die past bij de leeftijd en het schema van je kind. Dit helpt om de natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam te reguleren en maakt in slaap vallen een makkie.

Nu is het tijd om gezellig worden! Creëer een ontspannen slaapomgeving met zachte dekens, comfortabele kussens en rustgevende muziek. Misschien kun je zelfs de lichten dimmen om het extra gezellig te maken.

Je kunt ook een aantal ontspannende activiteiten doen, zoals een verhaaltje lezen voor het slapengaan, rustige stretchoefeningen of mindfulnessoefeningen.

En vergeet tot slot niet om consistent zijn! Probeer je elke avond aan je bedtijdroutine te houden, zelfs in het weekend of tijdens vakanties. Zo raakt je kind gewend aan een regelmatig slaapschema en zal het gemakkelijker in slaap vallen en in slaap blijven.

Tips voor het slapen gaan

Hier zijn enkele leuke en creatieve routinetips voor het slapengaan om je kleintjes te helpen meer en beter te slapen:

Om alles af te ronden

Tot slot is het bepalen van de beste bedtijd voor 12-jarigen cruciaal voor hun algehele gezondheid en welzijn. Omdat het slaappatroon van kinderen verandert naarmate ze ouder worden, is het belangrijk om hun bedtijd daaraan aan te passen. Een consequente bedtijdroutine kan ook helpen om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen die een leven lang meegaan. Door rekening te houden met factoren zoals schoolroosters, buitenschoolse activiteiten en individuele slaapbehoeften, kunnen ouders de ideale bedtijd voor hun 12-jarige bepalen.

Kort, prioriteit geven aan de slaap van kinderen en het bevorderen van positieve routines voor het slapengaan kan leiden tot betere fysieke en mentale gezondheidsresultaten.

Maar laat van je horen! Als jij een ouder bent, wat vind jij, hoe laat moeten 12-jarigen naar bed? En hoe kun je ze helpen om een betere slaaproutine te krijgen? Laat het ons weten in de reacties!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Meer artikelen over het slapen van kinderen

Aanbevolen afbeelding voor top 20 sprookjes
19 mei 2024

Top 20 Sprookjes

Voor het grootste deel is het verhaal vrij gezond en een geweldig spektakel voor je verbeelding. Er is een punt waar het een beetje donker is, maar...
een moeder die haar baby vasthoudt
20 mei 2024

10 beste slaapliedjes voor baby's

Veel taalkundige studies hebben aangetoond dat klanken van woorden niet toevallig zijn. Mensen hebben een aantal, laten we zeggen, vooroordelen over de betekenis van ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands