Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe slapen met kniepijn?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Aanbevolen afbeelding voor Hoe slapen met kniepijn.

20 mei 2024 11 min lezen

Ah, de last van kniepijn weegt zwaar. De weg naar dromenland lijkt op een reis naar Mordor. Nou, we kunnen die last misschien niet voor je dragen, maar we kunnen je wel de kortere weg laten zien! Laten we eindelijk dat mysterie ontrafelen - hoe slapen met kniepijn?

Als je eindelijk wat slaap wilt, moet je de oorzaak van de kniepijn vinden - zo simpel is het. De eerste halte op deze reis is dus uw arts (en tips die u in dit artikel zult lezen). We zullen je niet veel vertellen over de mogelijke uitkomsten, want dat hoor je wel bij de dokter of lees je onderaan. We zullen het meer hebben over hoe te slapen tijdens het genezingsproces. Ga in je verstelbare bedden liggen, neem een pijnstiller en kniekussens mee, want we hebben nog veel meer tips voor je!

De oorzaken van kloppende pijn in de benen bij het liggen

Een afbeelding van een vrouw met kniepijn.

Waarom ontstaat er scherpe pijn in de knie? Het gebeurt doordat het kraakbeen verslechtert, waardoor de gewrichten tegen elkaar schuren. Dit komt meestal door veroudering, maar dat hoeft niet. Soms worden knieblessures veroorzaakt door stress (bijvoorbeeld tijdens het sporten). Als je je afvraagt wat kniepijn kan veroorzaken zonder dat er sprake is van letsel -... het antwoord is auto-immuunprocessen zoals reuma of artritis.

Oké, je krijgt hier geen diagnose voor je probleem, maar we kunnen het wel gedeeltelijk oplossen. Je hebt een goede slaap nodig en met pijn is dat bijna onmogelijk. Eerst moet je de oorzaak van de pijn vinden om het probleem op te lossen. Daarna kunnen we verder gaan met het verhelpen van het gevolg - een nare droom. Laten we beginnen met de basis.

Artritis en gewrichtsontsteking

Dit is een degeneratieve knieaandoening die verwijst naar de slijtage van het kniekraakbeen. Het wordt gekenmerkt door pijn die geleidelijk toeneemt, wat leidt tot mobiliteitsproblemen (krakende knieën, verminderd bewegingsbereik, vervorming van de knie). Soms veroorzaakt het ontsteking - harde zwelling als gevolg van ontsteking. Dit is de reden waarom u 's nachts wakker kunt worden door scherpe kniepijn.

Twee veel voorkomende vormen van artritis en artritispijn in de knie zijn:

Artritis kan ook ontstaan na een knieblessure, wat een posttraumatisch gevolg zou zijn van een letsel aan de meniscus en de gewrichtsbanden. De oorzaak kan ook een kniefractuur zijn en de symptomen treden soms pas na enkele jaren op.

Gewrichtsbanden en andere verwondingen

De gewrichtsband in de knie moet stabiliteit bieden en helpt de voorwaartse beweging van het scheenbeen te controleren. Atleten staan het meest bloot aan blessures, maar het kan iedereen overkomen. Als je pijn, zwelling of verminderde beweeglijkheid voelt en je geen comfortabele slaaphouding kunt vinden, moet je naar een arts gaan.

Het probleem kan ook een meniscusscheur, patellapeesontsteking (springknie), slijmbeursontsteking, iliotibiaal bandsyndroom of een andere aandoening zijn. patellofemoraal pijnsyndroom (Runner's Knee). Als je dit allemaal doormaakt, vermijd dan activiteiten die de aandoening alleen maar kunnen verergeren. Probeer de pijn te beheersen met pijnstillers, kussens of kussens voor de knie en andere technieken.

Tendinitis en slijmbeursontsteking

De slijmbeurs is eigenlijk een "zak" gevuld met vloeistof die wrijvingsloze beweging mogelijk maakt. Wanneer bepaalde delen ontstoken raken, ontstaat bursitis - verdikking van de slijmbeurs en grote hoeveelheden vocht. Dit is de naam voor ontsteking en zwelling aan de voorkant van de knie (ter hoogte van de cup). Naast de zwelling kunnen ook andere symptomen optreden, zoals roodheid en een warm gevoel.

Hierdoor voelt de knie zeer pijnlijk aan en zijn de bewegingen beperkt, waardoor het moeilijk is om een geschikte slaaphouding te vinden. Het komt het vaakst voor bij mensen die veel tijd doorbrengen in knielende houding. Het kan echter ook het gevolg zijn van een blessure, bacteriële infectie of herhaalde mechanische irritatie.

Tendinitis is een ontsteking van een pees (dikke koordachtige structuur die spieren met botten verbindt). Om kniepijn veroorzaakt door peesontsteking en slijmbeursontsteking onder controle te houden, probeert u zoveel mogelijk te rusten. Het gebruik van therapieën die ontsteking en pijn verminderen zal ook nuttig zijn. Zodra u een behandelplan van uw arts hebt, pakt u uw slaapomgeving aan.

Je slaapomgeving voorbereiden

Toen we zeiden dat we jouw probleem zouden oplossen, meenden we dit! Je kunt dromenland niet ontsluiten zonder een comfortabele slaapomgeving, zelfs niet met de juiste therapie. Nu denk je misschien - oh, maar ik heb alles wat ik nodig heb. Nou, het is tijd om de lat hoger te leggen als je wilt slapen als een vorst. Laten we om te beginnen dat oncomfortabele bed uit de weg ruimen!

De juiste matras kiezen voor verlichting van kniepijn

Om een geschikte matras te kiezen, moet je letten op een aantal belangrijke kenmerken:

Verstelbare bedden en hun mogelijke voordelen

Hij is speciaal ontworpen om specifieke probleemzones aan te pakken, zoals je knie. Het werkt volgens een eenvoudig principe - een flexibele basis ondersteunt uw knie op alle lichaamsdelen. Hoe ziet het er eigenlijk uit? Een van de belangrijkste voordelen is het opheffen van de benen (of het hoofd).

Op deze manier voel je een tijdelijke verlichting die je een betere nachtrust geeft. Als je slecht ter been bent, kun je ook bedden kiezen met functies zoals wandbevestigende technologie of verlichting onder het bed. Wat we het leukst vinden aan dit bed is dat je de slaaphouding met minimale inspanning kunt veranderen. Daarom zul je zeker de meest comfortabele slaaphouding vinden!

Kniekussens

Je kunt een grotere handdoek oprollen, een kussen gebruiken dat je al in huis hebt of een speciaal ontworpen kniekussen (wigkussen) kopen. Tijdens de nacht, als we slapen, ontspant ons lichaam. Daarom is de positie van de benen niet in de juiste positie en belast het de wervelkolom. De functie van het kniekussen is om de benen in de juiste positie te houden.

Het moet iets boven de knie worden geplaatst en de beste vulling is traagschuim. Zo'n kussen past zich het beste aan je lichaam aan, terwijl het holle schuim lucht laat circuleren. Warme slapers zullen het dus niet voelen! Als je je niet comfortabel genoeg voelt met één kussen, voeg dan nog een kussen toe. Leg het een beetje boven de voet.

Slaaphoudingen voor verlichting van kniepijn 

Chronische kniepijn is vaak niet gerelateerd aan één gebeurtenis. Stel je dit voor: je hebt jezelf geblesseerd tijdens een training en de juiste therapie toegepast, maar het gaat nog steeds niet beter. Zelfs uw arts zegt dat u geduld moet hebben omdat de aandoening niet ernstig is. Nou ja, misschien heeft een slaaphouding een rol gespeeld?

Je slaaphouding kan het genezingsproces dus vertragen of verergeren. Denk voordat je vanavond gaat slapen na over de voor- en nadelen van bepaalde slaaphoudingen.

Zijdelings slapen met kniepijn

De makkelijkste manier om dit te voorkomen is door een dun kussen tussen je knieën te leggen. Als geen van de kussens die je hebt je past, overweeg dan een wigkussen. Het is speciaal ontworpen om zich aan je lichaam aan te passen en wordt zowel door zijslapers als rugslapers gebruikt. We raden aan een model te kopen met een bevestigingsstrip om te voorkomen dat het kussen verschuift.

Zo staan de wervelkolom en heupen in een goede positie en wordt de druk op de knieën verminderd. Tot slot wordt kniepijn soms veroorzaakt doordat onze knieën elkaar 's nachts raken.

Rugslapen met kniepijn

Ben je een rugslaper? Oh, je huidtextuur zal je er dankbaar voor zijn (geen rimpels). Maar je knieën zullen nog meer voordelen ervaren. Terwijl je plat op je rug ligt, leg je een kussen onder je knieën. Op die manier verminder je de druk op je kniegewrichten en zorg je voor ondersteuning. Voor nog betere resultaten neem je de verhoogde beenpositie aan en verminder je de pijn in de achterkant van je knie nog meer. Leg een paar kussens onder je been terwijl je op je rug ligt, omdat dit de zwelling vermindert.

Buikslapen vermijden  

Dit is zeker een van de slechtste slaaphoudingen, zelfs als je geen problemen hebt - maar maak je geen zorgen, buikslapen zal ze snel creëren. Om te beginnen verhoogt deze houding de druk op de knieën, wat leidt tot ongemak en een mogelijke verergering van bestaande knieklachten. Daarnaast ontstaat er ook druk op de onderrug, waardoor de lenden worden belast. Je kunt ongemak in de knieën voelen omdat ze met elkaar verbonden zijn via de kinetische keten van het lichaam.

Stretching en lichaamsbeweging integreren 

Een afbeelding van een vrouw die haar knie aanraakt.

Wat is het beste wat we nu voor onszelf kunnen doen? De spieren die de knie ondersteunen versterken en de knie flexibeler maken. Dit doe je met de juiste rekoefeningen en oefeningen. Begin de oefening langzaam, met een lichte warming-up, en volg dan de volgende stappen:

  1. Doe squats - er zijn veel variaties (met de benen bij elkaar, uit elkaar, in een stap)
  2. Til je hielen van de rand - ga met je gezicht naar een steun staan, zoals een stevige stoel of muurbeugel, en til je hielen dan afwisselend op en neer
  3. Doe een step-up oefening - plaats één voet op het platform, buig de knie en laat de andere voet langzaam op de grond zakken.
  4. Probeer de lateral leg raise - ga op één zij liggen, buig het been dat je ondersteunt, strek het andere been en til het op (hoek van 45 graden).

Wat rekoefeningen betreft, raden we oefeningen aan die het volgende versterken de enkelshamstrings en voeten. Je kunt bijvoorbeeld met de voorkant van je voet op een trede of stoeprand gaan staan en je hielen langzaam laten zakken totdat je een lichte rek voelt. Probeer je ruggengraat in een neutrale positie te houden en houd je armen ondersteund.

Als je knieën echter zo'n pijn doen dat je ze bijna niet kunt buigen (pijn aan de binnenkant van de knie), dan hebben we daar ook een oefening voor. Ga op je buik op de mat liggen en gebruik de rekband door deze aan één voet te haken en met beide handen naar je toe te trekken.

Als je pijn voelt boven de knieschijf, kan dat een pees zijn, dus wees voorzichtig. Ga naar een fysiotherapeut of sportarts als een van deze oefeningen de kniepijn verergert.

Pijnbestrijdingstechnieken voor slaap

Om pijnverlichting, ontspanning en comfort te krijgen en slecht slapen te voorkomen, heb je effectieve behandelingstechnieken nodig. Overweeg een combinatie van medicijnen, activiteiten met weinig impact, zoals zwemmen, en de juiste slaapomstandigheden. Ja, dat zou moeten werken - als je alles goed doet. We hebben voor elk geval een aantal pijnbestrijdingstechnieken uitgekozen en beschreven. Je kunt het dus niet fout doen!

Pijnstillers zonder recept

Als je, zoals sommigen van ons, een lage pijntolerantie hebt, raden we pijnstillers aan. Dit vermindert ontstekingen en pijn. Vergeet niet dat veel topische gels of mousses ook ibuprofen bevatten, dat de zwelling vermindert. Het is echter goed om het medicijn slechts een paar dagen te gebruiken om de kniepijn te verlichten. Als de symptomen echter nog steeds optreden, moet u contact opnemen met uw arts.

Lokale crèmes en gels voor plaatselijke verlichting

Het gebruik van een kleinere dosis, directe toepassing op het pijnlijke gebied en een grotere veiligheid zijn slechts enkele van de voordelen van lokale pijnstillers. Ze kunnen ook ontstekingsremmend werken, anti-artritisch effect en bevorderen het proces van weefselregeneratie en genezing. Ze werken doordat de huid de actieve ingrediënten absorbeert en ze bevorderen de microcirculatie in het behandelde gebied. Wat gebeurt daar eigenlijk? Ingrediënten van topische gels blokkeren de productie van enzymen die ontstekingschemicaliën produceren - pijn en zwelling.

IJs- en warmtetherapie voor acute pijnbestrijding

Terwijl ijspakkingen ontstekingen kunnen verminderen en het gebied kunnen verdoven, kunnen warmtepakkingen spieren ontspannen en stijfheid verlichten. Warmtetherapie verbetert daarom de circulatie en de bloedstroom naar een bepaald gebied. Het kan op drie manieren worden toegepast:

Voor acute kniepijn (vooral pijn na een blessure) kan koeltherapie de pijn sterk beïnvloeden. Vermijd echter om ijs direct op het getroffen gebied aan te brengen, omdat dit brandwonden kan veroorzaken. U kunt het beste een dunne katoenen doek gebruiken waarover u bevroren cryogels aanbrengt.

Tip: Vermijd deze vormen van therapie als je een hoger risico hebt op brandwonden, open wonden of complicaties door toepassing van warmte/koude.

Een routine voor het slapengaan invoeren

Een afbeelding van een man die zijn knie aanraakt.

Eerst en vooral - zorg voor een vaste bedtijd omdat een goede slaaphygiëne zo belangrijk is.

Ik weet het, ik weet het... je hebt pijn. Denk er desondanks over na hoeveel tijd je aan je bedtijdroutine wilt besteden en bereid je minstens een half uur tot een uur eerder voor om te gaan slapen. Zelfs als je niet slaapt, geef je je lichaam een duidelijk signaal - het is tijd om te slapen. Na verloop van tijd zal het begrijpen wat je het vertelt en zal het je lukken om de interne klok van je lichaam te reguleren en een betere slaap te bevorderen. Om dit gemakkelijker voor je te maken, creëer je een ontspannende omgeving.

Wat niet helpt zijn stimulerende middelen zoals cafeïne of alcohol. Die houden je niet alleen wakker, maar maken je 's nachts ook wakker om naar het toilet te gaan. Tot slot, houd je aan de routine, hoe moeilijk het ook is, want consistentie is de sleutel tot succes. Aan de andere kant, personaliseer je nachtroutine volgens jouw voorkeuren en kies wat jou het meest ontspant.

Wanneer professionele hulp zoeken

Pijn in het kniegewricht is een tijdelijke aandoening als het geen chronische ziekte is. Er is echter nog iets dat alles nog ingewikkelder maakt. Bepaalde symptomen zijn hetzelfde als bij diep-veneuze trombose. Omdat pijn door verschillende aandoeningen kan komen, is het vaak het beste om naar een arts te gaan voor hulp. Aan de andere kant zijn sommige mensen vatbaarder voor deze aandoeningen. Dit zijn bijvoorbeeld sporters wiens gewrichtsbanden vaak worden aangevallen, barsten en scheuren.

Het Iliotibiale band syndroom komt vaak voor bij mensen die regelmatig hardlopen of recreatief fietsen. Gelukkig steekt het meestal de kop op als het geblesseerde gebied is opgewarmd, tenzij de blessure ernstig is. Dan wordt de pijn heviger en is medische hulp en soms een ingreep nodig. Over behandelingen gesproken: fysiotherapeuten zullen, in samenwerking met orthopedische specialisten, de onderliggende oorzaken en bijdragende factoren identificeren om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen.

Ze gebruiken ook verschillende technieken en bandages om de beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren en spierspanning te verminderen. Op deze manier worden alle toekomstige blessures voorkomen. Als conservatieve behandelingen (medicijnen, injecties, braces en fysiotherapie) niet effectief zijn voor chronische pijn, kunnen experts chirurgische ingrepen aanbevelen zoals ligamentreparatie, meniscusoperatie of knieprothese.

Conclusie

Daarom is kniepijn 's nachts nog schrijnender omdat het de slaapkwaliteit aantast en iemand in een vicieuze cirkel van kniepijn en slapeloosheid kan brengen. Het kan 's nachts optreden, zelfs bij perfect gezonde mensen. Dit is voornamelijk te wijten aan de inwerking van verschillende factoren, zoals intensieve fysieke activiteit en langdurig zitten in een slechte lichaamshouding. Probeer dus een goede slaaphygiëne te handhaven en een manier te vinden om uw kniepijn onder controle te houden. Probeer meerdere benaderingen om de pijn te verlichten, omdat ze voor iedereen anders werken. Vergeet niet dat slaap van vitaal belang is voor het herstel van het lichaam!

Zeg het voort

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands