Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Stijg op boven Dysania: Overwin je ochtendgevechten en pluk de dag!

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van Dysania

20 mei 2024 8 min lezen

Dysania is in gewone woorden 's ochtends moeilijk uit bed komen. Zijn slaapstoornissen, geestelijke gezondheid of levensstijl de belangrijkste oorzaken van deze aandoening? Gelukkig kunnen een goede slaaphygiëne, meditatie en ochtendroutine hierbij helpen!

Natuurlijk zijn er dagen dat we gewoon niet gemotiveerd zijn om de eerste wekker te beantwoorden. Daarom zou dysania niet meteen je eerste zorg moeten zijn. Maar dat is het addertje onder het gras. Hoe identificeer je die aandoening? Hoewel het gekenmerkt wordt door moeite met wakker worden, zijn er ook andere symptomen.

Pas als je alle symptomen bij jezelf herkent, kun je vermoeden dat je deze stoornis hebt. Het gaat om problemen van fysieke of emotionele aard, wat betekent dat ze voortkomen uit een andere aandoening.

Inzicht in dysania

Een vermoeide man met bril aan tafel

Om je te helpen dysania te herkennen, beginnen we met de basis. Deze aandoening wordt gekenmerkt door overmatige slaperigheid en moeite met wakker worden, wat invloed heeft op iemands dagelijkse productiviteit en geestelijke gezondheid. Soms wordt het chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd, maar veel andere slaapstoornissen hebben dergelijke symptomen. En niet alleen slaapstoornissen, maar ook depressieve stoornissen, slaap traagheiden andere dingen die onze lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Dysania definiëren

Het is anders dan een eenvoudig gebrek aan motivatie om op te staan dat sporadisch optreedt. Probeer je dit voor te stellen: de vorige dag had je stress, je werd wakker bij de eerste wekker - zichtbaar chagrijnig. In zo'n situatie zou je het liefst de hele dag doorbrengen gewikkeld in een troostdeken als een burrito. Helaas voelen sommige mensen zich elke dag zo, wat leidt tot de ontwikkeling van een depressie.

Daarom wordt dysanie het vaakst geassocieerd met zo'n aandoening. Het is dus constant. Maar het hoeft niet de echte of de enige reden te zijn. Het impliceert een aanzienlijk ongemak in de persoon. Daarnaast kan het gepaard gaan met de volgende symptomen...

Symptomen

De eerste stap in de strijd tegen dysania is het identificeren van de symptomen en indien mogelijk het verkrijgen van een medische diagnose. Voortdurend gevoel van vermoeidheid, slecht humeur, prikkelbaarheid of constante druk. De symptomen variëren van persoon tot persoon, waardoor het een uitdaging is om een nauwkeurige diagnose te stellen. Maak je geen zorgen, we zullen ze in verschillende groepen verdelen om ze allemaal te kunnen behandelen. Deze zijn:

Onthoud, Deze symptomen kunnen ook andere aandoeningen vertegenwoordigen, zoals hartaandoeningen of een andere onderliggende gezondheidstoestand. Gebruik ze dus als richtlijnen, maar zoek een professional met ervaring in neurologische ontwikkelingsstoornissen. Alleen zo weet je zeker dat je dysania hebt en kun je de juiste behandeling krijgen.

Oorzaken van dysania

Een vermoeide jonge vrouw

Nu je de symptomen kent, is het tijd om naar de oorzaak van dysania te gaan. Heb je de laatste tijd slaap- of stemmingsproblemen? Je denkt nu waarschijnlijk - wie heeft deze problemen niet? Als het antwoord ja is, ben je misschien geïnteresseerd in wat we te zeggen hebben.

Slaapstoornissen

Je hebt je vast wel eens suf en vermoeid gevoeld, zelfs na een volledige nachtrust of te veel slaap (10+ uur). Een van de belangrijkste oorzaken is een verstoord slaappatroon. Hoe? Je kunt je slaapschema om veel redenen in de war sturen - vaak wisselende diensten, inconsistente routines voor het slapengaan, enz.

Het leidt tot:

Een slechte slaaphygiëne kan ook het gevolg zijn van te veel beeldschermgebruik, koffie of alcohol voor het slapengaan.. Kortom, een verstoorde slaap-waakcyclus leidt tot problemen met wakker worden - dysania.

Geestelijke gezondheidsfactoren 

Depressie, angst en chronische stress zijn verschillende aandoeningen, maar ze hebben ook veel gemeen. Dergelijke toestanden hebben een invloed op de motivatie, het energieniveau en het algemene slaap-waakpatroon. Klinkt dat bekend? Ja, dit zijn ook symptomen en risicofactoren van disanya. Laten we eens nader bekijken hoe deze aandoeningen jou beïnvloeden:

Leefstijlfactoren

Op één dag maken we duizenden keuzes die allemaal ons leven beïnvloeden. Helaas kunnen sommige bijdragen aan de ontwikkeling van dysania. Het onregelmatige slaapschema is bijvoorbeeld cruciaal voor je interne klok/circadiaan ritme. De hersenen willen een stabiele routine om te weten wanneer ze moeten opstaan en naar bed gaan. Anders ontstaat er complete chaos.

Overmatig gebruik van alcohol en koffie, vooral vlak voor het slapengaan, kan ook schadelijk zijn. We mogen ook de fysieke activiteit niet vergeten die de slaapduur verbetert en verbetert de slaapkwaliteit. Aan de andere kant kan een zittende levensstijl bijdragen aan moeite met inslapen. Het aanpakken van je keuzes in levensstijl is dus cruciaal voor het omgaan met dysania.

Dysania beheren

Een vermoeide jonge vrouw die haar hoofd omhoog houdt

Opstaan is een uitdagende taak als stress de overhand neemt. Aan de andere kant zullen we niet overdrijven. Het is niet erg om je uitgeput te voelen en te willen slapen. Maar als het om een gediagnosticeerde aandoening gaat, moeten we serieus zijn, want je riskeert veel meer dan te laat komen op je werk of een andere activiteit.

Daarom moet je stappen ondernemen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Anders kan het elk aspect van je leven schaden.

Slaaphygiënepraktijken

Door het "zwermen" van onaangename gedachten heb je de neiging om vroeg op te staan en kun je niet normaal verder slapen. Bij een kleiner aantal mensen is er ook sprake van overmatig slapen - "slaapwandelen“. Slaapgebrek hoeft echter geen gevolg te zijn, maar een oorzaak. Door zo'n toestand stijgt het stressniveau en kom je in een vicieuze cirkel van chronische stress en slaapgebrek terecht.

Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede nachtrust (7-9 uur elke nacht) en een gezonde slaaphygiëne . Je moet vroeg naar bed gaan en een ontspannen avondroutine creëren om je te helpen sneller in slaap te vallen.

Cognitieve gedragstechnieken

Een ander goed middel om je te helpen om te gaan met dysania is CGT (Cognitieve gedragstechnieken). Het belangrijkste principe van CGT is dat iemands manier van denken zijn emoties beïnvloedt. Het benadrukt ook dat negatieve gedachten ook ons gedrag kunnen beïnvloeden. Dus als we op een bepaalde manier over iets nadenken, zal dat bepaalde gevoelens oproepen.

Dankzij therapie onder begeleiding van een psychotherapeut zul je je gedachtepatronen beter begrijpen. Maar je kunt het ook zelf proberen. Zodra je ziet waar het om gaat, volgt cognitieve herstructurering - je denken anders parafraseren. Het eindresultaat is een andere kijk op de situatie die voor ons ligt.

Het is een effectief wapen in de strijd tegen angstdie wordt gekenmerkt door irrationele gedachten. Geloof ons, dysania heeft geen schijn van kans als het op CGT aankomt!

Professionele hulp zoeken

Als je zelf niet met stress kunt omgaan, zoek dan hulp. Het is goed om steun te hebben van familie en vrienden, maar je hebt iemand nodig die objectief naar het probleem kijkt. Ze zijn tenslotte geen van allen doorgewinterde professionals, toch? Alleen dan kun je goede feedback krijgen, waarmee je weet wat je moet doen.

Onthoud dat de oplossing van het probleem ligt in het identificeren van de oorzaak van de dysania. Soms is het een slecht slaapschema, maar vaak is de oorzaak veel complexer dan dat. Wees niet bang om een slaapkliniek om professionele hulp te zoeken.

Omgaan met strategieën

Een jonge man slaapt op tafel

strategieën. Deze zijn:

  • Probleemgerichte strategieën - constructieve activiteiten worden gebruikt om een stressvolle gebeurtenis te boven te komen (alleen als het probleem oplosbaar is)
  • Emotiegerichte strategieën - Activiteiten gericht op emoties worden toegepast, zoals: zelfcontrole creëren, stressoren vermijden (alcohol, roken, drugs), ademhalings- en ontspanningsoefeningen,
  • Betekenis maken - positieve of betekenisvolle aspecten van een moeilijke situatie vinden, zich anders over iets voelen (schrijven in een dagboek)
  • Sociale steun - contact maken met goede vrienden, om je een gevoel van veiligheid en verbondenheid te geven
  • Religieuze coping - het hoeft geen georganiseerde religie te zijn, het is genoeg om tijd door te brengen in de natuur of vrijwilligerswerk te doen om deel uit te maken van iets dat groter is dan jezelf.

Deze vaardigheden zijn erg nuttig als je worstelt met een psychische aandoening. Ze moeten echter deel uitmaken van een groter behandelplan. Houd daarom rekening met je behoeften en mogelijkheden. Veel goede programma's kunnen je helpen om angst, depressie of stress te overwinnen.

Ochtendroutines

De ochtendstress zal je waarschijnlijk de hele dag achtervolgen. Je hebt een moeilijk uit bed te krijgenDan heb je het gevoel dat je overal te laat bent, er komt niets aan en opeens lijkt de dag te kort. Laten we die ochtend dus zo productief mogelijk maken! Je hebt een ochtendroutine nodig waar je je strikt aan houdt. Om te beginnen moet je iets vroeger opstaan, zodat je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden om een ochtendmens te worden.

In dat geval kun je 's ochtends gaan stretchen of mediteren. Gun jezelf voldoende tijd om je voor te bereiden op de dag. Ik weet dat je grootste taak is om in beweging te komen en uit bed te komen, maar probeer het elke dag. Doe dit totdat je erin slaagt om je aan je ochtendroutine te houden, en je zult uit de vicieuze cirkel van stress en dysania geraken.

Hier zijn enkele ideeën: sluit zodra je opstaat de gordijnen en laat het licht binnen, draai je favoriete muziek of zet een tv-programma aan. Zulke dingen maken ons van nature wakker, waardoor je niet zo gemakkelijk weer in slaap valt.

Mindfulness en meditatie

Je lichaam en geest communiceren elke dag. Daarom sturen de hersenen niet alleen instructies naar andere delen van het lichaam. Het ontvangt ook feedback, dus het is van vitaal belang om ontspannings- en ademhalingstechnieken onder de knie te krijgen. Mindfulnessoefeningen en meditatie zijn hier uitstekend voor. Ze vertegenwoordigen een kortstondig bewustzijn van de eigen ervaringen, zonder oordeel en met acceptatie.

Het lijkt nu misschien makkelijk voor je, maar als je probeert om je aandacht een paar minuten in het heden te houden. Laat je gedachten niet afdwalen (hé, geen tegendruk). Natuurlijk is het niet gemakkelijk; het vergt oefening.

Hoe kan dat jou helpen? Je spieren ontspannen, je ademhaling vertraagt en je zuurstofgehalte in je bloed daalt. Op deze manier stuur je een duidelijke boodschap naar je hersenen - alles is in orde. Onthoud dat stress niet kan overleven in een ontspannen lichaam en een kalme geest.

Conclusie

Het lijkt erop dat dysania heel complex kan zijn. Er zijn verschillende onderliggende oorzaken, maar inzicht hierin is de oplossing van het probleem. Dit betekent dat je aandacht moet besteden aan je levensstijl, slaap-waakpatronen en ochtendroutines. Als niets helpt, zoek dan professionele begeleiding. We zijn er zeker van dat je in staat zult zijn om gezonde gewoonten aan te nemen en zelfzorg naar een hoger niveau te tillen. Op die manier zul je eindelijk kunnen genieten van een goede nachtrust, meer energie en een frisse start van de dag.

Zeg het voort

Opmerkingen (1)

Jon 20/05/2024

Ik heb dysania. Bedankt voor het delen om het bewustzijn te vergroten


Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands