Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe beïnvloedt een workout voor het slapen gaan?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Een afbeelding van een vrouw met fitnessapparatuur

19 mei 2024 5 min lezen

Sporten is over het algemeen altijd goed voor je gezondheid, zolang je het niet overdrijft, maar moet je wel trainen voor je naar bed gaat? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag voor sommigen, maar er is eigenlijk heel wat om rekening mee te houden.

We hebben allemaal wel eens gehoord hoe een goede workout 's ochtends iemands leven heeft veranderd en hem of haar in staat heeft gesteld om in vorm te komen. Maar je ziet niet zoveel discours als het gaat om late trainingsschema's.

Vandaag gaan we dus diep in op de invloed van sporten voor het slapen gaan op je slaapkwaliteit en op de vraag of je je dagelijkse routine moet aanpassen. En natuurlijk zijn dit allemaal algemene beweringen, want luisteren naar je lichaam is de enige manier om echt een goede nachtrust te garanderen.

Welke invloed heeft lichaamsbeweging op je slaapkwaliteit?

Overdag sporten heeft alleen maar voordelen voor je algehele gezondheid en je slaap. Zolang je jezelf daarbij niet bezeert of je lichaam te veel belast, ben je klaar om in een diepe slaap te vallen.

Maar als het om avondgymnastiek gaat, liggen de zaken iets gecompliceerder. Omdat het meestal vlak voor bedtijd is, heeft het wel degelijk invloed op de slaap en kan het leiden tot een slechte slaaphygiëne. Laten we dus eerst eens kijken naar de manieren waarop avondgymnastiek een goede slaap kan verhinderen.

Je lichaamstemperatuur verhogen

Een afbeelding van een thermometer.

Als je naar bed gaat, daalt je lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze terwijl je langzaam in slaap valt. Over het algemeen streeft je lichaam naar een temperatuur van ongeveer 35-36 graden Celsius voordat je in slaap valt.

Intensieve lichaamsbeweging kan je lichaamstemperatuur echter drastisch verhogen, waardoor het voor je lichaam moeilijker wordt om deze gouden zone te bereiken. Dit is vooral waar als je aan intensieve lichaamsbeweging doet, zoals zwaar gewichtheffen of intensieve cardio.

We raden dus aan om minstens 90 minuten tijd te laten tussen het einde van je training en het naar bed gaan als je je lichaam niet te veel belast. En als je van plan bent om zeer intensief te gaan trainen, moet die periode aanzienlijk langer zijn - 3-4 uur is het meest optimaal.

Als je meer wilt weten over hoe temperatuur je slaap beïnvloedt, raden we je aan ons artikel over de ideale temperatuur om te slapen.

Je circadiane ritme in de war brengen

een afbeelding van een vrouw die gewichten tilt

Je circadiane ritme is als een biologische klok die je lichaam vertelt wanneer het tijd is om te slapen en wanneer je veel energie nodig hebt. Als er bijvoorbeeld zonlicht je kamer binnenkomt, vertelt je circadiane ritme je lichaam dat het dag is en dat het tijd is om op te staan.

Aan de andere kant, als je in een koele, donkere kamer gaat zitten, jezelf bedekt met een comfortabele deken en je spieren ontspant, betekent dit dat het tijd is om in te dommelen.

Je kunt dus hopelijk zien waarom sporten laat op de avond het systeem in de war schopt. Niet alleen ervaart je lichaam stress, maar als je naar de sportschool gaat, klinkt er ook harde muziek en het geluid van staal dat tegen de vloer slaat.

Dit is niet bepaald het beste signaal aan je lichaam dat het snel moet gaan slapen. Terwijl een workout 's ochtends vroeg je misschien de energieboost geeft om de dag door te komen, kun je je bij een workout 's avonds laat eerder energiek dan slaperig voelen.

Verhoogde adrenaline- en cortisolspiegels

Een achtbaan vol mensen met veel adrenaline.

Op een vergelijkbare manier als in het vorige hoofdstuk, verhoogt krachtige lichaamsbeweging ook je adrenaline- en cortisolspiegels. En als je adrenaline hoort, denk je meestal aan "razendsnel rennen", "non-stop actie" of "levensbedreigende kansen" en niet aan "het is tijd om te chillen en een dutje te doen".

Je lichaam voelt hetzelfde. Cortisol is niet veel beter, want dat is het stresshormoon en zelfs bij gezonde volwassenen kan een verhoogd cortisolniveau het in slaap vallen een stuk moeilijker maken.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, voel je ook nog een piek in je stofwisseling, hartslag en bloeddruk. Wat weer niet helemaal ideaal is.

Je routine in de war gooien

Een afbeelding van een man die op zijn horloge kijkt.

We hebben al besproken hoe trainingen 's nachts de slaap beïnvloeden op fysiek niveau, maar laten we het nu hebben over het mentale aspect.

Een consequente trainingsroutine is essentieel voor een gezond leven en kan voor de meeste mensen de slaap verbeteren. Maar als je al je trainingen laat op de avond doet, wordt het steeds moeilijker om je aan je schema te houden.

Misschien wil je wat gaan drinken met vrienden of ga je te veel op in een serie die je aan het kijken bent en vergeet je je workout. Of misschien heb je een hele zware dag gehad en heb je niet het gevoel dat je de energie hebt om naar de sportschool te gaan en alles te geven.

Daarom trainen veel mensen 's ochtends vroeg voordat er complicaties kunnen optreden. Als je je niet aan je trainingsschema houdt, kunnen je algehele gezondheid en slaapkwaliteit er op de lange termijn onder lijden.

Aan de andere kant, als je een rotsvaste discipline hebt, is dit punt niet echt van toepassing op jouw situatie.

Zijn er voordelen aan avondgymnastiek?

Nu we de negatieve kanten van sporten voor het slapengaan hebben besproken, laten we het nu eens over de positieve kanten hebben. Immers, als het zo somber was, zou je niet elke avond honderden mensen in de sportschool zien.

Verzacht opgekropte stress

Een afbeelding van een vrouw die wakker wordt en zich uitrekt in bed.

Hoewel cortisol wordt uitgescheiden tijdens je workout, zul je vaak merken dat je je meer op je gemak voelt na een goede workout. Alle opgekropte stress die je overdag vasthield, voelt nu minder zwaar of verdwijnt zelfs helemaal.

En niets brengt je sneller in slaap dan een gevoel van gelukzaligheid. Dus in plaats van in bed te liggen en te stressen over iets dat die ochtend is gebeurd, kun je jezelf in slaap wiegen en vertellen over de PR's die je die dag hebt verbroken.

Dit geldt vooral als je meer ontspannende vormen van lichaamsbeweging doet, zoals yoga, licht joggen of aerobe lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit. Maar zelfs bij lichte of middelzware lichaamsbeweging raden we je aan om jezelf minstens 90 minuten de tijd te geven om af te koelen.

Verbetert de slaap

Een blikje dat lekker ligt te slapen in een bed.

Hoewel je misschien de indruk hebt gekregen dat we sterk gekant zijn tegen sporten voor het slapengaan, is dat niet echt het geval. Meerdere onderzoeken uit 2019 en 2020 hebben aangetoond dat sporten je kan helpen om sneller in slaap te vallen en je algehele slaapkwaliteit een boost kan geven.

Dit geldt echter alleen voor lichte en middelzware oefeningen. Uit dezelfde onderzoeken blijkt namelijk dat krachtige oefeningen voor het slapengaan de kwaliteit van je slaap kunnen verpesten en je wakker kunnen houden als je ze te kort voor bedtijd doet.

Aan de andere kant presteerde matig intensieve lichaamsbeweging vrij goed, met over de hele linie positieve resultaten. Niet alleen dat, het kan ook helpen om sommige symptomen van slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu te verminderen. Dit is echter niet altijd het geval.

Dus zolang je niet vlak voor het slapengaan stevig aan het rondrennen bent of zware gewichten optilt, kun je wel wat profijt hebben van je nachtroutine. Dus als je echt wilt sporten vlak voor bedtijd, houd het dan bij aerobe oefeningen of iets vergelijkbaars.

Gemakkelijker om consistent te blijven

Een afbeelding van trainingsspullen voor thuis.

Dit lijkt misschien in tegenspraak met wat we zeiden in het gedeelte "je routine omgooien", maar het hangt gewoon af van het type persoon dat je bent. Nachtbrakers vinden het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om later op de dag te trainen, omdat ze dan van nature meer energie hebben.

Bovendien kunnen bepaalde sportscholen 's avonds minder druk zijn, wat erg belangrijk is voor mensen die graag op zichzelf zijn. En zoals we al eerder zeiden, alles wat je helpt om op de lange termijn een gezonde trainingsroutine te houden, zal je slaap enorm ten goede komen.

Dus zolang je niet meteen na je training in bed springt, zul je voor je het weet beter slapen!

Het verband tussen slaap en trainen

Tot nu toe leek het misschien alsof je een keuze moest maken - ofwel prioriteit geven aan je slaap of aan je sportroutine. Daarom willen we in dit gedeelte benadrukken hoe belangrijk het is om beide kanten van deze puzzel te hebben.

We weten allemaal dat lichaamsbeweging en voeding de hoekstenen zijn van een gezonde levensstijl. Maar een goede nachtrust is net zo belangrijk als deze twee! In rust vinden immers belangrijke processen zoals spierherstel en groei plaats.

En professionele atleten zijn zich hier terdege van bewust. Roger Federer heeft gezegd dat hij de helft van de dag slaapt om zijn prestaties van wereldklasse op peil te houden. En hoewel we niet kunnen suggereren dat iedereen 12 uur slaapt, laat dit wel zien hoe belangrijk goede slaap is!

Hetzelfde kan ook in de omgekeerde richting worden gezegd - aangezien een goede trainingsroutine ontelbare keren in verband is gebracht met een betere slaapkwaliteit. Dus, betere slaap = betere workouts = nog beter slapen, enzovoort!

Dingen waarmee je rekening moet houden als je gaat trainen voor het slapengaan

Nu gaan we het hebben over een aantal algemene valkuilen en dingen waar je op moet letten als je gaat trainen voordat je naar bed gaat. We hebben al vastgesteld dat laat sporten bepaalde gezondheidsvoordelen heeft. Dus zolang je je aan de volgende tips houdt, zou je een verbetering van je slaapkwaliteit moeten zien.

Intensiteit

Een afbeelding van een vrouw tijdens een intensieve workout

Zoals eerder gezegd, zijn trainingen met een hoge intensiteit je vijand als het gaat om trainen op de late avond. Intensieve lichamelijke activiteit verhoogt je lichaamstemperatuur en pompt je vol adrenaline terwijl je juist wilt kalmeren en ontspannen.

Probeer dus altijd voorrang te geven aan workouts met een lage intensiteit als je van plan bent om de komende uren naar bed te gaan. Dingen als yoga, licht joggen en aerobics zullen je het meeste goed doen, omdat ze ook kunnen dienen als een ontspannende routine voor het slapengaan.

Je gebruikelijke slaapkwaliteit

Een beeld van voeten onder een deken.

Om te weten waar je naartoe gaat, moet je je bewust zijn van waar je nu bent. Met andere woorden, denk aan je slaapkwaliteit tijdens nachten waarin je helemaal niet traint. Duurt het lang voordat je in slaap valt? Voel je je energiek? Voel je je 's nachts gestrest?

Al deze vragen zijn belangrijk omdat ze je een ruw idee moeten geven van je huidige slaaphygiëne. Dus als je al extra energie hebt en je 's nachts gespannen voelt, zal sporten je waarschijnlijk geen betere slaap opleveren. In plaats daarvan kun je beter stretchoefeningen doen of andere activiteiten die je kunnen kalmeren, of je kunt proberen om 's ochtends een vaste trainingsroutine te volgen om moe te worden.

Lichten

Een beeld van lichten.

Zoals gezegd toen we het hadden over het circadiane ritme, is fel licht niet iets wat je wilt ervaren vlak voordat je naar bed gaat. Ze schokken je systeem en geven je een klaarwakker gevoel. En we hebben allemaal gezien hoe snel het inschakelen van een fel licht 's nachts de slaap kan verstoren.

Dus als je normaal gesproken in de sportschool traint, kun je je dagelijkse routine misschien beter heroverwegen. Sportscholen zijn immers meestal erg goed verlicht en zelfs alleen al de rit naar de sportschool en terug kan je circadiane ritme volledig verpesten.

En als je thuis traint, probeer dan de lichten te dimmen en de kamer slaapvriendelijker te maken. We zeggen niet dat je in het donker moet trainen, maar doe je best om fel licht dat rechtstreeks in je gezicht schijnt te vermijden.

Probeer als bonustip niet in je slaapkamer te trainen. Het laatste wat je wilt is dat je hersenen de kamer waar je slaapt associëren met stress, inspanning en een hoog energieniveau.

Uw dieet

Een afbeelding van avocado en gezonde voeding.

Een vaak over het hoofd gezien neveneffect van sporten is hoe het je eetpatroon beïnvloedt. Het is tenslotte veel makkelijker om een cheat meal of snack te rechtvaardigen als je net een hele goede workout hebt gehad.

En hoewel dat normaal gesproken helemaal prima is, is het enigszins problematisch als je het zo laat op de dag doet. Een zware of vette maaltijd kan problemen met de spijsvertering veroorzaken en je lang wakker houden. Dat komt omdat bepaalde voedingsmiddelen, net als intensieve trainingen, je lichaam het signaal kunnen geven om de lichaamstemperatuur te verhogen en hormonen als cortisol af te scheiden.

Het is de moeite waard om meer te weten te komen over welke voedingsmiddelen die je niet moet eten voordat je naar bed gaat!

Samenvattend: trainen voor het slapengaan heeft voor- en nadelen, maar het hangt af van verschillende factoren. Idealiter wil je genoeg tijd laten tussen het sporten en het slapen, zodat je lichaam kan ontspannen. Als je het goed doet, kan sporten je helpen om elke avond in slaap te vallen. Aan de andere kant, als het te intensief is en dicht bij bedtijd, kan het een domino-effect hebben. Plan je avondroutine en slaapschema om te ontdekken wat bij jouw levensstijl past.

Referenties en bronnen

Veelgestelde vragen over trainen en slapen

Moet je intervaltraining met hoge intensiteit doen voor je naar bed gaat?

Hoewel intervaltraining met hoge intensiteit (of HIIT) opmerkelijke resultaten heeft laten zien als het gaat om afvallen, is het doen van intervaltraining vlak voor het slapengaan het slechtste wat je kunt doen voor je trage slaap (of diepe slaap).

Dit komt omdat van alle trainingsroutines, HIIT je lichaamstemperatuur waarschijnlijk het meest verhoogt en het ongelooflijk moeilijk maakt om optimaal te slapen. We raden je dus aan om het bij matig intensieve oefeningen te houden of, nog beter, lichte oefeningen zoals yoga.

Wanneer is de beste tijd om te sporten?

Als je een gewone baan van 9 tot 5 hebt, is trainen voor je werk waarschijnlijk de beste optie. Maar als dat niet mogelijk is en je rond 12 uur naar bed gaat, is een training kort na het werk (rond 6 uur) ook een goede optie. Maar over het algemeen is de beste tijd om te gaan sporten de tijd die je consequent kunt maken.

Hoe lang moet je per dag sporten?

Hoe lang je oefeningen duren, hangt af van de oefening waar je voor kiest. Aerobe training van gemiddelde intensiteit kan bijvoorbeeld een uur duren, maar zwaar gewichtheffen zou waarschijnlijk niet langer dan 40-50 minuten moeten duren. Maar als vuistregel geldt: probeer minstens 30 minuten te bewegen.

Hoeveel dagen moet je trainen?

Drie dagen per week sporten zou het minimum moeten zijn waar je naar streeft. We raden echter ook niet aan om meer dan vijf keer per week te trainen, omdat je spieren ongeveer 48 uur nodig hebben om te herstellen en te groeien.

Is het beter om 's ochtends of 's avonds te trainen?

Het korte antwoord is - de beste tijd om te sporten hangt sterk af van jou als persoon en het soort oefening dat je doet. Voor nachtbrakers is het beste tijdstip om te sporten laat in de middag, terwijl vroege vogels het liever voor het werk doen. Zorg er gewoon voor dat het een paar uur voor je bedtijd is.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands