Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Wat betekent het aantal draden en wat moet je ermee?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Knop Sluiten

19 mei 2024 5 min lezen

Als je ooit hebt gezocht naar lakens of slopen van hoge kwaliteit, dan heb je de term 'thread count' wel eens gezien. Maar wat betekent het aantal draden en moet je je daar wel druk om maken? Laten we dat eens uitzoeken.

Net als in elke andere bedrijfstak, de beddenindustrie kent veel uitdrukkingen die niet iedereen kent. Van bewegingsisolatie tot hypoallergene eigenschappen en off-gassing, het kan een beetje verwarrend zijn. En als het op lakens en slopen aankomt, is het aantal draden iets waar je zeker tegenaan loopt.

Hoewel de implicaties van draadtelling iets complexer zijn, is de definitie zelf vrij eenvoudig. Het aantal draden is het aantal draden dat in een vierkante inch stof is geweven.. Als je dus een vierkante centimeter van een willekeurig laken neemt, de verticale en horizontale draden telt en deze bij elkaar optelt, krijg je het aantal draden van dat specifieke laken.

Maar dat is niet het einde van het verhaal, tenminste niet altijd.

 

Wat is een draadtelling?

Een afbeelding van meerdere draden van verschillende kleuren

Aangezien we net hebben uitgelegd wat het aantal draden is - het aantal draden in een inch stof - denk je misschien dat dit alles is wat je moet weten.

Maar zoals bij de meeste producten is het niet altijd even eenvoudig.

En dat is omdat er spelen hier andere factoren mee. Ten eerste is het heel gemakkelijk om het aantal draden te verhogen en je stof hoogwaardiger te laten lijken dan hij in werkelijkheid is. En, zoals we later zullen bespreken, is een hoger aantal draden voor lakens niet het enige dat telt.

Staat een hoge draadtelling gelijk aan lakens van betere kwaliteit?

Een afbeelding van hoogwaardige beddenlakens

Ja en nee. Als we in een perfecte wereld zouden leven waarin merken volledig transparant zouden zijn tegenover hun klanten, zou een hoger aantal draden waarschijnlijk een heel goed verkoopargument zijn. Maar dat is niet echt het geval. Zoals we al aanstipten in het vorige segment, Er zijn manieren om het aantal draadjes in je lakens op te blazen zonder te liegen.

Bovendien weerhoudt niets merken ervan om beddengoed van lage kwaliteit te maken, maar ervoor te zorgen dat ze een hoger aantal draden hebben. Per slot van rekening, deze twee dingen sluiten elkaar niet uit. En tussen een laken van hoge kwaliteit met een laag aantal draden en een laken van lage kwaliteit met een hoog aantal draden, ben je waarschijnlijk beter af met het eerste. Laten we het dus eens hebben over alle manieren waarop merken je kunnen misleiden tot producten van ondermaatse kwaliteit.

Meerlagig vs. enkelvoudig

De eenvoudigste manier om creatief te rekenen en het aantal draden te verhogen is door meerlagig garen te gebruiken voor je lakens. Net als met toiletpapier, Meerlagige garens gebruiken meerdere kleinere draden die om elkaar heen weven om een streng te maken.

In de praktijk is dit echter niet iets wat je wilt. Want als je een enkelvoudig garen vergelijkt met een meerlagig garen, dan ziet de meerlagige er gewoon veel rafeliger uit. Niet alleen dat, maar Het heeft ook niet dezelfde structurele integriteit als enkelvoudig garen.

Niettemin kunnen merken alle kleine draadjes tellen waaruit een meerlagig garen bestaat en beweren dat ze lakens met een hoog aantal draden hebben. Maar als je op zoek bent naar de beste lakens in de sector, zullen deze meerlaagse modellen je waarschijnlijk teleurstellen. Immers, lakens met een hoog aantal draden gemaakt van multiply (laten we zeggen 800) hebben meestal de prestaties van veel meer standaard aantal draden (zoals 200-300).

Waar moet je nog meer op letten bij lakens van hoge kwaliteit?

Een afbeelding van witte lakens

Nu je hopelijk weet dat lakens niet uitsluitend worden gerangschikt op basis van hun aantal draden, laten we het hebben over het grotere geheel. Begrijp ons niet verkeerd, noteren kan nog steeds belangrijk zijn. Er is echter meer om rekening mee te houden als je op zoek bent naar lakens van goede kwaliteit.

En terwijl we de volgende sectie doornemen, moedigen we je aan om aan je favoriete lakenset te denken en te proberen te herkennen welke van de volgende eigenschappen het zo geweldig maakt. Laat ons dan hieronder een reactie achter en we zullen zien wat mensen het belangrijkst vinden!

Het materiaal

Als we het hebben over draadtelling, bedoelen we meestal katoenen lakens en kussenslopen. Dat is echter niet altijd het geval. Hoewel het niet al te gebruikelijk is, Beddengoed gemaakt van synthetische materialen kan ook een geadverteerde draadtelling hebben. Maar weinig of geen beddengoed met een hoog aantal draden van synthetische materialen kan concurreren met katoen van hoge kwaliteit.

Bovendien, fabrikanten kunnen ook mengsels gebruiken. Bijvoorbeeld als de stof is gemaakt van 50% katoen en 50% polyester of een ander alternatief. Nogmaals, als je puur katoen koopt, krijg je waarschijnlijk een beter eindresultaat dan als je je alleen richt op het aantal draden.

Dat gezegd hebbende, katoen is niet eens de enige hoogwaardige stof op de markt! Als je meer waarde hecht aan ademend vermogen en duurzaamheid, is beddengoed van bamboe of eucalyptus misschien zelfs een betere optie voor jou.

De katoensoort

Oké, laten we zeggen dat je hebt besloten dat katoen de ideale stof voor jou is. Dan ben je nog niet klaar. Dat komt omdat er een groot verschil is tussen katoen van lagere kwaliteit en bijvoorbeeld Egyptisch katoen!

Dit komt omdat Egyptisch katoen katoen met lange vezels. We weten het, het is weer een ongebruikelijke term, maar het is belangrijk. Langstapelig katoen heeft namelijk minder draden die uit het weefsel steken en is over het algemeen veel duurzamer. Daar komt nog bij dat langstapelig katoen zachter wordt naarmate je het vaker gebruikt, waardoor het ook heel lang meegaat.

Het weefsel

Hoewel het weefsel van het katoen misschien niet zo invloedrijk is als de vorige twee factoren, is het toch een goede indicator. Dit komt omdat, in zekere zin, het weefsel laat zien hoe dat hoge of lage aantal draden werd gebruikt.

De twee meest voorkomende wevingen bij katoenen lakens in het hogere segment zijn Perkal en satijn. En hoewel beide erg populair zijn en meestal een bepaald kwaliteitsniveau voorschrijven, geven sommige mensen de voorkeur aan de ene boven de andere. Een satijnbinding bijvoorbeeld zorgt meestal voor een dikkere stof die beter valt. Een Percale weving daarentegen is beter voor lichte en donzige artikelen.

Het merk

Hoewel niet iedereen zich druk zal maken over het merk waar ze van kopen, geloven wij dat het de moeite waard is om er rekening mee te houden. Grotere merken bieden namelijk eigenschappen die kleinere of onbekende merken zelden hebben. Als je bijvoorbeeld milieubewust bent, Grotere merken hebben vaak certificeringen die aantonen dat het katoen ethisch is geproduceerd.

En als je luxe lakens koopt, is het goed om een soort garantie te hebben voor het geval er iets misgaat. Tot slot hebben grotere merken een imago hoog te houden, dus ze zijn minder geneigd om creatief te zijn als het gaat om het aantal draden. Dat gezegd hebbende, dit geldt zeker niet voor alle grotere merken.

Beoordelingen

Hoewel iedereen anders is, Als je ziet hoe anderen op een artikel reageren, kun je nog steeds een goed idee krijgen van de kwaliteit ervan.. En als je naar onze vorige tip hebt geluisterd, zijn er waarschijnlijk meer dan genoeg reviews van de lakens die je kiest. Misschien hebben we er zelfs wel een!

Zoek dus zeker het merk of het specifieke beddengoed dat je in gedachten hebt op en kijk wat de mensen ervan vinden. En als je je zorgen maakt over een bepaald aspect, zoals ademend vermogen, zoek dan op forums naar dat exacte trefwoord.

Uw voorkeuren

Tot slot, er is geen objectieve kwaliteit. Natuurlijk zijn we het er allemaal over eens dat een kussen comfortabeler is dan een steen. Maar als je lakens of kussenslopen vergelijkt, is het helemaal niet zo eenvoudig. Als je een warme slaper bent of een echt gevoelige huid hebt, kan zelfs een laken met 200 counts subliem aanvoelen terwijl een laken met 600 counts vreselijk aanvoelt.

Als het mogelijk is, neem de artikelen dan persoonlijk mee en voel de stof. Of praat met vrienden/familie en kijk naar hun ervaringen met verschillende beddengoedproducten. En denk vooral niet dat je van een beddengoedproduct zult genieten alleen omdat het een belachelijk hoge draadtelling heeft.

Wat is de beste draadtelling?

Een afbeelding van grijs en wit beddengoed

Laten we het, om alles af te ronden, hebben over de "ideale". Zoals we in ons vorige segment hebben gezegd, het bestaat niet. Als het materiaal van hoge kwaliteit is en het merk goed, kan elk aantal draden je comfortabel houden.

We willen je echter één advies geven. Als het beddengoed overal het label "1000-thread count" draagt, wees dan voorzichtig. Er is altijd een kans dat die getallen zijn verhoogd. Dus als een van je dierbaren je ooit vraagt "wat betekent het aantal draden?", stuur ze dan dit artikel en help ze mogelijk geld te besparen.

Zeg het voort

Verwante producten:

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding van wat is het beste materiaal voor beddenlakens
19 mei 2024

Beste materiaal voor bedlakens

Voordat we ingaan op alle verschillende materialen, willen we eerst de basis bespreken. Om precies te zijn willen we het hebben over hoeveel een bed shee...
Uitgelichte afbeelding van een knuffelkussen voor angstbehandeling.
19 mei 2024

Een knuffelkussen dat de behandeling van angst zal veranderen

Alice Haynes van de Saarland Universiteit in Saarbrücken, Duitsland, en haar collega's die dit kussen hebben gemaakt, kwamen waarschijnlijk op het idee ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands