Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe je gemakkelijk en veilig kunt slapen in een bestelwagen

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor Slapen in een busje

20 mei 2024 8 min lezen

Of je nu al jaren deelneemt aan het leven in een bestelwagen of naar bestelwagenlevens kijkt en mee wilt doen, weten hoe je het slapen in een bestelwagen gemakkelijk maakt is essentieel! Slaperig achter het stuur zitten is immers gevaarlijk in het dagelijks leven, en nog meer als je hele huis op wielen staat!

Of je nu in de stad of in de natuur slaapt, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je in een busje slaapt. Je wilt het niet alleen comfortabel hebben, maar ook veilig slapen. Daarom hebben we besloten om onze petten in de ring van het leven in een busje te gooien en een paar tips te verzamelen die je kunnen helpen om als een pro in een busje te slapen!

Het belangrijkste is natuurlijk om veilig te blijven! En als je zelf nog vragen of tips hebt over veilig slapen in een busje, laat ze dan achter in de comments.

Hoe slaap je comfortabel in een bestelwagen?

Een afbeelding van twee mensen die in een busje slapen

Omdat wij de slaapexperts zijn, willen we het eerst hebben over hoe je slapen in een bestelwagen comfortabeler kunt maken. Goed slapen is immers essentieel!

En afhankelijk van het busje in kwestie kan het iets moeilijker zijn dan je zou denken om het comfortabel te krijgen.

Laten we al je opties voor het slapen in een bestelwagen eens doornemen en kijken welke het beste bij jouw leven in een bestelwagen past.

Merk op dat Het specifieke merk van je bestelwagen bepaalt in grote mate welke van deze tips werken en welke niet. Houd daar dus rekening mee en probeer uit te zoeken welke het beste bij jouw bestelwagen past.

En als er meerdere tips van toepassing zijn, probeer ze dan uit! Misschien slapen sommige mensen makkelijker op de grond dan in bed. Wij oordelen niet!

Zorg ervoor dat je algehele gezondheid prioriteit nummer één is.

Slapen op de vloer

Als je camper geen extra ruimte heeft om een goed slaapoppervlak te maken, kan de vloer je enige optie zijn. Als je echter ooit op een vloer hebt geslapen, weet je dat dit verre van het meest comfortabele bed ter wereld is. En omdat je in een camper zit, zal de vloer ook behoorlijk koud zijn.

Zorg er dus voor dat je deze problemen zo goed mogelijk verhelpt! Zorg op zijn minst voor een slaapmatje of kampeermatje om op te liggen. Het kan ook helpen om een goede slaapzak te hebben, zowel om warm te blijven als om wat meer vulling te geven.

Deze manier van doen zou het slapen in de bestelwagen wat comfortabeler moeten maken. We zijn er echter zeker van dat echte bestelwagenbewoners weten dat dit op lange termijn niet de beste tactiek is. Het is immers onwaarschijnlijk dat je een goede nachtrust krijgt en je zou rugpijn kunnen krijgen na een paar nachten op de vloer te hebben geslapen. Het kan dus de moeite waard zijn om ook andere opties te overwegen.

Slapen op een luchtbed

Als je het wat comfortabeler wilt, maar nog steeds weinig ruimte hebt in je bestelwagen, een luchtbed zou de ideale optie voor jou kunnen zijn! Luchtbedden kunnen 's ochtends immers gemakkelijk leeglopen en in een hoek worden opgeborgen, waardoor je meer bruikbare ruimte hebt in de hele bestelwagen.

En hoewel luchtmatrassen niet zo comfortabel zijn als een echte matras, kunnen ze wel ondersteuning bieden. En het allerbelangrijkste: je hebt minder kans op rugpijn na één nacht slapen op een luchtmatras!

Als je echter 's nachts in de buurt van een woonhuis parkeert, raden we je aan een handpomp te gebruiken. Je wilt immers niet veel lawaai maken en mensen om je heen alarmeren. Maar als je wild kampeert, is dit niet zo'n probleem.

Slapen in een hangmat

Hoewel niet iedereen de ruimte heeft om een hangmat in zijn camper te installeren, kan het voor sommigen een goede keuze zijn. Een hangmat neemt immers nauwelijks ruimte in zodra je hem neerhaalt en je kunt je er 's nachts in uitstrekken. Sommige mensen kunnen de hangmat zelfs buiten de camper opstellen om wat frisse lucht te krijgen.

Als je bestelwagen echter in een parkeerplaats of iets dergelijks, is het waarschijnlijk beter om het binnenshuis te houden. Het is ook niet aan te raden om elke nacht in een hangmat te slapen, omdat je na een tijdje nek- en rugpijn kunt krijgen. Tenminste, dat is het geval tenzij je de hangmat op de een of andere manier helemaal recht kunt houden.

Slapen op een matras van een bestelwagen

De beste manier om comfortabel te slapen in een bestelwagen is natuurlijk een goed bed. Of je nu in het wild slaapt of 's nachts op een parkeerplaats van Walmart parkeert, een goed bed zal je goed van pas komen.

Het kan soms echter moeilijk zijn om een bed in de bestelwagen te plaatsen. Als je geluk hebt, heeft de bestelwagen al een aparte slaapruimte. In dat geval kun je een gewone of zelfs een op maat gemaakte matras kopen en er een punt achter zetten. Als je voor een matras op maat gaat, raden we je vooral aan om te kijken naar Duvalay.

Sommige busjes, zoals de VW camper, hebben hun slaapruimte zelfs bovenop het busje, wat betekent dat je nog steeds genoeg ruimte hebt om rond te praten. Maar, zoals we al zeiden, niet elk busje zal zo zijn. Als het om heel kleine busjes gaat, zouden sommige mensen zelfs in de verleiding kunnen komen om in een tent voor de bus te slapen. We raden dit echter alleen aan als je weet wat je doet, want zowel de natuur als een stedelijke omgeving kan gevaarlijk zijn!

Hoe je sneller in slaap valt in een busje

Nu je je slaapsituatie op orde hebt, gaan we een paar tips bespreken om snel in slaap te vallen. Sommige klinken misschien als gezond verstand, maar andere zullen zelfs veteranen verrassen! En als je denkt dat we belangrijke tips over het hoofd hebben gezien, laat het ons dan weten in de comments.

Hou het donker

Een afbeelding van een kampvuur naast een busje 's nachts

Of je nu thuis in je bed ligt of aan het cruisen bent langs de westkust, kHet is essentieel om het 's nachts donker te houden.

Dit komt omdat onze circadiaan ritme gebruikt licht om een gezonde slaap-waakcyclus in stand te houden. En dit is vooral belangrijk als je in de stad overnacht.

Met zoveel knipperende lampjes zal je lichaam het immers moeilijker hebben om te weten wanneer het tijd is om uit te klokken. Daarom zijn verduisterende gordijnen essentieel voor kamperen in een busjeal is het maar voor één nacht!

Plus, verduisterende gordijnen hebben betekent ook het behoud van een zekere mate van privacy, vooral in stedelijke gebieden.

Want als je (al dan niet legaal) ergens geparkeerd staat waar mensen langskomen, je zou wakker kunnen worden met iemand die naar je staart vanuit het raam.

En zelfs andere voorbijrijdende voertuigen kunnen hetzelfde doen. We raden dus zeker aan om goede verduisterende gordijnen aan te schaffen.

Houd het hoofd koel

Hoewel de meeste mensen zich meer zorgen zullen maken over het warm houden van hun bestelwagen of auto, lagere temperaturen kunnen je helpen in slaap te vallen veel sneller! Dit komt omdat, naast licht, een temperatuurdaling een van de belangrijkste manieren is waarop ons lichaam weet het is tijd om in slaap te vallen.

Dus als je je raam of dak een beetje open kunt laten staan, kun je binnen de kortste keren slapen als een roos! Maar geef altijd prioriteit aan je veiligheid. Dus als er wilde dieren in de buurt zijn of als je bang bent dat iemand door het raam naar binnen klimt, probeer de boel dan op een andere manier af te koelen.

Een routine onderhouden

Een afbeelding van een vrouw die uit haar kampeerbusje komt met een kop koffie in de hand

Wanneer je onderweg bent, van kamp naar kamp, kan het moeilijk zijn om een schema aan te houden.

Echter, het is ongelooflijk belangrijk dat je dat probeert te doen! Net als bij de vorige twee tips, zal dit je lichaam helpen om te wennen aan deze manier van leven en zal het je helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.

Natuurlijk hebben niet alle mensen die in een bestelwagen leven deze optie.

Dit geldt vooral als je alleen bent en niet kunt bepalen hoe lang het duurt voordat je bij de volgende veilige kampeerplek bent. Maar, probeer zoveel mogelijk een soort routine te vormen als je beter wilt slapen.

Zelfs als het iets vaags is als "yoga doen als het donker wordt, thee drinken, naar bed gaan". Dit is nog steeds een routine!

Maar idealiter zou je een nauwkeuriger schema/routine willen maken waarbij je elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden.

Ander belangrijk beddengoed

Hoewel ervoor zorgen dat je op een comfortabele ondergrond slaapt prioriteit nummer één is, moet de rest van je beddengoed ook in orde zijn. Dit geldt vooral voor je kussen! Natuurlijk kun je altijd een geïmproviseerd kussen maken van een oude sweater of jas. Maar als je langere tijd in een busje slaapt, zul je waarschijnlijk op een gegeven moment nekpijn krijgen.

Dus als er ruimte is, koop dan een goed kussen. Als je echter weinig opbergruimte hebt, zijn er andere opties. Je kunt op zoek gaan naar een slaapzak met een kussen eraan vast. Of je kunt zelfs een opblaaskussen kopen om ruimte te besparen. Maar de beste optie is waarschijnlijk om naar reiskussens te kijken. Deze zijn meestal erg compact en bieden toch voldoende ondersteuning om je hoofd en nek gezond te houden.

Een ander belangrijk item is je dekbed. Als je het hele jaar door in een bestelwagen slaapt, raden we aan om te kijken naar dekbedden voor alle seizoenen. Maar je bestelwagen heeft geen verwarmingsopties, dus je hebt misschien ook een goed winterdekbed nodig.

Hoe je veilig kunt slapen in je bestelwagen

Een beeld van een gezin voor hun kampeerbusje

Nu je lekker in je vel zit en weet hoe je goed kunt slapen, gaan we verder met het laatste onderdeel van deze gids - veilig blijven.

Als het gaat om het leven in een bestelwagen, Er zijn twee hoofdcategorieën in dit opzicht: de regels volgen en ongewenste gasten buiten houden.

We beginnen met het eerste, omdat dit een stuk ingewikkelder is.

En merk op dat Dit is geen uitgebreide lijst en veel regels kunnen variëren of veranderen afhankelijk van waar je precies bent.

Dit zijn slechts een paar algemene tips die je volgens ons in gedachten moet houden. En als je het busleven echt serieus neemt, het kan ook helpen om je aan te sluiten bij een van de vele online groepen voor bestelwagens.

Als er iemand is die je goed kan waarschuwen voor de gevaren van het leven als bestelwagen, dan zijn het wel andere bestelwagenlevers!

Waar kun je 's nachts kamperen?

Als het gaat om waar je mag parkeren en/of kamperen, is er niet één goed antwoord. Het verschilt van land tot land, van staat tot staat en misschien zelfs van stad tot stad. In de VS kun je bijvoorbeeld de gebieden van het Bureau of Land Management opzoeken en daar kamperen. Soms is er echter een vergoeding in verband met kamperen op BLM-land.

Maar als je naar het Verenigd Koninkrijk kijkt, zijn er enkele opmerkelijke verschillen. Zo kan zelfs openbaar terrein, zoals nationale bossen, onder de wet op wild kamperen vallen en dus illegaal zijn. Maar als een landeigenaar je toestaat om op zijn terrein te kamperen, kun je gerust je gang gaan. En als het gaat om kamperen op een parkeerplaats van de plaatselijke MacDonalds of een ander bedrijf, kan het per bedrijf verschillen.

Het is dus één groot grijs gebied wat de wet betreft. Daar lijkt het in ieder geval op. Dus, voordat jullie allemaal in jullie busjes of auto's stappen, probeer wat onderzoek te doen en kijk welke regels er gelden waar je woont.

Welke campings zijn veilig?

Zelfs als je veilig bent voor de wet, kun je op een andere manier gevaar lopen. En dit geldt zowel voor wild kamperen als voor stedelijke gebieden. Maar hoe weet je nu of een bepaald gebied een veilige camping is of niet? Nogmaals, er is niet één goed antwoord.

Er zijn echter enkele tips die je in gedachten moet houden. Doe bijvoorbeeld wat onderzoek naar de lokale fauna voordat je je voertuig midden in het bos parkeert. Kijk vooral of de geur van voedsel misschien ongewenste gasten aantrekt. Sommige busjesbezitters raden het ook af om je kamp op te slaan in weidse open velden, omdat je jezelf dan kwetsbaar kunt maken.

Als het gaat om stedelijke gebieden, probeer dan delen van de stad te vermijden die bekend staan om wilde feesten. De meeste mensen worden een beetje gek als ze dronken zijn en je wilt niet dat iemand je auto beschadigt of midden in de nacht op je deur bonst.

Conclusie

Over het algemeen kan slapen in een bestelwagen behoorlijk lastig zijn. Er komt heel wat bij kijken om het jezelf comfortabel te maken en om zowel jezelf als je voertuig veilig te houden. Doe dus goed onderzoek en plan vooruit! We raden je ook aan om lid te worden van een van de vele van life communities als je serieus bent over kamperen in een busje.

Zij kunnen je immers veel preciezere informatie geven over hoe slapen in een bestelwagen eruitziet en waar je op moet letten! En als je zelf nog tips hebt, deel ze dan in de comments.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands