Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024

Is slapen met oordopjes goed?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Aanbevolen afbeelding voor Slapen met oordopjes
Ah, dat prachtige geluid van stilte! Je kruipt in bed, doet een paar oordopjes in en droomt weg... maar wacht eens even. Is slapen met oordopjes eigenlijk wel goed voor je?

Eerst en vooral is een rustige omgeving noodzakelijk voor een goede slaap. Als je hiervoor oordopjes gebruikt, wees je dan bewust van de voor- en nadelen van je nachtelijke gewoonte. We weten dat het heel moeilijk is om in slaap te vallen als je een lichte slaper bent.

Het is vooral een uitdaging als je veel reist. Je bent altijd bang voor lawaai en slechte hotels. Angst maakt dus vaak deel uit van dit probleem. Daarom kunnen oordopjes een echte redder in nood zijn!

Of het nu het blaffen van de hond van de buren is of het snurken van je partner, ze blokkeren alle geluiden. Er zijn echter ook nadelen aan het regelmatig slapen met oordopjes. Er bestaat zelfs een risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Laten we eens kijken wat er achter deze merkwaardige gewoonte voor het slapengaan schuilgaat!

De voordelen van slapen met oordopjes

Oordopjes zijn meestal veilig om te gebruiken tijdens het slapen. In het begin kun je ongemak voelen, maar dit zal na verloop van tijd verdwijnen. Je ervaart de volgende voordelen als je er comfortabel mee slaapt.

Verbeterde slaapkwaliteit en -hoeveelheid

Een afbeelding van een vrouw die een oordopje in doet

We hebben allemaal wel eens slecht geslapen door lawaai. Maar op de lange termijn kun je het natuurlijke slaappatroon verstoren. Gelukkig zijn oordopjes een vorm van geluidsbarrière.

Door ze te combineren met een oogmasker kan de REM-fase (diepe slaap) verbeteren. Daarin voeren de hersenen belangrijke processen uit, zoals geheugenconsolidatie. Het dragen van oordopjes kan ook een positief effect hebben op het circadiane ritme. Hoe?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de "interne klok." Het beheert de complexe fysiologische processen die gepaard gaan met de dagelijkse slaapcycli, waakzaamheid en activiteit gedurende de dag.

Oordopjes helpen je bij het instellen van je slaaproutine en voorkomen slaaptekort. Dit betekent dat je een gezonde slaaphygiëne behoudt, wat automatisch een betere kwaliteit en langere slaap betekent.

Minder geluidsoverlast en minder stress

"Het dagelijks leven brengt veel stress met zich mee" - als we dat zeggen, hebben we het meestal over werk of het nieuws dat we op tv horen. Maar het kan van alles zijn. Een huilende baby in de buurt kan bijvoorbeeld onbedoeld je dag (of slaap) verpesten.

In de meeste gevallen kunnen we lawaai niet voorkomen. En dat is niet erg. Daarom zijn er oordopjes! Om je gezondheid niet in gevaar te brengen of slecht te laten slapen, is het noodzakelijk om je oren te beschermen.

Vooral als het gaat om een geluid dat intenser is dan de huilende baby, zoals bouwmaterieel. Je kunt er letterlijk gek van worden! Op die momenten lijkt het alsof er geen einde aan komt (vaak is dat ook niet zo).

Als dit lang aanhoudt, is de volgende fase slaapstoornissen. Dan ben je vatbaar voor angst en depressie. Dit beïnvloedt elk segment van het leven. Oordopjes zijn een manier om je gezondheid en welzijn te beschermen.

Preventie van gehoorschade

Laten we nu eens uitleggen hoe ze geluidsgolven blokkeren of dempen. Elk geluid reist van de gehoorgang, het trommelvlies, door het binnenoor naar de hersenen. Harde geluiden beschadigen de cellen in het binnenoor. Dit kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies of andere auditieve problemen en daarom moet je soms gewoon oordopjes dragen.

Dankzij het isolerende materiaal van de oordopjes wordt het geluid geblokkeerd voordat het het trommelvlies bereikt. Ze vormen dus een fysieke barrière tussen de gehoorgang en de buitenomgeving. Die barrière kan gemaakt zijn van schuim, siliconen of plastic.

Nadelen

Veelvuldig gebruik kan leiden tot de ophoping van oorsmeer (cerumen). Hoewel het een beschermende functie heeft voor het middenoor, kan het ook problemen veroorzaken.

Als cerumen niet wordt verwijderd en zich ophoopt, kan het ongemak veroorzaken. Dit is echter niet het enige nadeel.

Ongemak en irritatie

Een afbeelding van een vrouw die twee duimen omlaag houdt

Heb jij ook wel eens pijn in je oren nadat je urenlang oordopjes hebt gedragen? Nou, het is hetzelfde met oordopjes (misschien zelfs erger). Tijdens het slapen draai je je meerdere keren om, dus verplaatsing is waarschijnlijkVooral als je niet de juiste maat of vorm hebt gekozen.

Pijnlijke sensaties worden geassocieerd met overmatige druk van de oordopjes op de oorschelp. Ze kunnen ook geassocieerd worden met het verkeerde type materiaal. Gebruik daarom alleen producten die bedoeld zijn voor gebruik 's nachts.

Sommige mensen hebben hele smalle gehoorgangen, waardoor het bijna onmogelijk is om oordopjes te vinden. Als je het ook hardnekkig blijft proberen, maar geen succes hebt, moet je het misschien opgeven. Er zijn andere manieren om lawaai te verminderen, maar daarover later meer.

Bovendien is er voor zover wij weten geen betrouwbare manier om je oordopjes helemaal vast te zetten. Je moet er dus altijd op vertrouwen dat ze er niet uitvallen of in een lastige hoek vast komen te zitten. Toegegeven, het is onwaarschijnlijk dat je gevaar loopt, maar het kan je nachtrust wel wat ongemakkelijk maken.

Verhoogd risico op oorinfecties

We zijn allemaal verschillend. Elk organisme werkt anders en verdedigingssystemen zijn niet anders. De gewoonten van individuen hebben ook invloed op de productie van oorsmeer. Door het onregelmatig schoonmaken van oordopjes of door langdurig gebruik ontstaan vocht en bacteriën.

Stof, vlekken of stuifmeel van planten kunnen zich ook ophopen. Vervolgens beginnen deze deeltjes zich op te hopen in de gehoorgang. En dat is nog niet alles. Telkens als je de oordopjes verstelt, schuif je ze dieper en dieper.

Op deze manier worden de voorwaarden gecreëerd voor de groei van bacteriën, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen met de oren. Gebruik daarom wegwerp zetpillen of schuim dat langer meegaat en dat je onderhoudt volgens de instructies van de fabrikant.

Moeite met wakker worden van belangrijke geluiden

Onze hersenen hebben stilte nodig voor een goede slaap. Volledige geluidsisolatie is echter niet de beste oplossing. Het kan een tweesnijdend zwaard zijn. Hoe? Het negeren van alarmen, sirenes of andere waarschuwingssignalen kan je bijvoorbeeld in gevaar brengen.

Daarom is het essentieel om te weten hoeveel ruisonderdrukking je nodig hebt. Gelukkig zijn er verschillende modellen die aan ieders behoeften voldoen.

Afhankelijkheid van oordopjes

Verslaving kan optreden als je lange tijd oordopjes gebruikt tijdens het slapen. Het is eenvoudig. Je oor is gewend geraakt aan dergelijke omstandigheden, waardoor elke verandering het moeilijk maakt om in slaap te vallen.

Sommige mensen raken bijvoorbeeld gewend aan lawaai en slapen op die manier. Daarom kunnen onze organismen zich vaak aanpassen.

Hoe kies je de juiste oordopjes om te slapen?

Wij hebben een oplossing als je even genoeg hebt van het lawaai en op zoek bent naar de juiste oordopjes. Misschien klinkt dit als reclame voor tv-winkels, maar maak je geen zorgen - zo zijn we niet.

Je zult niet lezen over het beste product ooit omdat het niet bestaat. Je moet het zelf vinden door rekening te houden met je behoeften en de eigenschappen van verschillende oordopjes. Dat is waar wij om de hoek komen kijken.

We zullen je aandacht vestigen op de belangrijkste factoren. Het geluidsprobleem bestaat echt. Dus wacht niet; laten we het oplossen!

Verschillende soorten oordopjes

Een afbeelding van een man die ergens over nadenkt

Bij het onderzoeken van de verschillende soorten moet je dus letten op de prijs, het materiaal en het ontwerp. Gewenste eigenschappen van oordopjes voor het slapen zijn comfort, gebruiksgemak en geluidsreductie (NRR). Om je te helpen bepalen wat het beste bij je past, kun je de volgende soorten oordopjes bekijken:

  • Schuim oordopjes - ze zijn zacht, comfortabel, verstelbaar en wegwerpbaar
  • Siliconen oordopjes - herbruikbaar en gemaakt van zacht, flexibel materiaal en aanbevolen voor zijslapers
  • Oordopjes van was - ze bieden een goede ruisonderdrukking, zijn comfortabel en wegwerpbaar
  • Oordopjes met flens - ze zijn gemaakt van meerdere lagen flenzen die een afdichting vormen in de gehoorgang, herbruikbaar
  • Oordopjes met witte ruis - hebben verschillende geluidsinstellingen die externe geluiden maskeren en verminderen door een constant, rustgevend geluid te produceren
  • Oordopjes op maat - aanbevolen voor gevoelige oren, kunnen duur zijn maar bieden de beste pasvorm en de hoogste mate van geluidsreductie.

Tip: Raadpleeg een arts als u zich zorgen maakt of vragen hebt.

Factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen

Een afbeelding van een man die iets overweegt

Probeer je de hele nacht de ideale slaaphouding te vinden? Misschien is het echte probleem wel een paar ongeschikte oordopjes. Neem de volgende stappen om eindelijk rustig te kunnen slapen.

  1. Controleer de prijs - De goedkoopste optie zijn oordopjes van uitzetbaar schuim, maar de prijzen kunnen oplopen tot $100. Investeer in een kwaliteitsmodel als je van plan bent ze elke nacht te gebruiken.
  2. Onderscheid maken tussen herbruikbare labels en labels voor eenmalig gebruik - plan hoe je de oordopjes gaat gebruiken; als je bijvoorbeeld op een korte reis gaat, neem dan een eenmalig gebruik zoals het schuimtype
  3. Denk aan de materialen - houd rekening met eventuele gevoeligheden of allergieën bij het kiezen van het materiaal
  4. Controleer het niveau van de ruisonderdrukking - houd rekening met het geluidsniveau in uw omgeving en kies oordopjes die voldoende geluiddemping bieden
  5. Het comfortniveau beoordelen - bepaalde modellen kunnen pijn veroorzaken, wat leidt tot slecht slapen

Daarna verminder je het risico op gezondheidsproblemen en ongemak tijdens het slapen.

Tips voor veilig en effectief gebruik van oordopjes

De vorige tips gingen vooral over het kopen van oordopjes. Maar dat is niet genoeg om het juiste model te kiezen. Het is net zo belangrijk dat je ze veilig en effectief gebruikt. Hoe doe je dat? Om te beginnen wil je geen oorontsteking oplopen. Was daarom je handen voordat je oordopjes in je oren doet.

Volg daarna de gebruiksaanwijzing. Doe de oordopjes voorzichtig en langzaam in. Houd de oordopjes op hun plaats totdat ze uitzetten en goed afsluiten. Voorzichtig! Niet te diep in de gehoorgang stoppen.

Verwijder ze ten slotte langzaam en gestaag. Vergeet niet dat je ze nooit met iemand moet delen, zelfs niet als ze herbruikbaar zijn. Anders wissel je bacteriën en andere ziektekiemen uit, wat een directe weg is naar infectie.

Tip: Gebruik oordopjes voor langere periodes of voor specifieke doeleinden.

Alternatieven

Ben je het zat om te proberen oordopjes in je oren te doen, maar blijven ze ongehoorzaam? We begrijpen je. Dat proces is vooral in het begin lastig en vervelend. Helaas vinden veel mensen nooit het juiste type voor hen. Maar maak je geen zorgen, want er zijn alternatieven.

Witte ruis machines

Witte ruis is een term die een mix van geluiden met een bepaalde frequentie en herhaling aanduidt; het bereik van frequenties en omgevingsgeluiden is van 20Hz tot 20.000Hz. Met verschillende instellingen kun je kalmerende geluiden afspelen voor kinderen, volwassenen en zelfs huisdieren.

Dit is dus een veilig apparaat dat zelfs kinderoren zal bevallen. Omdat witte ruis alle frequenties bevat, wordt het vaak gebruikt om andere geluiden te "maskeren". Je kunt ook een ventilator gebruiken in plaats van een apparaat met witte ruis. Ze hebben bijna hetzelfde geluid. Maar goede apparaten met witte ruis hebben meestal meer functies dan alleen het geluid zelf. Ze zijn dus zeker de moeite waard om te bekijken.

Een kamer geluidsdicht maken

Een afbeelding van een microfoon met een veer erop

Verschillende soorten materialen zoals akoestisch schuimGeluidsdichte gordijnen of tapijt absorberen geluidsgolven. Denk aan het afdichten van kieren en barsten. Zelfs een kleine hoeveelheid materiaal (op ramen, deuren of muren) kan al voldoende zijn.

Dan zijn geluidsbarrières zoals vinyl met massaVaak worden akoestische panelen of gipsplaten gebruikt. Last but not least zijn geluidsdichte deuren en ramen. Dit is zeker een goede investering, omdat het een hoge mate van isolatie mogelijk maakt.

En voor mensen die het probleem van lawaai bij de bron oplossenis dit waarschijnlijk de beste optie. Oordopjes kunnen immers uitvallen of zoekraken. Terwijl als je gewoon je slaapkamer geluidsdicht maakt, je een constante rust hebt.

Dus als je luidruchtige buren hebbenkan dit de meest optimale keuze zijn. Zelfs iets eenvoudigs als een dik tapijt leggen Of de planken verplaatsen zodat ze tussen jou en de muur staan waar het geluid vandaan komt, kan wonderen doen.

Oorwarmers

Dit type gehoorbescherming kan gemaakt zijn van plastic, metaal of schuim. Het is ook verstelbaar, dus je vindt altijd de juiste maat.

Het ontwerp verschilt echter nogal van oordopjes. Oorkappen bestaan uit twee oorschelpen die verbonden zijn met een hoofdband of riem. Ze zijn veel gemakkelijker uit en in te doen.

Dit maakt ze een goede keuze voor wie een snelle oplossing nodig heeft. Voordat je tot aanschaf overgaat, moet je rekening houden met je slaaphouding en het soort materiaal.

Tip: Als je meer geluidsreductie wilt, gebruik ze dan in combinatie met oordopjes.

Conclusie

Kortom, oordopjes kunnen de juiste oplossing zijn voor een rustige nachtrust, vooral voor lichte slapers die vaak last hebben van een verstoorde slaap. Maar dat betekent niet dat je de mogelijke nadelen moet negeren.

Daarom kun je last krijgen van ongemak, oorinfecties of overmatige afhankelijkheid. Vergeet niet dat mensen die elke nacht met oordopjes slapen het grootste risico lopen. Als je twijfelt, kies dan een van de voorgestelde alternatieven.

Als je je oordopjes echter goed onderhoudt en gebruikt, kun je de slaapkwaliteit verbeteren en stress en angst verminderen. Het is ook belangrijk om het juiste type te kiezen op basis van je behoeften.

Weeg daarom de mogelijke voordelen en risico's af. Neem vervolgens de beslissing die voor jou het beste is! En vertel ons gerust in de comments hoe jij denkt over slapen met oordopjes en of je het doet.

Zeg het voort

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands