Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2024

Heb je bekkenpijn als je 's nachts gaat liggen? Wat moet u doen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor Bekkenpijn bij het liggen
Als je 's nachts pijn hebt in je bekken als je ligt, kan het moeilijk zijn om goed te slapen. Maar wat veroorzaakt deze pijn en moet je naar een deskundige? Laten we het uitzoeken!

Als het gaat om bekkenpijn, Het kan vrij moeilijk zijn om de precieze oorzaak te achterhalen.. Zoals je snel zult zien, zijn er veel aandoeningen die dit deel van het lichaam aantasten, vooral bij vrouwen, en het kan lastig zijn om ze uit elkaar te houden. Daarom zetten we alle mogelijke oorzaken van bekkenpijn voor zowel mannen als vrouwen op een rijtje.

 

Houd er wel rekening mee dat dit slechts informatief is. We raden zelfdiagnose ten zeerste af want deze aandoeningen variëren drastisch in zowel behandelingsmogelijkheden als ernst. Gebruik dit dus als een leermoment en zoek een professional als je ernstige pijn hebt of de pijn lang aanhoudt.

Bekkenpijn bij vrouwen en mannen

Een vrouw die haar buik dichtknijpt van de pijn

Aangezien het bekken het gebied tussen je navel en je lies beslaat, en dus iemands voortplantingsorganen omvat, bepaalde aandoeningen alleen mannen respectievelijk vrouwen treffen. En we zullen later ingaan op deze specifieke voorwaarden.

Er zijn echter ook een paar overlappende aandoeningen die vrijwel iedereen kunnen treffen. Het bekkengebied omvat tenslotte ook het spijsverteringssysteem en bepaalde aandoeningen maken geen onderscheid. Dus als je bekkenpijn hebt, zijn dit de belangrijkste aandoeningen die we aanraden te onderzoeken.

Prikkelbare darm syndroom of coeliakie

Met ongeveer 10-20% van mensen  mogelijk lijden van IBSHet is een zeer waarschijnlijke oorzaak van chronische bekkenpijn bij zowel vrouwen als mannen. Het blijft immers je hele leven bestaan en kan chronische pijn in je spijsverteringsstelsel veroorzaken.

En helaas kan het moeilijk zijn om zelf uit te sluiten dat IBS een mogelijkheid is. Dit komt doordat Om de diagnose IBS te kunnen stellen, is meestal een bloed- en ontlastingmonster nodig.. Je zou kunnen opmerken of je de neiging hebt om buikpijn te hebben na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, maar het is altijd beter om professionele hulp te zoeken.

Hetzelfde kan gezegd worden van Coeliakie. Hoewel de pijn in dat geval meestal specifiek in je maag zit, dus je kunt het mogelijk uitsluiten. Maar nogmaals, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Een urineweginfectie

Als je een urineweginfectie hebt, zijn de waarschuwingssignalen veel duidelijker dan bij IBS. Volgens de CDCMensen met een urineweginfectie hebben meestal een branderig gevoel ervaren tijdens het plassen, evenals algemene plasproblemen. Factoren zoals bloed in je urine zullen waarschijnlijk ook alarm slaan.

En hoewel vrouwen veel meer kans hebben op een urineweginfectie (met meer dan de helft van alle vrouwen er in hun leven een krijgt), kunnen ook mannen er last van hebben. Maar zoals we al zeiden, omvatten de symptomen van een urineweginfectie meestal meer dan alleen bekkenpijn. Het zou dus iets gemakkelijker moeten zijn om vast te stellen of het de oorzaak is van ongemak in je bekkengebied.

Een seksueel overdraagbare aandoening

In dezelfde lijn als UTI's liggen soa's. Behalve dat soa's zowel mannen als vrouwen treffen, zijn ze ook iets makkelijker te diagnosticeren in vergelijking met iets als IBS. Dit komt doordat symptomen van soa's hebben meestal betrekking op wratten, afscheiding of uitslag rond je genitaliën.

Hoewel bekkenpijn dus ook kan voorkomen, kan de afwezigheid van andere symptomen erop wijzen dat er een andere onderliggende aandoening is. Dat gezegd hebbende, als je onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt gehad, is het nooit een slecht idee om naar een kliniek voor seksuele gezondheid te gaan.

Een hernia

Net als soa's kunnen hernia's eenvoudig te diagnosticeren zijn, maar de behandeling is niet altijd even eenvoudig. Als je voelt dat een bobbel in de buurt van je navel, maag of lies, is het mogelijk dat je een hernia hebben. Er zijn ook een paar identificeerbare risicofactoren, zoals als je onlangs zware voorwerpen hebt opgetild of een zware stoelgang hebt gehad.

De meest duidelijke aanwijzing dat je een hernia hebt, is echter een bult. Dus als je er een vindt, ga dan naar je huisarts en bespreek de behandelmogelijkheden. En hoewel het veel ernstiger is dan een hernia, willen we ook graag een verzakking van het bekkenorgaan noemen, omdat dit ongetwijfeld scherpe pijn veroorzaakt. Maar net als bij een hernia moet je kunnen voelen of zelfs zien of er een verzakking heeft plaatsgevonden.

Appendicitis

Met ongeveer 40 000 mensen Naar het ziekenhuis gaan voor een blindedarmontsteking is een andere veel voorkomende aandoening die bekkenpijn kan veroorzaken. Echter, Het manifesteert zich zelden of nooit als alleen pijn en wordt meestal gevolgd door andere symptomen.

Met name hoge koorts, verlies van eetlust en overgeven. En, dit spreekt voor zich, als je blindedarm in het verleden is verwijderd, kun je die blindedarm veilig uitsluiten als oorzaak van je bekkenpijn.

Bekkenpijn bij vrouwen

Een vrouw die haar buik vasthoudt van de pijn

Nu we alle aandoeningen hebben besproken die bekkenpijn kunnen veroorzaken en die zowel mannen als vrouwen kunnen treffen, gaan we iets specifieker te werk. Als je een vrouw bent, kan het helaas wat moeilijker zijn om de oorzaak van je bekkenpijn te achterhalen.

En dat is omdat, zoals je snel zult zien, Er zijn een aanzienlijk aantal aandoeningen die bekkenpijn bij vrouwen kunnen veroorzaken. Het is dus nog belangrijker om naar een professional te gaan, omdat het vrij lastig kan zijn om de precieze oorzaak te achterhalen.

Bekkenontstekingsziekte

Als het gaat om diagnose van PIDkan het een zware strijd zijn. Dit komt doordat er is geen test die je kunt doen. Je huisarts zal eerder dingen als je leeftijd en seksuele activiteit in overweging nemen en een oordeel vellen. Bovendien vertonen mensen met PID niet altijd symptomen.

Als de symptomen echter aanwezig zijn, kun je het volgende verwachten een doffe pijn in je onderbuik, koorts, moeilijkheden bij het vrijen en vaginale afscheiding. Als je 25 jaar of jonger bent, meer dan één seksuele partner hebt en deze symptomen ervaart, zou PID een mogelijkheid kunnen zijn. Stel echter geen zelfdiagnose.

Bekkenverstoppingssyndroom

Pelvic Congestion Syndrome, ook bekend als Bekken veneuze insufficiëntieis een voorwaarde die de aderen in je eierstokken aantast. Het beïnvloedt meestal vrouwen tussen 20 en 45 en is waarschijnlijker als je bevallen bent. Als iemand in je familie PCS heeft gehad, is de kans ook groter dat jij het ook hebt.

Het is ook een van de meer geloofwaardige antwoorden op de titulaire vraag, omdat de pijn 's nachts vaak scherper is. En omdat rond 12% van de gemelde bekkenpijnklachten zijn in verband gebracht met PCS, het komt ook relatief vaak voor. Er kunnen echter tests nodig zijn om de aandoening goed te diagnosticeren.

Bekkenklachten

Als je in het bekkengebied bent geopereerd, kunnen bekkenverklevingen ook de oorzaak van de pijn zijn. Volgens één onderzoektot 93% van de mensen die een buikoperatie hebben ondergaan, hebben last gehad van bekkenklachten.

Bij PA is het littekenweefsel meestal gebonden aan de bekkenorganen, zoals de eileiders, baarmoeder of blaas. En, zoals bij een paar aandoeningen tot nu toe, diagnose van deze aandoening Meestal worden er laboratoriumtests uitgevoerd en wordt je medische voorgeschiedenis bekeken.

Menstruatiepijn

We weten zeker dat iedereen die wel eens een menstruatiecyclus heeft meegemaakt, dit kan beamen, bekkenpijn kan optreden tijdens de eerste één of twee dagen van de menstruatie. Als de timing klopt, kan het dus mogelijk gewoon veroorzaakt worden door samentrekkingen van de baarmoederspieren. Als de pijn echter langer dan een paar dagen aanhoudt of als de timing helemaal niet klopt, kan het iets ernstigers zijn.

Andere voorwaarden

Op dit punt is het duidelijk dat het moeilijk kan zijn om een diagnose van bekkenpijn te krijgen zonder de hulp van professionals. En helaas zijn de aandoeningen die tot nu toe zijn genoemd niet de enige die een soort bekkenpijn kunnen veroorzaken. Om dit artikel niet te lang te maken, zetten we nog een paar aandoeningen op een rij die dit effect kunnen hebben. En we zullen ze ook allemaal linken naar een betrouwbare bron, zodat je kunt nagaan wat de aandoening inhoudt.

Bekkenpijn bij mannen

Een man die zijn maag klemt van de pijn

Nu we een aantal aandoeningen hebben besproken die alleen vrouwen treffen, doen we hetzelfde voor mannen. Toegegeven, er zijn misschien niet zoveel aandoeningen die alleen mannen treffen, maar ze kunnen nog steeds een serieus probleem vormen.

En zoals je snel zult zien, hebben de meeste aandoeningen in deze categorie te maken met de prostaat. Dus als je ouder bent dan 50, is dit een teken dat je je prostaat zo snel mogelijk moet laten controleren.

Urethrale strictuur

Hoewel vrouwen een urethrale vernauwing kunnen hebben, Ze komen veel vaker voor bij mannen omdat hun urinebuis langer is. De aandoening treedt op wanneer de urinebuis zich vernauwt, waardoor het moeilijker wordt om te plassen en er buikpijn of ongemak ontstaat. Wat de oorzaken betreft urethrale strictuur manifesteert zich meestal na een verwonding, infectie of een andere aandoening die een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Prostatitis

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat en kan verschillende vormen aannemen. Voor ons doel willen we echter specifiek kijken naar Chronisch bekkenpijnsyndroom. Dit komt omdat CPPS extreem vaak voorkomt, met 90-95% van mannen die Prostatitis hebben.

Maar hoewel het vrij vaak voorkomt, wordt het niet volledig begrepen. In tegenstelling tot andere vormen van Prostatitis wordt het niet veroorzaakt door een infectie. Er wordt echter gesuggereerd dat het wordt veroorzaakt door een probleem met de bekkenbodem, urine die in de prostaat terechtkomt of mentale gezondheidsfactoren zoals angst. Zoals je kunt zien, variëren de oorzaken nogal.

Goedaardige prostaathyperplasie

Ook wel Goedaardige prostaathypertrofie en goedaardige prostaatobstructieBPH is een aandoening waarbij de prostaatklier is vergroot. Maar, en dit is belangrijk, het is niet kankerverwekkend. Maar dat het geen kanker is, betekent niet dat je er niet meteen naar moet laten kijken.

Ten eerste kan de vergroting van de prostaat de blaas opzij duwen of zelfs een urinestrictuur veroorzaken. En we hebben al besproken hoe dat op zijn eigen manier bekkenpijn kan veroorzaken.

Hoe kun je bekkenpijn behandelen?

Als je bedenkt hoeveel verschillende aandoeningen bij zowel mannen als vrouwen bekkenpijn kunnen veroorzaken, kan het moeilijk zijn om je bekkenpijn te laten behandelen. Daarom raden we vooral aan om naar je huisarts te gaan als de pijn langer dan een dag of twee aanhoudt en/of als er andere symptomen optreden. Vanaf dat moment kan je arts je een aantal oplossingen aanraden.

Zeg het voort

Verwante producten:
Aanbevolen lectuur

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands