Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Satijnen lakens - Helpen deze je beter slapen?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor satijnen lakens

20 mei 2024 3 min lezen

Satijnen lakens - we gebruiken ze om het uiterlijk van onze slaapkamer te veranderen door een glinsterende kleur toe te voegen en natuurlijk door een beetje luxe toe te voegen.

Het is waar dat ze een hele tijd 'niet in de mode' waren, maar we kunnen gerust zeggen dat ze een enorme comeback aan het maken zijn. En waarom zou dag niet -? De satijnen lakens zijn comfortabel en zeer visueel aantrekkelijk!

Dus als je jezelf en je slaapkamer wilt trakteren op iets heel moois, is dit een geweldige manier om te beginnen. Maar we begrijpen dat je soms overtuigd moet worden. En daarom zijn we hier. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over satijnen lakens.

Leuk weetje over satijnen lakens

een close-up van roze satijn.

Klaar voor een korte geschiedenisles?

Satijnen lakens werden meestal gemaakt van zijde! En zoals je weet was zijde vroeger alleen weggelegd voor royalty's en de allerrijksten.

Maar 'gewone' mensen vonden het idee van luxueus beddengoed erg leuk, dus begonnen ze satijnen lakens (en kussenslopen, dekbedovertrekken en al het andere linnengoed) van synthetische materialen te maken. Deze synthetische materialen waren meestal polyester, nylon of rayon omdat deze betaalbaarder waren en dus toegankelijker voor iedereen.

Waarom houden we zo van satijnen lakens?

een close-up van blauw satijn.

Steeds meer mensen gaan op Amazon op zoek naar het perfecte beddengoed van satijn voor hun slaapkamer (en de rest van hun huis). Maar wat is er ineens gebeurd? Waarom houden we ineens zoveel van satijn?

Nou, allereerst - Slapen op satijn heeft veel voordelen (we zullen deze snel genoeg noemen).

En ten tweede, slapen op satijn bleek wrijving op de huid en het haar te verminderen. Laten we het uitleggen: als je bijvoorbeeld op katoenen lakens slaapt, is er veel wrijving tussen je huid en je lakens (en kussenslopen). Dit kan irritaties op de huid en klitten in het haar veroorzaken. Maar omdat satijnen lakens zacht en glad zijn, laten ze deze wrijving niet toe.

Dus als we deze wrijving niet hebben, worden we wakker met een gladde huid, zowel op ons gezicht als op ons lichaam, en worden we wakker met een 'good hair day' - daarom houden wij, en jullie allemaal, van satijnen lakens.

De voordelen van satijnen lakens

Het feit dat een beroemdheid dolgraag wil dat zijn of haar hoeslaken en kussensloop van satijn zijn, is niet de enige reden waarom satijn een enorme comeback maakt, nee.

Satijnen lakens hebben namelijk nog veel meer voordelen. Laten we er een paar opnoemen.

een close-up van zwart satijn.

Zachte en gladde textuur

Een van de redenen waarom zoveel mensen van satijnen lakens houden, is hun zachte en gladde textuur. Satijn heeft een luxueuze en zijdeachtige textuur die comfortabel aanvoelt op alle huidtypes. Wie zijn bed dus zo comfortabel mogelijk wil hebben, kiest meestal voor dit soort lakens.

Temperatuurregeling

Een andere goede eigenschap van satijnen lakens, en al het andere linnen dat van satijn is gemaakt, is dat ze geweldig zijn om de temperatuur te reguleren. Satijn is een vrij koud materiaal en daarom houdt het de slapers erg koel tijdens de warme lente- en zomermaanden. Bovendien is satijn een materiaal dat vocht afvoert en ons dus droog en fris houdt.

Duurzaamheid

Vergeleken met alle andere lakens op de markt, dat wil zeggen, vergeleken met andere materialen die gebruikt worden voor het maken van lakens, bleek satijn het meest veerkrachtig van allemaal. Als je hem goed onderhoudt en verzorgt, blijft hij jarenlang zo goed als nieuw. En als je investeert in satijnen lakens van echt goede kwaliteit, weet dan dat die jaren gemakkelijk tientallen jaren kunnen worden.

Prijs

Natuurlijk moet je bij het kopen van lakens niet alleen letten op de kleuren en het 'gevoel' dat ze bieden, maar ook op de prijs. Dit is nog een voordeel van satijnen lakens - Ze zien er luxueus uit en voelen ook luxueus aan, maar ze zijn niet duur. Ja, er zijn satijnen lakens die gemaakt zijn van eersteklas materialen en ja, ze zijn een investering, maar je kunt hetzelfde effect ook bereiken met iets goedkopers.

Esthetiek

Satijnen lakens hebben een soort elegante uitstraling. Ze zijn glanzend, maar niet te glanzend - als je begrijpt wat we bedoelen. Als je de juiste set lakens, de juiste kussensloop en het juiste dekbedovertrek kiest, kun je er zeker van zijn dat je niet alleen je bed, maar je hele slaapkamer omtovert. Gelukkig is het niet moeilijk om het juiste satijnen beddengoed te vinden. ze zijn er in zoveel kleuren, patronen en maten, Het is dus relatief eenvoudig om er een te vinden die bij je persoonlijke stijl past.

Zijn satijnen lakens goed voor mensen met allergieën?

JA! Satijn is als materiaal zeer hypoallergeen! Omdat het een zeer dicht draadtelling heeft, 'herbergt' het geen stof, huisstofmijt en andere allergenen. Het maakt dus niet uit of je allergieën hebt of een extreem gevoelige huid, je KNO-arts of dermatoloog zal je dit soort lakens zeker aanraden.

een close-up van bruine satijnen lakens

De problemen met satijnen lakens

een bruin satijnen laken

Oké, we zouden liegen als we zouden zeggen dat satijnen lakens perfect zijn. Dat zijn ze namelijk niet! Dat zijn ze niet, want alles wat voordelen heeft, moet ook nadelen hebben. Dus wat zijn de nadelen van slapen op satijn?

Nou, oEen van de grootste nadelen is dat satijn, nou ja, koud is. Dit materiaal is dus niet geschikt voor koude nachten. Bovendien is het ook niet geschikt voor koude slapers, ongeacht het seizoen.

Bovendien is satijn gemakkelijk te wassen en te drogen, het is niet zo gemakkelijk te strijken. Als je dit materiaal in je handige machine wast en droogt, bereid je dan voor op veel kreukels. Deze kreukels kunnen worden gestreken als je een stoomstrijkijzer van goede kwaliteit hebt - maar ook dat kost veel van je tijd en energie. Dus ons advies: was je satijnen lakens in de wasmachine, maar laat ze aan de lucht drogen in plaats van in de droogmachine. Op deze manier gaat het materiaal vanzelf van al zijn kreukels af (maar ja, sommige kreukels blijven op je lakens zitten totdat je erop hebt geslapen).

Hoe kunnen satijnen lakens je helpen slapen

een close-up van geel satijn.

Satijnen lakens kunnen je op zoveel manieren helpen bij het slapen.

Als je een warme slaper bent, of als je een 'gewone' slaper bent die ergens slaapt waar het warm en vochtig is - zal satijn voorkomen dat je midden in de nacht wakker wordt door je lichaamstemperatuur te regelen.

Last van allergieën - satijnen lakens beschermen je, omdat ze geen allergenen bevatten.

Als je een hekel hebt aan de wrijving van je katoenen of sommige synthetische lakens, dan voorkomen satijnen lakens huidirritatie en haarbreuk.

Als je graag slaapt op zacht en glad beddengoed, dan bieden satijnen lakens je het ultieme comfort.

Conclusie

Zoals je hebt gezien, hebben satijnen lakens vele voordelen. Ze zijn goed voor onze huid, ons haar en onze slaap. Dus als ze al in je Amazon mandje liggen, of in een mandje van een andere winkel, aarzel dan niet om ze te kopen. Afhankelijk van het bed dat je gebruikt, kun je ook kijken naar diepe hoeslakens - die zijn er in verschillende maten en materialen. Je zult meteen resultaat zien na de eerste nacht dat je erop hebt geslapen - geloof ons maar. We raden je ook aan om bij Dunelm lakens te kijken, omdat ze een breed assortiment lakens hebben.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands